Příprava: přední část králíka naporcujeme, osolíme, opepříme a ze všech stran opražíme na lžíci oleje. V pekáčku zpěníme na 3 lžících olivového oleje...
více o Pyrenejský králík
Čočku necháme přes noc změknout ve vodě. Nadrobno nakrájíme šalotku a česnek. Na pánvi rozpálíme olivový olej a podusíme na něm šalotku i česnek....
více o Králičí špíz s rozmarýnovými bramborami
Králíka omyjeme v octové vodě, vnitřek potřeme solí a pepřem. Játra a srdce nadrobno nasekáme a spolu s polovinou česneku, šunky, fenyklových semínek...
více o Králik se šunkou a slaninou
Odkrojíme stehna a přední nohy, vše nasekáme na půlky. Zbytek králíka rozporcujeme na 4 díly. Cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky. Podélně...
více o Králík á la Malorca:
Předem uvaříme brambory ve slupce a krátce povaříme brokolici, kterou můžeme při vaření mírně osolit a ochutit podravkou.
Na dno zapékací mísy kápneme...
více o Zapečená brokolice s balkánem
Špagety uvaříme a scedíme. Na drobno nakrájený pórek orestujeme na olivovém oleji, odstavíme ze sporáku. Přidáme špagety a bílý jogurt, nakonec...
více o Jogurtové špagety s pórkem
Olivy vypeckujeme a rozmixujeme společně s kapary, sardelkami a olejem. Opepříme. Mažeme na opečenou bagetu.
Podáváme jako aperitiv nebo předkrm....
více o Olivová pasta (La Tapenade)
Drevenú špajdľu na jednom konci zahrotíme a navliekame na ňu striedavo paradajky, na kocky nakrájaný syr, listy bazalky a šunku. Naplnenú špajdľu...
více o Špízový šalát
Cestoviny uvaríme v osolenej vode a odložíme. Na olejo orestujeme cibuľku a papriku, pridáme paradajky a krátko podusíme. Posolíme a okoreníme,...
více o Cestovinový šalát
Na misku nakrájíme na kolečka rajčata, osolíme, pokapeme olivovým olejem a vinným octem, na to plátek balkánského sýra, malý skroječek cibule, malý...
více o Balkánská rajčata s bazalkou
Na plechu rozložíme kuřecí stehna a na stejné kousky pokrájenou zeleninu. Stroužky česneku necháme celé, pouze mírně rozmáčkneme. Smícháme ingredience...
více o Natálčino kuře St. Tropez
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky, mrkev a jablko očistíme a nastrouháme, vše vaříme cca 1 hodinu na hustou kaši. Potom přidáme...
více o Originální omáčka na špagety
Droždí necháme nakynout ve vodě.
Na desce si uděláme hromádku mouky, do ní nalijeme vykynuté kvasnice, přidáme sůl a olej. Těsto dobře vypracujeme,...
více o Pizza těsto III.
Dáme vařit rýži a mezitím rajským jablíčkům odkrojíme tenký plátek v místě, kde z nich vyrůstala stopka. Vydlabeme je a vnitřek z nich dáváme do misky...
více o Rajská jablíčka plněná rýží
Nejdřív dáme dusit na olej na malé nudličky nakrájená kuřecí prsa, podlijeme trochou vody a přidáme sojovku a Solčanku. Dusíme pod pokličkou na...
více o Zeleninovo-masovo-houbový koláč
Vypracujeme těsto, necháme kynout cca 20 minut, pak znovu pořádně prohněteme. Dáme do máslem vymazané formy (třeba chlebíčková). Mikrotenový pytlík ...
více o Domácí vícezrnný chléb
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Potom je nakrájíme na tenké plátky, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené okurky...
více o Vídeňský bramborový salát s kysanou smetanou
Oloupanou cibuli a česnek najemno posekáme. Cuketu, lilky, papriku omyjeme, očistíme a pokrájíme. Rajčata spaříme a oloupeme.
Rozehřejeme olej a...
více o Zapečené ratatouille
Kuře naporcujeme, ostatní přísady smícháme (můžeme naředit vodou) a směsí potřeme naporcované kuře. Pečeme při 200 °C asi 30-45 minut....
více o Kuře na Jeníkuv způsob
Petrželovou nať, které by mělo být alespoň polovina objemu množství masa, semeleme s masem dvakrát na jemno na masovém strojku, přidáme nasekané...
více o Kebab po Syrsku
Ledový salát omyjeme a necháme okapat. Očištěnou šalotku nakrájíme na kolečka. Citron rozkrájíme na 6 kousků. Připravíme si zálivku – v olivovém oleji...
více o Lososový salát s citrónovým sorbetem
Pokrájíme všechnu zeleninu (kromě pórku) na proužky (rajčata doporučuji zbavit semínek), sýry na kostičky a vše dáme do mísy. Na pánvičce na olivovém...
více o Krabí zeleninový salátek
Cibuli nakrájíme a dáme osmahnout na olivovém oleji. Když cibule zesklovatí, přidáme na kostičky nakrájený lilek (i se slupkou, není nutno nechávat...
více o Rychlá lilkovo-papriková večeře
Na suchou pánev dáme osmahnout slaninu nakrájenou na kostičky. Když slanina pustí trochu tuku, tak přidáme nakrájenou cibulku (na slabé půlměsíčky),...
více o Rychlá večeře z cuket
Všechny suroviny na přípravu pasty korma důkladně rozmixujeme na velmi hladkou pastu.
