Do dokonale čisté mísy dáme bílky a sůl. Pomalu šleháme, až začnou houstnout, pak šlehání zrychlíme, až vzniklý sníh ztuhne. Za stálého šlehání...
více o Primabalerína
Hovězí maso nakrájíme na malé kostky a vložíme do dvou litrů studené vody. Vaříme do poloměka, pak přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso....
více o Boršč
Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na plátky, oloupanou okurku a cibuli nakrájíme také na plátky a urovnáme na mísu.
Česnek utřeme se...
více o Cikánský salát
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu.
Na rozehřátém másle dozlatova opečeme plátky žampionů, přidáme kolečka cibule, kostičky mrkve a krátce podusíme...
více o Pestrý těstovinový salát
Fazole zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Uvařené fazole slijeme a promícháme je s kolečky pórku. Dochutíme solí, pepřem, cukrem, troškou octa a...
více o Bílé fazole se slaninou a vejci
Maso nakrájime na kostky. V katrole na sádle osmahneme pokrajenou cibuli,přidáme papriku, kmin, majoranku, utřený česnek se soli a ocet.
Vložime...
více o Zabijačka - guláš
Oloupané brambory, mrkev, fazolky a oloupaná jablka nakrájíme na stejnoměrné kostičky a vložíme do mísy. Okurky oloupeme a nakrájíme na drobné...
více o Francouzský salát
Vepřovou a telecí pečeni, oloupaná jablka a cibuli nakrájíme na velmi jemné nudličky a přidáme na nudličky nakrájené a trochu vymačkané okurky. Tuto...
více o Pražský salát II.
Oloupané okurky velmi jemně nastrouháme. Papriku očistíme a nakrájíme na tenké nudličky.
Ocet svaříme s trochou vody, solí, česnekem, cukrem a kořením...
více o Okurkový salát s paprikou a smetanou
Okurky oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Promícháme je se solí, sekaným koprem a utřeným stroužkem česneku. Měkký tvaroh utřeme s olejem, octem,...
více o Ruský okurkový salát
- brambory, mrkev a celer uvaříme
- brambory a salám nakrájíme na nudličky
- mrkev, celer a okurky na kostičky
- vše promícháme
- necháme proležet v...
více o Vlašský salát III.
- všechnu zeleninu nastrouhat
- mrkev najemno
- vše smíchat v kbelíku
- zalít zálivkou - za studena, nesvařovat
- kbelík zatížit druhým kbelíkem s...
více o Čalamáda IV.
- připravit nálev dle deka
- papriku nakrájet na proužky
- plnit skleničky
- do každé 1 lžičku oleje
- zalít nálevem
- sterilovat 20 minut při 80°C...
více o Nakládáná červená paprika
- nálev svařit, nechat vychladnout
- 2 l nálevu do 5 l láhve
- kabanos nakrájet na kolečka
- potřít hořčicí
- posypat paprikou, pepřem
- proložit...
více o Utopenci III.
Houby zalijeme vodou a necháme několik hodin máčet. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého prošlehávání zalijeme vlažnou vodou....
více o Koprová kulajda
Nerezovým nožem jemně nakrájíme ředkvičky. Utřeme česnek se solí, smícháme s olejem, octem, jogurtem a zamícháme. Necháme vychladit a podáváme sypané...
více o Studená ředkvičková polévka
Opláchnutý lilek upečeme po všech stranách na plotýnce, až zhnědne a scvrkne se. Slupku odstraníme a lilek sítem prolisujeme. Přidáme rozvařená a...
více o Zeleninový kaviár z lilku
Z droždí a vody uděláme kvásek, který nasypeme do mouky, uválíme těsto a necháme kynout cca 1/2 hodiny. Těsto proválíme, vyválíme z něj šišku a dáme...
více o Domácí chléb IV.
Směs nalijeme do hrnce a hodně prohřejeme, nesmí vařit. Do vychladlé směsi se přidá 1 drobně nakrájená cibule, 2 drobně nakrájené okurky, 1/2Kg měk...
více o Sloní žrádlo
Česnek rozetřeme se solí, rozmícháme se třemi lžícemi vody, s octem a pepřem. Očištěné papriky pokrájíme na tenké proužky a promícháme se zálivkou a...
více o Paprikový salát s česnekem
Svaříme ocet se dvěma lžícemi vody, vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme estragon a kerblík. Když se polovina tekutiny vyvaří,...
více o Bearenská omáčka
Očištěný salát natrháme na drobné kousky, bílé části pórku nakrájíme na nudličky, dobře promícháme a přelijeme horkou marinádou. (Jemně nakrájenou...
více o Hlávkový salát s pórkem
Kysanou smetanu rozkvedláme, ochutíme octem, solí, pepřem, hořčicí a cukrem a nalijeme na nakrouhané okurky. Salát sypeme jemně sekaným koprem....
