Očistíme si brokolici, omyjeme a rozdělíme na menší růžičky. Rovněž si očistíme a omyjeme brambory a nakrájíme na malé kostičky.
Brokolici a brambory...
více o Jemná brokolicová polévka
Máslo necháme rozpustit, zaprášíme moukou, kterou za stálého míchání necháme zrůžovět. Do jíšky ihned nasypeme pokrájenou kapustu a promícháme,...
více o Jednoduchá jíšková polévka z kapusty
Brokolici dáme chvíli vařit do osolené vody.
Mezitím si vymažeme pekáček máslem a přidáme do něho jeden malý svazek jarní cibulky na kolečka, bílou...
více o Zapečená brokolice se zeleninou a šunkou
Nakrájíme a osmažíme cibuli nakrájenou najemno. Zalijeme mlékem, přidáme muškátový květ a pepř. Přivedeme k varu.
Přidáme nahrubo nastrouhaný eidam a...
více o Sýrová omáčka se špagetami
Očištěný květák rozebereme na růžičky a dáme vařit do zeleninového vývaru (bujon). Přidáme muškátový květ a pepř dle chuti. Během vaření si připravíme...
více o Květáková polévka s Nivou
Rohlíky pokrájíme na kostičky a pokropíme je mlékem. Pak přidáme pokrájenou předvařenou a scezenou kapustu, žloutky, nastrouhanou Nivu, pokrájenou...
více o Kapustová žemlovka (nádivka)
Na másle a oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli. Přisypeme vločky a necháme je také orestovat a lehce zrůžovět. Zaprášíme moukou, necháme...
více o Kapustová polévka s vločkami a klobáskou
Na rozpuštěném másle necháme zpěnit mouku, za stálého míchání přilijeme mléko, vývar a rozmražený špenát, přivedeme k varu. Přidáme muškátový květ,...
více o Jednoduchá špenátovo-nivová polévka
Papriky podélně rozpůlíme, očistíme od semínek a naplníme nádivkou z rohlíků.
Nádivka: rohlíky pokrájíme na malé kostičky, zvlhčíme mlékem a...
více o Paprikové lodičky s nádivkou
Nastrouhanou dýni, celer a mrkev dáme do kastrolu na kousku rozehřátého másla nebo na olivovém oleji krátce orestovat, pak přilijeme trochu vývaru...
více o Dýňová polévka s česnekem a krutony
Na trošce oleje necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou cuketu a zprudka orestujeme. Přidáme šunku, zaprášíme moukou,...
více o Cuketa v sýrové omáčce
Cukety pokrájíme na špalíčky (v průměru 2,5-3 cm), které jemně osolíme a opepříme, zabalíme do plátků šunky a uložíme do máslem vymazané mísy. Dáme...
více o Cuketa v šunce a sýrovém bešamelu
1. Filé z lososa mírně posolíme, obalíme v bazalce a krátce osmažíme na olivové oleji
2. Na stejné pánvi podusíme pórek, přidáme 2 lžíce mouky...
více o Losos s pórkovým přelivem
Na pánvi s kouskem másla krátce osmažíme pokrájené fazolky a šunku, ochutíme solí a pepřem. Necháme trochu zchladnout a nasypeme do dobře vymazané a...
více o Fazolky se šunkou v sýrovém bešamelu
Dno koláčové formy o průměru 20 cm vyložte papírem na pečení. V míse smíchejte sušené ovoce, kandované třešně a kůru, přimíchejte mouku, prášek, sůl a...
více o Simnel cake
Nastrouhaný sýr a brambory smícháme s vejcem a mlékem, přimícháme mouku s kypřidlem, vymícháme středně husté těstíčko, které ochutíme dle vlastní...
více o Bramborovo-sýrové lívance
Většinu vařeného hrachu rozmačkejte (trochu si nechte na ozdobení polévky) a prohřejte ve vývaru spolu s povařenou, jemně nakrájenou kořenovou...
více o Rybí polévka s hrachem
Maso opláchněte a osušte. Lístky rozmarýnu nadrobno nasekejte a promíchejte s trochou muškátového květu, 2 lžícemi oleje, solí a pepřem. Maso potřete...
více o Jehněčí na víně
Hrubě nastrouhanou mrkev dáme krátce orestovat na rozpuštěné máslo, pak posypeme moukou, promícháme, krátce zapražíme, zalijeme vývarem nebo vodou,...
více o Květáková polévka s brokolicí
Množství je do formy na biskupský chlebíček, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
Rohlíky pokrájíme na kostičky a dáme do...
více o Nádivka s paprikovou klobásou
Kapustu očistíme, drobně pokrájíme a dáme na rozpuštěné máslo s olejem orestovat. Pak zasypeme moukou, promícháme, zalijeme vodou a povaříme doměkka...
více o Krémová kapustovo-sýrová polévka
V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přidáme očištěnou, drobně pokrájenou kapustu a orestujeme. Orestovanou kapustu zaprášíme moukou, promícháme,...
více o Kapustová polévka s bramborem
Kapustu očistíme, pokrájíme na nudličky a dáme orestovat do hrnce s rozehřátým máslem s olejem. Až kapusta restováním povadne, zaprášíme jí moukou a...
více o Rychlá kapustová polévka
Uvařte kuře v osolené vodě. Oloupejte cibule a nechte je celé uvařit ve víně. Potom cibule rozetřete s kořenem petržele a přidejte víno ve kterém se...
