Předem namočte hnědou čočku. Na oleji orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Vmíchejte na menší kousky nakrájenou mrkev, nasekaný česnek a...
více o Čočkové ragú
Cizrnu sceďdte a propláchněte. Trochu si odložte, zbytek rozmixujte na kaši.
Česnek prolisujte a utřete se solí, vmíchejte. Promíchejte s tahini,...
více o Hummus s grilovanými tortillami
Quinu uvařte ve slané vodě doměkka, trvá to asi 15 minut.
Cuketu očištěte a nakrájejte na kostičky. Vločky namočte v troše vlažné vody a nechte...
více o Karbanátek z quinoy
Čočku před vařením alespoň na 4 hodiny namočte do studené vody - lze ji sice uvařit doměkka i bez této procedury, ale pak je třeba počítat s tím, že...
více o Čočkový salát s treskou
Lososa očistěte. Papáju oloupejte a rozpulte. Vydlabejte semínka a nakrájejte ji na měsíčky. Limetku omyjte a nakrájejte na nudličky. Meduňku a kari...
více o Filety z lososa s papájou
Lososa omyjte a osušte. Z půlky citronu nastrouhejte kůru, šťávu vymačkejte z celého. Dejte do misky. Vmíchejte olivový olej a lososa ponořte do...
více o Snadný marinovaný losos
Lososa rozdělte na filé a z obou stran posypejte solí, pepřem a zakápněte citrónem. Společně se zeleninou dejte rybu do parního hrnce nebo do...
více o Losos na páře s restovanou zeleninou
Maso omyjte, osušte a provázkem svažte tak, aby drželo ve tvaru válečku. Osolte a opepřete. Ze všech stran zprudka zatáhněte na rozpáleném oleji....
více o Pošírovaná pečeně se zeleninou
Panenku omyjte, osušte a podle potřeby odblaňte. Podélně ji nařízněte, aby vznikla hluboká kapsa. Všechny bylinky otrhejte ze stonků. Dejte do mixéru...
více o Vepřová panenka s bylinkovým pestem
Droždí promíchejte s trochou cukru ve 150ml vlažné vody. Když vzejde kvásek, promíchejte jej s moukou, olivovým olejem a trochou soli. Vypracujte...
více o Rajčatový koláč s ostrou hořčicí
Očištěnou řepu nakrájejte na měsíčky, rozložte na plechu vyloženém pečícím papírem, potřete olejem. Osolte, opepřete a pečte při 200 °C do změknutí,...
více o Salát z červené řepy a brusinek
Pohanku uvařte v osolné vodě na skus, promíchejte s rýžovým octem, cukrem a sezamovým olejem. Uvařte chřest, propláchněte ledovou vodou a nakrájejte....
více o Pohankový salát s tofu
Dýni nakrájejte na menší kousky, uvařte doměkka a rozmixujte na pyré. Rozehřejte olej a zpěňte na něm jemně nakrájenou cibuli. Přikryjte poklicí a asi...
více o Dýňové cappuccino
Troubu rozehřejte na 200 °C. Dýni nakrájejte na menší kousky. Asi 3 lžíce oleje smíchejte s medem a v hmoždíři nadrceným římským kmínem.
Dýni...
více o Pečená dýně s medem
Celerové pyré:
1. Celer, mrkve a petržel očistíme a nakrájíme na větší kousky. Přidáme oloupaný česnek a rozmarýn. Dle chuti osolíme a opepříme....
více o Karabáček s celerovým pyré
Vývar přiveďte k varu a přidejte rooibos. Vařte asi 10 minut, pak sceďte a udržujte jej horký. Cibukli nakrájejte najemno a zpěňte na oleji,...
více o Rooibosové risotto s lososem
Na oleji orestujte naskenou šalotku se stroužky česneku, který potom vyndejte. Přidejte nasekanou čekanku, orestujte a přisypte rýži. Promíchejte,...
více o Pstruh na čekankovém risottu
Troubu rozehřejte na 200 °C. Očištěné brambory uvařte ve slupce, musí zůstat pevné. Oblanšírujte kapustu - vsypejte ji do vroucí vody a po 3 minutách...
více o Zapečené brambory s uzeným
Troubu rozehřejte na 200 °C. Očištěný celer a mrkev nastrohejte najemno a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Zakápněte olivovým olejem,...
více o Pomazánka z pečeného celeru
Cibuli pokrájíme najemno a necháme spolu s lžící nasekaného zázvoru zesklovatět na oleji. Přidáme nasekaný česnek a kari. Chvíli mícháme. Zalejeme...
více o Kuřecí kari s mangem a rýží
Na 2 lžících olivového oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přisypeme nahrubo nastrouhanou nebo na kostky nakrájenou dýni Hokkaido. Chvíli...
více o Krémová polévka z dýně hokkaido
Na 4 porce potřebujete: 400 g červené čočky, 1,5 litru zeleninového vývaru nebo vody, 1 větší cibuli, 2 střední mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, 1...
více o Lahodná polévka z červené čočky
Bílé fazole necháme dle návodu namočit ve vodě (ideálně den předem).
