Maso pokrájíme na kostky, cibuli a česnek nesekáme nahrubo, dáme do mísy, přidáme bobkové listy, nové koření, osolíme, zakapeme polovinou koňaku a...
více o Srnčí paštika s pistáciemi
Ze surovin připravíme marinádu a kýtu do ní na 3-4 dny vložíme, necháme marinovat v chladu a temnu.
Maso vyjmeme z marinády osušíme, převážeme pevně...
více o Kančí kýta na víně s tymiánem
Do velkého či vysokého kastrolu nalijeme studenou vodu, tolik, kolik chceme polévky a jak silnou, většinou 2 litry.Do studené vody vhodíme umyté...
více o Poctivá kuřecí polévka
Do hrnce dáme vařit omytá a naporcovaná žebra, která zalijeme cca 2 l studené vody a na mírném ohni je přivedeme k varu. Žebra necháme "probublávat"...
více o Zelňačka s houbami a uzeným
Koleno očistíme, dáme do většího hrnce s vařící vodou, přidáme očištěnou zeleninu a koření, osolíme. Vaříme asi jednu hodinu.
Česnek utřeme solí a...
více o Medové koleno na pivě
**1.** Kysané zelí překrájíme, podle potřeby propláchneme vodou a vložíme do hrnce. Přilijeme 1,5 litru vody a uvaříme do poloměkka.
**2.** Cibuli...
více o Zelňačka s uzeným
Papriku rozkrojíme, vyjádříme a důkladně omyjeme. Do hrnce s vroucí vodou vložíme a necelé dvě minuty povaříme. Mezitím si nachystáme sklenice: Do...
více o Zavařená červená paprika
Na trošce másla nebo oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme na kostky pokrájenou dýni, kuličky nového koření, pepře a bobkové listy,...
více o Dýně na divoko
Množství záleží na počtu strávníků.
Nálev: na jeden díl octa, dáme dva a půl dílu vody, trošku soli, oleje a cukr dle chuti. Vše necháme svařit a poté...
více o Utopenci z vajec
1kg hub, 1 ½ l vody, 3 dkg soli a kys. citronovou (pokud není, tak použít citron) dát vařit cca 15 min.
Pak 1 ½ l vody, 2 ½ dcl octa, 3 bobk. listy,...
více o Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu
Osmažíme cibuli do zlatova, potom přihodíme všechno koření a provoníme.
Na pánev přidáme protlak a prohřejeme.
Vsypeme nakrájená rajčata a podlijeme...
více o Silná rajská omáčka
Sojové nudličky (kostky) uvaříme dle návodu, scedíme (vodu si dáme stranou), necháme vychladnout, vymačkáme přebytečnou vodu. Pak je naložíme do...
více o Veganská houbová omáčka
Maso osolíme, vložíme do papiňáků s kořením a mírně podlijeme vodou (asi 2 dl).
Dusíme cca 20 minut. Poté do vývaru přidáme obě smetany a rozšleháme....
více o Kuřecí na paprice
Do 1 litru vroucí vody přidáme koření (3 ks nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžíce římského kmínu, 1 lž. tymiánu, 1 lž. kari madras, 1 kostka...
více o Veganský indický sójový guláš
V papiňáku na oleji zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme vepřovou pečeni (v celku), kterou krátce osmahneme po všech stranách, až maso zbělá; zalijeme...
více o Kapustová kaše s vepřovým masem + polévka
1. Z tuku, mouky a jedné nadrobno nakrájené cibule připravíme jíšku. Zředíme ji vývarem a za občasného míchání povaříme asi 10 min. Přidáme na čtvrtky...
více o Tortellini s omáčkou
Špekáčky oloupeme, pokud máme špekáčky ve střívku, loupat nemusíme.
Do špekáčků uděláme dva hluboké zářezy. Jeden zářez okořeníme mletým pepřem, druhý...
více o Paprikový utopenec
Žebra, skelety... opláchneme a dáme do hrnce společně s kořením a zeleninou, přilijeme vodu, osolíme nebo přidáme kostku bujonu a dáme vařit do...
více o Masový vývar s petrželovými noky
Nejdříve povařím asi 5 minut všechny vnitřnosti a pak vodu sliji a vnitřnosti properu. Dám do druhé vody, přidám veškeré koření, cibuli, česnek,...
více o Pajšl - plíčky na smetaně
Hermelíny rozpůlíme, měkkou část vydlabeme lžičkou a společně s nastrouhanou(rozdrobenou) Nivou na pár vteřin vložíme do mikrovlnky rozehřát. Do...
více o Nakládaný pivní Hermelín
Kuře dobře omyjeme a osolíme vně i uvnitř. Připravíme si hlavní ingredience, kterými kuře naplníme. Jablka očistíme od slupky a zbavíme jádřinců....
více o Kuře plněné jablky s jalovcovou omáčkou
Na rozpáleném slunečnicovém oleji, do kterého přidáme bobkový list, a nové koření, osmažíme do sklovata na kostičky pokrájenou cibuli. Ke konci...
více o Thajská čočka se zeleninou
Vylepšený rodinný recept na fazolačku.
