Maso nakrájet přes vlákna na hranolky, osmahnout na sádle do zlatova, zaprášit paprikou, karim, zapéct a podlít vodou, osolit, dusit doměkka. Při...
více o Hovězí v kečupové směsi
Husí játra necháme odstát půl hodiny ve studeném mléce, potom je osušíme. Vložíme je do kastrůlku, zalejeme sádlem tak, aby játra byla celá ponořená....
více o Husí játra na studeno
Omytá celá husí játra vložíme na půl hodiny do studeného mléka (zbělí a budou křehčí). Potom je osušíme, a prošpikujeme tenoučkými pásky slaniny,...
více o Husí játra
Maso nakrájíme na kostky, kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle a cibuli nadrobno nakrájíme. Na tuku nejdříve osmahneme kořenovou...
více o Vepřové ragú nadivoko
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Maso osolíme a vložíme do pekáče. Oloupanou cibuli přepůlíme, nakrájíme na nudličky a obložíme jimi maso na pekáči....
více o Maso v cibuli
Na sádle opečeme nakrájenou vepřovou plec. Přidáme jemně nasekanou cibuli a restujeme, až zezlátne. Zasypeme mletou paprikou a zalijeme vývarem. Měkké...
více o Karnevalový guláš
Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme vykostěná a nasolená kuřecí stehna a orestujeme. Potom přidáme najemno nastrouhanou mrkev, petržel...
více o Kuřecí stehna na zelenině
Strapačky, které zbyly, opékáme na rozpuštěném sádle za stálého míchání, dokud se dobře neprohřejí. Halušky chytnou o dno hrnce, ale právě to je...
více o Tatínkovy trepanky
Na sádle osmahneme cibuli, přidáme mletou papriku, na kostičky pokrájenou tlačenku. Pár minut podusíme. Podle potřeby přilejeme vodu a zahustíme...
více o Tlačenkový guláš
Remosku, případně zapékací místu lehce vymažeme sádlem, na dno dáme červené zelí a na to položíme rozporcované kuře, které jsme osolili a hodně...
více o Rychlá kachna z kuřete
Rýži podusíme do poloměkka a necháme vychladnout. Potom ji smícháme s mletým masem, vejci, osolíme, opepříme.
Zelné listy krátce (asi 3 min.) povaříme...
více o Plněné zelí
Syrové brambory nakrájíme na kostičky, přimícháme k masu. Cibuli na drobno nasekáme a přidáme k bramborům a masu. Vše dobře promícháme, osolíme,...
více o Burek
Maso osolíme, okmínujeme a dáme na plech, posypeme cibulí a předem namočenými houbami, přikryjeme a dáme přes noc uležet. Před vložením do trouby...
více o Maso na houbách babičky Aničky
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a protlačíme lisem na vařené brambory (prodával se v domácích potřebách, ale nevím, jestli se ještě vyrábí. Někdo...
více o Žmolenka z brambor
Drůbež rozporcujeme. Maso a 1 cibuli zalejeme vodou, přidáme sádlo a sůl a asi 3 hodiny vaříme. Před dovařením přidáme játra a rozporcovanou drůbež....
více o Masovo-drůbeží paštika - židovská kuchyně
Do 2 litrů vody dáme vařit namočené fazole a přidáme 2 bujony. Přivedeme k varu.
Na pánvi rozpustíme sádlo, přidáme cibuli a osmažíme. Poté přidáme...
více o Fazolačka
Větší chlebovou patku vydlabeme a vrchovatě naplníme dobrým sádlem. Navrchu posypeme kmínem. Poté ji vložíme do nasoleného kuřete, které ještě po...
více o Kuře a la kachna II.
Syrové brambory nastrouháme na kaši, vybereme co nejvíc vody a toto množství nahradíme mlékem, přidáme vejce, koření, anglickou slaninu nakrájenou na...
více o Cmunda na pekáči
K varu přivedeme vodu, do ní rozpustíme bujón (i víc podle množství), nasypeme jáhly - na 1 l vývaru tak 100-150 g (já dávám 3 plné hrsti jáhel na 1,5...
více o Vynikajíci jáhlová česnekačka
Houby namočíme přes noc do vody. Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky, na slanině zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby a podusíme.
Kroupy...
více o Houbový kuba
Krupky spaříme a uvaříme doměkka v osolené vodě s kmínem a trochou sádla.
Na cibulce podusíme houby a vše smícháme dohromady. Okořeníme prolisovaným...
více o Štědrovečerní kuba z Domažlic
Ze všech surovin připravíme těsto - nesmí být lepivé, je lepší tužší. Zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme odpočinout asi 20 minut. Pak vyválíme...
více o Piadina romagnola
Houby povaříme v 1 l osolené vody. Houby scedíme a s kysané zelí umeleme. Zalijeme vodou, v které se houby vařily, přilejeme šťávu z kysaného zelí a...
více o Kozárovica
Rýži uvaříme podle návodu, na trošce oleje osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme houby (jesliže máme sušené, nejprve je povaříme ve vodě nebo v mléce a...
více o Rýžový kuba
Pánev jemně potřeme sádlem a naskládáme plátky slaniny, smažíme, dokud plátky slaniny nezačnou být křupavé. Potom je vyjmeme a na pánev dáme na plátky...
více o Slaninovo-jablková dobrota
Obojí maso nakrájíme na malé kostičky, osolíme a opepříme. Na polovině sádla a pokrájené slanině, usmažíme dozlatava jemně nakrájenou cibuli. Přidáme...
více o Hornoslezský bigos
Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme, nakrájíme na jemnější nudličky, osolíme, zakapeme olejem a necháme chvíli odležet.
