Uvařené brambory nastrouháme nahrubo, slaninu a cibuli nakrájíme na malé kostičky, promícháme. Vejce rozšleháme s kořením a prolisovaným česnekem. 1/4...
více o Selská pochoutka
Z másla a mouky uděláme jíšku, zalijeme vývarem a provaříme, osolíme, okořeníme, vsypeme nakrájenou brokolici a šunku na malé kostky. Když je...
více o Brokolicová polévka II.
Veku nakrájíme na kostky, v mléce rozkvedláme žloutky, osolíme, ochutíme muškátovým květem a nalijeme na veku, přidáme nakrájenou šunku, zelenou...
více o Kuře v nádivce II.
Rohlíky nakrájíme, zalijeme mlékem, přidáme rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, nakrájené vařené maso, koření, sůl a nakonec vmícháme sníh z bílků....
více o Nádivka se sýrem
Zatvrdlé rohlíky nakrájíme na středně velké kostky a vložíme do hlubší mísy. Lehce pokapeme mlékem, přidáme vejce, najemno nakrájenou libovou slaninu...
více o Kuře s jarní nádivkou
Do mísy nejdříve vložíme všechny "suché přísady": dva hrnky mouky, půl hrnku cukru, jeden vanilkový cukr a jeden kypřící prášek. Citronovou kůru...
více o Olejová bábovka III.
Bagetu nakrájíme na malé kostky a nasucho opečeme v troubě. Žloutky rozšleháme v mléce, přilejeme smetanu, osolíme, ochutíme muškátem a dobře...
více o Špenátový nákyp
Uvařené brambory nastrouháme, osolíme, přidáme mouku, krupici, vejce a muškátový květ a vypracujeme těsto. Housky a slaninu nakrájíme na kostičky a...
více o Berlínské bramborové knedlíky (špekové)
Kořenovou zeleninu nastrouháme na jemném struhadle a osmažíme na másle. Když zelenina lehce ztmavne, zalijeme vodou a vložíme syrové filé, osolíme,...
více o Jednoduchá rybí polévka
Brokolici krátce povaříme (nejlépe v páře). Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme do poloměkka.
Obojí vložíme do máslem vymazané zapékací...
více o Zapečená brokolice se žampiony
Rohlíky nakrájíme na kostičky a polijeme mlékem. Změklé máslo utřeme se žloutky do pěny, okořeníme muškátovým květem a petrželkou, vmícháme namočené...
více o Kuřecí poklad
Brambory uvaříme ve slupce, prolisujeme je a smícháme s ohřátým mlékem. Necháme vychladnout. Zapracujeme 3 lžíce smetany, vejce, opepříme, osolíme a...
více o Bramborové palačinky se zeleninou
Tělíčka dáme do masového vývaru a ještě 0,5-1 hod. vaříme pro chuť. Vyndáme vychladíme a nasekáme na jemno. Namočené žemle v mléce vymačkáme a...
více o Plněné šnečí ulity
Vejce rozmícháme v mléku a přidáme špetku soli. Potom přidáváme přes síto mouku (aby natáhla vzduch) a mícháme metličkou.
Když je těsto hladké necháme...
více o Palačinky s chřestem
Na oleji (olivovém) osmažíme oloupané, celé cibulky, vyjmeme a dáme stranou. Ve stejném kastrole osmažíme kostky kuřete, zalijeme vývarem a vínem....
více o Kuře na cibulkách
Jazyky uvaříme v osolené vodě do měkka. Schladíme ve studené vodě a stáhneme. Necháme vychladunout.
Kuře vykostíme (nemáte-li zkušenosti, lépe se...
více o Kuřecí roláda s vepřovými jazyky
Rozinky namočíme na 20 minut do whisky, a necháme odležet. Máslo, cukr a vejce ušleháme do pěny, potom přidáme mouku a koření a hněteme, nakonec...
více o Irské rozinkové keksy
300 g vykostěného králičího masa umeleme, přidáme v mléce namočenou a vymačkanou žemli, 1 vejce, sůl, špetku mletého bílého pepře a špetku muškátového...
více o Králičí křupavé řízečky
Očištěnou krůtu osolíme, prsa a stehna prošpikujeme nudličkami slaniny a volátko, včetně kůže pod krkem naplníme nádivkou.
Rohlíky nakrájíme na...
více o Vánoční krůta
Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky (používám mraženou - směs určenou pod svíčkovou) a osmažíme na másle. Přisypeme hladkou mouku a umícháme...
více o Polévka rybí - štědrovečerní
Na oleji osmažíme krupici, zalijeme ji vývarem z masoxu a povaříme. Přidáme pokrájený a opraný pórek a vaříme asi 12 minut, potom vmícháme vejce...
více o Pórková polévka s krupicí
Předehřát troubu na 170 °C, vymazat a vysypat formu na pečení. Ušlehat máslo, přidat cukr a šlehat do krému, přidávat pomalu vejce. Předtím si prosát...
více o Dýňová kořeněná bábovka
Na mísu dáme mouku, cukr, sůl, kůru, strouhané mandle, vanilinový cukr a muškátový oříšek. Do koflíku slazeného mléka dáme zkynouti kvasnice (3 kostky...
více o Posvícenské koláče z r. 1900
Uděláme kvásek z kvasnic, trochy vlažného mléka a kostek cukru. Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, kůru, muškátový oříšek, dále kvásek, žloutky...
více o Starodávné buchty
Naporcované kuře osolíme, opepříme drceným pepřem, orestujeme na másle s olejem. Přeložíme do remosky (trouby), zalijeme vínem a pečeme do měkka. Do...
více o Kuře na ementálu
Hovězí maso omyjeme, vložíme do tlakového hrnce, přidáme zeleninu, pepř a sůl, zalijeme studenou vodou a uvaříme doměkka.
