Mleté maso mix nebo vepřové dáme do mísy a přistrouháme k němu na velkých slzách struhadla Nivu. Dle slanosti sýru dochutíme mírně solí nebo kořením...
více o Mleté placičky s Nivou
Plátky krkovičky po stranách nařízneme, aby se nám při smažení nekroutily, z jedné strany opepříme a osolíme a na druhou stranu plátku položíme nitě...
více o Řízky od Malé Fatry
Na kousku másla krátce osmažíme pokrájený pórek s na plátky pokrájeným chřestem, poté přidáme a ještě krátce osmažíme pokrájenou šunku. Špičky chřestu...
více o Chřestová omeleta
Na kousku másla, nejlépe v nepřilnavé pánvi (cca 20 cm), osmažíme na nudličky pokrájenou slaninu nebo šunku s pokrájenou jarní cibulkou.
Po osmažení...
více o Vaječná omeleta (nejen) s medvědím česnekem
Růžičky brokolice nebo květáku povaříme krátce v osolené vodě a poté necháme okapat. Povaříme klidně i oloupaný košťál z brokolice, který pokrájíme na...
více o Brokolice / květák v sýrovém těstíčku
Na pánvi s kouskem másla osmažíme drobně pokrájenou slaninu, cibulky, papriku, česnek a žampion. Přidáme vařené špagety (například ty, které nám zbyly...
více o Špagetová omeleta
Ve velké míse utřeme spolu máslo a cukr do pěny.
Přidáme vejce, každou část důkladně rozetřeme do máslové pěny.
Mouku, sůl a kypřící prášek prosejeme...
více o Sušenky z ovesných vloček
Z droždí, cukru a trochy mléka připravíme kvásek, necháme v teple 20 minut vzejít.
Do mísy dáme mouku, olej vejce, sůl a vzešlý kvásek. Poté...
více o Rohlíčky a pletýnky
V malé misce část vody rozmícháme s cukrem, droždím a trochou mouky a kvásek necháme asi 20 minut kynout. Do mísy na těsto dáme mouku, vodu, olej a...
více o Bulky se sýrem, solí nebo semínkem
Filety osušíme, osolíme a na hodinku je necháme odležet v marinádě, kterou jsme umíchali z jogurtu, hořčice, rozetřeného česneku a nasekaných lístků...
více o Bylinkové jogurtovo-hořčicové filé
Porce filetů osušíme, osolíme, opepříme a naložíme do bílého jogurtu, ochuceného česnekem a zázvorem, přidat můžeme i maličko čerstvě nastrouhané...
více o Pikantní jogurtové filé
Rozinky namočíme na hodinu do rumu.
Do mísy vložíme všechny ingredience a uhněteme těsto. Do těsta přidáme rozinky a zvolna promícháme. Poté necháme...
více o Vánočka z osmi pramenů
V silnějších plátcích kotlet (může být i kýta, plec či krkovička) opatrně prokrojíme hlubokou kapsu, kterou osolíme, opepříme a naplníme tvarůžky....
více o Olomoucké kotlety (kapsy)
Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole na obdélníkový plát, který poklademe plátky uzené slaniny dle vlastního výběru nebo šunkou či jinou...
více o Šneci z remosky - na slano
Listové těsto rozválíme na obdélníkový plát na pomoučněném stole.
Plát těsta potřeme rozšlehaným vejcem a bohatě posypeme cukrem (cca 8 lžic a můžeme...
více o Šneci z remosky - na sladko
Na rozpuštěném másle necháme osmažit hrubě nastrouhanou mrkev, kterou po osmažení posypeme hrubou moukou a ještě krátce za stálého míchání osmažíme....
více o Květáková polévka s česnekovými výhonky
Chřest můžeme použít jak zelený, tak i bílý, ten ale musíme nejprve oloupat. Chřest dáme na cca 5 minut povařit do osolené vody, poté slijeme a...
více o Chřest smažený v trojobalu
Dobře očištěnou kachnu nasolíme nejlépe den před plněním a pečením. Před pečením naplníme nádivkou a pokmínujeme dle chuti.
Rohlíky den až dva staré...
více o Kachna s nádivkou - nejen velikonoční
Brokolici rozebereme na růžičky, košťál oloupeme a pokrájíme na menší kousky a ve vroucí osolené vodě povaříme vše cca 2 minuty. Pak scedíme a necháme...
více o Gratinovaná brokolice
Nakrájíme vnitřnosti-žaludky na drobnější(je tvrdší než ostatní orgány),srdíčka,játra.
Rohlík nakrájíme na kostičky(nebo použijeme strouhanku)...
více o Holoubě s nádivkou
V misce si vyšleháme na kašičku vejce s česnekem, zázvorem a kari kořením, kterou dle chuti osolíme, přilijeme pivo (případně jinou námi vybranou...
více o Dýňové placičky II.
