Na kostičky nakrájené brambory a mrkev uvaříme s bobkovým listem a novým kořením do poloměkka, přidáme předem usmaženou jíšku a vegetu a dovaříme do...
více o Polévka s taveným sýrem
Na oleji orestujeme mleté maso, ochutíme a až trochu pustí štávu, vložíme nastrouhanou mrkev (čím víc tím líp). Znovu orestujeme a pak zalijeme vodou...
více o Dušená mrkev s mletým masem
Omyté a nadrobno nakrájené maso uvaříme do poloměkka, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a vaříme, až je vše měkké.
Potom maso a část zeleniny...
více o Hovězí zeleninová polévka pro děti
Dobře očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme 1/4 l horké vody a vaříme, až je zelenina dostatečně měkká. Potom vše...
více o Základní zeleninová polévka pro malé děti
Horké brambory oloupáme a spolu s mrkví rozmačkáme nebo nastrouháme. Ochutíme a podáváme s rozemletým tepelně upraveným drůbežím nebo libovým vepřovým...
více o Bramborové míchánky pro děti
Květáku je jedna růžička a mrkve kousek. Maso vařené. Brambory podusíme v trošce vody spolu se zeleninou. Maso rozmixujeme s trochou vývaru a vše...
více o Bramborové pyré s drůbežím masem pro děti
Ve vlažné vodě necháme nabobtnat švestky a rozinky.
Na rozpuštěném másle opečeme anglickou slaninu na kostičky, na tomto tuku opečeme naporcovaného...
více o Králík téměř dietní
Mrkev, jablka a pomeranč umixujeme (jablka i se slupkou), přidáme rozinky, ochutíme medem nebo cukrem a citronovou šťávou, přimícháme jogurt. Necháme...
více o Mrkvový salát - vitaminová bomba
Brambory, cibuli, mrkev, jablko nakrájíme na plátky, dáme do mísy zakapeme olejem, dáme česnek nasekaný na drobno, grilovací koření, hořčici a...
více o Kuřecí stehna po Řecku
Maso nakrájíme na kostky. Na olivovém oleji osmahneme cibuli, maso, přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, brambory, papriku, rajčata....
více o Masové ragů na starořecký způsob
Zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle, dobře promícháme a napěchujeme do sklenic.
Zalijeme teplým nálevem a sterilujeme při 85 °C 30 min...
více o Zelenina pro přípravu vlašského salátu
Maso naložíme do marinády připravené z uvedených surovin na 1 až 2 dny. Maso občas obrátíme. Dáme na plech do kterého nalijeme asi půl centimetru...
více o Rostbíf od kamarádky z Anglie
Kysané zelí smíchám s mrkví a s okurkou nastrouhanou najemno, přidám na tenké proužky nakrájenou šunku (kdo má rád, může dodat cibulku nasekanou...
více o Salát z kysaného zelí II.
Na oleji opražíme nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený celer, mrkev a kedlubnu, na čtvrtky nakrájené brambory a opékáme 5 minut.
Osolíme,...
více o Zeleninové ragú s hořčičnou omáčkou
Kuře nakrájíme na kousky a napícháme na grilovací jehlice. Špízy namočíme v hořčici a necháme v lednici asi na 30 minut.
Mezitím si osmahneme pórek,...
více o Kuře s mrkvovou kaší
Na tuku osmahneme cibuli, přidáme nakrájenou mrkev, brambory a zalijeme vodou, aby byly suroviny potopené. Uvaříme s kostičkou bujónu. Pak rozmixujeme...
více o Krémová mrkvová polévka
1) Zeleninová: kedlubnu, mrkev a květák uvařit a rozmačkat. Na másle podusíme zeleninu i s hráškem, osolíme a zahustíme vejcem.
2) Chlebová: kostičky...
více o Trochu jiné nádivky do kuřete
Nakrájenou cibuli opražíme na oleji, přidáme nakrájenou zeleninu, orestujeme, osolíme, podlijeme trochou horké vody a dusíme (zbytečně dlouho nedusíme...
více o Restovaná játra s celerem
Fazole mungo uvaříme a scedíme (pozor na rozvaření, jsou uvařené rychle). Na oleji opražíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájený celer a na kolečka...
více o Zelenina na kari II.
Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli a bobkové listy, přidáme všechnu zeleninu nakrájenou na malé kostky, pórek na kolečka. Chvíli podusíme,...
více o Špagety s boloňskou zeleninou
Na hrubo nastrouhanou mrkev smícháme s nastrouhanou kedlubnou a na tenké plátky nakrájenými stonky celeru. Promícháme a posypeme semínky. Salát...
více o Salát z řapíkatého celeru
Brambory uvaříme ve slupce, prolisujeme je a smícháme s ohřátým mlékem. Necháme vychladnout. Zapracujeme 3 lžíce smetany, vejce, opepříme, osolíme a...
více o Bramborové palačinky se zeleninou
Mrkev nastrouháme na jemno, pomeranč poctivě zbavíme všech slupek a necháme jen dužinu, taky nakrájíme na malé kousky. Vše zamícháme s ořechy a medem...
více o Vitamínový salát pro panenky
Tento recept je spíše nápadem, kterak se zbavit starého chleba, než jídlem na sváteční stůl, takže nečekejte zázraky, nicméně jedlé to je a mně osobně...
