Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme sádlo a cukr a mícháme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý a pevný sníh, který střídavě s moukou ...
více o Babiččin sádlový koláč
Z mouky, hery a vody vypracujeme ne příliš tuhé těsto, které necháme v chladu odležet. Na oleji nebo sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, podusíme...
více o Plněné slané řezy se zelím
Bůčkem uděláme podélný řez na kapsu. V mléce rozšleháme žloutky, osolíme, přidáme koření, petrželku, rozpuštěné máslo, housku na kotičky a nakonec...
více o Nadívaný bůček II.
Nudličky masa prudce osmažíme, osolíme, okořeníme kari kořením a přidáme okapaný ananas. Promícháme, zalijeme sójovou omáčkou a ochutíme glutasolem....
více o Čína s ananasem
Kotlety naklepeme, trošku osolíme a opepříme. Poté je vložíme do vymazaného kastrolu. Dáme na ně nakrájenou cibuli a zasypeme je větším množstvím...
více o Kotlety s masoxem
Hlavu a páteř vyvaříme s kořením v osolené vodě na vývar, řízek a ocasní odřezky vyvaříme stejně, ale zvlášť. Po uvaření maso opatrně obereme a vývary...
více o Rybí polévka od Ladíka
Mouku nasypeme do rozpuštěného sádla s vodou a soli a stále rychle mícháme, až se vytvoří hmota. Odstavíme hrnec a do vlažné hmoty zašleháme postupně...
více o Věnečky
Na sádle orestujeme cibulku. Vypneme, přidáme červenou papriku. Přidáme osolené kousky králíka, zalijeme vodou a necháme zavřít. Přidáme bobkový list ...
více o Omáčka z králíka
Chlilli papričku očistíme, zbavíme jader a nasekáme nadrobno. Dijonskou hořčici rozmícháme s medem a usekanou chilli papričkou. Poté medovou hořčici...
více o Vepřový jazyk s medovou hořčicí
Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, na ni položíme osolonené a pořádně propepřené kousky králíka. Opékáme do zčervenání masa, poté podlijeme...
více o Cibulový králík na pepři
Vlažnou vodou omyté maso potřeme prolisovaným česnekem. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme maso, okmínujeme, podlijeme, nejprve...
více o Uzené maso na česneku
Nakrájíme cibulku na větší kousky, osmažíme do zlatova na sádle. Přidáme na nudličky nakrájená játra, smažíme, zasypeme staročeským kořením. Poté...
více o Kuřecí játra s kari rýží
Dáme vařit brambory ve slupce, vaříme je do poloměka. Mezitím na pánvi osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli do sklovata, na ni vložíme játra a prudce...
více o Chudákova husa
Kapustu vaříme v osolené vodě, asi 15 minut. Okapeme a rozebereme na listy. Silná žebra listů rozklepeme.
Nádivku připravíme tak, že nadrobno...
více o Kapustové závitky s rýží
Kedlubny nakrájíme na menší kostičky, osmažíme na sádle cibulku, přidáme kedlubny, nakrájené listy, sůl, kmín, bujón, podusíme doměkka, nakonec...
více o Kedlubnové zelí II.
Maso pokrájíme na nudličky či kostičky dáme do misky, přidáme sůl, pepř, dosti sojové i worchestrové omáčky a řádně promícháme. Mezitím rozpustíme na...
více o Česko-čínská mňamka
Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme zesklovatět na sádle. Přidáme na kolečka nakrájený salám nebo párky. Uzeninu osmažíme a přidáme koření - obě papriky,...
více o Frankfurtská polévka II.
Dýni oloupeme, po délce překrojíme a vydlabeme jádra. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme mleté maso a petrželovou nať, osolíme,...
více o Zapečená plněná dýně
Očištěné a omyté kuře nakrájíme na menší kousky, osolíme a opečeme v rozehřátém sádle. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, utřený česnek a opečeme....
více o Kuře na kari dušené spolu s brambory
Kapustičku omyjeme, zbavíme špatných lístků a většího košťálu. Krátce povaříme v osolené vodě, obalíme v trojobalu a usmažíme.
Příloha bramborová kaše...
více o Obalené růžičkové kapustičky
Na ptáčky: maso mírně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a dáme kousek párku nebo klobásky, kyselou okurku, vejce uvařené natvrdo, kousek...
více o Ptáčky nebo roládky z králíka
Ve velikém hrnci - případně cisterně, rozpálíme sádlo a přidáme nakrájenou cibuli, (cibuli za občasného míchání skoro připálíme), jedině takto uděláme...
více o Staročeský guláš
Vykostěné krůtí horní stehno nožem upravíme do plochého plátu nebo několika plátů, vhodných k zavinutí. Osolíme, naneseme nádivku a zabalíme roládu ...
více o Krůtí roláda IV.
Vepřové maso nakrájíme na kostky asi 1 cm silné, osolíme, opepříme, posypeme paprikou. Osmahneme na rozpáleném sádle. Zelí vyklopíme do cedníku a...
více o Závin Pusta v červeném zelí
Necháme vzejít kvásek v 6 lžících mléka a 1 lžičce cukru. Rozinky namočíme do rumu či čaje(nic se nestane, když smícháte obojí dohromady), med utřeme...
více o Litý, kynutý, perníkový beránek
Játra namočíme na několik hodin do mléka. Pak je zbavíme všech žláz a umeleme na masovém strojku společně s namočenými rohlíky. Lžíci sádla utřeme se...
více o Játrová paštika II.
