Očištěný květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka, scedíme a vývar odložíme stranou. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji chladným...
více o Květák na smetaně
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme se smetanou, přidáme čokoládové bonbóny, sněhové pečivo, ovoce a nakonec vmícháme sníh ušlehaný z bílků....
více o Zmrzlina raz dva
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme 1/2 lžičky mleté papriky, kmín, na nudličky nakrájené a semen zbavené papriky. Vše necháme osmažit a...
více o Maďarské makaróny
Oloupané brambory pokrájíme na silnější plátky a rozložíme na dno tukem vymazaného pekáče. Pokmínujeme, osolíme a pokryjeme očištěnými a na plátky...
více o Pečená kuřecí stehýnka na šlehačce
Oprané kopřivy spaříme několik minut v horké vodě. Necháme okapat a na jemno rosekáme. Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, vložíme posekané...
více o Špenát z mladých kopřiv
Omyté jazyky dáme vařit spolu s očištěnou zeleninou a cibulí a solí. Měkké jazyky očistíme, oddělíme podjazyčí, oloupeme a nákrájíme na široké nudle...
více o Zadělávaný vepřový jazyk
Očištěné a oprané kousky kapra osolíme a obalíme v hladké mouce. Na drobně rozkrájené a rozškvařené slanině opečeme kousky kapra. Opečené vyndáme a...
více o Kapří guláš s paprikami a rajčaty
Mrkev, petržel a celer nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme na kostičky. Zeleninu podusíme na másle, přidáme cibuli, osmahneme dorůžova,...
více o Falešná svíčková omáčka
Houby nakrájíme na větší kostky a osmažíme na sádle s cibulí a slaninou, osolíme a přidáme kmín, se solí utřený česnek a mletou papriku, mírně...
více o Houbový guláš II.
Maso omyjeme, naklepeme a vložíme do zapékací misky (nejlépe skleněné), kterou předem trochu vymažeme tukem. Přidáme rozdrcený česnek, kari koření a...
více o Alibušské kuře
Rybí filé dáme do pekáče. Polijeme máslem osolíme a posypeme petrželkou. Dáme péct do trouby.
Uděláme jíšku na cibulce. Zalejeme vodou, chvíli vaříme....
více o Rybí filé s rajčatovou omáčkou
Do hrnce s dvojitým dnem nalijeme obě šlehačky, dochutíme solí. Pak nasypeme 3 lžíce polohrubé mouky a počkáme na začátek varu, pak přisypeme celý...
více o Koprová omáčka rychle a jednoduše
Plátky masa naklepeme, opepříme, osolíme a každý plátek poklademe 2 plátky kiwi a kostičkami ananasu. Přeložíme, sepneme párátkem a zprudka na...
více o Exotické kuřecí kapsy
Václavky nakrájíme na větší kusy a propláchneme je ve vodě. Na oleji osmažíme jemně nakrájené cibule a zasypeme paprikou a kmínem. Přisypeme houby a...
více o Václavkový guláš
Roštěnky naklepeme, osolíme, opečeme na sádle, vyjmeme a potřeme hořčicí. Do zbylého tuku přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a nakrájenou cibuli,...
více o Roštěnky na smetaně
Chřest očistíme, tvrdé konce odřízneme a nakrájíme na menší kousky, osušíme. Na rozpáleném oleji orestujeme kostičky cibule, přidáme chřest a za...
více o Polévka z chřestu
Z ingrediencí vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do chladničky. Mezitím připravíme náplň: všechny přísady...
více o Ovocný koláč trochu jinak
Pekáč vymažeme a na dně vytvoříme vrstvu z brambor pokrájených na plátky – použijeme asi polovinu všech brambor. Osolíme, přidáme nakrájenou cibuli,...
více o Zapečené brambory s uzeným masem
Pokrájíme kořenovou zeleninu, vložíme ji na rozpuštěný tuk, osmažíme a přidáme najemno nakrájenou cibuli.
Omyté a osušené maso protáhneme proužky...
více o Svíčková na smetaně III.
**Pracovní postup I:**
Hlavu a vnitřnosti kapra, případně i mlíčí a hřbet důkladně očistíme a propláchneme a dáme vařit do hrnce s vařící osolenou...
více o Rybí polévka III.
Vejce nakrájíme na plátky a pokladame jimi máslem vymazanou zapékací misku. Na ně dáme podušené a nakrájené filé.
Ve smetaně rozmícháme mouku, přidáme...
více o Rybí nákyp se sýrem
Oloupaná, rozčtvrcená jablka a hrušky zbavíme jaderníků a pokrájíme na tenké plátky.
