Začneme tím, že brokolici rozdělíme na malé růžičky, které opláchneme. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a když se vaří, přidáme do ní brokolici.... více o Treska s gratinovanou brokolicí a mandlemi
Droby odblaňte a nakrájejte na drobnější kousky. V hrnci rozpusťte polovinu másla. Přidejte kmín, nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli a krátce... více o Husí kaldoun s játrovými knedlíčky
Připravte si vychlazená kachní nebo husí foie gras. Lžící z povrchu seškrábněte blanku a rozřízněte je tak, aby vám vznikly dva laloky. Poté odstraňte... více o Foie gras
Oloupanou půlku cibule nakrájíme na kostičky. Na másle ji necháme zesklovatět. Přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme... více o Krémový dušený špenát
Do masa nakrájíme najemno šunku nebo můžeme nastrouhat na jemném struhadle. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a petrželku. Přilijeme smetanu ... více o Telecí mleté biftečky se smetanou
Cibuli pokrájejte nadrobno, 2 a půl kedlubny a brambory na menší kostičky, česnek na plátky. V kastrolu zpěňte lžíci másla, cibuli orestujte... více o Jemná kedlubnová polévka
Troubu předehřejeme na 200 °C. Maso zprudka opečeme dozlatova ze všech stran na rozehřátém oleji a poté vyjmeme. Na výpeku osmahneme nahrubo... více o Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky
Den předem ponořte maso do hrnce se studenou vodou a přiveďte k varu. Po 5 minutách vodu slijte, maso zalijte čistou vodou a vařte alespoň 30 minut.... více o Velikonoční nádivka podle časopisu F.O.O.D.
Do mísy nasypte mouku, cukr a sůl a promíchejte. Veprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přilijte polovinu teplého mléka, promíchejte a... více o Velikonoční jidáše
Zeleninu očistěte. Pórek nakrájejte na kolečka a 2 hrsti si odložte, pastinák a celer nakrájejte nadrobno. Cizrnu slijte. V hrnci na másle orestujte... více o Pórková polévka s cizrnou
Špenát dobře omyjte, osušte, zbavte tuhých stonků a pokrájejte. Cibuli nakrájejte najemno, česnek nasekejte. Rozehřejte olej a máslo a orestujte na... více o Čerstvý špenát
Na rozpuštěném másle osmažíme dosklovata najemno pokrájenou cibuli. Přisypeme muškátový oříšek nebo květ dle chuti, hladkou mouku a vše krátce... více o Smetanová polévka s medvědím česnekem a nivou
Do velké mísy nasypeme všechny sypké ingredience a důkladně je promícháme. 4 větší banány rozmačkáme vidličkou a přidáme 3 vajíčka. Vidličkou vejce... více o Banánový chleba
Nejprve si připravíme kvásek. Kvasnice rozmícháme se lžičkou krupicového cukru a zalijeme asi polovinou vlažného mléka. Přidáme cca 2 lžíce mouky,... více o Velikonoční mazanec
Troubu předehřejte na 180 °C. Mouku promíchejte s kořením, solí a práškem do perníku. V míse prošlehejte dýňové pyré, vejce, mléko, máslo a cukr.... více o Dýňové donuty s dýňovým máslem
Na pánvi rozehřejte máslo a orestujte na něm lístky šalvěje. Opatrně šalvěj vyndejte na papírovou utěrku a k máslu nasypte najemno nakrájenou cibuli.... více o Těstoviny s dýní a kapustou
Skelet, kosti i odřezky dejte do velkého hrnce. Pozor na kůži, s ní by byla polévka velmi mastná. Očistěte zeleninu, překrájejte ji a s rozpůlenou... více o Husí vývar s těstovinami
Játra pečlivě očistěte a zbavte všech bílých blanek a cévek. Pak je naškrábejte zoubkovaným nožem. Jde to opravdu snadno a docílíte správné, trochu... více o Polévka s játrovými knedlíčky a máslovou zeleninou
Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky rozšlehejte s mlékem a solí. Rohlíky nebo housky nakrájejte na kostičky, nasypte do větší mísy, osolte,... více o Karlovarský knedlík I.