více o Kuře po uhersku
Kotlety naklepejte, tukové okraje nařízněte, aby se při přípravě nekroutily. U kosti špičkou nože několikrát kotletu propíchněte, aby se dobře...
více o Grilovaná kotleta s polentou
Očištěné kuře nebo slepici i s drůbky uvařte v osolené vodě doměkka. Kuře bude hotové asi za tři čtvrtě hodiny, slepici to potrvá déle, ale vývar i...
více o Sametová drůbeží polévka
Očištěným kotletkám nařízněte okraje, aby se při opékání nekroutily. V pánvi rozehřejte olej a kotletky z obou stran opečte dozlatova. Vyjměte, do...
více o Kotletky na třešních a bezinkovém sirupu
Kuře opláchněte, osušte a do břišní dutiny vložte rozkrojený citron. Svažte mu nožky a potřete ho máslem, osolte, opepřete a poprašte muškátovým...
více o Kuře na citrusech a bezinkových květech
Těsto rozválíme a naskládáme na něj plátky šunky a salámu. Na menším množství tuku zpěníme pokrájenou cibulku, rozklepneme vejce, osolíme, okořeníme a...
více o Burda štrůdl
Uzené maso uvaříme, nakrájíme na kostičky, odložíme si 0,2l vývaru. Smícháme mleté maso, nadrobno nakrájené housky, uzené maso, rozšlehaná vajíčka,...
více o Hovězí roládky s velikonoční hlavičkou
Z rohlíků odebereme kůrku, nakrájíme na plátky a zalijme smetanou. Prochladlé brambory dáme do mísy, důkladně rozšťoucháme a necháme úplně vychladnout...
více o Majoránkové karbanátky
**Masová směs:** Cibuli si usmažíme na oleji. Přidáme orestovat kousky osoleného a opepřeného masa. Vmícháme plátky žampionů, papriku, česnek a...
více o Kuřecí (králičí) směs v nádivce
Dvě housky nakrájíme na kostičky a opečeme je na kousku másla dozlatova. Další dvě housky také pokrájíme, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Žloutky...
více o Kopřivová velikonoční nádivka s vejci
Chřest oloupeme a krátce povaříme ve slané vodě, scedíme a pokrájíme na kousky.
Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem a...
více o Pečené kuřecí s chřestem
Kuřecí stehna opatrně vykostíme, tak abychom neporušili kůži. Přes folii lehce naklepeme, osolíme a opepříme.
Toastový chléb nakrájíme, přelijeme...
více o Kuřecí stehna s jarní nádivkou
Kuřecí filety omyjeme studenou vodou, osušíme a ostrým nožem ze strany nařízneme kapsu. Maso okořeníme pepřem a solí.
Kořenovou zeleninu očistíme ,...
více o Kuřecí kapsa se zeleninou
Květák si rozebereme na růžičky,které krátce povaříme v osolené vodě,scedíme a pokrájíme na větší kusy.
Maso pokrájíme na kostičky.
Cibuli si...
více o Květáková nádivka
Na másle zpěníme cibulku, přidáme celer, sůl, pepř, muškátový květ, lehce opečeme, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí. Přidáme smetanu, svaříme,...
více o Šnečí tajemství
Do vroucího vývaru dáme drobně nakrájenou mrkev, sůl i muškátový květ (dle chuti) a uvaříme do měkka. Pak vše propasírujeme (rozmixujeme), čímž se...
více o Mrkvový krém s ředkvičkami a česnekem
Zeleninovou polévku (vývar) si uděláme z libovolné zeleniny, kterou máme rádi.
Klobásu vymačkáme ze střívka do misky a vmícháme do ní vidličkou hrubou...
více o Polévka s vinnými knedlíčky
Pórky si nakrájíme na stejně velké špalíky, které dáme do vroucí osolené vody a uvaříme je do poloměkka. Pak slijeme(vývar použijeme), necháme okapat...
více o Gratinované pórky v šunce s bešamelem
Na másle orestujeme drobně pokrájenou šunku (20 dkg), kterou zaprášíme moukou, zamícháme, zalijeme vodou (cca 2,5 dcl) a přivedeme k varu. Ve vývaru...
více o Sýrovo-šunkové těstoviny
Brokolici uvaříme hodně doměka, scecenou rozmačkáme vydličkou, přidáme nastrouhanou nivu, opepříme, přidáme trochu muškátového květu nebo...
více o Brokolicová pomazánka s nivou
Vývar z hlav: 2 rybí hlavy (z kapra), 2 bobkové listy, ½ cibule, sůl
Hlavy dáme do hrnce s vodou. Vody musí být tolik, aby byly hlavy celé pod vodou....
více o Slavnostní rybí polévka
Množství surovin přizpůsobíme tomu, kolik máme rybích hlav a vnitřností. Čím více, tím lépe a máslem výjimečně šetřit také nemusíme. Očištěné hlavy...
více o Štědrovečerní klasika-polévka
Ryby, kořenovou zeleninu a koření povaříme cca 30 minut v osolené vodě. Housku namočíme do mléka. Z másla a mouky si připravíme jíšku, kterou...
více o Rybí polévka - smetanová
Z tuku a hrubé mouky (krupice) připravíme světlou jíšku, zalijeme jí vodou, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, v nichž převládá mrkev, osolíme,...
více o Falešná rybí polévka