Pekáček si vymažeme máslem. Předvařený květák si pokrájíme na větší kousky. Šunku na kostičky. Nivu si rozdrobíme nebo nastrouháme. Na dno dáme vrstvu...
více o Květákové těstoviny se šunkou a nivou
Maso omyjeme, osušíme, ostrým zářezem ze strany v něm vytvoříme kapsu a zevniř i zvenku ho osolíme a opepříme. Toastový chléb nakrájíme na kostičky,...
více o Nadívaná krůtí prsa
Oloupané kedlubny pečlivě vydlabejte. Stonky i s lístky nejblíž ke středu kedlubny nakrájejte nadrobno. Vydlabaný vnitřek kedluben povařte společně s...
více o Nadívaná kedlubna
Očištěné houby pokrájejte na tenké plátky a poduste je na másle s většinou petrželky. Poprašte moukou a rozmíchejte na světlou jíšku. Chvíli poduste....
více o Houbová polévka II.
Starší housky nakrájíme na kostičky a lehce opražíme v troubě. Smícháme je se žloutky, nasekanou petrželkou, moukou a mlékem, osolíme, přidáme špetku...
více o Karlovarský knedlík
Mrkev, cibuli a zázvor očistíme, omyjeme, nakrájíme na kolečka a osmažíme na másle. Podlijeme částí vývaru a vaříme doměkka.
Měkkou zeleninu...
více o Mrkvová polévka pikantní
Do vody dáme vařit oboje maso, přidáme veškeré čerstvé a suché koření i bylinky, přidáme na kolečka nakrájený zázvor a vaříme asi 40 min. mírným varem...
více o Masová polévka s pohankou a bylinkami
Prosolenou a okmínovanou kachnu pečeme asi 20 minut. Pak ji posypeme majoránkou, obložíme cibulí pokrájenou na kolečka a polovinou vypeckovaných...
více o Kachna na švestkách
Mrkev, cibuli, celer očistíme a posekáme nadrobno. Vepřové i telecí maso pokrájíme na kostičky, smícháme s olejem a přidáme k zelenině. Do směsi...
více o Křepelky v nádivce
Maso se sušenou směsí a kořením dáme vařit do studené vody na 15 minut. Pak maso obereme, přidáme zpět do vody společně se zeleninou a špenátem a...
více o Kuřecí polévka s jatýrky a špenátem
Brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, sůl, mouku a vymícháme nelepivé těsto, ze kterého uděláme válečky (v průměru asi 1,5 cm), které nožem...
více o Bramborové noky s houbovou omáčkou
Kuře omyjeme a nasolíme. Připravíme si nádivku: změklé máslo utřeme a postupně k němu přimícháme 1 celé vejce a 3 žloutky, nakrájené žemle zvlhčené...
více o Kuře nebo kachna s mandlovou nádivkou
Jemně nastrouhanou mrkev pokapeme citrónovou šťávou a lehce osladíme. Mrkev umícháme s tvarohem do hladka. Pomazánku podle potřeby můžeme zředit...
více o Mrkvová pomazánka V.
Cibuli, ořez z kapra a vnitřnosti vařte ve slané vodě. Po uvaření sceďte, maso oberte a nakrájejte na drobno spolu s vnitřnostmi. Kořenovou zeleninu...
více o Vánoční polévka - Rybí krém s hráškem
Jedna možnost, jak ochutit maso kapra před smažením v trojobalu, je například dochucení třeným česnekem, kmínem a trochou zázvoru. Varianta, která po...
více o Kapr - Vánoční variace
V mléce rozšleháme žloutky, sůl, přidáme rozehřáté máslo, muškátový květ a petrželku. Touto hmotou zalijeme strouhanku a necháme ji 15 minut nabobnat....
více o Knedlíky se strouhankou
Na oleji osmahneme cibuli a česnek, po chvíli přidáme kmín a nadrobno nakrájenou nebo ještě lépe nastrouhanou zeleninu. Lehce osolíme, přidáme půl...
více o Dokonalá čočka s balkánským sýrem
Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku. Do takto připraveného základu vlijeme žampiony spolu s lákem a dobře provaříme. Poté vlijeme mléko,...
více o Žampionový krém
Krabí tyčinky nasekáme nadrobno, smícháme s ostatními surovinami a směs dáme na hodinu do chladu. Tvarujeme malé bochánky, je-li třeba zahustíme směs...
více o Krabí koláčky
Do velké mísy dáme mouku, smícháme s kypřícím práškem. Máslo nakrájíme na vločky a přidáme spolu s ostatními ingrediencemi, hnětením vyrobíme...
více o Adventní sušenky Spekulatius
Bramborové těsto v prášku zašleháme metlou na sníh do studené vody, okořeníme muškátem a 10 munit necháme odstát. Tvarůžky nakrájíme na kostky o hraně...
více o Tvarůžkové koule
Králíka naporcujeme, rozpálíme tuk a zpěníme cibuli, můžeme přidat i slaninu (není nezbytná), opepříme, osolíme, přidáme kmín a prudce opečeme. Pak...
více o Houbovecký králík
Kuřecí prsa a játra nakrájíme na stejnoměrné kousky. Zvlášť je orestujeme v malém množství oleje, smícháme dohromady, osolíme a opepříme, necháme...
více o Senzační obrácené kuře
Květák uvaříme v dostatečně osolené a okmínované vodě, pečlivě necháme okapat a nadrobno nakrájíme. V míse ho smícháme s cornflakes, cibulkou,...
více o Senzační květákové placičky
Rýži 12x propereme (důležité) a dáme do 5 litrové lahve. Posypeme rozdrobeným droždím, přidáme kůru a ostrouhaný na kolečka nakrájený citron. Na to...
více o Vánoční Cinzano
Filet nakrájíme nebo rozdrobíme v hrnci s vývarem, zasypeme brambory nakrájenými na malé kostičky a kořením. Vaříme, až jsou brambory měkké, ale ne...
více o Fish chowder (americká rybí polévka)
Bůčkem uděláme podélný řez na kapsu. V mléce rozšleháme žloutky, osolíme, přidáme koření, petrželku, rozpuštěné máslo, housku na kotičky a nakonec...
více o Nadívaný bůček II.