Moje oblíbená fazolová polévka, kterou vařím ve velkém hrnci a máme ji pak na cca 4 dny, takže množství, které...
více o Fazolová rodinná polévka
1. Slaninu nakrájíme na hranolky a prošpikujeme jimi očištěné a omyté maso. Zeleninu oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a...
více o Hovězí pečeně na červeném vínu
1. Maso opláchneme, osušíme utěrkou a prošpikujeme proužky slaniny, osolíme, opepříme
2. V pekáči rozpustíme máslo nebo nalijeme tuk na kterém o...
více o Králík na smetaně II.
Brusinky přelijte v misce vodou a nechte nasáknout. Maso v míse promíchejte s alkoholem, cukrem a solí. Kuličky koření rozdrťte, z citronu ostrouhejte...
více o Paštika z divočáka
Mouku prosejte a důkladně v ní rozmíchejte sodu. Formu o průměru 24 cm vytřete tukem a vysypte moukou. Žloutky ušlehejte se změklým máslem a většinou...
více o Vláčný mrkvový dort s tvarohovou náplní
Marinádu na prsa uděláme z vína, sojovky, vývaru - 2 dl, bobkového listu, nového koření, skořice, cukru a 5 minut povaříme. Prsa okořeníme kmínem a...
více o Sladká kachní prsa s červeným zelím
Asi třetinu pohanky pomeleme na mixéru na pohankovou mouku nebo roztlučeme v hmoždíři i s novým kořením. Zbylou pohanku namočíme na 1 hodinu do...
více o Vegetariánská "jaternicová" polévka
Na trošce rozpáleného oleje osmažíme cibuli, ke které přidáme osmažit pokrájené maso a pokrájenou papriku. Pak zaprášíme paprikou, promícháme, přidáme...
více o Tokajský guláš
Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na kostky, které na oleji opečeme dozlatova. K opečené zelenině přidáme drobně pokrájenou cibuli a také...
více o (nejen) Hovězí ragú
Králíka (bez hlavy) položíme na pekáč, přidáme všechno koření, špek nakrájený na kostičky spolu s pokrájenou cibulkou a sklenici Halali. Přidáme 5...
více o Králík na halali
Kuřecí maso uvaříme ve vodě s octem a ostatními surovinami do měkka. Po vychladnutí pokrájíme na kostky, přidáme jednu skleničku zeleniny do salátu a...
více o Mňamózní kuřecí salát
Do vody přidáme všechno koření a osolíme ji. Kdo nemá rád v omáčce plovoucí kuličky, může koření zabalit do gázy, která se pak i s obsahem vyhodí....
více o Rajská omáčka s hovězím
Hrách namočíme do studené vody, do které přidáme bobkový list, nové koření, celý kmín, fenykl, a necháme namočené 8 hodin. Poté vodu vyměníme za...
více o Hrachová kaše (moc dobrá)
Králíka naložíme den předem. Maso omyjeme, osušíme, vložíme do pekáče, osolíme, opepříme a obložíme ho plátky slaniny. Přidáme nakrájenou zeleninu a...
více o Králík na smetaně
Uvařte zelí s kmínem. V druhém kastrolku uvařte brambory, bobkový list, sůl, pepř, sušené houby, nové koření, kmín a bylinky. Až brambory změknou,...
více o Valašská kyselica II
Mleté maso si vložíme do mísy, vložíme vejce, sůl, pepř, strouhanku a vše promícháme. Hotovou směs vložíme do lednice.
Kořenovou zeleninu si oloupeme...
více o Rajská omáčka od Verunky
Z červené řepy ukroutíme listy, nic neokrajujeme a dáme vařit do vody. Až je řepa vařená, tak stáhneme ze zdroje tepla a přelijeme studenou vodou....
více o Růžová polévka z červené řepy
Na rozpuštěném másle s olejem si orestujeme nastrouhanou zeleninu s kořením dorůžova. Ke konci smažení přidáme i pokrájenou hlívu, kterou také...
více o Hlíva na kořenové zelenině se smetanou
Cibuli si pokrájíme najemno, kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na plátky. Vše na kousku másla orestujeme dorůžova. Do kotlet (prsíček) si...
více o Kapsy se zeleninou ala svíčková
Kořenovou zeleninu pokrájíme na plátky (nudličky) a na kousku másla jí společně s novým kořením orestujeme dorůžova.
Do kotlet nebo kuřecích řízků si...
více o Kapsy s kořenovou zeleninou - minutka
Opláchnuté hovězí maso s kostí vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přivedeme do varu. Sebereme sraženou bílkovinu a postupně přidáme koření ...
více o Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Porce ryby osolíme, opepříme a potřeme česnekem. Na pánvi s rozpáleným olejem rybu osmažíme zprudka z obou stran.
K orestované rybě dáme krátce...
více o Ryba v rajské omáčce