Odpeckované broskve pokrájíme na menší kousky, přidáme obrané...
více o Ovocný míchaný salát
Zelí dáme vařit do 1/2 litru vody. Připravíme těsto na kapání z 1 dl vody s vejcem, zasypeme moukou a sýrem, necháme odležet. Na sádle osmažíme...
více o Zelňačka se sýrovým kapáním
Oloupané brambory nakrájíme, stejně tak pórek na 2-3 cm silná kolečka.
Zapékací misku (remosku) poctivě vymažeme máslem a klademe do ní střídavě...
více o Švédské brambory II.
Nasekanou ňať vaříme asi tři minuty v malém množství vroucí vody. Slijeme a rozmixujeme s trochou vody.
Cibuli nakrájíme, osmahneme na oleji, přidáme...
více o Tříbarevné rizoto
Omyté broskve krátce povaříme v oslazené vodě doměkka.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z broskví, smetanou a 5 minut...
více o Studená broskvová polévka
Změklé máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny. Přidáme mandle a vmícháme svařenou smetanu. Dno i stěnu dortové formy vyložíme piškoty. Vložíme vrstvu...
více o Dort Malakoff
Omyté drůbky vložíme do studené vody, přidáme sůl, koření a zeleninu, opranou cibuli a zvolna vaříme asi 2 hodiny. Z másla a mouky připravíme světlou...
více o Drůbková polévka se smetanou
Maso nakrájíme na hranolky, opečeme na másle, vsypeme plátky žampionů, cibule, dochutíme kořením a kmínem, přidáme kostky papriky a za stálého opékání...
více o Uzené soté se žampiony
Oba druhy kmínu smícháme se solí, vetřeme do masa, zabalíme do fólie a necháme asi 4 hodiny odležet v ledničce.
Maso ze všech stran prudce opečeme na...
více o Vepřová pečeně na kmíně se žampiony
Celer očistíme a nastrouháme na středně hrubém struhadle a zakapeme citronovou šťávou. Oloupané jablko také nastrouháme a ihned smícháme s celerem,...
více o Salát pro zamilované
Oba kmíny smícháme se 2 lžičkami soli, vetřeme do masa, zabalíme do fólie a dáme na 4 h. do chladničky. Maso ze všech stran prudce opečeme, přidáme...
více o VEPŘOVÁ PEČENĚ S KMÍNOVOU KŮRKOU
Porce štiky zbavené kůže protáhneme slaninou nakrájenou na nudličky, osolíme, opepříme a obalíme v mouce
Ohnivzdornou misku vymažeme máslem, přidáme...
více o Štika na smetaně
Slepici očistíme, zalijeme vodou, přidáme nakrájenou cibuli, oloupanou mrkev a petržel, osolíme a vaříme asi hodinu. Pak vývar ochladíme, maso vyjmeme...
více o Krémová slepičí polévka
Kapustičky očistíme, u stopky seřízneme a povaříme 5 minut v osolené vodě. Poté je scedíme, necháme okapat a vývar si zachytíme. Rozehřáté máslo...
více o Uzené kotlety s růžičkovou kapustou
V míse smícháme tvaroh s vejci, přidáme smetanu, cukr, mouku a sůl. Všechny suroviny vypracujeme, až vznikne hladké těsto. Rozinky opláchneme, osušíme...
více o Tvarohové placičky
Sušené houby rozdrobíme na menší kousky a vložíme je do zeleninového vývaru. Přivedeme k varu a na mírném ohni asi 10 minut povaříme. Mrkev očistíme a...
více o Houbová polévka s krupkami
Broskve scedíme a necháme okapat. Očištěné zelí najemno nakrouháme. Rozinky zalijeme horkou vodou (aby změkly), pak je scedíme. Zelí, broskve a...
více o Salát z čínského zelí
Nádivka: Na troše másla podusíme nasekanou petrželku, nasekaná játra a žaludek. Zbytek másla utřeme se solí a žloutky, přidáme koření, vychladlá...
více o Nadívané kuře
Očištěný a vypraný salát natrháme na menší kousky. Omytou okurku jemně nastrouháme i se slupkou, rajčata nakrájíme na osminky. Smetanu ochutíme...
více o Švédský salát
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Houby očistíme a pokrájíme na plátky. Petrželku najemno posekáme. Slaninu nakrájíme na tenké plátky a opečeme...
více o Těstoviny s houbami
Zvlášť uvaříme sušené houby. Do vařící vody vložíme kostky oloupaných brambor, osolíme, přidáme kmín, bobkový list a když jsou brambory poloměkké,...
více o Valašská kyselica