Do pekáčku nakrájíme asi dvě střední cibule,na cibuli dva hrnky čerstvých pokrájených hub (mohou být i sušené). Dále vložíme kuře na dvě půlky,...
více o Maminčino kuře II.
Na olivovém oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kroužky (nešetřím s ní) a přidáme na nudličky nakrájené vepřové maso, osmahneme a zasypeme sladkou...
více o Vepřové nudličky v hooodně pálivé omáčce
Zapneme troubu na maximum, současně nakrájíme 2 cibule a na hrubém struhátku nastrouháme 2 mrkve a polovinu středně velkého celeru. Když se trouba...
více o Tatarák pro vegetariány
Smícháme smetany a mléko, přidáme sýry a dáme vařit. Houby mezitím mírně orestujeme. Do omáčky přidáme (dle požadovaného množství omáčky) jíšku,...
více o Bílá sýrovo-smetanová omáčka s houbami
Na orestovanou cibulku nasypeme nakrájenou zelenou petrželku a zalejeme masovým bujonem, přidáme na jemné plátky nakrájené žampiony, trochu citronové...
více o Žampiony na smetaně
Do hrnce připravíme 1 litr vody, přidáme masox a nakrájenou zeleninu, kterou uvaříme do měkka. Mezitím připravíme zavářku. Na pánev dáme 4-5 lžic...
více o Krupicová polévka jinak
Do hrnce připravíme 2 litry vody do níž vložíme masox, zeleninu nakrájenou na kostičky. Chvíli povaříme a přidáme brambory nakrájené na menší kostky....
více o Rajčatová polévka II.
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rozmačkaný česnek a uzeninu, kterou krátce osmažíme. Poté přidáme protlak, masox, papriku a mléko. Vaříme do...
více o Dědkův odkaz
Z másla a mouky uděláme jíšku, do které vmícháme vejce a papriku. Vzniknou tvary připomínající dršťky. Vsypeme do vody, kterou ochutíme masoxem,...
více o Falešná dršťkovka
Rýži uvaříme podle návodu. Sóju povaříme asi 20 minut ve vroucí vodě, do které jsme přidali kostku bujónu nebo vegetu. Sóju scedíme a necháme...
více o Sójové rizoto se sýrem
Kotlety naklepeme, trošku osolíme a opepříme. Poté je vložíme do vymazaného kastrolu. Dáme na ně nakrájenou cibuli a zasypeme je větším množstvím...
více o Kotlety s masoxem
Na oleji zpěníme cibulku, až začne trošku hnědnout, přidáme na nudličky nastrouhanou mrkev a chvilku smažíme. Přidáme celer a petržel též na nudličky....
více o Polévka "z nouze ctnost"
Na oleji osmahneme za stálého míchání cibuli, stejný postup, jako na klasický guláš, tedy nechat zesklovatět a pokračovat, než se cibulka rozplizne....
více o Bramborový guláš II.
Uvaříme těstoviny. Mezitím sýr nastrouháme na jemném struhadle a hermelín nakrájíme na malé kousky. Cibulku nakrájíme na drobno a na trošce oleje...
více o Těstoviny ala Jaja
Koleno pováříme se zelím, ze kterého jsme vymačkali šťávu, asi hodinu a půl přidáme bobkový list, sůl a pepř dle chutí 4 polevkové lžice cukru, masox....
více o Koleno v zelí
Do hrnce nalejeme olivový olej, vložíme najemno nakrájené cibule a česnek, osmažíme jenom krátce do zesklovatění cibule. Přidáme rajčata z plechovky ...
více o Rajská polévka jednoduše, chutně
Naklepeme plátky, osolíme, opepříme a posypeme zázvorem. Zpěníme cibulku a orestujeme připravené plátky masa po obou stranách. Až maso změní barvu,...
více o Vepřové maso na zázvoru
Rajčata pokrájíme na kolečka a dusíme spolu s cibulí na másle. Pak přidáme vodu a když se začne vařit, vložíme masox, dobře povaříme. Polévku necháme...
více o Rajčatová polévka s jablky
Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme vodou, prošleháme, přidáme mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle, masox a dále vaříme asi 15 minut...
více o Mrkvová polévka III.
Na pánvi osmahneme cibuli, petržel a česnek v olivovém oleji, až cibule zesklovatí. Přidáme šafrán, na kostičky nakrájené kuřecí prsíčka a pepř,...
více o Ještě jedna paella
Kuřecí stehna na jedné straně obnažíme od kosti, osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením. Plech vymažeme máslem a vložíme zeleninu. Poté...
více o Kuřesí stehna pečená se zeleninou
Papriky, rajčata, česnek a cibuli opečeme v přikrytém kastrůlku na trošce vody. Nevadí, když místy trochu zčernají, dodá to chuť - ale ne na uhel!...
více o Kuřecí Pepián - Guatemalský národní pokrm
Cibuli, česnek a maso nakrájíme a vše promícháme s ingrediencemi. Kostky masoxu rozpustíme v malém množství teplé vody a doplníme ho do množství 1 l,...
více o Nevařený guláš
Kuřecí maso den předem nakrájíme na proužky. Osolíme, opepříme, přidáme solamyl (1-2 lžíce), nakrájenou cibuli na půlkolečka a 1/2 pórku nadrobno....
více o Směs z kuřecího masa
Na nudličky pokrájené maso orestujeme na oleji s kouskem másla. Osolíme, opepříme, přidáme cibuli a promícháme. Zakápneme sojovkou, přidáme na proužky...
více o Kuřecí směs s bramboráčky
Na oleji zpěníme cibulku, na to vhodíme propláchnutou syrovou rýži a trochu osmahneme, až se přestane lepit ke dnu kastrolu. Do rýže zamícháme maso...
více o Rychlé rizoto z uzeného kuřete
Oloupanou a na půlkolečka nakrájenou cibuli podusíme na oleji, přidáme na kostičky nakrájenou uzeninku, přisypeme fazole, koření a česnek. Kdo má rád...
více o Fazolová dělovka
Kedlubny oloupeme, nakrájíme na nudličky a dáme vařit do vody. Přihodíme masox. Až jsou kedlubny měkké (poznáme ochutnáním), zahustíme záklechtkou ...
více o Kedlubnová omáčka II.