Červenou řepu rozkrájíme na drobné kostky, vložíme na pekáček, osolíme a opepříme...
více o Chilli polévka
Omytá vychladlá rajčata pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Přidáme nastrouhaný česnek (1 - 2 stroužky), na menší kousky nesekanou nebo...
více o Rajčatový salát s balkánským sýrem
Brambory nakrájíme na plátky, rozložíme na plech a posypeme grilovacím kořením a solí. Česnek rozpůlíme a vložíme na plech. Vše pokapeme olejem a dáme...
více o Grilované brambory s česnekem
Oloupeme brambory, batáty, červenou řepu a nakrájíme na kousky. Vložíme na plech, přidáme olivový olej, sůl a promícháme.
Nakrájíme rajčata, klobásku,...
více o Večeře z jednoho plechu
Nachystáme si špagety, přivedeme vodu k varu, osolíme a vložíme těstoviny. Nachystáme si všechna rajčata a pokrájíme je na čtvrtky. Česnek dáme do...
více o Těstoviny po Italsku
1. Z mouky, oleje, vody a soli (přidáváme postupně) ručně vypracujeme vláčné nelepivé těsto.
2. Necháme chvíli odležet a mezitím si připravíme...
více o Pizza z celozrnné mouky
V mixéru rozmixujte maso. Přidejte na jemno nakrájenou cibulku, vejce, worcestrovou omáčku, sůl podle chuti a parmazán a smíchejte. Na pánvi...
více o Lososové 'kroketky'
Ledový salát dobře omyjeme a natrháme na kousky. Karotku očistíme a škrabkou na brambory nakrájíme na lístky (nebo prostě a jednoduše rozkrájíme na...
více o Ledový salát s karotkou
Bulgur propláchneme jako rýži a dáme vařit dle návodu na obalu (já ho dávám do rýžovaru). Mezitím si nakrájíme hlívu ústřičnou, přidáme pórek,...
více o Bulgurové rizoto s hlívou
Cizrnu namočíme minimálně 24 hodin předem do vody, do které přidáme 1/2 lžičky jedlé sody (to nám pomůže trochu narušit pevnou strukturu cizrny, jinak...
více o Izraelský hummus
Na pánvi rozehřejeme olej (může být i normální). Potom přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, papriku a rozmačkaný česnek a za občasného promíchání...
více o Tortilly s fazolovou směsí
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. V tomto případě kupuji těstoviny celozrnné žitné. Scedíme a dáme do misky. Poté si uvaříme zelené fazolky v osolené...
více o Těstovinový salát s tuňákem a fazolkami
Na oleji osmahneme cibuli a česnek, cibuli středně. Přidáme líčka a smažíme, než se maso zatáhne, přidáme mrkev, petržel a celer nakrájené na větší...
více o Hovězí líčka na smetaně a houskový knedlík
Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, v misce osolíme, opepříme, zakápneme sójovou omáčkou a posypeme moukou nebo solamylem, pořádně promícháme. Na pánvi...
více o Kuřecí pánev na medu s jablky
Rukolu si opláchneme a necháme okapat. Přidáme nakrájená cherry rajčata a na menší kostičky nakrájený (oloupaný) pomeranč. Jemně osolíme a zakápneme...
více o Salát Rukola s cherry rajčátky a pomerančem
Nejprve si připravíme zeleninu. Očištěnou půlku celeru, půlku cukety a brambory (u cukety i brambor necháme slupku) nakrájíme na kostky a vložíme do...
více o Zapečená kuřecí prsíčka se slaninou
KROK 1:
Do kastrolu dejte rozpustit máslo s olivovým olejem, přidejte šalvějové lístky a nadrcený česnek. Promíchejte, nechte trochu rozvonět a vhoďte...
více o Anglická cibulačka
Do osolené vroucí vody vložíme potřebné množství špaget a vaříme podle návodu. Scedíme. Správně uvařené špagety by měly být trošku tvrdší než je každý...
více o Špagety al pesto
Maso na pánvi rozdrobíme vařečkou, opepříme a zastříkneme olivovým olejem. Přidáme lístečky tymiánu a za občasného zamíchání opékáme maso dozlatova....
více o Mleté hovězí po anglicku
Dáme v pánvi rozehřát olej.
Kuřecí řízky osolíme, opepříme a potřeme dijonskou hořčicí. Naskládáme je na pánev kůží dolů, přitlačíme a smažíme cca 18...
více o Hořčičné kuře
Předehřejeme si troubu na 220 C a naplníme rychlovarnou konvici vodou a dáme vařit.
Na velký pekáč (ve kterém pak budeme zapékat těstoviny) narovnáme...
více o Květákové makarony
Ve velkém hrnci na olivovém oleji smažíme maso cca 15 min, při smažení drtíme vařečkou. Pak přidáme oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli, sdrhnuté...
více o Hovězí páj pod tvarohovým těstem
Troubu předehřejeme na 190 C. Celer odrbeme kartáčkem a postavíme na dvojitou vrstvu alobalu kořínky nahoru. Potřeme olivovým olejem, solí, pepřem,...
více o Celer pečený vcelku s houbovou omáčkou
Pokud máme domácí vývar, necháme ho prohřát. Pokud ne, vypomůžeme si vývarem z kostky.
Kuskus si dáme do nějaké podlouhlé nádoby (ve vysoké míse se...
více o Kuskus se zeleninou na kari