Příprava koření: v mixéru mixujeme všechno koření 2 min., až je vše velice dobře smícháno, nebo utřeme vše přes jemnější síto. Používáme 30 g koření...
více o Dokonalý sendvič na 100 chutí
Kostky necháme povařit v 1 l vody, potom přidáme nakrájenou mrkev na půlměsíčky a vaříme do změknutí. V misce rozmícháme 1 vejce s trochou vody a...
více o Slepičí polévka s noky
Brambory umyjeme, každou zvlášť zabalíme do alobalu a vložíme do trouby, zvolna pečeme asi 45 minut. Nivu rozmačkáme vidličkou a utřeme ji s tvarohem,...
více o Brambory se sýrovou náplní
Kuřecí řízky osolíme, opepříme a na oleji je prudce opečeme.Listové těsto rozválíme a rozdělíme na čtyři obdélníky. Na každý obdélník položíme plátek...
více o Kuřecí řízek v kabátku
Na oleji orestujeme cibulku, přidáme oloupaný, semínek zbavený a na kostičky nakrájený patizon, nastrouhaný česnek, sůl, kmín, pepř, lehce orestujeme,...
více o Patizonová polévka alá hrachovka
Nakrájené houby podusíme na oleji s pepřem, kmínem. Odstavíme, přidáme nakrájenou cibuli, petrželku a játrovku, osolíme, přilijeme koňak a důkladně...
více o Játrová pomazánka s houbami
Papriky a baklažány opečeme. Baklažány dáme celé na plech do trouby a propícháme je špízovou (nebo pletací) jehlou, aby neexpolodovaly. Pak je pečeme...
více o Kjopolo - bulharská zeleninová pomazánka
Houby zalijte vodou nejlépe několik hodin předem a pak vařte půl hodiny. Cibulku nasekejte nadrobno, osmažte na oleji, přidejte houby a vývar z hub,...
více o Šmakoun s houbovou omáčkou
Medailonky lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Opečeme je z obou stran na olejem potřené pánvi a upečené dáme stranou. Do pánve přidáme máslo až se...
více o Vepřové medailonky na medu
Papriky omyjeme, osušíme, zbavíme jadérek a nasekáme najemno. Olej vlijeme do většího hrnce a necháme rozehřát. Papriky vložíme do hrnce na olej,...
více o Polévka z paprik a pomerančů
Květák rozmixujeme s trochou vody na kaši, přidáme najemno nastrouhanou mrkev a sýr a nasekanou petrželku. Do směsi vmícháme vajíčko a hmotu zahustíme...
více o Květákové placky pro děti
Na oleji opražíme na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli. Přidáme mletou papriku, na kostky nakrájenou okurku a dusíme do měkka. V mléce rozmícháme...
více o Dušené okurky se slaninou
Dáme vařit rýži (já použil trojbarevnou - chutná i hezká napohled). Rajčata nařízneme křížem a spaříme vroucí vodou, oloupeme, nakrájíme na kostičky....
více o Mexické rizoto s ananasem
Bramborové těsto v prášku zašleháme metlou na sníh do studené vody, okořeníme muškátem a 10 munit necháme odstát. Tvarůžky nakrájíme na kostky o hraně...
více o Tvarůžkové koule
Očistěnou mrkev nastrouháme na struhadle na jemné nudličky, pórek nakrájíme na nudličky a vše osmahneme na másle. Zalijeme vývarem. Jáhly spaříme...
více o Mrkvovo-jahelná polévka
Maso nakrájíme na kousky, salám na nudličky. V širším kastrolu rozpálíme olej - jen velmi málo, aby výsledná omáčka nebyla mastná, maso opečeme a při...
více o Kuřecí s vepřovým a žampionky
Rozehřát máslo na pánvi a přidat na velice jemno posekaný salám. Osmažit ho na vysokém ohni po 2 minuty. Přidat ricotta sýr a na moment osmažit....
více o Massariotův piknik
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, slaninu a část sekaného česneku (česnek jen krátce ke konci, aby nám nezhořkl). Přidáme kostky masa, přisypeme...
více o Bramborový guláš na pivu
Na oleji s máslem zpěníme mouku a zalijeme studenou osolenou vodou. Přidáme pokrájenou bramboru a povaříme. Rozmixujeme smetanu s česnekem a špetkou...
více o Krémová česnečka
Ořez z vepřové krkovičky upečeme. Měkké maso dáme na prkénko přikryjeme mikrotenovou folií a paličkou na maso roztlučeme. Maso vložíme do mísy přidáme...
více o Francouské škvarečky
V pánvi Wok rozpálíme olivový olej, přidáme nakrájenou cibulku, česnek, hlívu ústřičnou. Smažíme, ne dusíme a hlavně nesolíme. Po osmažení vsypeme...
více o Thajské nudle - nejen pro vegetariány
Kuře omyjeme, osolíme a připravíme do pekáčku nebo pečící misky. Žemle nakrájíme nebo natrháme na menší kousky a necháme máčet v mléku.
Mezitím utřeme...
více o Babiččino pečené kuře s nádivkou
Česnek propasírujeme, přidáme k jogurtu, dále nasekané papričky a nakonec nejlépe čerstvou petrželku a jemně dosolíme.
Jako u všech omáček (dipů)...
více o DIP - ďábelský
Do kuřecích prsou se udělá kapsa, do té se dá kousek (špalíček) Nivy a zašpejlí se. Potře se olejem, osolí a opepří. Dáme do zapékací misky vytřené...
více o Kuřecí prsa s nivou a mandlemi
Celer očistíme a nastrouháme na jemno, mrkev také. Zalijeme vodou, oslolíme, přidáme masox a vaříme asi 15 minut. Mezitím připravíme světlou zápražku...
více o Celerová polévka IV.
