Omyté řízky si nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme. Na pánvi si dáme roztavit máslo nebo olivový olej, na kterém řízky na malém ohni lehce...
více o Kečupové řízečky à la Daniel
Panenku osolíme, opepříme a posypeme lístky tymiánu. Takto připravenou ji obalíme slaninou, vložíme do pekáče a dáme péct do trouby asi na 15 minut....
více o Peřinka ve vepřové panence se slaninou
Osmahneme na jemno pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou klobásu a česnek dle libosti, papriku, pokrájené kysané zelí, zalijeme uvařenou vodou cca 1L,...
více o Zelňačka pro milou
**Postup:**
- maso očistíme a nakrájíme na cca 200g kusy, osolíme, opepříme bílým pepřem
- do červeného vína přidáme rozdrcený (namletý) jalovec a do...
více o Kančí svíčková se šípkovou omáčkou
Nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě společně s kořením. Když jsou brambory uvařené, zalijeme smetanou s rozšlehanou moukou. Podle chuti přidáme...
více o Toníkova polévka
Brambory pokrájené na čtvrtky vložíme do pekáčku, pokapeme olivovým olejem a dáme péct na 20 min. na 200°C. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a...
více o Chilli Picante
Hrách namočíme den předem do studené vody. Druhý den vícekrát propláchneme a vaříme v čisté vodě doměkka. Potom hrách rozmixujeme přidáme nadrobno...
více o Hrachová polévka s bramborami
Cibuli nakrájíme na drobno, osmahneme na rozehřátém oleji, přidáme na proužky nakrájený suchý salám a mícháme. Přidáme protlak, mletou papriku,...
více o Pikantní zapečené těstoviny
Dle počtu strávníků, vybereme množství králičího masa (nohy, hřbet, celý králík)
Maso opláchneme, nasolíme. Cibuli nakrájíme na kolečka, anglickou na...
více o Králičí v zelenině
Nejprve si dáme vařit rýži.
Cibulku nakrájíme na drobno a osmahneme do zlatova na olivovém oleji. Přidáme mleté maso. Když bude maso opečené,...
více o Rizoto s mletým masem a kečupem
Vepřové maso uvaříme v 1,5 litru osolené vody s badyánem, pepřem a chilli papričkami doměkka. Pak vyjmeme a necháme vychladnout. Vývar můžeme použít...
více o Vepřové maso na zázvoru : uvařené a opečené
Plátky krkovičky jemně naklepeme, posolíme, popepříme a potřeme hořčicí. Dáme do zapékací misky s víkem a pečeme na asi 45 minut. Po 45ti minutách na...
více o Zapečená krkovička se slaninou a sýrem
Polévkové nudle si uvaříme v hrnci zvlášť. Já používám krátké nudle z Polska, ale myslím, že s těmi našemi nebude problém.
Brokolici si uvaříme do...
více o Rychlovka čína
Očištěné stroužky česneku dáme do zavařovací sklenice. Marinádu povaříme a dokud je ještě teplá (ne vařící), zalijeme s ní česnek. Po vychladnutí...
více o Marinovaný česnek II.
Přebrané a umyté fazole den předem namočíme. Druhý den je ve stejné vodě dáme vařit. Uzené maso vložíme do vroucí vody a uvaříme do měkka.
Během...
více o Kyselá fazolová polévka s uzeným masem
Na špeku a anglické slanině osmažit cibulku, přidat kuřecí maso osolit a dusit do měkka. Přidat omytý špenát překrájený na jemno a spařený. Zalít...
více o Široké nudle v omáčce z čerstvého špenátu
Tykve oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky. Papriky nakrájíme na nudličky a s kostkami tykve opečeme na horkém tuku. Přidáme nakrájená...
více o Tykev s paprikou a rajčaty
*Šneky je třeba nechat 15 dní bez potravy v krabici s otvory, aby mohli dýchat. Pak šneky vyndáme, nožem odtrhneme bělavý film, který uzavírá ulitu, a...
více o Šneci á la Auberge de Provence
Prolisovaný česnek vložíme do misky s dalšími ingrediencemi a zalijeme vařící vodou
Po vychladnutí provedeme konzumaci. Dobrou chuť!...
více o Česnečka vojenská
Ryby, kořenovou zeleninu a koření povaříme cca 30 minut v osolené vodě. Housku namočíme do mléka. Z másla a mouky si připravíme jíšku, kterou...
více o Rybí polévka - smetanová
Na másle zpěníme dorůžova cibulku, přidáme rajský protlak a zalijeme horkou vodou. Přidáme koření a necháme povařit, potom vlijeme šlehačku a uděláme...
více o Lenčina skvělá rajská omáčka
Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme ji vařit do osolené vody spolu s jednou celou oloupanou cibulí. Do další hrnce dáme vařit nakrájené...
více o Bramborová polévka bez hub
**Nádivka: **Nakrájíme 6 starších rohlíků, nebo přiměřené množství veky či toustového chleba. Přelijeme mlékem, rozpuštěným máslem a přidáme 3 žloutky...
více o Pečené kuře s nádivkou podle Kumbála
Bůček zbavíme kůže a odkrojíme vrchní prorostlou část, ze které si vyškvaříme škvarečky (masové žvýkačky). Během škvaření si nakrájíme zbytek masa na...
více o Guláš s červenou řepou
Jednoduchý a rychlý recept. Buď koupíme nebo si uřízneme doma hezké dva plátky vepřového. Oloupeme zázvor a nakrajíme jej na cca 0,5 cm špalíčky....
