V kastrolu (papiňáku) rozpustíme špek a opražíme plátky zeleniny. Vyndáme, opečeme maso, přidáme zeleninu, koření, plátky citrónu (nebo jenom kůru),...
více o Srnčí (hovězí, králík) na červeném víně
Na tuku usmažíme cibulku, přidáme hladkou mouku a uděláme tmavší cibulovou jíšku. Zalijeme studenou vodou, přidáme nové koření, bobkový list a pepř,...
více o Kulajda II.
Med a hnědý cukr rozpusťte v červeném víně a přiveďte k varu. Pak přidejte koření a celé, oloupané hrušky a vařte dokud hrušky nezměknou (tedy do té...
více o Hruškový sen
Mandle velice na jemno umeleme a smícháme s moukou. Žloutky, cukr, citronovou kůru a šťávu, skořici a koření smícháme dohromady a vypracujeme tužší...
více o Skořicové hvězdičky II.
Ořechy nakrájíme na plátky a vložíme do asi 2-3 l sklenice, prokládáme kořením a plátky citronu a pomeranče. Nakonec zalejeme alkoholem. Necháme 14...
více o Ořechovka
400 g pečeného králíka vykostíme a spolu s 1 žemli předem namočenou ve 100 ml smetany umeleme, přidáme 1 vejce, 1 lžičku provensálského koření, 1...
více o Králičí jemná paštika
Králíka rozkrájíme na větší kusy. Maso protkneme částí slaniny a osolíme. Rozehřejeme tuk či máslo a maso ze všech stran opečeme. Zbytek slaniny...
více o LAHODNÝ KRÁLÍK NA ČERVENÉM VÍNĚ
Koleno uvaříme do měkka ve slané vodě s novým kořením. Necháme vychladnout, vyklepneme a potřeme směsí z mletého masa, soli, pepře, česneku, natě a...
více o Roláda z pečeného kolena
Do tlakového hrnce nasypeme všechno dohromady (bez smetany), zalijeme vodou, až je maso potopené, osolíme, opepříme a dáme na mírném ohni vařit do...
více o Svíčková pro lenochy
Vejce, olej a cukr ušleháme do pěny. Poté přidáváme střídavě mouku s kořením, ovocem, cukrem, solí, práškem a nastrouhanou cuketu se zavařeninou....
více o Cuketový skoroperník
Cukinu oloupeme, vybereme jadřinec a nastrouháme na hrubém struhadle. Promícháme se solí, necháme 30 minut odležet a vymačkáme vodu. Z výše uvedených...
více o Naložené cukinové karbanátky
Na tuku nejprve osmažíme cibuli a přidáme všechnu zeleninu nakrájenou nebo nastrouhanou. Osolíme, chvíli smažíme, pak zalejeme vodou a přidáme rajský...
více o Vegetariánský boršč
Do vroucí osolené vody nasypeme sojové kostky, přidáme masox, bobkové listy, nové koření, vaříme dle pokynů na obalu kostek. Na oleji orestujeme...
více o Sójový segedín
Čočku namočíme na 2 hodiny.
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhané mrkve a ke konci přidáme nakrájenou papriku.
Potom přidáme čočku...
více o Čočková polévka silvestrovsko-novoroční
Osolené porce rybího filé dáme do pekáčku, "pocákáme" olejem, potřeme kečupem a hořčicí, přidáme nové koření + pepř a navrch hustě zasypeme cibulí...
více o Pikantní rybí filé II.
Výše uvedené ingredience používám, když se někdy stane, že mi zbyla jedna sklenice okurek, ale již nezbyl nálev....
více o Nálev na okurky na 1 sklenici
Čisté plody bezinek dáme do vody a povaříme i s kořením asi 1/4 hodiny. Necháme zchladnout a přidáme rozdrobené droždí, promícháme a necháme kvasit 3...
více o Víno z bezinek
Dáme vařit rýži, mrkvičku a lák: nadrobno nakrájená cibulka, ocet, sůl, cukr, nové koření, pepř, bobkový list - poměr dle chuti - mírně povařit....
více o Fantastický rýžový salát
Omyté cukety dle potřeby nakrájíme a naskládáme do 3 l sklenice, proložíme kolečky mrkve, cibule, křenu, snítky kopru (popř. kdo rád česnek může si...
více o Močáky z cukety
Na sádle osmažíme nakrájenou cibuli společně se vším kořením. Když je cibulka růžová, přidáme rajčata a necháme chvíli povaři. Poté omáčku osladíme a...
více o Rajská omáčka II.
Prsíčka nakrájená na nudličky orestujeme na sádle s drobně nakrájenou cibulkou. Když se maso zatáhne, podlijeme to vínem, přidáme špetku kari a pepře,...
více o Krůtí prsa "lila"
Papriky odřízneme kousek od stopky, vytáhneme semínka, opláchneme a vložíme do pekáče. Cukety také odřízneme z jedné strany a lžičkou vytáhneme...
více o Plněná zelenina po řecku
Filé umeleme, přidáme koření a veškeré přísady. Tvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhance. Vkládáme do nádoby a to střídavě 1 vrstva cibule 1...
více o Rybí karbanátky
Na kostičky nakrájíme brambory a klobásky, k tomu přidáme bobkový list, nové koření, pepř, sůl a trochu vegety uvaříme do měkka. Nakonec přilijeme...
více o Klobásková omáčka
Ryby necháme krátce projít varem. Po vychladnutí maso obereme od kostí, jde to velmi snadno. Menší kosti můžeme klidně nechat, vůbec to nebude vadit....