více o Velšský králík
Kuře si naporcujeme na co nejvíc menších kousků - cca 8 ks. Na rozpáleném oleji narychlo osmahneme kuřecí kousky, aby se zatáhly. Vyjmeme a do výpeku...
více o Kuře a la Dubrovník
Ve větším hrnci rozpustíme tuk, přidáme nakrájenou cibuli, opražíme, vložíme na kolečka nakrájený pórek, na plátky nakrájenou mrkev a na kostky...
více o Pórek s klobásou
Zeleninu nakrájenou na malé kostičky osmahneme na olivovém oleji a zalijeme rybím fondem (rybí hlavy atp. uvaříme asi v litru vody, obereme od kosti)...
více o Rybí polévka s bazalkou
Na másle necháme dozlatova osmahnout ovesné vločky, zalijeme vodou a přidáme masox, pokrájenou nebo ustrouhanou zeleninu, mírně osolíme, chvilku...
více o Vločková polévka se salámem
Do hrnce vložíme nastrouhanou mrkev, kousek celeru, na malé kostičky nakrájené brambory, utřený česnek, kmín, sůl, kostku zeleninového bujónu (nemusí...
více o Česnečka pana Fořta
Studené brambory na vánoční bramborový salát oloupeme, kořenovou zeleninu uvaříme v okyselené vodě do poloměkka. Vše nakrájíme na kostičky. Na drobno...
více o Vánoční bramborový salát
Přísady na těsto smícháme a rozválíme. Posypeme čerstvým sýrem a na něj rozetřeme náplň. Závin stočíme, potřeme vajíčkem a pečeme asi 30 minut při...
více o Šunkový štrúdl
Špekáčky oloupeme a podélně do 2/3 nařízneme, řez vymažeme hořčicí a vložíme plátek okurku, na druhé straně uděláme několik menších vpychů do kterých...
více o Babiččini utopenci
Filety omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Necháme 30 minut v chladu rozležet. Mrkev a celer očistíme a omyjeme, nakrájíme na jemné...
více o Losos ve smetanové omáčce
Vyškvaříme tučné z bůčku, na sádle zpěníme cibuli. Přidáme zbylý bůček nakrájený na kostky a osmažíme. Dále přidáme nakrájenou mrkev, rajčata, papriky...
více o Džuveč v tlakovém hrnci
Na oleji opečeme na kolečka nakrájenou mrkev (asi 5 minut), přidáme na kostky nakrájenou dýni, osolíme, ochutíme sójovou omáčkou, zázvorem, skořicí a...
více o Micky dýně
Dopředu namočené fazole uvaříme skoro do měkka, přidáme na kostky nakrájené brambory, na kolečka nakrájenou mrkev a vaříme, dokud nejsou brambory...
více o Fazolová polévka II.
Křížem nařízneme cibule a vršek paprik, celer nakrájíme na 1 cm plátky, menší hlávky zelí na čtvrtky, květák na růžičky. Svaříme vodu se solí (1 l...
více o Kvašená zelenina - přírodní
Do velké mísy nastrouháme na struhadle s těmi většími oky zelí a mrkev, cibulku nadrobno nakrájíme (ideální by bylo vše v robotu, ale důležitá je...
více o Coleslaw - podzimní vitamíny
Do hlubokého talíře rozprostřeme lupeny hlávkového salátu, čínské zelí i s košťálem nasekáme na úzké proužky, dáme na salát, nastrouháme mrkev na...
více o Zeleninový talíř
Čínské zelí nakrájíme na kratší nudličky. Přidáme na drobnější kostičky nakrájené pomeranče a kiwi. Na jemno nastrouhané jablka, mrkev a křen. Štávu z...
více o Protichřipková bomba z čínského zelí
Do pekáčku nasekáme na větší špalíčky mrkev a několik stonků řapíkatého celeru, přidáme velkou lžíci másla, sůl, 4-5 hřebíčků a velkou špetku...
více o Mražená treska jinak
Kapra necháme rozmrazit v hrnci s vodou, který necháme přes noc stát v lednici. Maso je pak křehké a neporušené.Kousky kapra omyjeme,osolíme, opepříme...
více o Kapr schovaný v zelenině
Listové těsto dáme do zapékací mísy předpéct na 10 minut, potom poskládáme na ni mrkev, šunku (nakrájenou) česnek, v misce smícháme vejce (nešlehat!)...
více o Quiche
V pekáčku necháme rozehřát máslo. Kuřecí čtvrtky osolíme ze všech stran, posypeme kořením na kuře a provensálským kořením. Mrkev očistíme a nakrájíme...
více o Kuře na mrkvi
K prolisovanému tvarohu přidáme smetanu, promícháme a našleháme. Pak přidáme jemně nastrouhanou mrkev a cibuli, sůl, kmín, nasekanou pažitku a...
více o Tvarohová pomazánka s karotkou - slaná
Zeleninu očistíme, nakrájíme podélně a naskládáme v jedné vrstvě na pečící papír, který jsme slabě potřeli olivovým olejem. Pak na plechu osolit,...
více o Grilovaná kořenová zelenina
Zelenina, která se musí trochu povařit nad párou: lusky, červená řepa, brokolice, mrkev, květák, celer, kukuřice, hrášek, brambory.
Rajčata je dobré...
více o Sušení zeleniny v sušičce