Zelí hlávku nakrájíme, kysané překrojíme a dáme vařit každé zvlášť.
Až je uvaříno uděláme záklechtku (brambora, mouka a voda).
Zelí hlávku sliji a dám...
více o Hodobóžové zelí
Zelí nakrouhat na jemno, prosolit a v míse důkladně promnout, až zkřehne. Když by bylo soli víc, lehce propláchnout a udělat tradiční zálivku. Pro...
více o Křehounký salát ze syrového zelí
Zelí a cibuli nakrájíme a smícháme s ostatními přísadami. Necháme odležet 24 hodin za občasného promíchání a plníme do sklenic. Zavařujeme na 90 °C 40...
více o Marinované zelí
Prsa nakrájiíme na kostičky cca 2x2 cm, cibuli na tenké měsíčky a vhodíme na omaštěnou vok pánev s neadhezním povrchem (např. teflon). Pokud máme kus...
více o Dietní rychlá jakočína
Ryby očistíme a zbavíme hlavy a ploutví, naporcujeme na filety bez páteře.
Příprava láku: do 2 l vody nalijeme 1/2 l octa, vsypeme deko a 3 lžíce...
více o Rybí salát z cejnů a bílé ryby
Opláchnutou čočku dáme vařit bez přebytku vody, pokrájíme cibuli a přidáme k čočce. Vaříme zvolna a podle potřeby přiléváme vodu. (Tímto způsobem se i...
více o Jednoduchá čočková polévka
Oloupané brambory nakrájíme na kousky, přidáme k nim houby (sušené přes noc namočíme, ráno vodu slijeme) a společně v osolené vodě uvaříme do měkka....
více o Bílá bramboračka
Fazolky nakrájíme na 3 cm kousky a společně s pepřem, bobkovým listem a solí uvaříme do poloměkka. Potom přidáme na kostky nakrájené brambory a...
více o Fazolková polévka na kyselo
Podusíme zelí nakrájené na nudličky se solí, octem, kmínem, provensálským kořením, ke konci přidáme nastrouhanou mrkev, na porci cca půl mrkve....
více o Zapečené zelí s brambory
Hovězí maso uvaříme doměkka s divokým kořením a solí. Vývar slijeme a uvaříme v něm na kostičky nakrájené brambory s kmínem. K uvařeným brambor8m...
více o Flondace II.
Na vále smícháme suroviny (na těsto) a vypracujeme pěkné hladké těsto. Rozdělíme ho na 2-4 díly, podle toho, kolik chceme nohavic.
Uvařený a vychladlý...
více o "Nacpánek" - závin
Namočenou čočku uvaříme s bobkovým listem a pepřem do měkka. Osolíme a zahustíme zásmažkou z oleje, mouky a mléka. Můžeme zahustit i záklechtkou....
více o Čočkový prívarok
Červené zelí nakrouháme na robotu na nudličky, dáme do hrnce zalijeme vodou a octem a asi 10 minut necháme přejít varem. Zelí scedíme, necháme...
více o Salát z červeného zelí II.
Červenou řepu oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky a dáme vařit do měkka se 6 stroužky česneku. Vývar scedíme, ihned nalijeme lžíci octa kvůli barvě a...
více o Polský boršč
Nakrájenou cibuli a česnek osmahneme na oleji v pánvi wok, přidáme mořský koktejl, orestujeme a vložíme všechnu zeleninu a ananas nakrájenou na...
více o Mořské ovoce exotika
Nejdříve smícháme hořčici s octem, postupně ostatní přísady a vše dobře vymícháme. Ostrost si upravíme podle chuti. Křen musí být čerstvý, ne...
více o Ďábelská omáčka k masu
Fazolky nakrájíme na kousky (nebo použijeme mražené), zalejeme vodou tak, aby byla těsně pod fazolkami, osolíme, přidáme pepř a uvaříme do měkka. Na...
více o Fazolkový prívarok
Na másle orestujeme cibuli, přidáme ostatní suroviny, chvíli podusíme a nalejeme je do pekáčku na kuře. Pečeme ve střední troubě doměkka....
více o Kuře Mexiko
Smícháme všechny ingredience na nálev. Nálev uvedeme do varu a vaříme 5 minut, odložíme a necháme vychladnout. Teď je na řadě nejdůležitější...
více o Utopenci II.
Vložíme do domácí pekárny v uvedeném pořadí. Na mé pekárně Moulinex zvolím program 3P a hmotnost chleba 500 g. Po vykynutí (těsně před pečením cca 80...
více o Chléb z domácí pekárny
Všechny ingredience dáme do pekárny přesně podle toho, jak jsou napsané. Po pípnutí můžeme přidat slaninu, uzené maso, semínka.... podle chuti to, co...
více o Chleba, který se ani za tři dny nedrobí
Salám Junior, který jsem koupila vcelku, si nakrájím asi na 1/2 cm kolečka a ty pak nakrájím na üzké nudličky. Stejně tak sýr nakrájím na úzké...
více o Salát ze salámu Junior
Bramory oloupene ještě teplé, nakájíme na kostky, přidáme 2 lžíce sádla nejlépe domácího, osolíme (do teplých brambor se sádlo lépe vpije).
Přidáme...
více o Bramborový salát podle dědy
V papiňáku si uděláme silný vývar z masa, nesolíme, nekořeníme. V hrnci rozpustíme máslo, přihodíme na proužky nakrájenou cibuli, na plátky pokrájený...
více o Poctivý boršč
Mouku promícháme, přidáme kmín a sůl.
