Kousky žemlí ponoříme do části mléka, houby namočíme, pokrájíme, podusíme na sádle a necháme vystydnout. Změklé žemle smícháme s vejci, škvarky,...
více o Houbovník z Pojizeří
Na sádle osmahneme mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme rozmačkaný česnek, trošku oregána, rajský protlak a trochu kečupu. Vznikne nám směs - chutí...
více o Lasagne á la kamarádka Terka
Panenku podélně rozřízneme, vetřeme do ní česnek se solí a necháme 24hodin proležet v chladu. Mleté maso ochutíme kořením na mletá masa, promícháme,...
více o Zabijačková panenka
Okurku nastrouháme nahrubo a smícháme ji s utřeným česnekem a najemno posekaným koprem. Přidáme tvaroh, jogurt, majonézu a promícháme. Připravíme si...
více o Stehýnka s tvarohovým tzatziki
Z mouky, droždí, lžíce cukru, dvou lžic mouky necháme vzejít kvásek. Do mísy vysypeme zbylou mouku, přidáme žloutky, cukr, máslo se sádlem, smetanu,...
více o Posvícenské koláčky
Pokrájené zelí uvaříme ve slané vodě s kmínem a scedíme. V kastrolu na sádle dozlatova osmažíme pokrájenou cibuli, do které vmícháme zelí. Mleté maso...
více o Uherské zelí
Těsto důkladně vypracujeme ručně, nebo vařečkou dohladka, aby se oddělovalo od nádoby. Potom ho rozválíme a potřeme na třikrát, zpracovaným sádlem,...
více o Sádlovníky z vepřového sádla
Všechny přísady dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek a hnětačem zaděláme nelepivé těsto, které necháme skoro 2 hodiny kynout. Rozválíme si těsto na...
více o Falešný trdelník
Hlívu očistíme a pokrájíme na proužky. V hrnci rozpálíme lžíci sádla a asi 5 minut na něm hlívu restujeme, zalijeme vývarem a asi 10 minut povaříme....
více o Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné
Mouku smícháme s mlékem a žlouky, přidáme nasekanou petrželku opepříme a osolíme. Do těsta přidáme rohlíky pokrájené na kostičky a zlehka přimícháme...
více o Výborné hrníčkové knedle
V pánvi rozehřejeme sádlo, na kterém orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Houby očistíme, nakrájíme na plátky a přidáme do pánve s cibulkou. Osolíme...
více o Vejce s houbami a sýrem
Na sádle zpěníte jednu cibuli a asi 50 g slaniny. Na tomto základu z obou stran opečeme osolená a opepřená kuřecí stehna, přidáme asi 3 nadrobno...
více o Kuřecí stehna se smetanovo-nivovou omáčkou
Nachystáme směs masa z ingrediencí. Vedle v misce si připravíme omáčku z hořčice, cibule nasekané na jemno, kečupu, kapky tabasca a pimienta. Nechcete...
více o Americký hamburger
Brambory jemně nastrouháme a smícháme s moukou, krupicí, solí a vejcem. Těsto musí být poddajné aby se dobře válelo, ale nesmí se míchat dlouho, aby...
více o Přesňáky s mákem
Do zadělávačky dáme kvásek, sádlo, cukr a vlažnou vodu. Důkladně promícháme. Přidáme mouku, kterou prosijeme a mezi prosátou mouku přidáme kvasnice,...
více o Bagety s kváskem
Na sádle krátce osmahněte jemně nakrájenou cibulku s krájeným špekem, pak po zchladnutí přimíchejte klobásové koření. Tím, že se koření namíchá do...
více o Uzenářský kapr
Na rozpuštěné sádlo dáme neosolené nudličky z plecka, rozkrájený špek a cibuli. Maso necháme zatáhnout,to znamená, že už nebude červené. Potom přidáme...
více o Vepřové masíčko na houbách
Fazole přes noc namočíme, druhý den uvaříme v téže vodě a scedíme. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a na hrubo rozšťoucháme. Drobně pokrájenou...
více o Herteplé s fazulú
Připravíme si kvásek, který necháme na teple vzejít. Do velké misky dáme celou mouku, sádlo a sůl a na konec kvásek. Zalijeme vlažnou vodou a uděláme...
více o Domací houstičky
Smícháme obě mouky a cukr s práškem do pečiva. Do směsi vyklepneme žloutek a nakrájíme na kousky sádlo. Zpracujeme těsto a necháme v chladu alespoň 1...
více o Makový koláč do malé formy (20 cm)
Sádlo (bůček zbavený kůže) nakrájíme na kostky cca 1 x 1 cm (i větší). Vložíme do pekárny a zapneme program marmeláda. Necháme proběhnout 2 x celý a...
více o Škvarky z domácí pekárny
Vydlabejte velké brambory a osolte. Dužinu nastrouhejte, smíchejte s trochou smetany, nakrájeným salámem, nastrouhaným tvrdým sýrem. Přidejte...
více o Brambory v jiném stavu.
Pekáč vymažeme sádlem a zasypeme polovinou osolených brambor. Na ně položíme okořeněné a osolené porce králíka a zasypeme druhou polovinou brambor....
více o Králík podle Štarka
Lilek i se slupkou nakrájíme na kostičky asi 1 cm velké. Osolíme je a necháme opotit 20 minut. Pak je vymačkáme (lilek obsahuje hodně malinkých...
více o Lilek po česku
Všechny přísady smícháme a zpracujeme v jednolitou hmotu. Necháme alespoň 30-60 minut odpočinout. Poté těsto rozkrájíme na několik malých krychliček z...
více o Americké keksíky
Maso nakrájíme na větší kousky. Osolíme, potřeme česnekem, vložíme do mísy a zalijeme pivem. Necháme v chladničce odležet alespoň 1 hodinu.
