Dokonale očištěné ryby naporcujeme (kapří ocasy 1 porci ještě rozkrojíme podélně na dvě půlky, jiné ryby bez hlavy rozpůlíme podélně podle páteře a...
více o Nakládané ryby na kyselo
Postup přípravy: Maso nakrájíme na kostky, osolíme. Kostičky cibule osmahneme dozlatova, přisypeme papriku, ihned ji zalijeme octem, za stálého...
více o Srbský guláš
Zeleninu a cibuli orestujeme na tuku do zlatova, přidáme divoké koření, citron nakrájený na plátky (bez kůry), zastříkneme octem a podlijeme vodou. Do...
více o Polská omáčka
Maso osolíme, opepříme, přidáme mouku, vejce a dobře propracujeme. Z masa vytvoříme kuličky a ze všech stran je opečeme na rozehřátém oleji. Mirně...
více o Mleté biftečky v zelí
Uvaříme řepu doměkka, oloupeme, nakrájíme nebo nastrouháme s křenem. Přidáme ocet, cukr, olej, sůl, fenykl, anýz a promícháme. Podle chuti ještě...
více o Naložená červená řepa
Maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme, obalíme v rozšlehaném vejci a v Solamylu. Osmažíme na tuku a vyndáme na teplé místo.
Do kastrolu nebo...
více o Sladkokyselé kuře
Cuketu oloupeme, zbavíme jader, nastrouháme na jemné plátky (struhadlo), nakrájíme nadrobno cibuli, přidáme koření, olej, ocet, smícháme a necháme...
více o Matjesy z cukety
Papriky zprudka opečeme v troubě nebo na pánvi s minimálním množstvím olivového oleje. Vložíme je do studené vody, pokusíme se sloupnout tenkou slupku...
více o Pikantní paprikový salát
Rajčata omyjeme, okurku oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, papriky na nudličky a všechno vložíme do salátové mísy....
více o Balkánský zeleninový salát II.
Nakrouhané zelí podlijeme vařící vodou, přidáme kmín, sůl a necháme chvíli dusit odkryté, aby vyprchaly čpavé látky.
Pak přidáme na sádle osmahnutou...
více o Moravské zelí
Brambory uvaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky.
Rajčata nakrájíme na dílky, salám a okurky na kostky.
Brambory marinujeme v nálevu z vývaru, octa,...
více o Bramborový salát na statkářský způsob
250 g tuku,250g hl.mouky,1 žloutek, l žíce octa , 6 lžic vody, špetka soli. Levnější: 250g tuku, 350g hl.m., 1 žloutek,+ lž.octa,8-10 lžic vody,špet...
více o Listové těsto II.
Fazole uvaříme v osolené vodě doměkka. Na zpěněném másle a cibulce podusíme plátky žampiónů, přidáme měkké fazole. Zalijeme trochou vody (ve které...
více o Fazole na kyselo se žampiony
Zelí a mrkev nastrouháme, papriky a cibule nakrájíme na tenké plátky. Přilijeme ocet, zasypeme cukrem, Dekem a olejem. Pořádně promícháme a necháme...
více o Čalamáda II.
Med, cukr, vejce a Heru mícháme nad párou v hrnci. Pak smícháme 2kávové lžičky jedlé sody, kterou neutralizuji octem ( což údajně znamená ji trošičku...
více o Medovník 2
Z uvedených surovin zpracujeme dvě těsta:
1.těsto: 500 g umletého sádla smícháme s 500 g hladké mouky a vypracujeme hladký bochánek, který vyválíme na...
více o Sádlové taštičky
Rajčata a jablka opláchneme, cibuli oloupeme a vše rozkrájíme. Dáme do kastrolu a za občasného míchání dusíme asi 20 minut. Přidáme sůl, cukr, ocet a...
více o Kečup sladký
Papriky rozpůlíme, vyjmeme jádřince a bílé přepážky a lusk pokrájíme na nudličky. Z rajčat vykrojíme tvrdá lůžka a rozkrájíme je na čtvrtky. Zelí...
více o Čalamáda
Pracovní postup:
Z vína, vody, octa a koření svaříme lák. Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme, naložíme do vychladlého láku a necháme do druhého dne....
více o Kuřeč ala tetřev
Zelí nakrájíme na nudličky a necháme 10 minut povařit. Vodu slijeme. Uděláme si nálev z octa, soli, pepře, cukru a vody. Na teplé zelí dáme cibuli,...
více o Teplý zelný salát se špekem
Kuře rozdělíme na porce, osolíme, vložíme do porcelánové mísy a posypeme tymiánem. V kastrolku smícháme suroviny na marinádu a svaříme. Do vychladlé...
více o Kuře na tymiánu III.
V salátové míse promícháme ocet, olej, sůl a pepř. Přidáme nakrouhané zelí, cibuli, mrkev a červenou papriku.