Květák uvaříme do poloměkka a necháme vychladnout.
Zatím si vymastíme a strouhankou vysypeme zapékací misku. Květák pokrájíme na menší kousky, přidáme...
více o Květákový nákyp
Zpěníme cibuli a přidáme nastrouhanou mrkev a celer. Orestujeme a přidáme polovinu pokrájených tyčinek, okořeníme a zalejeme částí vývaru, aby byly...
více o Polévka z krabích tyčinek
Nejdříve rozdělte listové těsto na dvě části, jednu větší, druhou menší. Rozválejte těsto dokulata a připravte dvě kulaté placky o průměru přibližně...
více o Španělský koláč se špenátem
Co nejrychleji zpracujeme křehké těsto, vmáčkneme do formy (nejlépe kulaté) a necháme chvilku odpočinout. Poté několikrát propíchneme vidličkou střed...
více o Pórkový koláč se sýrem
Vykostěná krůtí prsa upravíme na plát a naklepeme. Okraje odřízneme a semeleme společně s vepřovým masem. Na rozškvařené slanině orestujeme na...
více o Krůtí roláda půvabné komtesy
Kaštany uvaříme v mléce tak, aby byly měkké, oloupeme a rozemeleme. (Pozor, u nás koupené jedlé kaštany často bývají uvnítř plesnivé-černé. Po uvaření...
více o Vánoční nádivka do krůty
Na másle zpěníme cibuli, pak na ni rozdrobíme droždí, necháme ho rozpustit a osmahneme. Zasypeme hladkou moukou a opět osmahneme. Zalijeme vodou,...
více o Drožďová polévka s krupicovými nočky
Vařené uzené maso nakrájíme na kostičky. Vývar z masa dáme stranou (může se hodit). Pokrájenou veku rozmočíme v mléce a vymačkáme. V míse obojí...
více o Velikonoční nádivka s kváskem
Kapustu očistíme, omyjeme, košťál křížovitě nakrojíme a dusíme v mírně osolené vodě asi 20 minut. Brambory oloupeme, pokrájíme na kostky a uvaříme v...
více o Zapečené kapustičky s uzeným
Vykostěné krůtí horní stehno nožem upravíme do plochého plátu nebo několika plátů, vhodných k zavinutí. Osolíme, naneseme nádivku a zabalíme roládu ...
více o Krůtí roláda IV.
Do misky dáme celá vejce a nahrubo nastrouhanou cihlu, zalijeme mlékem a přidáme polohrubou mouku. Pořádně zamícháme, přidáme muškátový květ a sůl....
více o Sýrový nákyp II.
Starší žemle nakrájíme na kostky a přelijeme horkým vývarem. Necháme 1 hod. odstát. Potom přidáme špenát, vejce, mouku. Osolíme, okořeníme a z těsta...
více o Salát se špenátovými nočky
Maso nakrájíme na nudličky, na pánvi osmažíme, přidáme koření, zelí, zalijeme mírně vývarem z kostky (nebo z mrkve, celeru a kostí uděláme vývar a...
více o Uzená řezanka pana Kavalíra
V misce vhodné pro mikrovlnku necháme rozpustit máslo a vložíme všechny ingredience vyjma koření. Vaříme 2 minuty. Osolíme, okořeníme a zamícháme....
více o Bešamelová omáčka v mikrovlnce
Na olej dáme pokrájenou cibuli a na kostičky pokrájenou slaninu a necháme restovat. Po chvilce přidáme rozmrazený špenát a prohřejeme. Pokud je nutné,...
více o Špenátový nákyp II.
Cuketu nakrájet podélně na plátky. Osolit a nechat půl hodiny odpočinout. Mezitím utřít tavený sýr s vejci. Do směsi přidat česnek podle chuti,...
více o Zapečené cukety plněné sýrovým krémem
Oškrábané syrové brambory nastrouháme na plátkovém struhadle, promícháme se solí a pepřem, případně přidáme drobně krájenou uzeninu. Rovnoměrně...
více o Francouzké brambory
Šleháme žloutky s cukrem a tukem do pěny. Ze 2 bílků ušleháme tuhý sníh a s ostatními přísadami opatrně zamícháme do žloutkové směsi. Natřeme na...
více o Ořechové tyčinky II.
Pstruhy očistíme, na hřbetu nařežeme a pokapeme citronovou šťávou. Vložíme je do hrnce, zalejeme vínem a přidáme bylinky a koření. Na nejmenším ohni...
více o Pstruh na tokajském víně
Vodu převaříme a necháme vychladnout, pak rospustíme cukr a ostatní ingredience, dáme do 15 l demižonku a dobré je dát kvasnou zátku.
Potom to...
více o Metropol
Na oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme prolisovaný česnek, zázvor a asi minutu mícháme. Pak přidáme rozkrájená rajčata, mírně osolíme, přisypeme 1...
více o Indické rybí kari