Potom maso...
více o Pivní vrabci
Do pekáče přidáme lžíci sádla a másla, necháme rozplynout a přidáme na středně hrubo nakrájenou cibuli a osmažíme do sklovata. Přidáme všechno koření...
více o Kuře s hruškou - PEARCH
Brambory uvaříme ve slupce. Slaninu nakrajíme na kostičky, necháme mírně rozpustit v kastrůlku a přidáme nakrájenou cibuli, zelí a kmín. Promícháme,...
více o Valašské zelníky
Na sádle osmažíme cibulku do zlatova, přidáme na kostičky nakrájené buřty, dvě lžičky sladké papriky, půl lžičky pálivé papriky (jak máme rádi ostré),...
více o Buřtguláš rychlovka
Cibulku zpěníme na tuku, přidáme chleba na kostičky a zalejeme vývarem a přidáme kmín. Povaříme a chleba rozkvedláme, vsypeme brambory nakrájené na...
více o Chlebová polévka s houbami
Do varné konvice nalijeme asi půl litru vody a necháme vařit. Do polévkového talíře nebo misky(ta je lepší) dáme polévkovou lžíci sádla, rozmačkaný...
více o Česnečka půlhodinovopřestávková
Čočku předem namočíme na cca 4 hodiny nebo i více. Potom slijeme starou vodu po namáčení a dáme do nové s bobkovými listy a rozmačkaným česnekem....
více o Čočka upracovaného dělníka
Na oleji opečeme z obou stran nožičky a vyjmeme je. Na malé kousky nakrájený celer dáme do výpeku a krátce osmažíme. Celer i s výpekem dáme do pekáčku...
více o Kuřecí nožičky s rozmarýnovým knedlíkem
Ze sádla a mouky uděláme jíšku, přidáme do ní bobkový list a nové koření. Rozředíme vývarem z ovaru, vmícháme naškrábaný mozeček, osolíme, opepříme,...
více o Mozečková omáčka k ovaru
Pokrájíme cibuli nadrobno, maso nakrájíme na větší kostky. V hrnci rozpálíme tak dvě lžíce sádla, na něm dozlatova osmahneme cibuli, pak přidáme maso,...
více o Ludvíkovic vepřové na zázvoru
Kuře omyjeme, osolíme a dovnitř nacpeme zelí. Obsah celého sáčku se dovnitř kuřete nevleze, takže co zbyde, rozložíme na pekáč. Kuře položíme na zelí,...
více o Kuře se dvěma druhy zelí
Droždí necháme v mléce vykynout a spolu s ostatními ingrediencemi vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do alobalu a přes noc necháme v lednici....
více o Záviny
Kuřecí řízky omyjeme a nakrájíme na menší kousky a zakapeme sojovou omáčkou. Necháme chvilku odležet a pak je opečeme na pánvi na troše oleje. Přidáme...
více o Kuřecí směs s instantními nudlemi
V kastrolu rozehřejeme sádlo a vložíme na drobno nakrájenou cibuli a lehce osmahneme.
Přidáme nakrájenou papriku a nakrájené párky, zaprášíme mletou...
více o Rychlá šumavská omáčka s párkem
Na sádle osmažíme cibuli, přidáme osolené hovězí i vepřové maso nakrájené na proužky a dusíme. Až se šťáva vydusí, přidáme zatáhnout papriku a...
více o Sedmohradský tokáň
Brambory dáme večer uvařit ve slupce, do rána nám vychladnou. Druhý den je oloupeme, rozmačkáme do mísy, přidáme vejce, mléko, rozmačkaný česnek,...
více o "Slovenský" bramborák
Bůček se sýry a solí propracujeme a dáme do skleňené nebo porcelánové misky. Do směsi uděláme dolíky, zalijeme je pivem a necháme do druhého dne v...
více o Mletý bůček se směsí sýrů
Vločky a mouku osmažíme na tuku, až jíška zčervená zaprášíme paprikou, necháme zpěnit. Zalijeme vodou. Přidáme zeleninu, houby a ke konci vaření...
více o Falešná dršťková 1957
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme moukou.
Na rozpáleném tuku upečeme a dáme do nahřátého hrnce. Část tuku z pečení slijeme a do zbylého...
více o Smetanové řízky
Brambory oloupejte a pokrájejte tak, aby každý kousek měl jednu plochou stranu, protože ta se vždy opeče dokřupava. Vařte bez pokličky 6 minut, poté...
více o Brambory pečené v husím sádle
Na lžíci sádla osmažíme na kostičky pokrájený chléb, který po osmažení odebereme. Na zbytku sádla orestujeme pokrájenou cibuli a česnek nakrájený na...
více o Havířská česnečka
Cuketu nastrouháme na hrubo, sádlo s cibulí zpěníme a přidáme vše mimo protlaku. Vaříme 20 minut, mícháme a pak přidáme protlak. Vaříme ještě 5 minut....
více o Pasta na topinky
Ovesné vločky a sušené houby namočíme každé zvlášt alespoň na 1hodinu předem.
Vodu z vloček slijeme a přidáme 2 lžíce vody z namočených hub.
Na sádle...
více o Karbanátky z hub a ovesných vloček
Na sádle osmahneme cibulku, pak zaprášíme moukou a paprikou, zalijeme vodou a přidáme vše (podle chuti a citu) kromě nakrájených brambor, ty přidáme...
více o Čočková polévka II.