Vajíčka rozpůlíme, žloutky utřeme s máslem, sardelovou pastou, hořčicí, sojovkou a citronem. Přidáme na drobno nakrájenou cibuli. Zdobičkou nebo...
více o "Karlínská" plněná vajíčka
Bryndzu s mlékem rozšleháme, přidáme máslo, nadrobno nakrájenou cibuli a ostatní ingredience. Vše opět rozšleháme.
Baštíme s čerstvým chlebem a čajem....
více o Bryndzová pomazánka II.
Kapří filet (nebo filety z tresky...) očistíme, rozdělíme na 4 díly, do každého dílu prořízneme opatrně nožem kapsu, maso osolíme (můžeme i opepřit) a...
více o (nejen) Kapří řízky se zeleninou
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Mleté maso smícháme se sardelovou pastou a balíme jako klasické ptáčky, na oleji osmažíme cibuli do hněda a...
více o Ptáčky ze sardelky
Očištěný celer uvaříme v osolené vodě (můžeme přidat i ocet) téměř doměkka. Necháme ho zchladnout, pokrájíme na tenké pátky, které pomažeme sýrem a...
více o Celer se sardelovou pastou
Dejte vařit brambory, po uvaření sceďte a s máslem vyšlehejte na hladkou kaši. Kaši necháme chvilku vychladnout. Pak do kaše zašlehejte smetanu a...
více o Kapr pod bramborovou čepicí
Roštěnky mírně naklepeme a okraje nařízneme, aby se při dušení nekroutily. Roštěnky potřeme sardelovou pastou, lehce opepříme, obalíme v hladké mouce...
více o Švédská roštěnka
Vajíčka uvaříme natvrdo (měla by být co nejčerstvější, aby žloutek zůstal uprostřed). Vychladíme je, rozpůlíme a vyjmeme žloutky.
Rozstrouháme je a...
více o Plněná vejce s kaviárem
Propraný a osušený špenát nakrájíme na tenké nudličky. Vejce rozkrájíme na hrubo. Sardele rozetřeme a smícháme s jogurtem a citronovou šťávou....
více o Špenátový salát s jogurtem
Utřeme (ručním šlehačem) máslo se solí a postupně přidáváme tavený sýr a natvrdo uvařená a najemno nastrouhaná vejce, mléko, hořčici a dochutíme...
více o Šunkové závitky s vaječnou pěnou
Plát kuřete potřeme sardelovou pastou, posypeme solí a kari. Pokryjeme plátky bůčku a klobásou, vajíčky, sbalíme roládu, zpevníme nití a pečeme za...
více o Kuřecí roláda IV.
Ze sairy vybereme páteřní kosti a v misce vidličkou rozmělníme, přidáme na drobno pokrájenou menší cibuli, trochu pepře a asi třetinu tuby sardelové...
více o Rybí pomazánka
Sardinky rozmačkáme vidličkou, přidáme lučinu, cibuli, a sardelovou pastu a dobře promícháme. Krém dle chuti osolíme, opepříme, případně ještě...
více o Rybí krém - náplň do malých větrníků
Máslo si vyndáme včas z lednice, aby změklo. Ingredience na pomazánku dáme do nádoby a vymícháme (vymixujeme) do pěny. Na plátky veky mažeme pomazánku...
více o Sardelové chlebíčky
Veku rozkrojíme podélně a vydlabeme střídku. Veku vymažeme sardelovým máslem (umíchá se z másla a sardelové pasty). Do zbylého sardelového másla...
více o Harlekýnská veka dle p. Sandtnerové
Kuře naporcujeme a lehce potřeme sardelovou pastou, osolíme, opepříme. Naskládáme do pekáčku, na maso přidáme nakrájené hrušky, posypeme na jemno...
více o Pečené kuře s hruškami
Máslo ochutíme sardelovou pastou a citronovou šťávou, potom dohladka vyšleháme s horkým mlékem. Sýr a šunku nakrájíme na obdélníkové plátky a střídavě...
více o Zenevske rezy - slane
Kapie a papričky nadrobno nakrájíme, vmícháme do majonézy, přidáme sardelovou pastu, utřený česnek, sůl, mletou papriku a promícháme. Odložíme do...
více o Masové krokety s křenem
Vepřové maso uvaříme vcelku doměkka. Na oleji dáme zesklovatět cibulku, přidáme uvařené maso nakrájené na malé kostičky, bešamel, vejce, celou...
více o Mušle II.
Rybičky rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme. Přidáme nastrouhaný sýr a vajíčka, jemně pokrájenou cibuli, majonézu podle hustoty a ostatní přísady....
více o Tomatová rybí pomazánka II.