více o Vepřové plátky a zázvor
Očištěného kapra nakrájíme na 4 části. V hrnci vaříme zeleninu se solí, octem a kořením asi 20 minut. Potom do ní vložíme porce ryby a vaříme je...
více o Kapr na modro
Do osolené vroucí vody vložíme na menší kousky nakrájenou rybu, celý černý pepř a vaříme, dokud maso nezměkne. Vývar scedíme a uvaříme v něm...
více o Rybí polévka s česnekem
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a uvaříme hladkou omáčkou. Asi jednu třetinu odložíme. Do zbylé omáčky vložíme mražený...
více o Zapékaný špenát s vejci
Každý plátek veky potřeme máslem. Z bílku a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který navrstvíme na plátky veky. Uprostřed sněhu uděláme jamku, vložíme do...
více o Vejce v hnízdě
Plíčka umyjeme a dáme vařit do osolené vody s očištěnou kořenovou zeleninou, cibulí, česnekem a bobkovým listem. Uvařená plíčka i se zeleninou...
více o Plíčková polévka
Očištěnou, pokrájenou kořenovou zeleninu na kostičky vložíme spolu s omytým masem a oloupanou cibulí do hrnce. Přidáme bobkový list, pepř, nové koření...
více o Huspenina s krůtím masem
Větší vepřový plátek rozklepeme, z obou stran osolíme, opepříme a pomažeme utřeným česnekem. Na maso naskládáme kolečka salámu, rozříznutý párek,...
více o Květinková roláda
Za studena smícháme všechny ingredience, do hotové marinády vložíme kuřecí prsíčka, necháme přes noc marinovat. Grilujeme z obou stran po dobu 5 -...
více o Kuřecí prsíčka na grilu
**Špagety:** Do hrnce napustíme studenou vodu a dáme vařit, až nám začne bublat přidáme trošku oleje a vložíme špagety (lepší vařit bez pokličky) a...
více o Špagety s Cikánskou omáčkou
Na pánvi rozpustíme 30 g másla. Přidáme oloupanou a na 1/2 cm kolečka nakrájenou cibuli a špetku soli. Kolečka opékáme 10 min. a obracíme. Pak je...
více o Játra po berlínsku
Vepřové maso nakrájíme na malé kousky (cca 3 cm) a vložíme do misky. Zalejeme je worchestrem, vínem, osolíme a lehce opepříme. Maso v nálevu...
více o Vepřové kousíčky v bramborové peřině
Nakrájenou cibulku osmahneme na pánvičce dozlatova a přidáme nakrájené kuřecí prsní řízky. Mícháme. Necháme chvíli podusit ve vlastní šťávě, ale...
více o Čína s rýží - rychlá, levná, skvělá
Cibuli nakrájíme na proužky nebo na kolečka (na kolečka lépe) a na mírném plameni ji smažíme na másle. Když cibule změknou a ještě nejsou hnědé,...
více o Francouzská tradiční cibulová polévka
Půlený hrách pořádně propláchneme a namočíme si jej předem na několik hodin do studené vody. Pak ho v téže vodě dáme vařit. Nejdříve vaříme bez...
více o Holandská hrachová kaše
Nastrouháme kůru z pomeranče a odšťavníme jej. Smícháme kůru a šťávu z pomeranče s prolisovaným česnekem, paprikou, medem a olejem. Podle chuti...
více o Pomerančovo-medová marináda na maso
Špekáčky oloupeme a nařízneme. Uvnitř potřeme hořčicí a vložíme cibuli a plátek zelí, uložíme jednu řadu. Proložíme cibulí, dalšími plátky zelí,...
více o Utopenci podle mě
Očištěné, vykuchané a omyté ryby (asi 3 kg) nasolíme a dáme do uzavíratelné nádoby na 3 dny do lednice. Po uplynutí této doby ryby důkladně opláchneme...
více o Rybí salát GURMÁN
Do vody dáme vařit oboje maso, přidáme veškeré čerstvé a suché koření i bylinky, přidáme na kolečka nakrájený zázvor a vaříme asi 40 min. mírným varem...
více o Masová polévka s pohankou a bylinkami
Uzené maso uvaříme s kořením ve vodě do měkka.
Na oleji nebo sádle osmažíme nakrájené bílé části cibule. Zasypeme moukou a opražíme do zlatova....
více o Cibulová omáčka s uzeným masem
Do osolené vody dáme koření, kořenovou zeleninu, maso a uvaříme doměkka. Maso vyjmeme, vývar přecedíme, zahustíme máslovou jíškou a povaříme.
Houby...
více o Hovězí pupek s houbovou omáčkou a sejkorami
Na oleji nebo sádle do zlatova zpěníme cibuli, odstavíme z plotny a přimícháme asi lžíci papriky (pokud bude na ohni - zhořkne). Přidáme nakrájené...
více o Polévka z vajíček natvrdo
Na oleji orestujeme na nudličky nakrájenou zeleninu a brambory. Zalijeme vodou, osolíme a přidáme koření. Zvlášť ve vodě uvaříme překrájené zelí i s...
více o Polévka s červenou řepou
Mleté maso ochutíme troškou soli a černým pepřem. Klobásku si nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozškvaříme nakrájenou slaninu a na ni vložíme mleté...
více o Mšenský plněný bramborák