více o Rybí karbenátky
Jazyky se uvaří společně se zeleninou, kořením, solí, šťávou z citronu a kouskem kůry. Pak se vyndají do studené vody a oloupou se. Udělá se cibulková...
více o Jazyk s polskou omáčkou
Uvaříme slepici, - nejlépe den předem. Polévku necháme vychladit, sundáme tuk, který použijeme na usmažení jíšky. Spolu s osolenou slepicí vaříme...
více o Falešná dršťková polévka ze slepice
Maso opláchneme, protkneme proužky slaniny, kyselých okurek a celeru. Osolíme a opečeme na rozpáleném tuku (sádle nebo oleji) na pekáčku. Obě cibule a...
více o Šumavská hovězí pečeně
Nejdříve dám vařit vodu (3,5 litru) s 1/2 kg rýže a 1,5 kg cukru krystalu. Až se cukr rozpustí a rýže změkne, dáme do větší nádoby a přidáme tam i...
více o Arak
Vepřovou kýtu vložíme do vařící osolené vody, přidáme koření a cibuli, uvedeme do varu a dále vaříme na malém plaménku, až maso změkne. Podáváme s...
více o Vařená vepřová kýta - dietní
Sušené houby dáme přes noc namočit do vody. Cibuli a česnek dáme spěnit do 4 lžic oleje. Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a dáme...
více o Babiččina zelňačka II.
Bůček uvaříme s přísadami. Játra nakrájíme na nudličky a spaříme horkou vodou. Vše rozemeleme a přidáme 4 žloutky, sůl, pepř, česnek a kousek cibule....
více o Játrová paštika z vepřového masa
Kuře rozdělíme na porce a osolíme. Zeleninu pokrájíme na kostky či kolečka a vložíme do vymazaného pekáče přidáme divoké koření podlijeme trochou vína...
více o Jiříkovo kuře
Hermelín nakrájíme na osm dílků, na kolečka nakrájíme cibuli. Na dno lahve dáme cibuli, kopr, pepř, nové koření a kousek feferonky. Dále vložíme...
více o Nakládaný hermelín V.
Do vařící osolené vody vložíme cibuli, mrkev, celer, petržel, koření a vaříme 5 minut. Pak přidáme porci kapra, nakrájená rajčata a vaříme na malém...
více o Rybí vývar s rajčaty - dietní
Hovězí maso vložíme do studené osolené vody a na velmi malém plaménku uvaříme doměkka. Čtvrt hodiny před koncem varu přidáme koření a zeleninu. Měkké...
více o Hovězí polévka s masem - dietní
Špekáčky oloupeme a podélně nařízneme. Okurky nakrájíme na plátky a vložíme do naříznutých špekáčků. Cibuli a kapii nakrájíme na nudličky. Vše...
více o Fajnšmekrovi utopenci
Namočené fazole uvaříme s bobkovým listem a novým kořením do měkka. Rozehřejeme tuk, osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mouku, po chvíli papriku,...
více o Guláš starého rančera
V masoxu uvaříme nadrobno pokrájené brambory, trošku osolíme. Pak přidáme kysané zelí a nakrájenou klobásku, zamícháme a přidáme přibližně 4 bobkové...
více o Rychlá zelňačka
Větší kus bůčku uvaříme asi hodinu s kuličkami pepře, nového koření, solí a bobkovými listy.
Připravíme si marinádu ze stroužků česneku utřených se...
více o Bůček k slavnostní večeři
Do hrnce s vodou dáme pokrájené (kdo chce proprané) zelí, na kostičky nakrájené maso a na velmi malé kostičky pokrájenou zeleninu. Zalijeme kečupem,...
více o Jednoduchý boršč z Podkrkonoší
Kuře rozporcujeme a osolíme, jablka nastrouháme na tenké plátky, celer nastrouháme na jemné nudličky. Na oleji a másle necháme zpěnit na drobno...
více o Kuře na jablkách a celeru
Do vody vhodíme nové koření, pepř a nasypeme trochu vegety. Vodu zahřejeme a přivedeme k varu. Mrkev a petržel nastrouháme na struhadle najemno,...
více o Česneková bramborová polévka
Zrnka pepře a nového koření nahrubo rozdrtíme a vsypeme na talíř. Maso omyjeme, osušíme a obalíme v rozdrceném koření. V pánvi rozehřejeme olej a...
více o Pepřové řízky s meruňkovou omáčkou
Na slanině osmahneme cibulku a salám. Přidáme mouku a chvilku zasmažíme. Zředíme mlékem, dobře rozmícháme, přidáme několik kuliček nového koření,...
více o Salámová omáčka
Maso nakrájíme na nudle, osolíme, opepříme a opečeme na rozpálené, olejem vymazané teflonové pánvi. Zaprášíme moukou, podlijeme vývarem a přidáme...
více o Azu po tatarsku dietní
V tlakovém hrnci uvaříme společně ovesné vločky a zeleninovou směs - ne příliš do měkka (cca 3-4 minuty). Před uzavřením hrnce přidáme nové koření,...
více o Zeleninové placičky s vločkami
Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, přidáme koření, osolíme a dáme vařit asi do 1,5 litru studené vody. Když jsou brambory skoro měkké,...
více o Jihočeské friko
Vodu s uzenými žebry osolíme, přidáme 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření a rozlámané, předem namočené houby, chvíli vaříme. Na tuku osmažíme...
více o Znamenitá bramborová polévka