Brusinky nasekejte na kousky.
V kastrůlku rozpusťte na mírném plameni cukr s 1 lžící vody, až vznikne karamel. Vmíchejte k němu brusinky a sezam a...
více o Sezamky s brusinkami a karamelem
Troubu předehřejte na 200 °C.
Mrkve očistěte a oloupejte. Orestujte je ze všech stran na oleji, přidejte k nim pomerančovou šťávu, med a 2 lžíce vody....
více o Zapékaná karotka na medu se sezamem
**Příprava rýže**
Základem sushi jsou nejen kvalitní ingredience, ale především správně uvařená rýže. Pokud se rýži naučíte správně dochutit, 80%...
více o Sushi pro začátečníky
Oloupané mrkve nakrájejte na větší kousky. Zázvor a česnek oloupejte a nadrobno nasekejte. V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje, osmažte na ní zázvor a...
více o Karotková polévka s limetkou a koriandrem
Z mouky, soli, změklého másla, žloutku a vína vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny odpočinout v chladu. Pak těsto rozválíme na...
více o Slané vínové cukroví
Opláchnutý černý kořen oloupejte a povařte ve vroucí vodě se solí, cukrem a citronovou šťávou 6 až 8 minut, aby zůstal pevný na skus. Opečené toasty...
více o Černý kořen v sezamové krustě
Oloupané brambory uvaříme na páře. V nepřilnavé pánvi nasucho osmahneme sezamová semínka, přidáme nakrájené brambory, osolíme, promícháme, necháme...
více o Sezamové brambory s parmezánem
Nudle jsou většinou balené po takových centimetr a půl vysokých čtvercích. Pro jednoho člověka budete potřebovat 1 a půl toho čtverce. Vložíte...
více o Asijské smažené nudle s křupavým kuřecím
Maso: Kuřecí maso nakrájené na kostičky vložíme do misky a zalijeme olejem. Přidáme špetku soli, sojovou omáčku, med a prolisovaný česnek....
více o Sezamový sen
Mrkve oloupejte nebo oškrábejte a podélně rozkrájejte. Dejte je do hrnce, zalijte vodou tak, aby byly pokryté, trochu osolte, uveďte do varu a asi 4...
více o Marinovaná mrkev s koriandrovým pestem
Větší kuřecí prsa omyjeme, osušíme, nakrájíme na širší nudličky, osolíme a lehce opepříme. V misce smícháme zakysanou smetanu, kari koření, vejce,...
více o Smetanové kuřecí s kari a sezamem
Maso nakrájíme na nudličky a naložíme asi na 1-2 hodiny do směsi z prolisovaného česneku, olivového oleje a sojové omáčky. Omytou a osušenou cuketu si...
více o Kuřecí prsa s cuketou
Celer pokrájíme na kolečka zalijeme vodou, přidáme bujon a povaříme 5-7 min. Dáme okapat a necháme vychladnout.
Vejce osolíme, opepříme a našleháme....
více o Celer se sezamem
Smícháme mouku s cukrem, přilijeme droždí rozmíchané ve vodě, osolíme a vypracujeme vláčné těsto, zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Pak...
více o Špaldové pletýnky
Z kapustiček odstraníme zvadlé lístečky, větší kuličky můžeme rozpůlit a vhodíme je do slané vařící vody povařit na cca 3 - 5 minut, pak scedíme,ihned...
více o Roštěnky s kapustičkami na cibuli a česneku
Uvaříme půl porce světlých špaget, půl porce celozrnných (tmavších) špaget a pokud budete chtít i půl porce černých špaget. Necháme je trošku...
více o Špagetová Roláda
Listové těsto vyválíme na tenký plát. Rádýlkem nařežeme na dlouhé obdélníky, které ještě 2 x prokrojíme (nedokrojíme) tak, že nám vzniknou 3 pramínky,...
více o Slané copánky z listového těsta
Nejprve si připravíme náplň, kterou je vlastně houbová smaženice: na másle orestujeme jemně pokrájenou cibuli, přidáme pokrájené houby a necháme je...
více o Houbové ranečky
Rozmícháme vejce a přidáme do nich med a sojovou omáčku, trochu opepříme a vmícháme mouku, tak aby těstíčko nebylo příliš husté ani řídké.
Lehce...
více o Fousaté nohy
Postup: 1. Mléko ohřejeme, tak aby bylo vlažné. 2. Zaděláme kvásek: do mléka přisypeme cukr, sůl, trochu hl. mouky vše zamícháme a přidáme kvasnice....
více o Celozrnné pečivo (bezvaječné)
Rozinky zalijeme vroucí vodou aby změkly. Pak slijeme a necháme vychladnout. V míse zpracujeme vejce, olej, cukr a vanilkový cukr. Pak přidáme mouku,...
více o Sušenky na dobré ráno
Těsto rozválíme na plát, který celý potřeme medem, posypeme sezamovým semínkem a vanilkovým cukrem, pak vykrájíme rádýlkem trojúhelníčky(nebo jiné...
více o Sezamové trojhránky
Z vlažného mléka, droždí a trošky mouky zaděláme kvásek. Dále zpracujeme těsto, necháme vykynout a do vykynutého vpracujeme semínka. Opět necháme...
více o Bulky se salámem
Na rozpálenou pánev nasypeme sezam a na sucho opražíme. Až semínka začnou praskat a vonět, ihned je z pánve sesypeme. Do mixéru dáme nasekané madle a...
