V misce smícháme med s balzamikovým octem, špetkou soli a pepřem.
Připravíme si větší čtverce alobalu, do středu dáme vždy sýr potřený zálivkou a...
více o Camembert na grilu
Vepřové koleno očistíme a nařežeme kůži jako mřížku. Olej smícháme s medem, hořčicí, grilovacím kořením a solí i pepřem dle chuti. Marinádou potřeme...
více o Grilované vepřové koleno
Okurku oloupeme a buď nastrouháme na plátky či velké slzy nebo pokrájíme na kostičky a dáme do mísy. Přisypeme nadrobno pokrájené listy medvědího...
více o Okurkový salát s medvědím česnekem
Na trošce tuku osmažíme lehce dozlatova nadrobno pokrájenou cibuli. Přisypeme na kolečka nakrájené debrecínské párky, které na cibuli též osmažíme....
více o Debrecínská polévka (s medvědím česnekem)
Oloupané brambory zalijeme vodou tak, aby hladina byla těsně nad brambory, osolíme, můžeme přidat i kmín, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni...
více o Bramborové placky s medvědím česnekem
Na pánvi osmažíme na drobné kousky pokrájeném uzeném špeku najemno nakrájenou cibulku. Smažíme lehce dozlatova. Přidáme vejce, která osolíme a...
více o Míchaná vajíčka s medvědím česnekem
Lososa pokrájejte na 4 až 6 porcí a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Kousky ryby potřete olejem, osolte a opepřete.
Do mixéru...
více o Losos s bylinkovou krustou
Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 1 mm. Cibule oloupejte a nakrájejte na kolečka, česnek pokrájejte na plátky, sýr nastrouhejte...
více o Gratinované brambory
Cibulky očistěte a pokrájejte na kolečka. V hrnci rozpusťte lžíci másla a cibulky asi minutu restujte dosklovita. Přisypte povolený hrášek, zalijte...
více o Hrášková polévka s lososem
Rozklepněte vejce, přikápněte trošku mléka nebo smetany, osolte, opepřete, rozkvedlejte.
Šalotku nakrájejte najemno, stejně tak kousek chilli. Avokádo...
více o Míchaná vajíčka s avokádem
Oloupanou vařenou řepu pokrájejte a dejte do mixéru. Přidejte oloupaný česnek, ořechy, balzamiko a 2–3 lžíce olivového oleje. Směs osolte, opepřete a...
více o Pomazánka z červené řepy
Připravte si pánev vhodnou do trouby. Z plátu listového těsta vykrojte kruh o něco menší, než je pánev. Řepu pokrájejte na měsíčky, cibule na klínky....
více o Tarte tatin s řepou a cibulí
Vařená vejce oloupeme a nastrouháme najemno nebo rozmačkáme ve větší misce pomocí vidličky. Přidáme tvaroh, majonézu, hořčici, najemno pokrájenou...
více o Tvarohová pomazánka s vejci
Slijeme nálev ze sterilované zeleniny a dáme do něj na 2 hodiny nabobtnat želatinu, pak mírně zahřejeme, aby se rozpustila (nevaříme).
Přidáme všechny...
více o Tlačenka s vařenými vejci
Připravte si vajíčka uvařená natvrdo. Je třeba oddělit žloutky a bílky – vajíčka rozpulte, žloutky odložte do misky. Z nich vytvořte sós podobný...
více o Omáčka Gribiche
Slaninu pokrájejte na malé kostičky, dejte do pánve a vypečte dozlatova. Zelí pokrájejte na co nejmenší kousky a přidejte ke slanině. Krátce poduste a...
více o Zelňáky se zelným salátem
Do rendlíku vlijte trochu vinného octa, nechte ho odvařit a mezitím rozpulte avokádo a vyjměte pecku. Nakrájejte ho na větší kusy. Překrájejte jarní...
více o Avokádová omáčka
Z kuřecích prsou oddělte malé filetky a maso pokrájejte podélně na 4–5 proužků. Všechno maso dejte do mísy, osolte, opepřete, přidejte jogurt, dobře...
více o Kuřecí stripsy se šťouchanými brambory
Slaninu nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek a řapíkatý celer na plátky, mrkev na kolečka, brambory na kostičky.
Rozpalte hrnec...
více o Zimní minestrone
Těstoviny dejte vařit podle návodu na obalu. Česnek pokrájejte na plátky, rajčata na poloviny.
Jakmile začne voda na těstoviny vřít a vsypete je do...
více o Toskánské těstoviny s fazolemi
Z nízkých žebírek stáhněte blanku. Poté je rozdělte na jednotlivá žebírka. Osolte, opepřete. Posypte kořením pěti vůní (badyán, skořice, fenykl, nové...
více o Vepřová žebírka na asijský způsob
Cibulky pokrájejte na kolečka, brokolici rozeberte na růžičky a ty pokrájejte na kousky. V pánvi rozehřejte olej a orestujte bílou část cibulek....
více o Hrášková šakšuka
Cibule oloupejte, rozpulte a nakrájejte na tenké nudličky, klidně použijte mandolínu.