Na pánvi na sádle zpěnit nakrájenou cibuli, opéct na ní nakrájený salám, opepřit, posypat paprikou a ihned odstavit. Zároveň uvařit oloupané brambory...
více o Stav nouze
Omyjeme ředkvičky a nakrájíme na kolečka, cibuli a dáme na rozehřátou pánev. Mícháme a restujeme chvíli a trochu podlijeme a mícháme, až do sklovata...
více o Smaženice z ředkviček
Připravíme klasické těsto na bramborák - nastrouháme na hrubém struhadle brambory, přidáme prolisovaný česnek, tři vejce, šunku nakrájíme na drobné...
více o Medvědí tlapa
Hovězí plátky naklepeme a okraje nařízneme. Maso opečeme po obou stranách na sádle a odložíme na talíř.
Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli,...
více o Hovězi plátky se šunkou a sýrem
Maso nakrájíme na malé kostky, opečeme na části sádla, podlijeme vývarem a podusíme. Přidáme kmín, nasekané chilli papričky (i sterilované), sůl,...
více o Pravé chilli con carne
Vše nasypeme a nalijeme do mísy robota a uhněteme nebo klasicky v míse rozmícháme.
**Maková náplň:** umletý mák uvaříme v mléce (aby byl jak řidká...
více o Buchty kynuté
Uvaříme rýži. Uvaříme zelí bez zahuštění.
**Příprava masa:** (jako na guláš) na sádle zpěníme cibuli, česnek, kmín, přidáme maso nakrájené na kostičky...
více o Mňamka rýže se zelím
Brambory oloupeme a nakrajíme na středně velké kostky. Pórek omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kousky, salám na kostičky. Na pánvi rozehřejeme...
více o Smetanové brambůrky
Sádlo, máslo, cukr a žloutky třeme do pěny. Potom přidáme citronovou kůru, mandle a střídavě mouku se sněhem. Naposledy vmícháme mouku, kde máme...
více o Beránek do kameninové formy našich babiček
Játra omyjeme a odblaníme nakrájíme na nudličky. Také cibuli a česnek nadrobno nakrájet. Játra na sádle opečeme, přidáme cibuli a česnek, restujeme....
více o Játra na česneku II.
Ze sádla a mouky uděláme světlou jíšku. Z ostatních ingrediencí vypracujeme těsto, vyválíme na menší, asi 1 cm silný plát, potřeme jíškou, nebojíme se...
více o Slovenský válený štrůdl
Ve středním pekáči na oleji osmahneme do zlatova cibuli nakrájenou na kostičky. Přidáme párky nakrájené na tenší kolečka a orestujeme. Potom nasypeme...
více o Tarhoňa II.
Z mléka,cukru a kvasnic uděláme kvásek, do zbylého mléka rozšleháme žloutky. Česnek utřeme se solí, cibuli na jemno nakrájet, obojí zapěnit na sádle....
více o Cibulové houstičky
Očištěné koleno vykostíme tak, aby zůstalo v celku, vnitřní stranu posypeme kořením na pečeni, potřeme utřeným česnekem (dva stroužky na jedno koleno)...
více o Irské koleno
Brambory uvaříme ve slupce. Do kastrolu dáme sádlo a kmín. Rozpálíme sádlo a do horkého rychle oloupeme ještě horké (dost teplé) brambory, které...
více o Kočičák
Utřeme česnek, vložíme do hrnce, přidáme brambory a sádlo a opečeme. Zalijeme vodou, přidáme namočené houby, masox, kmín, opepříme a event. osolíme....
více o Vyprošťovací česnečka
Den předem uvaříme brambory ve slupce a oloupeme je. Před přípravou je jemně nastrouháme, přidáme mouku, krupici, veje, sůl a krátce rozpracujeme v...
více o Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Těsto 1: vejce vyšleháme s práškovým cukrem, přidáme ořechy, hrubou mouku, prášek do pečiva a kakao. Upečeme.
Těsto 2: bílky vyšleháme s krystalovým...
více o Kokosovo-ořechové řezy
Nařízněte na okrajích vepřové kotlety, lehce je naklepejte, osolte, posypte drceným pepřem a kmínem a obalte v hl. mouce. Pak je opečte krátce z obou...
více o Alsaské zelí
Na pánvi rozpustíme sádlo. Mezitím vepřové maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a dáme na pánev společně s cibulí nakrájenou na kolečka....
více o Stroganov
Povaříme hlavu a ořezy ve vodě- velice krátce (probublat) - a vodu slijeme. Maso bez sádla a kůže obereme a dáme zvlášť.
Na sádle orestujeme cibulku a...
více o Jinak rybí polévka
Nakrájenou cibuli osmažíme do sklovata na sádle a přidáme na plátky nebo nudličky očištěné slezinky s pepřem, které krátce orestujeme. Posléze...
více o Dušené slezinky - omáčka
Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle a dáme vařit do osolené vody (asi 1/2 litru).
Během vaření připravíme světlou jíšku. Když je voda asi z poloviny...
více o Dobrá, jednoduchá, rychlá mrkev
Fleky uvaříme a prolijeme studenou vodou. Zelí propláchneme vodou aby nebylo tak kyselé a nasekáme. Škvarky smažíme na sádle a přidáme nadrobno...
více o Flíčky se zelím a škvarky