Na olivovém oleji orestujte opraný a najemno nakrájený póriek s rozdrceným česnekem. Orestovaný pórek nechte vychladnout. Pak do něj přidejte...
více o Sýrový páj s pórkem
Rozebereme kapustu na jednotlivé listy, ty nakrájíme nadrobno a s troškou vody podusíme na pánvi do měkka. Mezitím do horké vody namočíme ovesné...
více o Tvarohovo-kapustové kroketky
Droždí utřeme (smícháme) s 1 lžičkou cukru, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi vlahého mléka. Zahřejeme a necháme tak 10 minut v klidu (posypané lehce moukou...
více o Mango koláčky
Do vroucí vody s bujónem dáme vařit pokrájený květák/brokolici, bramboru, žampiony, cibulku a v případě chuti hrst fazolek. Vše vaříme asi 15-20 minut...
více o Dietní brokolicová/květáková polévka
Na oleji osmahneme dvě nadrobno nakrájené cibule, přidáme na kolečka nakrájenou oloupanou cuketu, trochu vegety a soli a dolijeme vodou. Vaříme asi 20...
více o Cuketová polévka - i pro vegany
Na margarínu opražíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme celozrnnou mouku, zamícháme a chvíli osmažíme. Stále mícháme, aby se mouka nepřipálila.
Až...
více o Krémová květáková polévka
Z přísad na těsto vypracujeme těsto, z 1/2 těsta vyválíme obdélník velikosti plechu a položíme ho na vymazaný plech. Na těsto rozložíme rýžovou nebo...
více o Kulebjaka - ruský piroh
Naklepané kuřecí řízky vložíme ráno do jogurtu s prolisovaným česnekem (250 ml). Večer dáme vařit brambory a chvilku předtím, než jsou hotové, vezmeme...
více o Dědkovo kuře od Kristi
Nejprve uvaříme ve vodě paličky a mrkev. Ve vzniklém vývaru uvaříme nudle. Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej, přihodíme cibuli pokrájenou na...
více o Thajské nudle
Vařené uzené maso nakrájíme na kostičky. Vývar z masa dáme stranou (může se hodit). Pokrájenou veku rozmočíme v mléce a vymačkáme. V míse obojí...
více o Velikonoční nádivka s kváskem
Očištěné a omyté kuře nakrájíme na menší kousky, osolíme a opečeme v rozehřátém sádle. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, utřený česnek a opečeme....
více o Kuře na kari dušené spolu s brambory
Smícháme mléko, vejce, sůl, nastrouhaný oříšek a zalijeme tím na kostičky nakrájené housky. Necháme 15 minut stát. Pak přidáme tuk, strouhanku, mouku...
více o Knedlík s petrželkou
Omyté filé posolit a pokapat citronovou šťávou a nechat chvilku odležet. Mezitím zesklovatět na oleji cibulku, přidat nastrouhanou mrkev a dusit skoro...
více o Pozoruhodné filé pro dobrý zrak
Trochu osmažíme cibuli a česnek na oleji, přidáme dýni a vývar a uvedeme do varu. Přikryjeme a vaříme do změknutí dýně (asi 20 minut).
Dýni rozmačkáme...
více o Dýňová omáčka
Těstoviny uvaříme v osolené vodě a scedíme. Udržujeme je teplé. Pršut nakrájíme na proužky, šunku na maličké kostičky a opečeme na másle. Vmícháme...
více o Široké nudle se šunkovou omáčkou
Zeleninu omyjeme, očistíme, brokolici rozebereme na růžičky a zbytek nakrájíme na větší kostičky. Na pařáku ovoníme muškátem, uvaříme do skoro měkka ...
více o Spařovaná zeleninová směs s parmesánem
Bůček osolíme, podlejeme vodou a dáme upéct. Jiné koření nepřidáváme! Po vychlazení pomeleme najemno spolu s játry, cibulí, česnekem. Přidáme trochu...
více o Voňavá paštika
Pórek nakrájíme na kolečka, do hrnce dáme rozpustit máslo, na něm osmahneme pórek, zaprášíme hladkou moukou a znovu osmahneme. Zalijeme studenou vodou...
více o Hustá pórková polévka
Uvařené, vychladlé bramory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, hrubou mouku, nakrájené na jemné kostičky uzené maso nebo klobásku, přidáme...
více o Bramborové klobásky
Do části vlažného mléka rozmícháme trochu mouky, přisladíme 1 lžící cukru a rozdrobíme droždí - necháme vzejít kvásek.
Ve zbytku mléka rozpustíme sůl....
více o Cukrářská vánočka (mazanec)
Podle množství zbylé bramborové kaše dáme 1-3 vejce, muškátový oříšek, sůl, petrželku a mouky tolik, aby vzniklo husté těsto, ze kterého půjdou...
více o Smažené noky z bramborové kaše
Ředkvičky nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka (podle velikosti) a krátce osmahneme na másle. Poté přidáme 3 vrchovaté lžíce hladké mouky a orestujeme...
více o Ředkvičková polévka
Na oleji si orestujeme nahrubo pokrájenou cibuli, mrkev, petržel, celer a česnek, přidáme bobkový list, hřebíček, osolíme a podlijeme vodou - vaříme...
více o Strouhaná bramboračka
Rajče pokrájím na velmi drobné kousky, tvrdý sýr nahrubo nastrouhám, všechny suroviny promíchám s rýží a směsí naplním vydlabané papriky a skrojené...