více o Mandlová chalva
Nasrouhaný sýr, tuk na pečení, mouku a vejce použijte na přípravu těsta, které vložíte na 20 minut do chladu. Marinádu na maso připravíme z...
více o Kapr v sýrovém těstě
Čekanku nakrájejte na kolečka, jablko oloupejte, vykrojte jádřinec a nakrájejte např. na kostičky, dejte do mísy. Přidejte hrstku vlašských ořechů,...
více o Čekankový salát s jablkem
Každý blok tofu rozdelíme asi na 5 řezů. V míse smícháme sojovku, vodu, zázvor, česnek a sezamový olej. Marinádou přelejeme tofu na plytkém talíři a...
více o Pečené tofu se sezamem a zázvorem
Zeleninu očistíme a opláchneme. Brokolici a květák rozdělíme na růžičky, papriku pokrájíme na malé kousky, pórek na kolečka. Vývar svaříme s mlékem,...
více o Zeleninová polévka s kukuřičnou krupicí
Lilek omyjeme, pokrájíme na cca 1cm plátky, lžíci oleje rozpálíme na pánvy, lilek opečeme, osolíme, odložíme stranou, potřeme je rozdrceným česnekem....
více o Zapečená polenta s lilkem
Smetanu v hrnku krátce povaříme a odstavíme z plotny. Rozdrobíme čokoládu a za stálého míchání ji ve smetaně rozpustíme. Hmotu necháme při pokojové...
více o Italské velikonoční lanýže
Bramboru nastrouháme na jemno, přidáme ostatní suroviny (mimo ŠKVARKŮ) a zpracujeme těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě kynout, třeba dvě...
více o Škvarkové placičky
Kuřecí prsa naklepeme a nakrájíme na nudličky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, nudličky masa v něm obalíme. Maso ještě obalíme v sezamových semínkách.
Na...
více o Kuřecí prsa s citronem a sezamem
Maso nakrájíme na větší kousky, naložíme ho do medové marinády, kterou jsme připravili z přísad. Maso necháme den naložené. Potom prudce orestujeme....
více o Malé tajemství
Smícháme mouky a práškem do pečiva (přidáme 1 lžíci medu a 1/2 hrnku vody), promícháme, ať je z toho husté těstíčko. Necháme asi na 30 minut...
více o Řecké smažené banány s medem, bez vajec
Lilky posypeme solí a vypotíme. V kastrolu na oleji orestujeme semínka, kmín a bez semen nakrájenou chilli papričku.
Přidáme lilky, cibuli, nasekaný...
více o Lilkové čatní
Kloboučky žampionů nakrájíme na tenké plátky a spolu s nakrájeným pórkem orestujeme na troše oleje na pánvi. Až se voda ze žampíků vydusí, přidáme na...
více o Leďák se šmakounem - salát
Z mouku, soli, 2 lžiček olivového oleje, cukru, sušeného droždí, vody a vinného octa vypracujeme nejlépe vařečkou hladké relativně vlhké těsto, a sice...
více o Arabský chléb - Pide
Nejdříve uděláme kvásek (droždí, lžička cukru, lžička mouky, 4 lžíce vlažného mléka - promíchat a nechat 10 min. v teple) a mezitím, než kvásek...
více o Plněné rohlíčky z bramborového těsta
Máslo necháme změknout a utřeme do hladka z taveným sýrem, solí a strouhanou Nivou. Přidáme mouku a vypracujeme těsto.
V ledničce necháme hodinu...
více o Cukroví z Nivy
Utřeme máslo s práškovým a vanilkovým cukrem. Přidáme ostatní ingredience a na pomaštěný plech (raději pečící papír) tvoříme malé placičky, které...
více o Vločkovec
Zeleninu nakrájíme na proužky, mrkev můžeme nastrouhat na hrubo. Zakápneme olivovým olejem, promícháme a necháme chvilku rozležet. Kuřecí řízky...
více o Zeleninový salát s kuřecím masem v sezamu
Kapustu uvaříme ve slané vodě. Na rozškvařené slanině orestujeme cibuli, kapustu a šmakouna umeleme na masovém strojku, přidáme vejce, sůl, pepř a...
více o Kapustové karbanátky se Šmakounem
Žebírka naporcujeme, můžeme osolit (nemusíme), vložíme do pekáče. Na plotně na větší pánev(nebo do hrnce) dáme hoisin omáčku, med, sladkou chilli...
více o Lahodná lepivá vepřová žebírka
Na olivovém oleji orestujte opraný a najemno nakrájený póriek s rozdrceným česnekem. Orestovaný pórek nechte vychladnout. Pak do něj přidejte...
více o Sýrový páj s pórkem
Listové těsto vyválíme na tenko, nakrájíme na čtverce 5x5 cm. Složíme po 2 papírové košíčky a do každého dáme 3 čtverečky tak, aby vznikl košíček....
více o Košíčky s frikasé
Nastrouhaný sýr zpracujeme s moukou, Herou, kypřícím práškem a vejcem. Těsto rozválíme na plát a přendáme na plech. Žervé smícháme s vejcem, solí a...
více o Křehké sýrové řezy
Papriky, rajčata, česnek a cibuli opečeme v přikrytém kastrůlku na trošce vody. Nevadí, když místy trochu zčernají, dodá to chuť - ale ne na uhel!...
více o Kuřecí Pepián - Guatemalský národní pokrm
V pánvi rozehřejeme olej a na něm osmažíme cibulku, salát, mrkev a rozdrcený česnek. Směs necháme vychladnout a připravíme základ pro vegetariánský...
více o Vegetariánský hamburger