Na pánvi rozehřejeme...
více o Hustopečský flamendr
Z mouky, másla, vejce, a cukru vypracujeme těsto. Děláme kuličky, do kterých zabalíme ořech a na jedné straně protáhneme do tvaru čumáčku. V mírně...
více o Ježci
Kuřecí prsíčka nakrájíme na menší kousky a osmahneme na sádle. Přidáme na půlměsíčky nakrájenou cibulku a promícháme než zesklovatí. Přidáme scezené...
více o Kuřecí kousky v bramboráku
Uzené maso nakrájíme na kostičky, v míse smícháme s rohlíky a moukou, přidáme mléko, vejce, petrželku, osolíme. Cibulku osmažíme na sádle a přidáme k...
více o Krakonošovy knedlíky
Droždí necháme v mléce nakynout a zpracujeme s ostatními přísadami na těsto. Uděláme bochník, zabalíme ho do alobalu a přes noc necháme v chladničce....
více o Záviny s vepřovým sádlem
Maso pokrájet na kostky, osolit, okmínovat a péct podlité vodou do měkka. Mezitím propláchnout kroupy a nechat okapat. Orestovat na sádle posekaný...
více o Vepřové s kroupami na česneku
Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli a část česneku, přidáme nakrájený salám, osmahneme, přidáme mletou papriku (kdo rád přidá si pálivou), kmín,...
více o Guláš z uzeniny s paprikami
Uvařené brambory nakrájíme na kolečka a vložíme první vrstvu do vymazané formy sádlem. Poté osmahneme nakrájenou cibuli na kostičky a až začne výrazně...
více o Francouzské brambory podle Honzy
Nevím, kde jsem tento recept četla, ale včera jsem ho vyzkoušela a dneska jej píšu na tyto stránky - já ho nevymyslela, tímto se předem bráním...
více o Závin z pomazánkového másla
Na rozpáleném sádle osmahneme na drobno nakrájenou cibuli a přidáme na drobné kousky nakrájené vepřové nebo kuřecí maso. Osolíme a opepříme. Až je...
více o Mexické fazole
Studené vařené brambory nastrouháme do mísy, osolíme, přidáme žloutky, mléko a mouku a spojíme na husté těsto. Vyválíme jej na plát a vykrájíme z něj...
více o Bramborové pirohy pečené
Brambory nastrouháme na hrubém struhadle a osušíme utěrkou, přimícháme strouhaný sýr (nebo tvaroh), vejce a na drobno nakrájenou slaninu, osolíme a...
více o Brandenburské puffer
Očistěné syrové brambory nastrouháme na hrubo a smícháme s moukou a prolisovaným česnekem (můžeme trochu osolit, ale ne moc - niva je slaná). Plech ...
více o Bramborák s nivou - harula
Kedlubny oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, a čtvrtky nastrouháme na lupínky (co nejtenčí). Na sádle osmažíme cibulku s klobásou, přidáme kedlubny,...
více o Vařené kedlubny
Zpracujeme na vále těsto a necháme několik hodin odpočnout.
Přes tvořítko na mlýnku protlačujeme tyčinky, které po upečení slepíme marmeládou a konce...
více o Sádlové tyčinky
Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme ztuhnout v ledničce. Z těsta tvarujeme malé kuličky, do každé uděláme uprostřed důlek a upečeme na...
více o Sádlové důlkové koláčky
Jáhly spaříme vroucí vodou, propereme, vodu slijeme, přelijeme studenou vodou a dáme se spetkou soli do sádlem vymazaného hrnce. Zalijeme mlékem tak,...
více o Jahelník se sušenými švestkami
Plátky krkovičky nařízneme, naklepeme, osolíme, lehce opepříme, potřeme hořčicí a posypeme hladkou moukou. Na pánvi zprudka na sádle nebo oleji...
více o Krkovička z trouby na zelenině
Dršťky vydrbeme solí a důkladně opláchneme vodou. Dáme je vařit do první vody a vaříme je zhruba 3/4 hodiny. Poté dršťky slijeme a dáme je vařit do...
více o Dršťková polévka grand
Z mouky, vejce, sádla, soli a vody vymícháme hladké těsto. Desku pomoučíme, aby se nám těsto nelepilo a vyválíme ho na tenoučký plát asi tak 2-3 mm....
více o Brynzové pirohy
Kurře omyjeme, nasolíme, okořeníme, naplníme nádivkou (může být i bez nádivky), položíme na plech, pod kuře dáme plátek celeru a mrkev rozkrojenou na...
více o Maminčino kuře na zeleninové posteli
Smícháme mouku se solí, cukrem a kakaem, přidáme sádlo, a vypracujeme těsto. Necháme přes noc rozležet v chladničce. Z těsta tvoříme menší kuličky, do...
více o Sádlové koláčky II.
Maso i droby pokrájíme na kousky, jazyk spaříme a povrch sloupneme. Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme, promícháme...
více o Řeznický guláš