Na sádle osmahneme cibuli, jen zesklovatět, přidáme klouzky, sůl, kmín a necháme vydusit pod pokličkou až na tuk. Přidáme smetanu a necháme krátce...
více o Klouzci na smetaně
Nakrájíme cibulku na kostičky a osmahneme dozlatova, přidáme maso a orestujeme, poté vhodíme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a zalijeme...
více o Žarkoje
Smícháme vejce s mlékem, vlijeme do hladké mouky a vypracujeme jemné těsto.
Na sádle osmahnem na kostičky nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme houby,...
více o Vareniky II.
Maso nakrájíme na plátky, propícháme hřebíčkem, osolíme, potřeme trochou zázvoru a pepře a opečeme na másle spolu s pokrájenou slaninou. Zalijeme...
více o Formanské maso
Vepřové maso nakrájíme na plátky a obalíme ve škrobové moučce. Osolíme a opepříme. Na rozehřáté sádlo vložíme připravené maso a za stálého míchání ho...
více o Vepřové maso na pivu
Smícháme přísady na 1. těsto, vytvarujeme do obdélníku a dáme ztuhnout do ledničky. Z ostatních přísad vypracujeme kynuté těsto (kostky cukru...
více o Překládané koláče
V pekáči rozpustíme sádlo, do kterého vložíme omytá a očistěná játra. Chvíli osmažíme, aby se játra zatáhly. Potom přidáme všechnu zeleninu pokrájenou...
více o Játrová paštika
Na sádle opražíme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova, přidáme mletou papriku a rajčatový protlak, chvíli orestujeme. Potom přidáme na kostky...
více o Kotlíkový guláš II.
Stehno si rozložíme popř.upravíme na plát. Z obou stran osolíme a posypeme kořením, srolujeme jako roládu a svážeme nití.
1. varianta: rolku potřeme...
více o Krůtí na způsob zvěřiny
Játra odblaníme a umeleme, sádlo rovněž umeleme. Oboje smícháme a přidáme dle chuti koření. Směs plníme do malých skleniček (např. od přesnídávky s...
více o Paštika z kuřecích jater
Rajská jablíčka zalijeme studenou vodou, přidáme sádlo, mouku, cibuli a celerovou nať.
Vaříme tak dlouho, až se rajská rozvaří. Mezitím smícháme maso...
více o Maďarské plněné papriky
Zelí dáme vařit do osolené vody s kmínem. Přidáme škvarky. Brambory rozmačkáme lžící a přidáme do zelnice. Cibulka se osmaží do růžova na sádle a také...
více o Vesnická zelnice
Cibuli nakrájenou na kostičky opražíme na sádle nebo na oleji. Přidáme na kostičky nakrájené špekáčky, přidáme mletou papriku a osmahneme. Přidáme na...
více o Cuketa na smetaně
Papriky rozkrojíme na půlky, vybereme jadřince a na sádle z obou stran prudce opečeme (papriky musí trochu změknout a slupka musí být mírně dohněda)....
více o Pečené papriky s rajčaty
Hladkou mouku posejeme na vál.
Za stálého míchání svaříme mléko nebo smetanu s cukrem, medem, vejci a tukem. Když směs začne houstnout, vmícháme sodu ...
více o Medovník IV.
Kyselé zelí uvaříme ve vodě doměkka. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přisypeme papriku a přidáme ke scezenému zelí.
Na sádle opečeme...
více o Kološvárské zelí
Bramborák: brambory nastrouháme na jemné nudličky, necháme ustát a vodu slejeme, přidáme mléko, prosátou hladkou mouku, vejce, koření a vše důkladně...
více o Labužnický bramborák
Maso nakrájíme na kostky, o něco málo větší než na guláš a osmažíme do červena na sádle. V tom samém tuku zasmažíme cibule nakrájené na hrubé proužky,...
více o Srbské "selské maso"
Čerstvě nasbírané houby očistíme, pokrájíme, trochu osolíme a pokmínujeme a dusíme na sádle do odpaření veškeré vody (stejně jako když připravujeme...
více o Smaženice v zavařovačce
Na rozpálený tuk dáme orestovat cibuli (jemně růžová), poté vložíme hovězí konzervu, maso rozmícháme, trošinku podlijeme vodou, vhodíme masox, pepř,...
více o Tatínkovo rizoto
Z magi, worchestru a kari uděláme marinádu, do které naložíme kuřecí maso (nejlépe přes noc). Na troše oleje a cibulce maso udusíme, zvlášť na sádle...
více o Babiččin mls
Špagety uvaříme ve slané vodě (ne moc rozvařené). Na sádle osmahneme nakrájenou slaninu a cibulku a poté vlijeme na plech. Uvařené špagety smícháme s...
více o Zapečené špagety II.