Hermelíny rozkrojíme (používám ty předsmažené, je to rychlejší a nevyteče), jednu polovinu každé porce potřeme taveným sýrem smíchaným s utřeným...
více o Smažený hermelín trochu jinak
Všechny ingredience postupně rozmixujeme, případně rozmačkáme vidličkou. Uložíme přes noc v lednici. Výborné na ciabattě....
více o Pivní pomazánka express
Kapra bez šupin páteře zbavíme: na hřbetě ho podle hřbetní ploutve od hlavy k ocasu nakrojíme a páteř vyřízneme. Otvorem pak rybu vykucháme, uvnitř...
více o Nadívaný kapr - na pečení a grilování
Z veky odřízneme jeden konec a dlouhou lžící (pomůžeme si i nožem nebo jiným nástrojem) střídku vydlabeme, aby veka zůstala dutá, jen 1 cm silná....
více o Plněná veka II.
Hlemýždě vhodíme do vařící vody na 10 min. Vyndáme jehlicí z ulit a černé ocásky na hřbetu tělíček odřízneme (jsou to vnitřnosti). Vymneme v soli,...
více o Plněné šnečí ulity alá Gaskogne
Rybu vykostíme a nakrájíme na porce. Do vody dáme sůl, ocet a kousky ryby a táhneme na ohni asi 7 minut. Vyjmeme a uložíme na teplé místo. Do smetany...
více o Vánoční ryba
Smícháme jemně nakrájenou cibuli, okurky, papriky, strouhanou citronovou kůru, rajský protlak, trochu sardelové pasty, sekanou petrželku a bazalku,...
více o Italská omáčka II.
Cizrnu namočíme na 12 hodin a uvaříme. Pastu rozetřeme se šťávou, solí, pepřem, rozetřeným česnekem, podle potřeby přidáme 1-2 lžíce vody a promícháme...
více o Cizrnový salát
Vařené brambory oloupeme a prolisujeme, játra odblaníme, nožem dobře utřeme nebo 2x umeleme na masovém strojku (v současné době rozmixujeme).
Obojí...
více o Bramborová paštika (1922)
Na másle orestujeme cibulku, přidáme na tenké plátky nakrájené papriky, na nudličky kuřecí maso, nasekanou petrželku, koriandr a kari (lepší čerstvé a...
více o Thajská polévka
Krajíčky veky potřeme olejem. Nakrájíme na 1 cm čtverečky - rozložíme na pečící plech a pečeme při teplotě 180 °C asi 15 minut do zlatova. Necháme...
více o Caesar salát s krutony
Kapra rozdělíme na tenčí jednotlivé porce, nejlépe na poloviny podkovy a v misce si utřeme sardelovou pastu s 200 g másla. Kapra nesolíme, sardelová...
více o Kapr na sardeli
Listové těsto rozválíme na plát asi 30x30 cm a potřeme celou plochu sardelovou pastou. Zarolujeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm. Rozložíme na plech,...
více o Šneci se sardelovou pastou
Cibulku zpěníme na oleji, přidáme prolisovaný česnek a osmahneme, přidáme plechovku rajského protlaku a kečup, dolijeme vodou (asi 150 ml), přidáme...
více o Špagety strýce Jiřího
Špagety uvaříme ve velkém hrnci ne příliš do měkka. Scedíme je a necháme okapat. Na oleji zesklovatíme nakrájené cibule, přidáme sardelovou pastu,...
více o Mafiánské špagety
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka.
Smetanu přivedeme k varu a ihned odstavíme. Ještě horké brambory šťouchadlem...
více o Pikantní bramborová kaše
Uvařená vejce, oloupeme a rozpůlíme. Vyjmeme žloutky a rozmixujeme je spolu s Lučinou, sardelkami, česnekem, bazalkou, ořechy a hořčicí. Nakonec...
více o Dědečkova vejce
Na rozpáleném oleji podusíme cibuli, petržel a česnek. Po chvíli vmícháme pastu, podlijeme vínem a necháme 5 minut dusit. Vmícháme spařená, oloupaná,...
více o Těstoviny s brokolicí V.
Osušené porce kapra pokapeme citronovou šťávou a necháme 1/4 hodiny odležet. Osušíme je, osolíme, vložíme na teflonovou pánev s rozehřatým olejem a...
více o Kapr pečený na sardeli
Majolku promícháme s hořčicí, sardelovou pastou a kečupem. Vmícháme citronovou šťávu, pepř, sůl a podle potřeby trochu vody. Podle zvyklosti a chuti...
více o Garibaldi dip