Panenku očistěte a podélně do ní uprostřed udělejte dlouhým tenkým nožem otvor. Meruňky nasekejte a promíchejte s nadrceným římským kmínem, pokrájeným...
více o Panenka plněná sušenými meruňkami
V hmoždíři nadrťte římský kmín a koriandr s trochou soli. Avokádo rozkrojte a zbavte pecky. Česnek oloupejte a naplocho nožem rozmáčkněte. Jarní...
více o Avokádový hummus
Římský kmín rozdrťte v hmoždíři se špetkou soli. Česnek oloupejte a rozdrťte plochou stranou nože. Cizrnu slijte a propláchněte.
Všechny suroviny...
více o Hummus
Květák rozeberte na růžičky, cibuli pokrájejte nadrobno, římský kmín nadrťte v hmoždíři.
V kastrolu rozpalte 2 lžíce olivového oleje, nechte na něm...
více o Květáková polévka s hráškem
Kuřecí prsa nakrájejte na kostky velikosti sousta. Římský kmín nadrťte v hmoždíři a spolu s kurkumou, citronovou šťávou a jemně nastrouhanou...
více o Marinované kuřecí špízy s čočkou
Maso nakrájejte na kostky asi 3 x 3 cm a orestujte je na rozpáleném oleji v hrnci se silným dnem. Poté maso vyndejte na talíř a do oleje nasypte...
více o Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky
Cibuli nasekejte najemno, česnek na plátky. Brambory a batát na kostky, kadeřávek na proužky.
V hrnci rozehřejte olej a 4 minuty restujte cibuli....
více o Čočková polévka s batáty
Podle návodu na obalu uvařte rýži.
Cibuli oloupejte, nakrájejte nahrubo a v hrnci zpěňte na lžíci olivového oleje. Přidejte římský kmín a minutu...
více o Cizrnové ragú s rýží
Předehřejte si troubu na 200 °C.
Květák omyjte, očistěte a rozdělte na růžičky, ty následně nasekejte najemno.
Ve velké pánvi (nejlépe vhodné do...
více o Květákové kuku
Fazole namočte alespoň na 6 hodin. Následně je propláchněte a vařte přibližně 45 minut v osolené vodě s římským kmínem.
Zatímco se fazole vaří,...
více o Fazolový salát s cuketou
Na centimetrové kostičky nakrájejte mrkve, petržel a celer. Nadrobno nasekejte cibuli a na plátky nakrájejte česnek.
Ghí rozpusťte v hrnci a orestujte...
více o Polévka z kořenové zeleniny
Cibuli a česnek nasekejte najemno a do změknutí orestujte na olivovém oleji. Přidejte najemno nasekaný špenát, promíchejte a restujte další 2 minuty....
více o Chlebíčky s koprovo-špenátovou pomazánkou
Cizrnu slijte a v míse promíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje, mletou paprikou, drceným římským kmínem a trochou soli. Vyklopte ji na plech...
více o Kadeřávkový salát s cizrnou a avokádem
Kofty uděláme tak, že na jemno nakrájené zelí smícháme v míse se všemi ingrediencemi (s výjimkou mouky a sody). Necháme cca 30 minut odpočívat, zelí...
více o Zelné kofty v masala omáčce
Květák rozeberte na růžičky, větší pokrájejte na půlky či čtvrtiny. Růžičkovou kapustu zbavte ovadlých lístků a pokrájejte na poloviny. Zeleninu...
více o Batátové pyré s pečenou zeleninou
Cibuli pokrájejte nadrobno a zpěňte na troše oleje, přidejte nasekaný česnek, římský kmín a nastrouhaný zázvor a restujte asi dvě minuty, aby se...
více o Polévka z červené čočky
Na lžíci olivového oleje orestujeme nadrobno nakrájené žampiony, osolíme, opepříme a necháme zchladnout. Do mističky si nasypeme lžíci chia semínek a...
více o Cizrnovo-žampionové placičky - bezlepkové
Papričky nahrubo posekejte, oloupejte šalotky a pokrájejte, zázvor nastrouhejte, nasekejte omytý a osušený koriandr i kafírové listy. Na jemno...
více o Zelená kari pasta
Česnek oloupejte, zázvor dobře umyjte. Všechny suroviny utřete dohladka v hmoždíři nebo v mixéru.
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D....
více o Vindaloo pasta
Batáty pečlivě omyjte, několikrát propíchněte vidličkou a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Délka pečení závisí na velikosti hlíz, menším...
více o Batáty s cizrnou a brokolicí
Šalotku pokrájejte na kolečka a zpěňte na pánvi na troše oleje. Přidejte římský kmín a nechte ho rozvonět. Cizrnu slijte a vsypte do pánve, asi 3...
více o Pita s cizrnovým salátem
Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Cibuli oloupejte a pokrájejte na tenká půlkolečka. Polovinu koriandru nasekejte. Vše promíchejte s mrkví ve...
více o Mrkvové placičky
Ořechy rozložte na plech a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 5–8 minut, měly by se rozvonět. Nechte je trochu vychladnout. Římský kmín nadrťte v...
více o Hummus z červené řepy
Na pánvi rozehřejte olej. Na něm restujte na středním plameni asi 10 minut cibuli nakrájenou na tenké plátky. Poté přidejte na plátky nakrájený...