Hlívu si očistíme, odkrojíme nožičky, které můžeme použít do polévky, guláše, pod maso... a kloboučky ochutíme směsí, umíchané ze soli, pepře, papriky...
více o Řízky z hlívy
Oloupanou cuketu nakrájíme na kostky a dáme uvařit do slané vody. Vaříme do měkka, poté zcedíme.
Na oleji opracujeme na drobno nakrájenou cibuli a...
více o Cuketa na mozeček
Recept je velmi jednoduchý a kdo si myslí, že obalovat fazolku po fazolce bude pracné, mýlí se. Můžeme je klidně obalovat po pěti-šesti kouskách a...
více o Smažené fazolky
Květák očistíme, opláchneme a rozebereme na větší růžičky. Do širšího kastrolu dáme vařit vodu, osolíme a do vařící vkládáme růžičky květáku košťálem...
více o Květákové řízky
-Oloupeme si brambory a nakrájíme na kostičky. Zeleninu očistím a celer nastrouhám nahrubo (pozn.: může být i mrkev nastrouhaná). Mrkev si nakrájíte...
více o Domací česneková polévka
-Nastrouháme si očištěný celer a 2 mrkeve (pozn.: nejlépe na hrubé straně struhadla). Zbylou mrkev si nakrájíme na kolečka. Na malé kostičky si...
více o Vločková polévka (zeleninová)
Chleba zbavíme kůrky. Do misky chleba nadrobíme a zalijeme mlékem. Musí být s chleba být tzv. hmota. Přebytečné mléko vylejeme.
Dále si nastrouháme...
více o Chlebové karbenátky č. 2.
Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
Pak smícháme rozšlehaná vejce s medem či jiným sladidlem až vznikne "pěna". Do té přidáme zbylé...
více o Ovocný koláč z žitné mouky
Mléko rozmícháme s vejci, moukou, kypřidlem, solí a kořením dle chuti. Pak přimícháme, nastrouhaný česnek (tím nemusíme šetřit), jemně pokrájenou...
více o Lívanečky s česnekovými výhonky
Na pomoučněném stole vyválíme z těsta slabý obdélníkový plát, který potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme cukrem a skořicí (nebo skořicovým cukrem)....
více o Skořičáky - skořicové minizáviny
Na pomoučněném stole vyválíme těsto na plát, který potřeme vejcem a posypeme pokrájeným uzeným a okapaným zelím. Ochutíme kořenící směsí a pevně...
více o Šneci z listového těsta se zelím - zelňáky
Zelná směs: na malém množství oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, k té přisypeme pokrájenou slaninu a dále smažíme. Když je i slanina...
více o Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)
Polohrubou mouku smícháme v míse se solí a jemně nastrouhanou citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme cukry, rozdrobíme droždí a...
více o Švestkový závin s tvarohem (mákem)
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme pokrájenou slaninu (nebo pokrájené uzené maso, kuřecí prso - dle chuti) , kterou také...
více o Listové šátečky (závin) se špenátem
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme na nudličky pokrájenou nebo hrubě nastrouhanou mrkev, petržel a celer dorůžova. Zeleninu po osmažení posypeme...
více o Květáková polévka s kořenovou zeleninou
Vařenou řepu necháme zchladnout, oloupeme a pokrájíme na cca 5-7milimetrové plátky, které ochutíme dle vlastní chuti buď kořenící směsí nebo kořením,...
více o Červená řepa v trojobalu smažená
Na trošce oleje či másla necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, ke které následně přidáme krátce osmažit i nastrouhaný (nasekaný) česnek s drobně...
více o Smaženice z václavek (bedel, hlívy)
Cereální těsto necháme rozmrazit, vyválíme z něj na pomoučněném stole tři čtverce cca 25x25 cm. Na každý plát nastrouháme vrstvičku starších loupáčků ...
více o Cereální hruškový / jablečný závin (štrůdl)
Václavky (bedly, hlívu) očistíme, odkrájíme nohy. Vybíráme si nejlépe ploché kloboučky, které se nám budou dobře obalovat a smažit (ostatní se hodí...
více o Smažené obalované václavky (bedly, hlíva)
Nejdříve si připravím pečící papír na plech, potom očistím cuketu (okrájím slupku) a nařežu ji na kolečka asi 2 až 3 cm vysoká. Ty vydlabu a položím...
více o Plněná cuketa III.
1.Troubu předehřejeme na 220 stupňů.
2.Těsto rozprostřeme na pomoučněnou pracovní plochu a vykrajujeme kolečka o průměru 6 cm.
3.Kolečka přesuneme na...
více o Třešňová lízátka
Opražíme kmín na sádle, přidáme papriku a nadrcený česnek, sůl a pepř. Vlijeme vodu a hodíme kostku bujonu. Přidáme pažitku a necháme vařit cca 10...
více o Kmínovo-papriková polévka