Strouhaná jablíčka smícháme s cukrem, octem a skořicí, necháme 24 hodin uležet. Vaříme do hustoty povidel a horké plníme do sklenek. Po uzavření...
více o Jablečná povidla
Mušle bez skořápek nebo mořský koktejl uvařte podle návodu. Osmažte cibulku, přidejte žampiony, když jsou měkké, přilejte trochu vývaru z mušlí a...
více o Provensálské mušle ve smetanové omáčce
Těsto zpracujeme, dáme na chvíli odpočinout, pak vyválíme plát asi jako na linecké. Vykrajujeme kolečka a plníme marmeládou nebo ořechovou náplní ...
více o Žabí huby
Cibuli nakrájíme na drobno a necháme zesklovatět na oleji v papiňáku, přidáme najemno nastrouhanou mrkev a petržel, necháme chviličku prosmažit než...
více o Omáčka nejen pro děti
Maso si nejdříve naložíme den předem, kýtu nakrájíme na větší kostky, dáme do mísy, osolíme, přidáme 4 lžíce cukru, 5 - 6 lžic octa, 2 lžíce glutasolu...
více o Honkong
Vajíčka uvaříme natvrdo a vychladíme, cibuli nakrájíme na drobno, zalejeme troškou vody, osolíme, osladíme, přidáme ocet a necháme přejít varem (pouze...
více o Bombový a jednoduchý salát
Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli. Když nám zezlátne, přidáme pokrájený česnek a necháme zavonět. K cibuli a česneku přidáme protlak,...
více o Pikantní zelí s bulgurem na červeno
Těsto vytvoříme pouhým smícháním všech ingrediencí a propracováním (nejlépe to jde rukama) a to 1 - 2 dny předem (vydrží i týden). Mělo by mít...
více o Honzíkovy ranečky
Lilek nasucho opečeme, pak oloupeme a nakrájíme na kostičky, potřeme česnekem. Zálivku připravíme z octa, oleje, soli a pepře. Lilek zalijeme,...
více o Lilkovo - žampiónový salát
Salát omyjeme, natrháme na listy a rozložíme na talíř. Hermelín a hrušky nakrájíme na kostičky a rozložíme na salát. Nakonec pokapeme olejem a octem....
více o Hermelínovo-hruškový salát
Špekáčky oloupeme a třikrát podélně nařízneme, nakrojení plníme: plátkem okurky, hořčice, plátkem cibule a plátkem okurky. Vložíme nejlépe do tří...
více o Utopenci za 24 hodin
Kedlubny nastrouháme na hrubším struhadle, podlejeme vodou a necháme vařit asi 5 min. Listí nasekáme nadrobno, necháme projít varem, scedíme, poté...
více o Kedlubnové zelí III
Do mísy nahrubo nastrouháme okurku, nakrájíme rajčata a cibuli, promícháme osolíme a opepříme. Cukr rozmícháme ve vodě, až se rozpustí přidáme podle...
více o Vynikající zeleninový salát
Čočku předem namočíme na cca 4 hodiny nebo i více. Potom slijeme starou vodu po namáčení a dáme do nové s bobkovými listy a rozmačkaným česnekem....
více o Čočka upracovaného dělníka
Kuřecí maso nakrájíme na kostky, ochutíme směsí koření na pečené kuře a opečeme na olivovém oleji. Dýni necháme okapat a nakrájíme na kostičky....
více o Dýňový salát
Maso v osolené vodě uvaříme do měkka spolu s divokým kořením, cibulí a kořenovou zeleninou. Přecedíme a maso na drobno nakrájíme. Na másle osmažíme...
více o Pajšl na smetaně
Ze sádla a mouky uděláme jíšku, přidáme do ní bobkový list a nové koření. Rozředíme vývarem z ovaru, vmícháme naškrábaný mozeček, osolíme, opepříme,...
více o Mozečková omáčka k ovaru
Ředkvičky opláchneme, zbavíme kořínků ještě ve svazku, jednotlivé ředkvičky pak ze svazku ukroutíme a vhodíme do mixéru. V hrnečku rozpustíme ve vodě ...
více o Blesk – ředkvičkový salát
Do žloutků vmícháme hořčici a sůl, postupně přikapáváme olej, až směs zhoustne. Dále přidáme ocet či citronovou šťávu a cukr. Dobře promícháme....
více o Domácí majonéza II.
Čočku přebereme, opláchneme na sítku, nasypeme do hrnce, zalijeme studenou vodou asi 3 cm nad čočku a přivedeme k varu. Přidáme najemno nakrájenou...
více o Čočková polévka se sušenými švestkami
V hrnku smícháme vodu, solamyl, sojovou omáčku, ocet, cukr, podravku a sůl. Na pánvi rozehřejeme olej a vlijeme obsah hrnku za stálého míchání a dle...
více o Rychlá sladkokyselá omáčka
Do více osolené vody dáme brambory nakrájené na kostičky a nadrobno pokrájenou cibuli. (brambor dáme podle množství strávníků a velikosti hrnce) Při...
více o Hradecké kyselo
Kapustu nakrájíme na nudličky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín, na plátky nakrájený česnek a povaříme 10 minut. Potom přidáme na kostky...
více o Kapustový prívarok
Ve vodě s cukrem rozmícháme kvasnice. Necháme vzejít kvásek. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, velmi důležité je těsto pořádně prohníst. Necháme...
více o Editin podmáslový chléb s mandlemi
Nejprve uvaříme brambory, česnek a cibulku. Potom přidáme nakrájený kabanos. Česnek a cibulku vyndáme, zahustíme jíškou, přidáme vejce a nakonec ocet....
více o Kyseláky
Červenou řepu umyjeme a ve slupce uvaříme. Vychladlou řepu oloupeme, nakrouháme na jemno a rovněž na jemno nakrouháme křen. Vmícháme křen do řepy,...
více o Salát z červené řepy s křenem II.