více o Zelená šakšuka
Ještě horkou červenou řepu rozmixujte s česnekem, přimíchejte ostatní suroviny a podle chuti osolte. Vytvarujte mokrýma rukama burgery, naskládejte na...
více o Burgery z červené řepy
Kešú namočte do vody asi na 30 minut. Vodu slijte, ořechy propláchněte, rozmixujte je nahrubo a zatím ponechte v mixéru. Mrkve očistěte, v míse je...
více o Pečená mrkev s mrkvovým pestem
Cizrnu přelijte do mixéru, asi polovinu nálevu slijte stranou pro případné použití. Přidejte ostatní suroviny s výjimkou citronové šťávy a rozmixujte...
více o Hummus
Hrách rozmixujte v suchém mixéru na jemnou mouku. Přidejte rozmražený hrášek, koriandr, římský kmín, olej, citronovou šťávu, chilli a prolisovaný...
více o Hráškový falafel s pečenými batáty
Troubu předehřejte na 200 °C. Všechnu zeleninu i česnek očistěte, nakrájejte na kusy velké přibližně 2 cm a rozložte na plech vyložený pečicím papírem...
více o Květáková polévka s cizrnou
Rozpalte gril. Mleté maso vložte do mísy a přidejte najemno nasekanou cibuli, petržel a propasírovaný česnek. Přidejte vejce, strouhanku a římský kmín...
více o Kofty s tzatziki
Maso nakrájejte na kostky, dejte do pekáče, promíchejte s paprikou, nadrceným římským kmínem a olejem, přidejte nahrubo pokrájenou cibuli, podlijte...
více o Burgery s trhaným vepřovým masem
Vepřovou plec pokrájíme na kostky, které dáme do misky a okořeníme sušeným česnekem, zázvorem, římským kmínem, hřebíčkem, kurkumou a sojovou omáčkou....
více o Dušená orient plec v pórku
Cizrnu pořádně propláchněte, nasypejte do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby její hladina sahala zhruba pět centimetrů nad úroveň cizrny. Vše...
více o Tradiční falafel
Sterilovanou cizrnu slijte, dejte do výkonného mixéru nebo food processoru a důkladně minimálně pět minut mixujte. Přidejte pastu tahini, římský kmín...
více o Bagely s hummusem
Nejprve si připravíme Pico de Gallo. Nakrájíme rajčata, cibuli a jalapenos na drobno a smícháme. Přidáme rozmačkaný stroužek česneku. Zamícháme a...
více o Hovězí quesadilla
Květák rozeberte na růžičky, dejte do pekáče, bohatě zakápněte olivovým olejem, osolte a posypte římským kmínem. Dejte péct do trouby předehřáté na...
více o Polévka z pečeného květáku
Příprava Masa: Minimálně hodinu před začátkem vaření naložíme maso do směsi koření: 1 lžíce kurkumy, pepř, kardamon, hřebíček, koriandr, skořice,...
více o Phall (nepálivý)
Kuře nakrájejte na kousky velikosti sousta. Jogurt smíchejte se vším kořením, rýžovou moukou, zázvorem a česnekem. Pokud není jogurt moc kyselý,...
více o Kuře „65“
Fazole den předem namočte, pak je propláchněte a uvařte doměkka. Sceďte.
Do krémové konzistence rozmixujte s tahini, drceným česnekem, petrželkou,...
více o Filet mignon a fazolový humus
Propláchnutou čočku 8 minut povařte. Rozehřejte ghí a nechte na něm rozvonět kurkumu, koriandr a kmín. Nechte zesklovatět nasekanou šalotku, přidejte...
více o Dhal s mušlemi
Zeleninu na pastu nakrájejte na kousky, limetkové listy a citronovou trávu nasekejte, koření nadrťte v hmoždíři a vše rozmixujte s mlékem.
V hrnci...
více o Thajské žluté zeleninové kari
Avokáda oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Přidejte propláchnutou cizrnu, tahini i drcený česnek a vše dobře rozmixujte.
Dochuťte solí, pepřem a...
více o Placky s humusem z avokáda
Cibuli nakrájejte najemno a v hrnci zpěňte na oleji.
Přidejte prolisovaný česnek.
Mrkev nakrájejte na kostičky a přisypte i s kořením. Orestujte ji,...
více o Mrkvový krém
Na tuku osmahneme cibulku do řůžova. Přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu (celer a mrkev), zlehka orestujeme a zalijeme vodou, přidáme sůl...
více o Celerová polévka z Bezděkova
Socca
Veškeré suroviny smícháme dohromady a řádně prošleháme těsto. Výsledná hmota by měla být hustší, než těsto na palačinky, proto se může v případě...
více o Socca se salátem
Cizrnu sceďdte a propláchněte. Trochu si odložte, zbytek rozmixujte na kaši.
Česnek prolisujte a utřete se solí, vmíchejte. Promíchejte s tahini,...
více o Hummus s grilovanými tortillami
1. Připravte si veškeré ingredience na stůl, tím ušetříte čas a budete mít přehled, co všechno do receptu patří.
2. V hmoždíři natlučte římský kmín,...
více o Chilli con carne s kořením
Troubu rozehřejte na 200 °C. Dýni nakrájejte na menší kousky. Asi 3 lžíce oleje smíchejte s medem a v hmoždíři nadrceným římským kmínem.
Dýni...
více o Pečená dýně s medem