Luštěniny předvaříme. Na sádle orestujeme cibuli, česnek, klobásu a maso. Po chvilce přidáme zelí, luštěniny, okořeníme a necháme dusit. Na závšr...
více o Shaggy
Maso osolíme, opepříme, okmínujeme. Celý kus masa zabalíme do šunky nebo slaniny ze všech stran a omotáme nití. Položíme na sádlem vymazaný pekáč a...
více o Pečená krkovička "Manželovi s láskou"
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme nakrájenou hlívu ústřičnou a chvíli podusíme. Pak přidáme papriku, zalijeme vodou, osolíme a opepříme. Přivedem do...
více o Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Játra namočíme přes noc v mléce nebo podmáslí. Druhý den otřeme do sucha. Do rozpáleného sádla přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky, česnek, oregáno,...
více o Husí játra jako předkrm
Kapustovou hlávku opatrně oloupeme, list po listu. Ty horní "pandrholáky" necháme a takových 10 kusů spaříme na 3-5 minut v kastrólu s horkou vodou....
více o Elvovy kapustové kolky
Rozpustíme sádlo, na které rozdrobíme kvasnice. Necháme rozpustit a mícháme tak dlouho, až začnou vonět. Potom stáhneme z ohně a necháme trochu...
více o Kvasnicové knedlíčky do polévky
Listové těsto rozdělit na dva pláty a vyválet.
Připravit si deset cibulí, nakrájet na půlkolečka, na sádle do růžova osmažit, prolisovat česnek,...
více o Slaný štrůdl III.
Maso nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na sádle, přidáme maso, na prudko, zatáhneme a vmícháme papriku. Přilijeme část...
více o Gulášovka speciál
Upozornění - jen pro labužníky a žádné dietáře. Dáme vařit kysané zelí s kmínem a solí. Ve vetším kastrolu rozpálíme sádlo, osmažíme cibulku a přidáme...
více o Segedín
Nakrájené kůžičky rozvaříme ve vodě. Den předem namočené fazole uvaříme do měkka a smícháme s rozvařenými kůžičkami. Osolíme. Na sádle opečeme skopové...
více o Cassoulet
Do mísy rozdrobím droždí, přidám sůl, rozmíchám, až se droždí rozpustí, přidám prosátou mouku, sádlo, vlažné mléko, žloutky a vypracuji vláčné těsto,...
více o Karásci
Brambory umyjeme, uvaříme ve slupce, oloupeme a pokrájíme na plátky. Stejně pokrájíme i vejce uvařená na tvrdo. Polovinou sádla vymastíme pekáč nebo...
více o Rybí filé na labužnický způsob
Uvařené široké nudle osmažíme v rozehřátém oleji. Cibulku pokrájíme na drobno, zpěníme v rozehřátém sádle, přidáme pokrájený pórek, pokrájenou papriku...
více o Smažené nudle na čínský způsob II.
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, potom pokrájíme na hrubší nudličky a opražíme v rozehřátém sádle do zlatova. Osolíme, okořeníme mletým černým...
více o Vepřové maso na víně II.
Koleno vykostíme, trochu rozklepeme, potřeme česnekem utřeným se solí, opepřime, potřeme ostrou hořčicí a necháme v chladu 1-2 dny odležet. Pak koleno...
více o Vepřové koleno marinované
Do vroucí vody dáme kostku masoxu a ve vývaru uvaříme rýži. Na sádle osmažíme pokrájenou cibulku, přidáme mleté maso a smažíme za stálého promíchávání...
více o Rizoto z mletého masa
Maso nakrájíme na plátky a ty na kostičky (plátky lze lehce naklepat). Smícháme se solamylem a vejcem nebo bílkem (vejce lze vynechat). Ananas...
více o Sladkokyselé vepřové s ananasem
Těsto: do misky dáme mouku, přidáme rozdrobené droždí, vlažné mléko, cukr, rozpuštěné vlažné sádlo, žloutek, sůl. Vypracujeme těsto a necháme ho na...
více o Zelňáky III.
Na nudličky rozkrájenou slaninu rozškvaříme na pánvičce, přidáme na nudličky nakrájené uzené maso, okurky a kapii, na kolečka nakrájenou cibuli a...
více o Vinařské topinky
Z 3/4 vlahého mléka, droždí, cukru a lžičky mouky uděláme kvásek. Do mísy dáme mouku, vejce, zbytek mléka, rozpuštěné a schladlé sádlo, na kostičky...
více o Houstičky s uzeným masem
Vypracujeme těsto husté jako na bramborové knedlíky, vyválíme, vykrajujeme kolečka (nebo libovolné tvary) a pečeme na plechu v troubě....
více o Jihočeské zelňáky podle Věry Martinové
Na sádle osmažíme cibuli, přidáme oba druhy masa nakrájené na nudličky, mletou papriku, pepř masox a dusíme, než je maso měkké.
Potom přidáme salám,...
více o Ďábelský kotlík
Do vymazaného pekáče poklademe plátky brambor, osolíme, opepříme.
Přidáme kolečka cibule, nahrubo nasekaný česnek, uzené na kostky nakrájené, vrstvu...
více o Zapečené brambory po švýcarsku
Houby povaříme ve vodě, lehce nasekáme (pokud jsou to větší kusy), propláchneme, přidáme mléko, krupičku, sádlo. Chvilku povaříme na mírném ohni,...
více o Staročeský kuba
Na sádle v kastrole bez pokličky pražíme nakrájené zelí (zelí dáme dost, zmenší totiž objem), osolíme a opepříme. Když začíná nabírat hnědou barvu ...
více o Zelné flíčky
V míse zpracujeme kynuté těsto, až se dělají bublinky. Opatrně s mlékem, radši přidávat po troškách. Nechat vykynout.
Náplň: pomlít salám do kastrůlku...
více o Masové pirožky