Mezitím si připravíme...
více o Hovězí polévka s knedlíčky
Rozšleháme vejce, přidáme brokolici, mouku s práškem do pečiva, nakrájený salám, sůl, pepř, muškátový oříšek, česnek. Zředíme mlékem.
Dáme do vymazané...
více o Brokolicový nákyp
Olivy a kapary nasekat na malé kousky, česnek rozmačkat. Vše smíchat s tuňákem a tím dalším a dát na chvilku do chladu. Pak už jen namazat na chléb a...
více o Tuňáková pomazánka s kapary
Květák uvaříme v osolené vodě, kam jsme přidali lžíci octa. Doba varu 6-8 minut. Necháme vychladnout a spolu ze sýrem pomeleme na masovém stojku....
více o Květákové placičky se sýrem
Nejdříve dám vařit vodu (3,5 litru) s 1/2 kg rýže a 1,5 kg cukru krystalu. Až se cukr rozpustí a rýže změkne, dáme do větší nádoby a přidáme tam i...
více o Arak
Do mouky rozdrobíme máslo, přidáme cukr, žloutky, sůl, citrónovou kůru, koření a v mléce vykynutý kvásek (droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochu...
více o Zdobené jidášky
Připravíme si těsto na bramborové knedlíky. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, dáme na pánvičku a přidáme jemně nakrájenou cibuli a zpěníme....
více o Výtečná příloha ke špenátu
Na másle osmažíme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek. Přidáme mouku, osmahneme ji, zalijeme vývarem, dobře rozmíchame a povaříme....
více o Mořské ovoce s těstovinami
Kuře rozporcujeme (pokud máme celé), trochu osolíme, pokmínujeme a posypeme kořením na kuře. Přidáme kousek Hery, trošku podlijeme vodou a upečeme...
více o Kuře v nádivce
Cuketu omyjeme a oloupeme (mladou cuketu nemusíme loupat). Pak ji nastrouháme na hrubém struhadle do větší mísy a necháme chvíli stát, až pustí vodu....
více o Cuketové bramboráky
Brokolici omyjeme a uvaříme v osolené vodě 2min, přidáme muškátový květ a bujon.
Do horké polévky dáme tavený sýr a rozmícháváme.
Přidáme jíšku (osmaž...
více o Polévka brokolicová se sýrem
Do pekáče nalijeme trochu oleje, dáme nakrájenou cibuli a na ni vložíme osolená, sladkou paprikou poprášená kuřecí prsa, přikryjeme pokličkou a pečeme...
více o Bylinkové kuře Diana
Houby nakrájíme na plátky a podusíme na másle. Z ostatních surovin připravíme omáčku, kterou zalijeme houby, zamícháme a ještě 20 minut dusíme za...
více o Čertovské houby
Naklepte plátky kuřecího masa, osolte a opepřete, naklaďte na plátky nakrájené olivy, přidejte nastrouhanou nivu, zabalte a spíchněte párátkem. V...
více o Kuřecí závitky s olivami a sýrovou omáčkou
Těstoviny uvaříme dle návodu, propláchneme horkou vodou a necháme okapat. Brokolici rozebereme na malé růžičky a krátce podusíme v osolené vodě. Na...
více o Těstoviny s brokolicí a žampiony
Očištěný květák rozebereme na růžice, opláchneme, vložíme do hrnce a osolenou vodou a povaříme. Mezitím rozehřejeme na pánvi máslo a přisypeme...
více o Květáková polévka s mrkví
Brambory uvaříme v osolené vodě, rozmačkáme vidličkou, promícháme se špenátovým protlakem, nadrobno pokrájenou cibulí, utřeným česnekem, strouhaným...
více o Rusalka
Maso si upravíme do tvaru plátu a důkladně ho osolíme. Uvaříme si 0,2 l vývaru z uzeného masa a uvařené uzené nakrájíme na kostičky. Smícháme si...
více o Velikonoční roláda s hlavičkovou nádivkou
Oprané kopřivy spaříme několik minut v horké vodě. Necháme okapat a na jemno rosekáme. Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, vložíme posekané...
více o Špenát z mladých kopřiv
Omyté jazyky dáme vařit spolu s očištěnou zeleninou a cibulí a solí. Měkké jazyky očistíme, oddělíme podjazyčí, oloupeme a nákrájíme na široké nudle...
více o Zadělávaný vepřový jazyk
Cibuli drobně nakrájíme a osmažíme na polovině dávky sádla dorůžova. Přidáme na kostičky krájené housky a osmahneme je.
V mléce rozmícháme vejce,...
více o Krkonošské houbové knedlíky
Dobře omytý pórek nakrájíme na kolečka, bílou část osmahneme na tuku a zelenou dáme vařit do osolené vody. Vývar zahustíme jíškou, přidáme žloutek,...
více o Pórková krémová polévka
Kapustu uvaříme ve slané vodě a pak jemně nakrájíme.
V misce umícháme máslo, vejce, na másle usmaženou cibulku, sůl, pepř, muškátový květ a uzené maso...
více o Kapustové karbanátky III.