Brambory uvaříme ve slupce, fazolky ve slané octové vodě. Oloupané horké brambory nakrájíme na plátky smícháme s uvařenými pokrájenými fazolkami....
více o Fazolkový salát s brambory
Slaninu pokrájíme na drobnější kousky, vše ostatní na větší kostky. Na pánvi bez oleje orestujeme cibuli, po chvilce přidáme slaninu a vysypeme do...
více o Allambre
Rozmačkáme brambory, vmícháme do nich vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto. Slaninu, cibuli a česnek orestujeme na oleji. Přidáme oloupané a...
více o Houbový dort
Na másle osmažíme sekanou petrželku, sekanou cibulku, rohlíky nakrájené na kostičky (rohlíky můžeme dát na plech do trouby a pak přimícháme osmaženou...
více o Slaninové knedlíky
Červenou řepu očistíme a nakrájíme na kostičky, klobásu nakrájíme na kolečka. slaninu také nakrájíme na kousky a rozškvaříme na pánvi. Přidáme...
více o Guláš z červené řepy
Vše nakrájíme na plátky a napichujeme střídavě na grilovací jehlice, nebo špejle. Z alobalu ustřihneme dostatečně velké obdélníky, potřeme je tukem a...
více o Pochoutka v alobalu
Uvaříme nudle a necháme okapat.
Na másle podusíme houby se slaninou do změknutí. Vmícháme nudle, okořeníme, posypeme sýrem.
Podáváme se zeleninovými...
více o Houbařské nudle
Kapustu nakrájíme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a dusíme. Na rozpuštěné slanině dusíme houby do měkka a pak...
více o Dušené houby s kapustou
Syrové brambory umyjeme i se slupkou a nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm. Nakrájíme si na plátky cibuli a bůček. Napichujeme střídavě brambor,...
více o Bramborové ražniči
Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli a zelenou petrželku, k tomu přidáme nakrájené žemle, osmažíme dokřupava, necháme vychladnout. V mléce rozmícháme 1...
více o Houbové knedlíky
Silnější vepřové řízky nebo kotlety bez kosti naklepeme a po obou stranách, osolíme. Brambory oloupeme a rozkrájíme na plátky silné asi 2 mm,...
více o Vepřová živáňská pečeně v alobalu
Krevety omyjeme, vyloupeme z krunýřů a očistíme. Z plátků slaniny (tenkých) odkrojíme kůži. Každou krevetu ovineme plátkem slaniny a potom v polovině...
více o Grilované krevety
Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky a společně vložíme do rozehřátého hrnce. Slaninu necháme zesklovatět a cibulku lehce do růžova. Přidáme houby a...
více o Smetanová omáčka paní Jany
Očištěné zelí nakrájíme na čtverečky. Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky. Cibuli zpěníme na rozškvařené slanině, přidáme zelí, sůl a pepř, sojovou...
více o Dušené čínské zelí
Vymačkané zelí spojíme s vejci, moukou a brambory, vmícháme nakrájené rohlíky na kostičky a vyškvařený špek. Uděláme kulaté knedlíky velikosti...
více o Zelné knedlíky II.
Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí je očistíme a pokrájíme na menší kousky. Kolínka uvaříme v osolené vodě, necháme okapat. Slaninu nakrájíme...
více o Kolínka se slaninou a pórkem
Omyté kopřivové listy spaříme v osolené vodě a drobně nasekáme. Na sádle rozpečeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, kterou...
více o Jarní špenát z kopřiv
Maso nakrájíme na kostky, posypemem kořením, promícháme s olejem a necháme půl hodiny odpočinout. Na jehlu napichujeme střídavě maso, cibuli, slaninu,...
více o Athénská jehla
Usmažíme slaninu s cibulkou, po třech minutách vyjmeme osmaženou cibulku se slaninou a tuto směs vložíme do misky. Přilijeme olej. Rozpálíme ho, poté...
více o Maso po anglicku
Z alobalu utrhneme 4 čtverce asi 30 cm dlouhé. Každý přeložíme na polovinu a zase ho otevřeme. Na polovinu alobalu ke středu nalejeme lžičku oleje,...
více o Játra v alobalu
Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a v osolené vodě vaříme asi 20 minut. Vodu slijeme, horké brambory prolisujeme. Cibule oloupeme a nakrájíme...
více o Bramborový vrabec
Přebranou rýži propláchneme ve studené vodě, spaříme vařící vodou a necháme okapat. Drobné kostičky slaniny na pánvi zesklovatíme, přidáme drobně...
více o Staročeská rýže
Na sádle dozlatova opečeme slaninu, cibuli a veku vše pokrájené na kostičky. Tento základ necháme trochu vychladnout, přelijeme ho do mísy a přidáme...
více o Voňavé knedlíky
Rýži uvaříme v osolené vodě. Slaninu pokrájíme na nudličky a pomalu opékáme. Když zesklovatí a pustí tuk, vmícháme jemně pokrájené cibulky i s natí a...
více o Vílí rizoto
Sýry, uzeniny i papriky pokrájíme na kostky, promícháme s olejem, kořením a solí a urovnáme na mísu.