Do pekárny nalijeme vlažnou vodu, ve které jsme romíchali droždí, med, olej i ocet. Vsypeme mouku a pečeme na...
více o Dobrý chléb pro Jiřího
Každou porci připravíme zvlášť na talíř. Takže na každý talíř dáme doprostřed kupičku nadrobno nakrájeného salámu, v kupce lžící nebo rukou uděláme...
více o Salámový švec
Čočku podusíme do měkka, přidáme zázvor, chilli, pokrájenou cibuli a pórek (případně rajče, papriku), osolíme, ochutíme kečupem a octem a je-li nutné,...
více o Čočka se zázvorem (BT)
Vše v misce vymícháme dohromady - nešleháme! Na plech vyložený pečícím papírem tvoříme malé kopečky, které pečeme v mírné troubě, až zrůžoví okraje....
více o Ořechové placičky
Kečup,ocet, olej, hořčici, cukr zamícháme a necháme pomalu, abychom nepřipálili projít varem. Odstavíme a přidáme salám nakrájený na nudličky, vejce...
více o Chilli salát na chlebíčky
Z uvedených ingrediencí zpracujeme těsto, tence vyválíme, napůl upečeme, vyndáme z trouby a potřeme touto hmotou. Do sladkého sněhu vmícháme mleté...
více o Vánoční cikánské řezy
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a uložíme do sklenice, kterou můžeme uzavřít. Připravíme si marinádu. Víno, ocet a sůl přivedeme prudce k varu. Pak...
více o Naložená pikantní vejce
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nakrájený salám (kdo použije anglickou, otočí pořadí a nemusí dát olej), okořeníme kmínem, pepřem, curry a mletou...
více o Trampské fazole II.
Ingredience dám do pekárny (mám značku ETA SIESTA) v daném pořadí, zapnu program celozrnný velký, barva střední nebo tmavá. Je možné nastavit časovou...
více o Obyčejný zrníčkový chléb
Mouku, špetku soli, cukr, prášek do pečiva dáme do mísy a promícháme. Přidáme vejce, trochu mléka. Zamícháme, pak teprve přilijeme rozpuštěné sádlo a...
více o Náš domácí štrúdl
Kuře zbavíme kůže, vykostíme a čisté maso dáme vařit do nálevu. Ten si připravíme z 1 dílu octa, 3 dílů vody, pepře, nového koření a bobkového listu....
více o Salát z kuřete na způsob rybího salátu
Z másla a mouky uděláme jíšku, přidáme 1 l vody, masox, Apetito, přidáme houby a uvařené brambory, kmín a dochutíme octem.
Výborná, může se přidat...
více o Sýrová kulajda
Čočku namočíme tak na 2 hodiny a ve stejné vodě dáme vařit s novým kořením, pepřem, bobkovým listem a solí. Po změknutí čočky, přidat na kostky...
více o Čočková polévka ala Romana
Dýně oloupeme a nastrouháme, přidáme sůl, cibuli a papriku nakrájíme na nudličky a vše promícháme s kukuřicí, zakryjeme a 3 hodiny necháme odstát....
více o Čalamáda trochu jinak
Zeleninu očístíme, omyjeme a necháme okapat. Vezmeme si struhadlo a nahrubo nastrouháme všechny ředkve jak červené tak i tu bílou, poté nastrouháme na...
více o Ředkvičkový salát se smetanou
Namočené fazole dáme vařit spolu s masem až do měkka. Maso vyjmeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci uděláme z másla a mouky světlou jíšku, kterou...
více o Hanácká fazolová polévka
Do formy nalijeme podmáslí s vodou, přidáme ocet, olej, med, sůl, vsypeme mouky a koření a nakonec droždí. Program základní - tří hodinový a kůrka...
více o Výborný chléb, který se vždy povede
Očištěné a na kostky nakrájané brambory uvařime v osolené vodě cca 1 l, přidáme fazole i s nálevem.
Na rozpáleném oleji zpěníme posekaný česnek,...
více o Hustá, kyselá fazolová polévka
Fazole namočíme přes noc, poté uvaříme s mrkví a petrželí. Petržel vyhodím, mrkev nastrouhám do vývaru s fazolemi. Uděláme jíšku, do které v závěru...
více o Fazolová polévka mňam
Houby nakrájíme na menší až střední kousky a dáme je povařit do osolené vody. Během varu sebíráme kal na povrchu. Var trvá asi 5-10 minut. Houby...
více o Kečupovo-houbová mlska z chaty
Houby nakrájíme na menší - střední kousky a 5 min. je necháme povařit v osolené vodě. Posléze je scedíme a propláchneme. Papriky vyjádrujeme a...
více o Houby v tomátě od naší Jindřišky
Opláchnuté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na tuku, přidáme maso, krátce je v...
více o Hospodská svíčková na smetaně
Do namočeného římského hrnce naskládáme směs tenkých plátků zeleniny - mrkve, celeru, cukety a dvou cibulí. Nejlépe a nejrychleji je pořídíme na...
více o Divoké závitky v římském hrnci
Krkovici nakrájíme na kostky velikosti ořechu a dáme do hrnce, přidáme na jemno nasekanou cibuli a ocet s vodou v poměru 1:1 a zalijeme tak asi do...
více o Šašlikové špízy
Najemno nakrouháme zelí. Ve větší pánvi zahřejeme olivový olej, zasypeme ho červenou paprikou, kari a necháme koření rozpustit (nepražíme). Pak...
více o Velmi jednoduchý zelný salát