Uvaříme těstoviny a zeleninu. Na pánvi zpěníme na oleji cibulku spolu s bazalkou, přidáme 3 kostky taveného sýra, kostku bujonu, zalejeme mlékem a...
více o Těstoviny raz dva
Ve vroucí vodě s kapkou oleje uvaříme těstoviny. Po uvaření je scedíme a propláchneme studenou vodou, aby se těstoviny příliš neslepily. Vrátíme do...
více o Těstovinový hrnec
Na másle zpěníme cibuli, pak na ni rozdrobíme droždí, necháme ho rozpustit a osmahneme. Zasypeme hladkou moukou a opět osmahneme. Zalijeme vodou,...
více o Drožďová polévka s krupicovými nočky
Vřetena uvaříme dle návodu na sáčku. Stroužky česneku prolisujeme a osmažíme na 2 lžičkách olivového oleje, potom přidáme mraženou brokolici, zalijeme...
více o Vřetena s uzeným šmakounem
Pohanku uvaříme podle návodu spolu se slepičím bujonem. Kostičky anglické slaniny opečeme, přidáme kostičky cibule, opečeme. Přidáme plátky česneku a...
více o Zapečená pohanka se žampiony
Sójové maso uvaříme dle návodu v masoxu. Pak scedíme a masox necháme na dušení zeleniny. Mezitím nakrájíme cibuli, opečeme na pánvi, pak přisypeme na...
více o Sójové maso v zelenině
Do 2 litrů vroucí vody nasypeme všechny ingredience kromě vajec a bylinek. Necháme 10 min. povařit. Ke konci varu přilejeme rozšlehaná vejce a...
více o Polévka rychlovka II.
Pórek nakrájíme na kolečka, do hrnce dáme rozpustit máslo, na něm osmahneme pórek, zaprášíme hladkou moukou a znovu osmahneme. Zalijeme studenou vodou...
více o Hustá pórková polévka
Maso nakrájíme na nudličky, na pánvi osmažíme, přidáme koření, zelí, zalijeme mírně vývarem z kostky (nebo z mrkve, celeru a kostí uděláme vývar a...
více o Uzená řezanka pana Kavalíra
Maso a zeleninu nakrájíme na proužky asi 2 cm silné, maso dáme do mísy a osolíme, zakápneme sojovou omáčkou a zamícháme, potom přidáme solamyl a znovu...
více o Čína
Špagety uvaříme a scedíme. Na pánvičce prohřejeme smetanu, přidáme na kostky nakrájenou cibuli, šunku a necháme prohřát. Poté dochutíme kečupem a...
více o Špagety Stroganov
Řízky naklepat, jemně osolit a potřít směsí láku. Nechat odležet, poté opražit zprudka z obou stran na pánvičce. Poprášit moukou, nechat ji krátce...
více o Kuře na falešných houbách
Ve středním pekáči na oleji osmahneme do zlatova cibuli nakrájenou na kostičky. Přidáme párky nakrájené na tenší kolečka a orestujeme. Potom nasypeme...
více o Tarhoňa II.
Na oleji zpěníme cibulku, posypeme drceným kmínem, přidáme okurky nakrájené na kostičky, masox, sůl a trošku vody. Podusíme, pak přilejeme trochu...
více o Okurková omáčka II.
Na trošce ojele zpěníme 1 cibuli. Po chvilce přidáme nakrájený špek, necháme osmahnout, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vodou.
Rozmícháme, aby se...
více o Myslivecká polévka
Nakrájíme řepu na kostičky (nebo malé řepy na půlky), dáme do misky a zalijeme trochou vody. Necháme řepu několik dní v teple, dokud nezkvasí a...
více o Boršč od babičky Tamary
Podusí se čerstvé houby, nakrájí na kousky. Naloží se přes noc do marinády (sojovka, masox, Worchester). Udělají se slané palačinky (polohrubá mouka,...
více o Zapečené palačinky s houbami
Osmažíme cibulku, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, chvíli opékáme, přidáme předvařený hrách, zalejeme vývarem a vaříme do měkka. Okořeníme...
více o Skotská hrachová polévka
Kýtu osolit, posypat rozmarýnem. Opéct zprudka na másle ze všech stran. Pak dát do trouby a podlévat bílým vínem s trochou vody, případně vývaru. Ale...
více o Vepřová kýta na rozmarýnu
Uvaříme fazole (můžeme použít i konzervované, ale není to ono). Do vody můžeme přidat masox. Zpěníme cibuli a stroužek česneku a přidáme klobásu...
více o Jižanské fazole s klobásou
Osmažíme cibuli. Kapustu ovaříme a nakrájíme na kousky (můžeme použít i růžičkovou kapustu). Kapustu vložíme do kastrolu na cibuli, mícháme a...
více o Kapusta na bílém víně