Kuřecí skelet dejte do hrnce a zalijte asi třemi litry studené vody. Přidejte cibuli, česnek, sůl a koření a přiveďte k varu.
Vařte odklopené 50 minut...
více o Krupičná polévka se zeleninou
Do hrnce si dáme olej a necháme ho rozpálit. Potom přidámé nakrájenou cibuli, pórek, mrkev, nakrájené brambory na kostičky, hrách, čočku, fazole (bílé...
více o polévka "co dům dá"
Maso zprudka opečte spolu s kořenovou zeleninou v troubě při 200 aC.
Opláchněte od přebytečné bílkoviny a v hrnci zalijte vodou. Přidejte pórek, rajče...
více o Hovězí vývar
Kořenovou zeleninu nastrouhejte nahrubo, osolte a opepřete, zakápněte olejem a dejte péct do předem rozehřáté trouby na 180 aC, asi 30 minut.
V hrnci...
více o Zeleninový vývar
Naporcovanou slepici zprudka opečte spolu s kořenovou zeleninou v předem rozehřáté troubě na 200 °C, asi 30 minut.
Poté maso a zeleninu opláchněte od...
více o Slepičí vývar F.O.O.D.
Maso zalijte asi 2,5 l vody.
Přidejte jednu očištěnou mrkev, celer, petržel, částečně nakrojenou celou cibuli, koření a lžičku soli. Přiveďte k varu....
více o Česnečka s hovězím
Cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky, osolte a zakápněte 2 lžičkami medu.
Poté přidejte na plátky nakrájené okurky, na nudličky nakrájenou 1 snítku...
více o Uzenářský maxichleba s cibulovým salátem
V hrnci rozpalte 4 lžíce oleje.
Maso nakrájejte na větší kousky, osolte, opepřete a ze všech stran je opečte, aby se dobře zatáhlo.
Přihoďte na...
více o Dalamánek s trhaným krůtím v pivní šťávě
1. Nakrájíme si cuketu, lilek, dýni a rajčátka na stejně velká kolečka (já to dělám pomocí ručního kráječe) a necháme si stranou.
2.Na rozpálenou...
více o Zeleninové ratatouille
Kvalitní kližka je voňavá, od pohledu šťavnatá, jemně prorostlá šlachami.Maso ohebným, nejlépe filetovacím nožem, zbavte přebytečného tuku a blan....
více o Kližka se zeleninou
Troubu zapněte na 180 °C.
Žampiony nakrájejte na kousky a na másle je opečte dohněda. Přidejte jemně nasekané bylinky. Nechte chladnout.
Mouku...
více o Žampionový chlebíček
Na másle orestujte nastrouhanou kořenovou zeleninu a nasekanou cibuli.
Přidejte koření, kolečka citronu a kůru, ocet a nechte odpařit. Zasypte cukrem,...
více o Kapr načerno
1. Naporcujte kapra. Z hlavy odstraňte žábry pomocí kuchyňských nůžek.
2. Kapří hlavu a skelet přendejte spolu s očištěnou a na menší kousky nakájenou...
více o Rychlá rybí polévka
Do kuřete vetřete sůl a pepř.
Připravte nádivku. Toastový chléb nakrájejte na drobné kostičky. Rozložte je na plech a za nízké teploty (50 °C) sušte v...
více o Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Hlavy a odřezky pstruhů i s kořením zalijte 1 litrem vody a 15 minut povařte.
Na másle orestujte nasekanou cibuli a nakrájenou kořenovou zeleninu, pak...
více o Polévka ze pstruha
Cizrnu sceďdte a propláchněte. Trochu si odložte, zbytek rozmixujte na kaši.
Česnek prolisujte a utřete se solí, vmíchejte. Promíchejte s tahini,...
více o Hummus s grilovanými tortillami
Špenát a petržel omyjte a nechte okapat. Limetku vymačkejte a kůru najemno nastrouhejte. Kiwi oloupejte a nakrájejte na menší kusy, jablko zbavte...
více o Zeleninové smoothie s jablkem
Mrkev a petžel nakrájejte na malé kostičky a orestujte na másle dozlatova, přidejte růžičkovou kapustu a nadrobno nakrájený řapíkatý celer. Zalijte...
více o Králičí polévka s drožďovými knedlíčky
Troubu rozehřejte na 200 °C. Očištěné brambory uvařte ve slupce, musí zůstat pevné. Oblanšírujte kapustu - vsypejte ji do vroucí vody a po 3 minutách...
více o Zapečené brambory s uzeným
Šalotku nasekejte nadrobno a nechte jí na másle zeskovatět. Přidejte na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, orestujte ji dozlatova, zaprašte...
více o Kaldoun s játrovými knedlíčky
Cizrnu namočíme minimálně 24 hodin předem do vody, do které přidáme 1/2 lžičky jedlé sody (to nám pomůže trochu narušit pevnou strukturu cizrny, jinak...
více o Izraelský hummus
Velké purpurové fazole namočíme den předem. Druhý den slijeme a v čisté vodě uvaříme doměkka, vařím v papiňáku cca 30 minut.