Postup je jednoduchý. Vuřty oloupeme, nakrájíme na kolečka, cibuli taktéž a společně s beraními rohy a ostrými papričkami klademe do sklenice.
Lák:...
více o Pikantní utopenci II.
Do uvařeného roztoku ponoříme po částech dýni a uvaříme do průsvitného vzhledu. Ponecháme v roztoku 48 hodin. Po okapání sušíme. Zbylý roztok...
více o Kandovaná dýně od tety Jitky
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a petržel (od obojího cca stejné množství jako cibule) a podusíme. Přidáme rajský...
více o Jednoduchá rajská polévka
V remosce na plotně si nejprve zpěníme cibulku, kterou jsme nakrájeli na větší kousky. Přidáme na kostičky nakrájené uzené a lehce ho osmahneme....
více o Remoskové brambory
Kuře uvnitř a na povrchu osolte a potřete utřeným česnekem. Položte ho do pekáčku prsíčky dolů, obložte máslem, podlijte trochou vody a přiklopte...
více o Kuře na bulharský způsob
Kuřecí a vepřové maso nakrájíme zhruba na 1/2 cm plátky. Oloupaná jablka zbavená jádřinců a banány nakrájíme na stejné plátky jako maso. Všechny...
více o Tajemství II.
Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Když lepí, bez obav přidáme mouku. Rozdělíme na 6 dílů. Každý díl vyválíme na tenko...
více o Staročeský štrůdl
Do litru vody přidáme koření a necháme přejít varem: necháme odstát, aby koření pustilo aroma, abychom později mohli použít pouze přecezený vývar....
více o Nejfalešnější svíčková
Ingredience pro domácí pekárnu - program základní, kůrka světlá, velikost - malý.
Pro začátek - není nutné použít všechny vyjmenované ingredience....
více o Pšenično-špaldovo-žitný chléb
Maso nakrájíme na kostičky, smísíme se solí, vejcem, škrobem a promícháme. Nachystáme si nahrubo krájenou cibuli a kapii. V misce smícháme víno,...
více o Kuře La c´
Neoškrábanou mrkev a brambory ve slupce dáme vařit, poté loupeme. Připravíme bešamel: v kastrůlku rozpustíme máslo a zasypeme hladkou moukou - tuto...
více o Tradiční bramborový salát
Rozpustit sádlo, nakrájet čtvrt hlávky zelí a dát dusit se 4 dcl vody a míchat. Postupně přidávat nakrájené zelí a míchat.
Pak dolít 3 dcl vody, 3...
více o Smažené zelí II.
Pokrájené zelí dáme do kastrolu společně s jablky, cibulí, cukrem, octem, sádlem, solí a pepřem. Dobře promícháme, přilijeme vodu a přivedeme do varu....
více o Červené zelí II.
Uvařenou řepu oloupeme, nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme nastrouhaný křen na jemno. Zalejeme nálevem, který jsme předem povařili a přecedili....
více o Zavařená červená řepa
Uvařené, oloupané brambory nakrájíme na plátky. Poté si připravíme marinádu: do vroucího vývaru přidáme olej, drobně nakrájenou cibuli, sůl, pepř,...
více o Bramborový salát s polníčkem po sasku
Jablka oloupeme a nakrájíme na kousky, cibuli na kolečka, Obojí vložíme do hrnce, chvilku dusíme bez vody a pak zalijeme vodou s cukrem. Přidáme...
více o Jablečné čatní s cibulí
Připravíme nálev: smícháme sojovku, worchestr, kečup, hořčici, ocet, olej, vodu a lák z moravanky a dáme vařit na 1/2 hodiny.
Mezitím do sklenice...
více o Utopenci flamendři
Světlou zásmažku rozmícháme ve studené vodě, osolíme, příhodíme na kostečky pokrájené brambory a uvaříme je do měkka. Vmícháme smetanu, ochutíme do...
více o Okurková polévka
Z vody, octa, soli a cukru svaříme nálev, do kterého přidáme nakrájené zelí, cibuli nakrájenou na proužky, červenou řepu na nudličky. Vaříme asi 8...
více o Červená řepa od Dáši
Kuře umyjete, rozporcujete. Jestli máte malé cibulky, tak je očistíte tak, aby byly vcelku, a jemně je prosmahněte v oleji (jinak velké cibule...
více o Kuře po řecku s cibulí (Stifado)
Z másla a mouky uděláme jíšku, přidáme mletou sladkou papriku, rychle zamícháme a zalijeme asi dvěma hrnky vody. Přidáme na kostičky nakrájené...
více o Fazolková polévka mojí tchýně
Brambory očistíme, nakrájíme na kolečka, přidáme sůl, česnek, kmín, klobásu vcelku, dáme vařit. Když jsou uvařené, uděláme jíšku (polévka má být...
více o Medzevská bramborová polévka
Zeleninu rozkrájíme - nejlépe na robotu a vše promícháme, přidáme nálev a necháme 24 hodin odležet. Poté plníme do sklenic....
více o Čalamáda od maminky
Vše, kromě horčice, vařit 30 minut. Před dovařením přidat horčici a pak rozmixovat. Zavařujeme 30 minut při 80 °C.
Vynikající příloha k grilovanému...
více o Zeleninová hořčice