Zobeme vidličkou s chlebem nebo bez ničeho a...
více o Zákusek k mariáši
Na roztavené slanině osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli a zeleninu. Pak přidáme nakrájený česnek a na kostky nakrájené maso. Osolené a opepřené...
více o Guláš ze srnčího masa
V pekáčku osmahneme 2 cibulky a vsypeme zelí. Navršíme křidélka a na ně plátky slaniny a posypeme grilovacím kořením.
Pečeme přikryté a nakonec na 10...
více o Kuře v zelí (ČR)
Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme česnekem. Do rozehřátého tuku dáme nakrájenou slaninu a opékáme asi 2 minuty. Přidáme roštěnky,...
více o Roštěnky na kmínu
Nejdříve spaříme houby a přidáme k předem namočené čočce spolu s trochou kminu a bobkovým listem a vše uvaříme do poloměkka.
Dále přidáme zelí a...
více o Čočková zelňačka
Nakrájené roštěnky mírně naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a po obou stranách opečeme na horkém oleji do měkka.
Roštěnky vyjmeme, do...
více o Loupežnická roštěná
Rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme na hrubší nudličky nastrouhanou mrkev a celer, nadrobno nakrájenou cibuli, rozdrcený česnek a...
více o Boloňské nudle
Odblaněná a očištěná játra nakrájíme na kostky, cibuli nakrájenou na drobno společně s očištěnou zeleninou nakrájenou na jemném struhadle a se...
více o Vepřová játra na smetaně
Slaninu nakrájíme na malé kostičky, vyškvaříme na lžíci sádla a orestujeme kolečka oloupané cibule. Přisypeme ovesné vločky, osolíme, poprášíme...
více o Čundrácká kaše z ovesných vloček
Očištěné a oprané kousky kapra osolíme a obalíme v hladké mouce. Na drobně rozkrájené a rozškvařené slanině opečeme kousky kapra. Opečené vyndáme a...
více o Kapří guláš s paprikami a rajčaty
Očištěného kapra stáhneme z kůže, nakrájíme na větší kousky, pokapame citronovou šťávou, osolíme a opepříme, necháme 1/2 hodiny odležet. Na pánvi...
více o Kapří guláš s hráškem
Kapra zbaveného kůže rozkrájíme na malé kousky, osolíme, opepříme a opečeme na poloviční dávce oleje.
Na druhé polovině oleje a na slanině zpěníme...
více o Maďarský guláš z kapra
Přebrané, omyté a namočené fazole uvaříme s nadrobno nakrájenou cibulí, česnekem a bobkovým listem ve vodě v níž se namáčely, v závěru vaření osolíme....
více o Kovbojské fazole na slanině
Cibuli drobně nakrájíme a osmažíme na polovině dávky sádla dorůžova. Přidáme na kostičky krájené housky a osmahneme je.
V mléce rozmícháme vejce,...
více o Krkonošské houbové knedlíky
Opláchnutou vepřovou plec protkneme slaninou a půlkou párku a opečeme po všech stranách na teflonové pánvi. Maso osolíme, poprášíme paprikou, vložíme...
více o Debrecínská vepřová plec
Do rendlíku dáme olej, nakrájenou cibulku a česnek, přidáme bobkový list, hřebíček a pak na kousky pokrájené kuře, pokrájenou slaninu, šunku a klobásu...
více o Andaluská Paella
Houby nakrájíme na větší kostky a osmažíme na sádle s cibulí a slaninou, osolíme a přidáme kmín, se solí utřený česnek a mletou papriku, mírně...
více o Houbový guláš II.
Postup přípravy: Maso nakrájíme na kostky, osolíme. Kostičky cibule osmahneme dozlatova, přisypeme papriku, ihned ji zalijeme octem, za stálého...
více o Srbský guláš
Králičí hřbet vykostíme, maso odblaníme a příčně nakrájíme medailonky. Jemně naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Pak zvolna opékáme...
více o Medailonky se žampiony
Slaninu pokrájíme na tenké nudličky a zprudka ji osmahneme. Přidáme maso a za stálého míchání opékáme asi 5 minut. Osolíme, opepříme, posypeme kmínem...
více o Mleté maso se zeleninou
kvásek: kvasnice nadrobit, lehce pocukrovat, zalít vlažným mlíkem a zasypat moukou - nechat nakynout.
Do kvásku nasypeme mouku, zbytek mlíka nebo...
více o kynutá cmunda II.
Na oleji osmahneme cibuli, česnek, přidáme slaninu, necháme zesklovatět, přidáme na nudličky nakrájené maso, rychle opečeme, stáhneme z plamene,...
více o Cikánský tokáň
Omyté a očištěné papriky podélně rozpůlíme, plníme ochuceným mletým masem (do mletého masa přidáme vejce, sůl, pepř, papriku, majoránku, prolisovaný...
více o Plněné papriky po balkánsku
Osolená a opepřená prsíčka osmahneme na rozpuštěné slanině po obou stranách. Podlijeme trochou vody, přiklopíme a do měkka podusíme. Přidáme pórek ...
více o Kuřecí prsíčka v zelenině
Špenátový protlak necháme rozmrazit a zastudena do něj vmícháme třený česnek, sůl, krupici nebo mouku, prášek do pečiva, 3 žloutky a nakonec opatrně...
více o Špenátová roláda (Francie)
Kuře nasekáme na porce, osolíme, opepříme, vložíme do máslem vymazaného pekáčku, zalijeme troškou vody a za občasného podlévání pečeme doměkka. Mezi...
více o Pečené mňam kuře