Dobře promícháme, přikryjeme a necháme...
více o Zelný salát s mrkví a paprikou
Suroviny smícháme a nacpeme jich co nejvíce do skleniček.
Při použití prostředku DEKO není následující sterilace nutná, vzhledem k tomu, že obsahuje...
více o Nakládané zelí
Kuře omyjeme, naporcujeme na menší kousky. S octem rozmixujeme cibuli, stroužky česneku, naředíme trošku vodou a olejem a přidáme všehno koření. Do...
více o Perské kuře
Brambory nastrouháme, přidáme vejce, mouku, namočené houby, krupici, majoránku, osolíme.
Zamícháme těsto lžící a vykrajujeme na půl lžíce knedlíčky a...
více o Chlupaté houbové knedle se zelím
Želatinu necháme nabobtnat v trošce vody. Mezitím smícháme 3dcl vody s octem, solí a pepřem, zahřejeme na 60°C a želatinu v tomto roztoku za stálého...
více o vaječná tlačenka II.
Aspik: Sůl rozpustíme ve vodě, přidáme koření, nakrájenou cibuli, cukr, ocet a vše povaříme. Roztok vychladíme asi na 60°C a rozpustíme v něm želatinu...
více o aspik - základní recept
V troše mléka rozšleháme mouku a vmícháme do části vroucího vývaru se zbylým mlékem. Vaříme s přidáním cukru, octa, případně soli. Podle potřeby...
více o Koprovka
Vařené žloutky třeme za postupného přidávání oleje. Když nabudou, přidáme drobně rozsekaný bílek, ochutíme octem, solí, špetkou cukru a pepřem....
více o Omáčka k masům - Salsa verde
Uvařené brambory sloupneme a nakrájíme na kolečka. Nasekáme petrželku, cibuli, bazalku a vejce natvrdo a vše promícháme s bramborami. Přidáme omyté...
více o bramborový salát italský s kapari
Ve slané vodě s kmínem uvaříme čisté brambory i se slupkou. Nepřevařené brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka, ještě vlažné smícháme s cibulí...
více o bramborový salát bavorský
Špekacky oloupeme, a nakrojime (pak neco -cibuli, papriku- dame
dovnitr). Rozrojime v pulce podelne a skladame do sklenice.
Prokladame na kruhy...
více o Utopenci VI.
4 sklenice (po 350 ml)
na sklenici asi 640 kcal, 35 g bílkovin, 37 g tuků, 36 g sacharidů
1. Kozí sýr nakrájíme na hranolky. Lahůdkovou cibulku...
více o Naložený kozí sýr
Máslo prohněteme s třetinou prosáté mouky, vytvarujeme do čtverce a necháme v chladu ztuhnout. Ze zbylé mouky, žloutku, soli, octa a vody zaděláme...
více o Listové těsto - základní recept
Z másla a mouky umícháme světlou jíšku a za stálého míchání po částech přilijeme vodu. Přidáme oloupané a pokrájené brambory, pokrájené houby (sušené...
více o Kyselo
Oloupané okurky nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme odležet.
Česnek rozetřeme se solí a smícháme s rozsekanými ořechovými jádry. Přidáme olej,...
více o Pikantní okurkový salát II.
Maso pokrájíme na plátky silné asi 1 cm a každý plátek naklepeme tak, aby byl co nejtenčí a potom ho ostrým nožem nakrájíme na nudličky.
Plátky masa...
více o Skopové maso kung-pao
Jde poměrně o dost pracné jídlo, ale má tu výhodu, že pokud něco zbyde, je chutné i druhý den (rozpočet je pro 6 osob). Používá se nejen jako polévka,...
více o Boršč III.
Očistíme a omyjeme brambory i zeleninu a uvaříme je každé zvlášť doměkka. Vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme hrášek a ostatní...
více o Bramborový salát s majonézou
uvaříme si neoloupané brambory po uvaření je oloupeme ,nakrájíme na obdelníčky přidáme nakrájenou cibuli a další ingredience a důkladně promíchame je...
více o bramborový salát k rybě
Na hustou kaši rozvaříme rajčata s cibulí a česnekem. Necháme rozpustit cukr, přidáme ocet, sůl a koření. Do chutney nasypeme rozinky, které necháme...
více o Indické chutney
Na nudličky pokrájené zelí podlijeme vodou, přidáme kmín a sůl a dusíme nejprve v otevřené nádobě.
V jiné nádobě osmažíme na sádle nakrájenou cibuli,...
více o Moravské zelí (4 osoby)
Všechnu zeleninu na hrubo nakrájíme, podusíme do měkka na části oleje, přidáme koření, ocet, cukr, zbylý olej a vaříme do zhoustnutí zhruba hodinu....
více o Chilli omáčka
Předem namočené fazole uvaříme v téže vodě bez soli do měkka tak, aby byly měkké, ale nerozvařené.
Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky,...
více o Mexické fazole IV.