V hrnci zahřejte polovinu másla a cibuli 15 minut duste pod...
více o Sýrovo-cibulová polévka s krutony
Do pevně uzavíratelné (ideálně zavařovací sklenice) dejte sýry s olivami. Rozmarýn překrojte, dobře očistěte citron a nakrájejte jej na klínky, obojí...
více o Nakládaný kozí sýr s olivami a citronem
Troubu předehřejte na 180 °C. Camemberty uložte do zapékacích misek, lehce potřete medem a překryjte sýrem plátkovým. V pánvi zahřejte 3 lžíce oleje,...
více o Zapečený camembert s brusinkami
Na troše rozpuštěného sádla osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Poté přidáme mleté maso dle vlastního výběru (já použil mletou...
více o Mletá směs s fazolemi
Nejprve si připravíme smaženici: zhruba na lžíci sádla, případně nadrobno pokrájeného špeku, osmažíme najemno pokrájenou cibuli lehce dozlatova....
více o Houbové knedlíky z rohlíků
Klobásy nakrájíme na kolečka a nasucho opečeme v kastrolu dozlatova. Pak je přendáme na talíř. Jsou dost tučné, takže nebudeme potřebovat přidávat tuk...
více o Rajské fazole s uzeninou
Mladé cukety nakrájíme na tenké plátky na struhadle nebo pomocí škrabky. Plátky dáme do cedníku, osolíme více než obvykle a promícháme - uvolněná voda...
více o Křupavé cuketové placičky
Šalotku nakrájíme najemno a v rendlíku na rozpuštěném másle orestujeme dozlatova. Medvědí česnek a špenát propereme ve studené vodě, necháme okapat a...
více o Špenát z medvědího česneku
Tvaroh s jogurtem krátce prošlehejte na hladký krém. Medvědí česnek opláchněte studenou vodou, otřepejte dosucha a pokrájejte nadrobno. Cibulku...
více o Pomazánka z medvědího česneku
Cibuli a česnek pokrájejte nadrobno. Ve velkém, ideálně litinovém hrnci se širokým dnem rozpalte dvě lžíce oleje, přidejte cibuli a pomalu ji na...
více o Chili con carne
Mrkev dobře umyjte a podélně rozkrojte na poloviny, dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olejem, osolte a posypte římským kmínem. Rukama...
více o Pečená mrkev s petrželkovým pestem
Na rozpuštěném másle osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli dosklovata, pak přisypeme najemno nasekaný česnek, pokrájené žampiony a špetku muškátového...
více o Smetanová bramboračka se žampiony
V osolené vodě uvařenou tarhoňu scedíme, necháme okapat a zchladnout. Tarhoňu nasypeme do mísy, přidáme vejce, najemno pokrájenou schwarzwaldskou...
více o Rarášci z tarhoni
Očištěnou zeleninu nastrouháme na struhadle s velkými slzami do hrnce, přidáme máslo a osmažíme. Když se nám zelenina rozvoní, přisypeme nadrobno...
více o Blesková rybí polévka
Nakrájíme cibulku na malé kostičky a necháme ji lehce změknout na rozpálené pánvi s olivovým olejem. Poté přidáme na menší kusy nakrájená kuřecí prsa,...
více o Lehký kuřecí salát se sýrem
Dejte vařit vodu na zelí. Nakrájejte zelí, cibuli a slaninu. Připravte si kmín, asi 3 lžíce cukru a bílé víno.
Když se voda začne vařit, tak ji osolte...
více o Karamelizované zelí
Šalotku nakrájejte nadrobno, česnek na plátky, zázvor nastrouhejte. Mrkev dobře umyjte a pokrájejte na kolečka. V hrnci rozpalte asi 2 lžíce oleje,...
více o Mrkvový krém se zázvorem a chilli
Dýni vydrhněte, zbavte semínek a pokrájejte na kousky velikosti sousta, rozložte na plech, zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na...
více o Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní
Na rozpuštěném másle osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme na tenké plátky pokrájené bílé nebo krémové žampiony, přidáme drobně...
více o Topinky s hermelínovými žampiony
Nejdříve si připravte domácí majonézu. (Případně si můžete přípravu usnadnit koupenou)
Poté do mixéru dejte nakládané okurky, kapary, šalotku nebo...
více o Nejlepší domácí tatarka
Do sklenice rozklepněte vajíčko a přidejte ještě jeden žloutek, necelou lžičku soli, čerstvě mletý pepř, dvě lžičky bílého vinného octa a jednu lžičku...
více o Majonéza
Nakrájejte slaninu a začněte ji na pánvi nahřívat. Orestujte ji a přidejte k ní šalvěj.
Mleté maso osolte, opepřete, přidejte slaninu se šalvějí,...
více o Holandský řízek v housce
Jemně pokrájenou cibuli osmažíme na másle či sádle dosklovata. Přidáme na drobno pokrájenou libovější slaninu a vše dosmažíme dozlatova. Přisypeme...
více o Žemlové karbanátky se žampiony
Maso pokrájejte na kousky velikosti sousta, dejte do misky, přidejte po dvou lžících sójové a rybí omáčky a nechte asi 10 minut odpočinout při...
více o Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem
Batáty podélně rozkrojte na poloviny, na řezu potřete olejem, osolte, dejte na plech nebo do pekáče a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi...
více o Pečené batáty s quinoou