Na másle orestujeme...
více o Jarní polévka s fazolemi
Na oleji osmahneme cibuli a česnek, cibuli středně. Přidáme líčka a smažíme, než se maso zatáhne, přidáme mrkev, petržel a celer nakrájené na větší...
více o Hovězí líčka na smetaně a houskový knedlík
Na filmovou zelňačku, kterou vařil Louis de Funés, budete určitě potřebovat větší hrnec. Středně velkou hlávku zelí rozkrojíme, zbavíme košťálu a...
více o Filmová zelňačka
Základem skvělé svíčkové omáčky je čerstvá zelenina, kterou použijeme ve značném množství, protože nám svíčkovou omáčku zároveň zahustí, chuť zůstane...
více o Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka
Uvedené množství je pro 10-14 jedlíků. Děláme ji většinou na Silvestra, masopust... a jiné sešlosti.
Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme na...
více o Zelňačka pro přátele
Vše nakrajet a dát do hrnce - nejvic mrkve a nejmíň celeru - množství dle potřeby. Pak přidat maso pokrájené na kostičky, koření a sůl. Je možné na...
více o Baby svíčková
Brambory vkládáme omyté a ve slupce po jedné na čtverec alobalu. Přidáme kousek másla, osolíme, lehce zakápneme olivovým olejem (čaj. lž.), posypeme...
více o Brambory v alobalu s rozmarýnem
Den předem si vytvoříme octové máslo.
Na pánvi rozpustíme 150 g másla, pak přidáme 7 polévkovych lžic octa, nové koření, celý černý pepř a bobkový...
více o Kančí se šípkovou omáčkou
Rozpálíme sádlo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme mletou paprikou a podlijeme vařící vodou. Přidáme fazole bez nálevu, osolíme ...
více o Indiánská polévka s fazolemi
Máslo, tvaroh, majonézu a olivový olej pořádně rozmixujeme a přidáme zbytek ingrediencí. Pak už jen dochutíme.
Dobrou chuť!...
více o Tvarohovo-bylinková pomazánka
Zde máme jednoduchý postup, který Láďa Hruška předvedl v televizi.
Začneme tím, že si do vhodné misky smícháme veškeré ingredience, které máme vypsané...
více o Cukeťák dle Ládi Hrušky
Láďa Hruška použil na tento recept formu na bábovku. Na její stěny a dno
pečlivě vyskládáme plátečky slaniny. Poté vezmeme očištěná kuřecí prsa, které...
více o Kuřecí bábovka dle Ládi Hrušky
Ve větším kastrolu rozpalte olej, přidejte nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Potom přidejte mrkev, společně 2–3 minuty restujte, dochuťte...
více o Marocká harira
Skelet rozeberte na menší kusy. Přidejte koření a cibuli i se slupkou, zalijte asi 2 litry studené vody a na malém plameni nechte lehce probublávat ...
více o Kuřecí polévka s kroupami
Na rozpáleném tuku osmažíme dosklovata cibuli, přidáme na větší kostky pokrájená líčka a smažíme dozlatova. Pak přisypeme na kostičky pokrájenou...
více o Líčka na zelenině
Quinou propláchněte a vařte 8 až 10 minut v mírně osolené vodě. Sceďte a nechte okapat na cedníku. Cibuli a petržel nasekejte najemno, rajčata a olivy...
více o Salát z quinoy a sušených rajčat
Vzhledem k většímu objemu dýní je lepší vše rozdělit na poloviny a dělat ve dvou hrncích nebo na dvou pánvích.
Nakrájíme cca 2 velké nebo 3 menší...
více o Chatulova dýňová - Halloweenská polévka
Na trošce oleje osmažíme na kostičky pokrájenou mrkev, celer, petržel, slaninu, cibuli, nasekaný česnek. Pak přidáme ještě krátce osmažit větvičku...
více o Fazolové ragú se zeleninou
Králičí polévku (vývar) si můžeme připravit buď: orestováním králičích odřezků a kostí společně se zeleninou a kořením na rozpuštěném másle (50 gramů ...
více o Králičí polévka - vývar
Všechnu zeleninu oloupeme a umyjeme. Do hrnce s vodou vložíme 2 mrkve, nahrubo nakrájené brambory (brambory nejsou ani nutné v polévce, ale pokud by...
více o Celerový krém s celerovými lupínky
V hrnci osmahneme na másle lehce dozlatova nakrájenou cibulku, přidáme na kousky nakrájenou dýni a ostatní zeleninu. Vše orestujeme, přidáme sůl, vodu...
více o Dýňová polévka Hokaido
Do hrnce dáme dršťky a cca 20 minut je povařime. Radím po vzkypění zkontrolovat, že je vývar čistý, pokud ne, tak první vodu vylijeme a dáme dršťky...
více o Dršťková polévka podle mojí babičky
1. Uvaříme na skus cizrnu namočenou přes noc (já vařím cca 20 minut v klasickém hrnci).
2. Brambory prolisujeme nebo nakrájíme na kostičky a dáme do...
více o Bramborový salát s cizrnou
V hrnci na oleji orestujeme asi minutku na kolečka nakrájený pórek a česnek, přidáme na kousky nakrájené brambory, minutku mícháme, osolíme, přidáme...
více o Krémová polévka
Bulgur zalijte vroucí vodou a nechte asi hodinu nabobtnat (pokud spěcháte, můžete ho asi 10 minut povařit). Pak ho slijte a vymačkejte vodu.
Mátu a...
více o Tabbouleh
Na másle a pokrájeném špeku osmažíme dosklovata cibuli. Pak přidáme osmažit naklepané, po straně nakrojené, osolené a opepřené řízky z obou stran. Ke...
více o Zeleninové řízky