více o Lehké papriky se sýrovou náplní
Omyté špalíčky zbavíme kůže a naložíme do podmáslí (potopit bez milosti) - nejlépe na noc. Potom smícháme všechny složky, a v této pečlivě obalíme...
více o Nožičky v podmáslí
Srdce naporcujete (podle velikosti) a každý díl prošpikujete (čím více, tím lépe). Osmažíme cibuli a vložíme srdce a osmažíme asi 3 minuty. Přilejeme...
více o Špekované srdce na víně
Do vody dáme bobkový list, hřebíček, mrkev a celer - uvaříme do měkka. Když je mrkev s celerem skoro měkká, dáme vařit na kostky pokrájené brambory....
více o (Ne)chutná příloha
Brambory oloupeme. Opláchneme vodou a nakrájíme na plátky. Ne moc tlusté, ani tenké.
Na plech nebo pekáč dáme trochu oleje a na něj poklademe plátky...
více o Česnekové brambory II.
Na másle usmažím cibulku dozlatova, na ni dám nerozmražený špenát (neotevřený balíček krátce opláchnu teplou vodou, pak se dá jeho obsah snadno vyndat...
více o Špenát
Dáme si vařit těstoviny do osolené vody dle návodu. Mezitím nakrájíme na jemno cibuli, česnek, které na pánvi na oleji zesklovatíme. Uzené maso...
více o Zapékané těstoviny III.
Mleté maso smícháme s uvařenou rýží, vejci a kořením. Vznikne kompaktní hmota. Hlávkové zelí očistíme, nařízneme košťál a dáme do poloměkka uvařit do...
více o Holubce
Syrový ovar (podbradek), plecko nebo krkovice, játra, vnitřní sádlo. Ovar uvaříme v osolené vodě, plecko či krkovici osolíme, opepřime, přidáme kmín a...
více o Domácí vepřová paštika
Jablka oloupeme a čtvrtky nakrájíme nebo nastrouháme na plátky a navršíme do vymaštěné a moukou vysypané kulaté dortové formy (28 cm). Polijeme...
více o Jablečný koláč nohama vzhůru
Udělat kvásek - cukr, droždí, smetana. Zadělat těsto, řádně propracovat, nechat na teple kynout nejméně 5 hodin. Jelikož je těsto velmi tučné, proto...
více o Vánočka podle babičky
Zpracujeme těsto, které necháme 30 minut v chladu odležet. Mezitím vlijeme mléko a smetanu do kastrolku, přivedeme k varu odstavíme a zchladíme. Vejce...
více o Výrazný smetanový koláč
Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Salám a slaninu nakrájíme na drobno (slaninu můžeme předem trochu osmažit na...
více o Květák zapečený s hermelínem
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Vložíme do mikroténového sáčku a necháme alespoň den uležet. S těstem je možné pracovat jako s plastelínou dle...
více o Tvarované motané perníčky
Mléko zahřát s Herou a cukrem, pak vychladit. V troše teplé vody nechat rozpustit droždí. Mouku, vejce, muškátový oříšek a sůl zamícháme, přiléváme...
více o Koblihy s kaštanovou náplní
Rozšleháme vejce, přidáme oříšek, pepř, rozinky, mouku, sůl a vypracujeme těsto. Necháme 30 minut odpočívat. Potom vmícháme všechnu zeleninu, kterou...
více o Zeleninové placky s omáčkou
Květák uvaříme, rozmačkáme ho a smícháme se žloutky vymíchanými s máslem. Rohlíky nakrájíme na kostky, namočíme v mléce a přidáme ke květáku. Vmícháme...
více o Květákový nákyp jako příloha
Do uvařené kávy dáme med a cukr, necháme přejít varem a dáme vychladit. V míse rozšleháme vejce a za stálého šlehání přiléváme olej. Pak postupně...
více o Medovník z hrnečku "Kluků v akci"
Na trošce olivového oleje osmažime pokrájený česnek a po chvilce zalijeme vývarem z kostky. Osolíme, opepříme, přidáme pokrájená rajčata z plechovky a...
více o Španělská česnečka
Jablka nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s cukrem a necháme chvilku stát. Pak zamícháme vejce, rozehřátý tuk, oříšky, rozinky, muškátový...
více o Jablkové čtverečky
Oloupanou cuketu nastrouhat na struhadle s většími kapkami, pokud má jádra, před strouháním vydlabat. Na pánvi pomalu rozehřát máslo, dokud nezačne...
více o Placičky z cukety jiné
Vodu převaříme a necháme vychladnout, pak rospustíme cukr a ostatní ingredience, dáme do 15 l demižonku a dobré je dát kvasnou zátku.
Potom to...
více o Metropol
Na oleji osmahneme cibulku (jen co začne chytat barvu), přidáme na kousky nakrájenou, oloupanou a semínek zbavenou dýni a nakrájenou bramboru. Krátce...
více o Pumpkin Soup - Dýňová polévka
Dužinu dýně umeleme na masové strojku a 10 min. podusíme.
Přidáme koření a šťávu, želírovací cukr a 5 minut prudce povaříme.
Dáme do sklenic, uzavřeme...
více o Džem ze žluté dýně
Špagety vložíme do vroucí mírně osolené vody s olivovým olejem a uvaříme "al dente" (akorát) - cca 8-10 minut. Scedíme a udržujeme teplé. Slaninu...
více o Špagety Carbonara