Omyté kuřecí maso dáme se zeleninou, rozmáčknutými stroužky česneku, bobkovým listem a kuličkami koření do hrnce, přilijeme zhruba 0,5 - 3/4 litru...
více o Zapražená kuřecí polévka
Mleté maso dáme do mísy, přidáme hrstičku studené vody, vejce, sůl, pepř, tymián, rozetřený česnek (nesmí přehlušit chuť sekané, jen mírně dochutit),...
více o Sekaná svíčková
Do hrnce dejte hlavu a ostatní kusy kapra. Přidejte jednu cibuli ve slupce, jednu oloupanou mrkev, dvě oloupané petržele a celer. Vsypte koření,...
více o Rybí polévka se smetanou
Ořezy, kosti, hlavu, srdce, žaludek... dáme vařit s kořenovou zeleninou a kořením do osolené vody zhruba na 1,5 - 2 hodiny. Pokud budeme chtít dávat...
více o Králičí jíšková polévka - kaldoun
Na malém množství oleje si osmažíme dosklovata cibuli, ke které přidáme osmažit i na silnější nudličky pokrájené očištěné papriky, které následně...
více o Fazole v rajské omáčce s paprikou
Na sádle osmahneme cibulku a česnek, namočíme si houby cca na 15 minut do misky s vodou, aby nabobtnaly. Když máme cibulku a česnek dozlatova, tak...
více o Poctivá bramboračka
Omyté a vypeckované blumy rozpůlíme a vložíme do hrnce
Přidáme nasekaný česnek, pokrájené chilli papričky a přilijeme trochu vody
Přivedeme do varu a...
více o Čatní z červených blum
Na másle osmažíme drobně pokrájenou šalotku dosklovata s bobkovým listem a novým kořením, pak ji zasypeme hladkou moukou a necháme zpěnit. Přisypeme...
více o Smetanové brambory s cuketou a koprem
Na másle zpěníme cibulku, bobkový list a nové koření. Přidáme najemno nastrouhanou zeleninu a plátky citronu a krátce osmahneme. Zalijeme vývarem a...
více o Vegetariánská svíčková omáčka
Množství nálevu je cca na 12 sklenic cca 5 litrů nálevu.
Na dno sklenic vložíme koření, naskládáme okurky a zbylou zeleninu.
Mezitím si připravíme lák...
více o Sterilované okurky
Na rozpuštěném másle s olejem si osmažíme dosklovata jemně pokrájenou cibuli s kuličkami nového koření a bobkovým listem. Přisypeme na nudličky...
více o Bílá polévka z hlívy a fazolí
Několik dnů předem připravte kvas. K vločkám a mouce rozdrobte chleba a směs zalijte vodou. Míchejte, dokud se dobře nespojí. Nechte 3 až 5 dnů...
více o Polský velikonoční bílý boršč
Dýni rozkrojte a vydlabejte semínka. Upečte v troubě doměkka a rozmixujte na hladké pyré. Cukr prošlehejte s vejcem, javorovým sirupem, olejem a 200 g...
více o Bílý dort s překvapením
Na rozpuštěném másle s olejem si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme na nudličky pokrájenou mrkev s celerem a smažíme lehce dorůžova. Pak...
více o Zeleninová omáčka se smetanou
Do horkého neochuceného vývaru dejte nakrájenou kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření, pepř, tymián a vše vařte zhruba 10 minut. Poté přidejte...
více o Rybí polévka s filetem z tresky
Do kastrolu vložíme rybí skelety, hlavy a všechny odřezky (z hlav vyndejte žábry, jinak bude polévka hořká). Přidáme pár kuliček černého pepře a...
více o Rybí polévka podle Zdeňka Pohlreicha
Uzená žebra dáme uvařit do osolené vody (cca 1 - 1,5 litru) s novým kořením, pepřem a bobkovým listem doměkka. Potom vývar scedíme a maso obereme od...
více o Vydatná česnečka z uzených žeber
Žebra dáme vařit do vody s novým kořením, pepřem a bobkovým listem doměkka. Vývar pak scedíme a maso z žeber obereme.
Na lžíci másla si osmažíme hrubě...
více o Zelňačka z uzených žeber
Na másle osmažíme na proužky pokrájenou debrecínku, kterou po smažení posypeme moukou a paprikou dle chuti, necháme krátce osmažit.
Přisypeme na...
více o Kyselica s debrecínkou
Na másle či na oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přisypeme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, ke které přisypeme...
více o Hráškový prívarok (přívarek)
Na másle osmažíme na nudličky pokrájenou šunku od kosti s kořením. Přisypeme na větší kusy pokrájené brambory, přilijeme vývar a vaříme do změknutí...
více o Kyselica se šunkou od kosti a vejcem
Na drobně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na nudličky pokrájené osolené a opepřené maso a koření. Smažíme dozlatova za...
více o Vepřové maso s petrželí
Na kousku rozehřátého másla si osmažíme drobně pokrájené uzené maso s kuličkami nového koření a bobkovým listem.