Kousky kuřecího masa smícháme v míse s pastou korma tak, aby...
více o Kuřecí korma
Sýr nakrájíme na kostky, v míse promícháme s prolisovaným česnekem a oregánem. Přendáme do sklenice, zalijeme olejem tak, aby byl sýr potopený,...
více o Nakládaný balkánský sýr II.
Syrové brambory (jsou-li pěkné, nemusíme ani loupat) nakrájíme na silnější plátky, rozložíme v jedné vrstvě na plech tence vymazaný obyčejným olejem...
více o Česnekové brambory jinak
Do mletého masa rozklepneme vejce, prolisujeme 1 stroužek česneku, přidáme nadrobno nasekanou půlku cibule, koření, sůl a tolik strouhanky, abychom...
více o Prázdninové placičky
Těsto vyválíme a vyložíme jím suchý plech. Celé obložíme plátky mozzarelly (může to být i ta obyčejná česká, která není v nálevu), navrch položíme...
více o Slaný koláč s rajčaty a mozzarellou
Fazolky opláchneme, přebereme, dáme do velkého hrnce a zalejem vodou. Dáme vařit spolu s olivovým olejem a ihned přidáváme všechny ostatní ingredience...
více o Letní bulharské fazole
Na lžíci oleje lehce osmahneme na jemno pokrájenou cibuli a rýži. Přidáme pokrájenou mrkev, papriku, rajče, rajský protlak, koření (já dávám šafrán,...
více o Vegetariánské rizoto z rýže natural
Sypké suroviny smícháme. Do vlažného mléka rozmícháme vejce, med a olej. Směs vlijeme do sypké směsi a promícháme.
Vlijeme do vymazaného a vysypaného...
více o Perník Fitness
Maso nakrájíme na proužky, mrkve oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. V hrnci rozpálíme olej, přidáme maso a mrkev, osmahneme, na to prolisujeme...
více o Vepřové na olivách
Listové těsto rozválíme na obdélníčky libovolně dlouhé, ale asi 20 cm široké. Potřeme na prostředku lučinou a klademe na sebe šunku, eidam, hermelín,...
více o Závitky pro mlsouny
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a opečeme na oleji do zlatova. Mezitím rozmixujeme broskve a zakysanou smetanu na jemný krém. K masu...
více o Kuřecí pohoda
Maso z obou stran pomoučíme a osmahneme na oleji s máslem. Poté maso vyjmeme a přidáme zeleninu, zlehka opékáme 5 minut a přidáme víno. Do pánve...
více o Italské ossobuco
Očištěnou zeleninu na jemno nastrouháme. Rovněž sýr. Česnek prolisujeme a cibulku nakrájíme velmi na jemno. Ořech buď najemno nasekáme nebo pomeleme....
více o Falešný tatarák
Cibuli a česnek nadrobno posekáme. Rajčata, okurku, papriku a celer omyjeme. Okurku a celer oloupeme. Vše kromě půlky papriky nakrájíme na malé kousky...
více o Studená rajská polévka
Bulgur připravíme dle návodu na obalu se 600 ml vody a lžičkou soli. Hotový necháme vychladnout. Papriku nakrájíme na kostičky, bylinky posekáme...
více o Bulgurový (kuskusový) salát
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, přidáme jogurt, rajčatový protlak, 2 lžíce olivového oleje, skořici, kari a sůl. Vše promícháme a necháme uležet...
více o Alláhova směs
Olihně očistíme, tzn. chapadla oddělíme, odstraníme hlavu, vyjmeme vnitřnosti a péro (taková průhledná věc připomínající kus plastu), a omyjeme....
více o Rizoto z olihní - Balkán
Olivy a kapary nasekat na malé kousky, česnek rozmačkat. Vše smíchat s tuňákem a tím dalším a dát na chvilku do chladu. Pak už jen namazat na chléb a...
více o Tuňáková pomazánka s kapary
Na olivovém oleji 2-3 minuty smažíme nakrájenou cibuli a utřený česnek. Rajčata spaříme a oloupeme. Půlky avokáda vydlabeme, dužinu nakrájíme na...
více o Zapečené avokádo
Na olivovém oleji mírně orestujeme cibuli, mrkev a celer (nadrobno), přidáme naporcovaného králíka a vše pořádně orestujeme.
Lehce podlijeme,přidáme...
více o Králík po lovecku
Pečící plech vyložíme papírem na pečení a potřeme olejem. Osušené porce lososa (já jsem použila zmrazeného) rovněž potřeme olejem, osolíme a vložíme...
více o Jednoduchý pečený losos
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a naložíme do marinády. Tu si pripravíme smícháním jogurtu, olivového oleje, koření a trošky soli. Necháme odležet...
více o Kuřecí řízky v jogurtové marinádě
Omyté, neloupané brambory nakrájíme na čtvrtky a dáme na lehce vymaštěný pekáč, osolíme.
Cibuli a papriku nakrájíme na větší kousky (cibuli na osminky...
více o Kuře na tymiánu
Papriky odřízneme kousek od stopky, vytáhneme semínka, opláchneme a vložíme do pekáče. Cukety také odřízneme z jedné strany a lžičkou vytáhneme...
více o Plněná zelenina po řecku