Jablka oloupeme, rozkrájíme na menší kusy a nastrouháme na struhadle. Spíše na jemno. Poté zahustíme moukou. Tuto směs prohněteme, aby byla spíše...
více o Jablečňáky s perníkem dle Ládi Hrušky
Z uvedených surovin vypracujte těsto a nechte vykynout. Rozdělte na deset až šestnáct kousků. Rozválejte je, doprostřed vložte lžičkou náplň a cípy...
více o Volarské tvarohové koláčky
Třešně opláchněte, zbavte stopek a vypeckujte je, meruňky opláchněte, rozpulte a vypeckujte. Polovinu meruněk nakrájete na skrojky. Rozmixujte spolu...
více o Tvarohový krém s třešněmi a meruňkami
*Množství surovin je na formu 20cm širokou.
Perníky nakrájíme na plátky široké cca 1cm,které naskládáme vedle sebe do formy vyložené folií nebo...
více o Perník z perníků-nepečené
Očištěného králíka osolíme a vložíme do pekáčku s olejem, přidáme nové koření, jalovec, bobkový list, tymián, pokrájenou cibuli a mrkev, podlijeme...
více o Králík načerno
Suroviny důkladně smícháme a z vytvořené hmoty děláme kulaté knedlíčky střední velikosti (menší než tenisák). Povaříme ve vroucí vodě (5 - 7 minut) a...
více o Perníkové knedlíčky ke zvěřině
Mák uvaříme v mléce, osladíme a zahustíme strouhaným perníkem.
Podáváme místo krému k dukátovým buchtičkám nebo s kynutými knedlíky.
Do omáčky můžeme...
více o Maková omáčka II.
Mouku prosejeme do větší mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a vlažné mléko a necháme vykynout. Potom vmícháme...
více o Skořicoví šneci
Tvarohy smícháme s uvařeným pudinkem, cukrem, vanilkovým cukrem, vymícháme do hladké hmoty.
Broskve s jablky jsme nakrájeli na kousky a smíchali...
více o Zapékané palačinky, ovocné
Sušené hrušky se umyjí a nechají nabobtnat. Pak je ve vodě uvaříme doměkka. To samé uděláme se švestkami. Uvařené se propasírují přes cedník a...
více o Staročeská odvarka
Sušené fíky umeleme na masovém strojku. Přidáme k nim najemno nastrouhaný perník, jemně mleté ořechy, moučkový cukr a citronovou štávu, rum a skořici,...
více o Fíkové lanýžky
Heru utřeme s cukrem a žloutky do pěny a dáme do mísy. Přidáme nastrouhaný perník, na kousky nakrájenou Studentskou pečeť, mouku s práškem do pečiva a...
více o Studentská bábovka
Namočíme na 24 hod. rozinky. Dáme do 2,5 l vody vařit na hrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a přidáme koření. Necháme asi tak 5 minut povařit. Do...
více o Bavorská svíčková
Sušené ovoce zakapeme citronem a rumem a necháme odležet. Do mísy dáme nastrouhaný perník, ořechy, namočené ovoce i se zbytkem tekutiny a zahustíme...
více o Perníkové kuličky s povidly
Sušené švestky omyjme a dáme vařit na 10 minut do vody, ke které jsme přidali dva plátky citrónu i s kůrou, kousek celé skořice, asi pět hřebíčků a...
více o Vánoční švestková omáčka z Brtnice
Nakrájíme cibulku a osmahneme na másle přidáme porce králíka a všechno koření. Pěkně až do hněda vysmahneme, zalijeme vodou, ne moc a dusíme do měkka....
více o Králík (zajíc) na černo
Včera jsem hledala řepánky zde v receptech a nebyly, tak jsem se rozhodla napsat svůj večerní postup, který jsem konzultovala se starousedlicemi po...
více o Řepánky
Smícháme polohrubou mouku, cukr, droždí, 2 žloutky, olej a vlažné mléko. Zaděláme těsto, které musí být vláčné. Necháme asi 30 minut kynout na teplém...
více o Kolednice
Perník jemně nastrouháme, máslo nakrájíme na kousky a všechny suroviny zpracujeme. Tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu....
více o Perníkové kuličky
Rohlíky nebo veku nakrájíme na kolečka a postupně namáčíme do mléka s rozmíchanými vejci a cukrem.
Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj vrstvu...
více o Maková žemlovka
Maso nakrájíme na plátky, propícháme hřebíčkem, osolíme, potřeme trochou zázvoru a pepře a opečeme na másle spolu s pokrájenou slaninou. Zalijeme...
více o Formanské maso
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, slijeme, ale trochu vody necháme. Brambory rozšťoucháme, přidáme kousek másla, trochu mléka, přisypeme hrst...
více o Bramborová kaše nasladko
Připravíme si bramborové těsto. Rozválíme na placku, koblihovou formičkou vykrajujeme kolečka. Doprostřed každého kolečka dáme 1 kávovou lžičku...
více o Bramborové taštičky s povidly
Perník a ořechy nastrouháme, fíky umeleme na masovém strojku. Na vále smícháme dvě třetiny cukru s ořechy, fíky a perníkem. Přidáme citronovou kůru,...
více o Fíková kolečka
Rozinky spaříme horkou vodou nebo namočíme do rumu. Jablka oloupeme. Odstraníme jadérka a dužinu nakrájíme na plátky, které ihned pokapeme citronovou...
více o Žemlovka trochu jinak
Kynuté těsto rozválíme na placku, posypeme perníkem, okapaným a na drobno nasekaným kompotem, sekanými oříšky a mandlemi, kousky čokolády,...
více o Nádivka do kynuté bábovky
Do kastrolu dáme cukr, vejce, máslo, med, sodu, mléko a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Po 2 minutách dáme do kastrolu mouku, spojíme s...
více o Medovník našich babiček
Fíky nasekáme nadrobno, smícháme s cukrem a ořechy. Do směsi přidáme tolik rumu, aby vzniklo těsto, které se bude dát rozválet na 4-5 mm. Těsto musíme...
více o Fíkové oválky
Připravíme si kvásek, poté vypracujeme těsto a necháme 1-1,5 hodiny kynout. Poté těsto vytlačíme do vymazaného plechu, naneseme na něj vychladlou...
více o Koláč s mákem a švestkami
Perník upečeme dle návodu na sáčku a necháme trochu schladnout. Svaříme 3 lžíce cukru s 6 lžícemi vody, necháme chvíli stát a polijeme tím perník, aby...
více o Ledová kostka
Sypké suroviny nasypte na vál. 4ástečně ručně promíchejte. Udělejte důlek do a do něj rozklepte 4 vajíčka. Znovu promíchejte a pomalu přilijte...
více o Medové perníčky IV.
Zeleninu a cibuli orestujeme na tuku do zlatova, přidáme divoké koření, citron nakrájený na plátky (bez kůry), zastříkneme octem a podlijeme vodou. Do...
více o Polská omáčka
Podle návodu na sáčku připravíme těsto na perník. Piškoty slepíme po dvou k sobě džemem a dost navlhčíme rumem. Na vymazaný, moukou vysypaný plech s...
více o Perník pro zaměstnanou ženu
Nejprve připravíme náplň. Mák jemně umeleme a za stálého míchání vsypeme do horkého mléka. Když mák zhoustne, přidáme cukr, strouhaný perník, podle...
více o Bramborová roláda s mákem
Borůvky properte, posypte cukrem, přidejte máslo, trochu vody a vše rozvařte.
Směs zahustěte perníkem, smetanou a nakonec okořeňte skořicí a...
více o Žahour
Do rendlíku vlijeme jen tolik vody, aby byla ryba potopená, přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření a zvolna 10 minut vaříme. Do vroucí várky...
více o Kapr na černo