Pak přidáme na větší kusy pokrájené...
více o Kyselica (zelňačka) s černou čočkou
Nalijeme vodu do kotlíku, nakrájíme všechnu zeleninu včetně česneku a přidáme do vody. Také přidáme koření a bylinky. Kotlík umístíme nad oheň a...
více o Kotlíkova polévka z hlívy
Maso očistěte, pokrájejte na kostky o velikosti sousta, osolte a opepřete. Cibuli nesekejte na jemno a restujte na 100 gramů másla do tmavě zlatavé...
více o Kančí guláš s bramborami
Kuřecí skelety, krky a křídla omyjte, osušte, dejte do pekáče a asi 10 minut pečte v troubě při 220°C. Kořenovou zeleninu s pórkem nakrájejte nahrubo,...
více o Drůbeží vývar s knedlíčky
Na másle osmažíme na plátky pokrájený řapíkatý celer s kuličkami nového koření, který následně posypeme moukou a ještě krátce osmažíme.
Poté vmícháme...
více o Rajská polévka s řapíkatým celerem
Omyté skelety a očištěné drůbky vložíme do hrnce se studenou osolenou vodou, očištěnou kořenovou zeleninou, cibulí s vrchní tmavou slupkou a s kořením...
více o Kuřecí polévka s droby a quinoou
Hlavy a odřezky pstruhů i s kořením zalijte 1 litrem vody a 15 minut povařte. Na másle orestujte nasekanou cibuli a nakrájenou kořenovou zeleninu, pak...
více o Polévka ze pstruha
Kroupy den předem namočte do vody. Nasekaná žebra vložte do kastrolu, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte 10 minut, poté slijte, dolijte vodou a...
více o Uzená polévka s kroupami
Kančí maso očistíme, odblaníme a pomeleme společně se středně prorostlým vepřovým bůčkem.
Maso melu dvakrát, podle rady starého dobrého kamaráda,...
více o Kančí karbanátky / sekaná
Dýni vydlabeme a nakrájíme na kostky (čím menší tím dřív bude dýně uvařená). Vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou tak, aby byla dýně ponořená....
více o Dýňová polévka krémová
Skelety a drůbky (krky, žaludky...) uvaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou, kořením a oloupanou (jen první slupka) cibulí. Během vaření sbíráme...
více o Kuřecí kaldoun - polévka
2)Vývar přecedíme, nakrájíme zeleninu a obereme maso. Na kostičky brambory přidáme k polévce a vaříme než brambory změknou, přidáme masox, obrané maso...
více o Uzena polévka se zeleninou a bramborem.
Máslo rozpustíme, přihodíme koření a bylinky dle chuti, které zasypeme hladkou moukou, kterou necháme za občasného promíchání zpěnit lehce dorůžova a...
více o Rajská polévka se špeclemi
Na drobně pokrájeném špeku si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na nudličky pokrájené osolené a opepřené maso a koření. Smažíme dozlatova...
více o Vepřové maso s celerem
Svařte vodu, ocet, cukr, sůl. Přidejte koření a 5 minut povařte. Nechte vychladit.
Sledě vyfiletujte a očistěte.
Ryby skládejte stočené do sklenic....
více o Sledi v láku
Houby očistěte.
Suroviny na nálev asi 5 minut povařte a vychlaďte.
Do sklenic dejte houby a zalijte je lákem. Uzavřete a asi 15 minut zavařujte při...
více o Houby čili "slizouny"
Červenou řepu dáme uvařit do poloměkka do osolené vody. Doba vaření záleží na velikosti řepy cca 35-50 minut. Po vychladnutí jí oloupeme a pokrájíme...
více o Aspik s červenou řepou
Po jedné snítce rozmarýnu a tymiánu najemno nasekejte a nadrťte. Rozdělte do sklenic.
Do každé přidejte bylinky, česnek a koření a zalijte olejem....
více o Bylinkový olej
Troubu zapněte na 180 °C.
Sušenky nadrťte a smíchejte s vločkami, moukou, cukrem, kořením a pistáciemi. Přidejte karamelovou pomazánku a prsty...
více o Crumble s meruňkami
Namelte maso. Smíchejte ho s uvařenou rýží, vejcem, jednou hrstí nadrceného tymiánu, osolte a opepřete.
Mezitím očistěte papriky od jádřinců a naplňte...
více o Plněné papriky s knedlíkem
Do hrnce vložte kořenovou zeleninu, celer, libeček a cibuli. Zalijte 2 l vody. Přidejte sůl, pepř, nové koření a bobkový list a vařte odklopené asi 30...
více o Polévka z fazolí a hub s topinkami
Fetu zalijte olejem a octem, vložte snítku tymiánu a nové koření. Uzavřete a dejte odležet do chladu.
Fazole slijte. Přidejte na kousky nakrájenou...
více o Fazolový salát
V široké míse rozložte filety kapra kůží dolů, zalijte je zahřátým octem se solí a nechte 20 minut odležet.
Brambory oloupejte, ale nechte je v celku....
více o Kapr namodro s bramborami
Kedlubny oloupejte,nakrájejte na plátky a uvařte. Sceďte a pětinu si odložte. Mladé lístky natě překrájejte, ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. Ve...
více o Hovězí sendvič s nakládanými kedlubnami
V hrnci na trošce oleje necháme zatáhnout z každé strany omyté a očištěné krůtí maso. Po zatažení jej vyjmeme a přendáme na talíř. V hrnci orestujeme...
více o Krůtí na smetaně