Nejdříve si připravíme zálivku. Olej, ocet, sůl, pepř, lisovaný česnek dobře rozmícháme, pak přidáme nakrájenou klobásu a rozinky (lepší jsou předem...
více o Španělský salát
Na minimálním množství orestujeme kuřecí maso (může být i vařené), spařené, oloupané, nakrájené mandle a žampiony. Zalijeme vodou, přidáme bujón a...
více o Indická polévka II.
Z bílků ušlehám tuhý sníh. Do toho vmíchám uvařený a rozmačkaný květák. Osolím, opepřím, přidám muškátový oříšek, nasekanou petrželku a žloutky, asi...
více o Květákové placičky III.
Květák uvaříme v osolené vodě s kmínem, pak ho rozmačkáme, přidáme karí a muškátóvý oříšek. Zahustíme smetanou s moukou. Nakonec petrželka....
více o Květáková polévka s karí
Na másle orestujeme na kostičky nakrájený celer, zaprášíme hlakou moukou, zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme bujónovou ksotku a vaříme, dokud...
více o Celerová polévka III.
Na másle orestuji na kolečka nakrájený pórek, zaliju vodou a nechám povařit. Přidám na kostičky nakrájené brambory, bujón, ev. sůl. Když je vše měkké,...
více o Pórková polévka s kvasnicovými knedlíčky
Do vody dáme vařit mražený hrášek a na kostičky nakrájené brambory. Zároveň přidám bujón (karpatský), když je hrášek uvařený, zahustím máslovou jíškou...
více o Hrášková polévka
Rýži dáme předvařit cca na 15 minut do vody s masoxem. Kontrolujeme, aby se nepřipálila, můžeme podlévat trochou vody. Mezitím nakrájíme cibulku na...
více o Zbytkové rizoto (dietní)
Špagety vaříme ve značně osolené vodě, až než jsou "al dente" (na zkus). Česnek nahrájíme ostrým nožem na velmi tenké plátky, sušené peperoncini a...
více o Spaghetti aglio, olio e peperoncini
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a rýži. Přidáme rajčatový protlak, zalijeme vodou a vaříme, dokud nebude rýže měkká. Lehce osolíme,...
více o Dobrá rýžová polévka se sýrem
Houby očistit, omýt v osolené vodě a nechat okapat.
Nakrájet na plátky, dát do hrnce, zalít vývarem aby byly zakryté, přivést k varu, snížit teplotu a...
více o Salát z hlívy ústřičné
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, brambory, sůl, pepř, nasekané bylinky. Zvlášť si rozšleháme vejce, hořčici, mléko (víno) a olej. Vzniklou...
více o Bylinkovo-sýrový chléb bez pekárny
Olejovky rozmačkejte v míse vidličkou, přidejte jemně nasekanou cibuli, petrželku, sůl, pepř, pokrájené houby (hřibky, žampiony). Vše promíchejte s...
více o Houbová pomazánka s olejovkami II.
Olejovky rozmačkejte v míse vidličkou, přidejte jemně nasekanou cibuli, petrželku, sůl, pepř, pokrájené houby (hříbky nebo žampiony). Vše promíchejte...
více o Houbová pomazánka s olejovkami
Propláchnutou rýži uvaříme v osolené vodě (poměr 1-2) a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme zálivku z oleje, octa, citronové šťávy, pepře, soli...
více o Rýžový salát s kuřecím
Uvařené brambory ve slupce nakrájíme na kolečka. Cibuli nastrouháme nahrubo, osmahneme dozlatova, přidáme na kolečka nakrájený česnek, orestujeme,...
více o Pstruh na rajčatech
Maso nakrájíme na plátky lehce naklepeme osolíme a osmahneme na oleji, vyjmeme a osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli vrátíme maso (a nebo jsme líní a...
více o Vepřová kýta na majoránce
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a chilli papričku též nadrobno, později přidáme nadrobno nasekaný česnek. Přidáme veškerou zeleninu ...
více o Arruba
Vařenou mrkev a celer v poměru zhruba 1:1 nastrouhat na jemném struhadle, přidat najemno nakrájenou cibulku a přimíchat ostatní ingredience. Množství...
více o Pomazánka z vařené mrkve a celeru od Slávka
Cottage a jogurt smícháte s ostatními ingrediencemi, přidáte zelené bylinky, salát natrháte a rozdělíte do misek, pokapete dresingem.
Je třeba ihned...
více o Senzační ledový salát II.
Kuřecí prsa a játra nakrájíme na stejnoměrné kousky. Zvlášť je orestujeme v malém množství oleje, smícháme dohromady, osolíme a opepříme, necháme...
více o Senzační obrácené kuře
Květák uvaříme v dostatečně osolené a okmínované vodě, pečlivě necháme okapat a nadrobno nakrájíme. V míse ho smícháme s cornflakes, cibulkou,...
více o Senzační květákové placičky
Hermelíny nastrouháme na hrubém struhadle (pokud je hermelín příliš zralý, strouhat nejde), přidáme na drobno nakrájenou cibuli, na nudličky pokrájený...
více o Hermelínové karbanátky II.
Krevety vyloupeme a omyjeme.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme na poloviny rozkrájená cherry rajčátka. Osmahneme a vložíme krevety.
Osolíme...
více o Krevety s cherry rajčátky a těstovinami
Větší pláty alobalu pomažeme olejem. Na každý položíme osolenou porci ryby, kterou opepříme a posypeme drceným česnekem (stroužky rozmáčkneme plochou...
více o Sumeček Pangasius pečený v alobalu