více o Okurkový salát po ukrajinsku
Před pečením kuřete připravíme omáčku: do trochu vody s octem dáme vorčestr, citrónovou šťávu, kečup, chilli, osolíme, opepříme a tuto směs nalijeme...
více o Kuře s ostrou omáčkou
Na tuku osmažíme očištěnou na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a nahrubo nakrájenou cibuli. Když je zeleninový základ stejnoměrně dozlatova...
více o Rajská
Červenou řepu (vaříme ve slupce v osolené vodě) po vychladnutí oloupeme a nastrouháme s celerem na hrubším struhadle. Hlávkový salát omyjeme,...
více o Zimní salát pro linii
Maso nakrájíme na řízky a naklepeme je. Do připravené marinády v misce naložíme řízky na 1/2 hodiny. Pak řízky vyjmeme a nad miskou necháme odkapat....
více o Kantonské závitky
Omytou cuketu nakrájíme na kostičky, cibuli na kolečka s podusíme ji na másle. Zalijeme vodou, přidáme kostky brambor, osolíme, opepříme a vaříme...
více o Cuketová polévka se ztracenými vejci
Sledě zalijeme studenou vodou a 12 hodin máčíme, mezitím vodu 2x vyměníme. Poté ryby vyjmeme, odřízneme hlavy, vykucháme, zbavíme kostí, zalijeme...
více o Zavináče
Maso očistíme, omyjeme a vložíme do studené vody. Přidáme očištěnou zeleninu, cibuli, koření, mírně osolíme a přivedeme k varu. Poté teplotu zmírníme...
více o Hovězí vývar s vejcem a sýrem
Čočku namočíme den předem,pak dáme do hrnce
s vodou a dáme vařit do změknutí. Dochutíme
solí,cukrem,octem. Pak dáme vařit vejce na
tvrdo a párek....
více o Čočka s vejcem a párkem
Z kuřecích stehen stáhneme kůži a několikrát je nařízneme špičkou nože. Do povrchu zatřeme citronovou šťávu se solí.
Na marinádu rozetřeme jogurt s...
více o kuře - po indicku II.
Maso z hlavy, nožiček i kůži omyjeme v teplé vodě, očistíme a dáme vařit, nejlépe do tlakového hrnce. Přidáme jednu cibuli, sůl, kuličky pepře a...
více o Domácí huspenina
Párky, cibuli a okurky nakrájíme na kolečka, kapii na nudličky a okořeníme. Zalijeme nálevem a promícháme.
Dáme na dva dny odležet do ledničky....
více o Pivní směs
Salám oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka a vložíme do salátové mísy. Společně povaříme kečup, olej, ocet worchestrovou omáčku, hořčici, chilli...
více o Pivní salát
Vepřová žebírka osolíme, podlijeme vodou a pečeme při teplotě asi 200 °C 40-50 minut. Neustále poléváme šťávou, která se vysmaží. Během pečení si...
více o Pikantní žebírka
Maso naklepeme, osolíme a potáhneme slaninou a česnekem. V kastrolu rozpálíme kousek másla, vložíme maso přilijeme 2 lžíce octa, 3 lžíce vína, trochu...
více o Florentinské hovězí
Do rendlíku vlijeme jen tolik vody, aby byla ryba potopená, přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření a zvolna 10 minut vaříme. Do vroucí várky...
více o Kapr na černo
Maso odblaníme, omyjeme a osušíme. Pak je vložíme do horké vody, rychle přivedeme k varu a poté vodu osolíme. Vaříme asi dvě a půl hodiny doměkka....
více o Zadělávané fazolky
Celer, petržel, mrkev, cibuli a oškrábané brambory spolu uvaříme, slijeme a necháme vychladnout. Studené nastrouháme na struhadle s většími otvory....
více o FALEŠNÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
Jablka a cibuli nakrájíme na menší kousky a s trochou vody povaříme dohusta a rozmixujeme. Přidame ostatní suroviny a chvíli povaříme. Plnime horké do...
více o Jablečný kečup
Z uvedených surovin umícháme těsto, které necháme do druhého dne v chladničce. Oloupaná jablka nahrubo nastrouháme (máme-li kyselejší jablka můžeme...
více o Maminčin štrůdl
Suroviny svaříme na hladkou omáčku, buřty nebo točený salám nakrájíme na kostky, cibuli na kolečka. Do sklenice prokládáme buřty, omáčku, cibuli....
více o Mňam buřty
Čočku přebereme a namočíme na několik hodin do studené vody. Potom vodu slijeme, čočku zalijeme čistou vodou a zvolna vaříme. K poloměkké přidáme zelí...
více o Čočková polévka se zelím