Hotový vývar vlijte do hrnce a začněte hřát. Trochu ho osolte. Připravte si vložku do polévky: Rozklepněte do misky vajíčka, přistrouhejte parmezán... více o Polévka Stracciatella alla romana
Všechny přísady kromě bourbonu dejte do mixéru a nechte mixovat, dokud nebude konzistence jemná a bez hrudek. Poté vylijte do hrnce a jemně... více o Veganský "vaječný" likér
Nejprve vymačkejte ze střívka maso a poté ho orestujte na olivovém oleji. Jakmile se šťáva z masa odpaří, přidejte česnek, cibuli, chilli a bobkový... více o Linguine s italskou klobásou salsicciou
Všechny suroviny – mouku, máslo, žloutky a vodu – dejte do misky a ručně nebo v robotu pomocí tzv. protínačky propracujte do těsta. Vytvořte z něj... více o Domácí francouzský quiche
Zeleninu očistěte, cibuli, mrkev a řapíkatý celer nasekejte nadrobno. V hlubším hrnci rozehřejte asi 2 lžíce oleje, nejprve zpěňte cibuli, po pár... více o Boloňské špagety
Brokolici rozebereme na růžičky a dáme vařit na páře do poloměkka. Mezitím nastrouháme sýr na hrubo, přidáme k němu do mísy jogurt, vejce a... více o Zapečená brokolice s uzeným lososem
Na sádle si zpěníme cibulku, jakmile zezlátne, přidáme na růžky nakrájený květák. Zalijeme masovým vývarem (já dala masox) a kmín. Vaříme do změknutí... více o Květáková polévka
Kuře omyjte a osušte. Troubu zapněte na 160 °C. Rohlíky pokrájejte na kostičky a orestujte je na másle. Vsypte je do velké mísy, přidejte mandle a... více o Pečené kuře s nádivkou
Předehřejte troubu na 180°C. Všechny ingredience pořádně promíchejte a vložte do zapékací misky, kterou vymažte olivovým olejem. Zapékací misku... více o Nejjednodušší sýrové těstoviny
Na lžíci oleje orestujte dohněda maso a odložte stranou. V kastrolu rozehřejte zbylý olej a vsypejte nadrobno nakrájenou cibuli, na kostky pokrájenou... více o Vesnický páj (cottage pie)
Z plátů listového těsta vykrojte kolečka o průměru asi 6 cm, polovině z nich vykrojte středy. Plná kolečka přeneste na plech vyložený pečicím papírem... více o Paštikové koláčky
Játra očistěte, zbavte blanek a pokrájejte na kusy, cibuli nasekejte nadrobno. V pánvi zpěňte cibuli na lžíci másla, přidejte játra a pár minut... více o Máslová paštika s česnekem
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na másle dosklovata. Přidáme jemně nasekaný česnek, mouku, promícháme, necháme rozvonět a zpěnit. Přilijeme vývar a... více o Špenátovo-smetanová polévka s Nivou
Plát vykostěného kuřete osolíme z obou stran, rozložíme na stůl, kůží dolů a poklademe žemlovou směsí - nádivkou. Plát masa opatrně, ale pevně... více o Kuřecí roláda s žemlovou nádivkou
Uzené maso dejte do menšího hrnce, zalijte vodou tak, aby bylo ponořené a vařte ho asi 30 minut. Mezitím nakrájejte housky na kostičky a dejte do mísy... více o Velikonoční hlavička
Den předem přebereme hrách, několikrát ho propláchneme studenou vodou, pak ho zalijeme čistou vodou a necháme v teple do dalšího dne. Ve velkém hrnci... více o Hrachovka s česnekem
Sýr dle chuti (Gouda, Čedar, Niva...) nastrouháme do misky nebo talíře, přidáme vejce, sůl, je-li třeba, muškátový oříšek (pokud nechceme, nedáme) a... více o Sýrové nočky do polévky nebo jako příloha
Troubu předehřejte na 180 °C a formu vyložte pečicím papírem. Smíchejte mouky, prášek do pečiva a koření. Vejce pokojové teploty vyšlehejte s cukrem,... více o Dýňový chlebíček
Troubu rozehřejte na 200 °C. Do misky dejte ricottu, přidejte nasekaný špenát, bazalku, prolisovaný česnek a muškátový oříšek. Osolte, opepřete a... více o Canneloni se špenátem a ricottou
Gnocchi uvařte dle návodu. Pánev se směsí sundejte z plamene, vmíchejte bylinky, smetanu a uvařené gnocchi. Do dvou pečících misek (nebo jedné velké)... více o Zapečené gnocchi s rajčaty
Do většího hrnce dejte vařit těstoviny. Květák rozeberte na menší růžičky a na poslední tři minuty přidejte k těstovinám. Sceďte. Připravte bešamel. V... více o Zapečené těstoviny s květákem a kapustou
V jedné míse smíchejte sypké suroviny - mouku, cukr, kypřící prášek, sodu, skořici, muškátový oříšek, hřebíček a sůl. V druhé míse promíchejte dýňové... více o Dýňový chlebíček
Mouku se špetkou soli promněte v prstech se studeným máslem nakrájeným na kostky, až vznikne drobenka. Přidejte žloutek a 50 ml studené vody a rychle... více o Quiche s brokolicí, Fava fazolemi, slaninou a fetou
Na kousku rozpuštěného másla osmažíme na menší kousky pokrájené, osolené kuřecí řízky. Po zatažení masa přidáme osmažit i na kostičky pokrájený pršut... více o Kuřecí ragú se zeleninou
Omytou, hrubě nastrouhanou cuketu osolíme, promícháme a dáme do cedníku okapat. Okapat ji necháme v cedníku klidně déle a vodu z ní i průběžně... více o Cuketové knedlíčky / noky
Cuketu pokrájíme na kostičky nebo tenčí hranolky a dáme do mísy. Přisypeme nastrouhaný sýr, drobně pokrájenou šunku, dle chuti (slanosti sýru a šunky)... více o Slaný cuketový koláč - bez mouky
Do hrnce se studenou vodou vložte plátky želatiny a nechte ji odstát, aby změkla a nabobtnala. Smetanu nalijte do kastrůlku, na středním plameni ji... více o Čokoládová panna cotta
Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte jablka, cukr, skořici i muškátový oříšek a restujte, až se cukr rozpustí... více o Koblihy s jablky v pikantním karamelu
Maso vyndejte chvíli před přípravou z ledničky. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a maso restujte, až zezlátne a bude sypké. Nadrobno nasekejte cibuli... více o Lasagne se třemi druhy sýra
Růžičkovou kapustu omyjte a nechte okapat. Schovejte si 2-3 kapustičky na ozdobu. Ze zbylých sundejte 2 nebo 3 svrchní lístky a rozčtvrťte. V hrnci si... více o Polévka z růžičkové kapusty
100 g másla rozpusťte ve velké pánvi a nechte na něm zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Poté přidejte šalvějové lístky a po minutě pokrájená a... více o Paštika se šalvějí a kandovaným pomerančem