Cuketu oloupeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na malé kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na oleji do sklovata, zaprášíme sladkou a pálivou...
více o Cuketový guláš na pivu
Ve větší pánvi na rozpáleném oleji za stálého míchání osmahneme cibulku s česnekem (asi 1 minutu). Přidáme torhonia, 2 minuty mícháme.
Opatrně...
více o Tarhoni (orzo) s parmazánem a bazalkou
Panenku odblaníme a očistíme, nakrájíme na plátky,a posypeme pepřovým kořením, osolíme a zalijeme olejem. Necháme odležet v lednici. Potom panenku...
více o Panenka Mňam s bramborovými dukátky
Do vody dáme propláchnuté fazole, mrkev (pokud použijete mraženou , bude to rychlejší) a bujon a dáme vařit. Pak zahustíme jíškou, přidáme majoránku,...
více o Rychlá fazolovka
Oloupeme brambory, osolíme a dáme vařit. Až budou brambory měkké, přídáme masox, 2 lžíce sádla a 4 lžíce pepře. Po chvilce vaření přidáme rozmačkaný...
více o Poalkoholická masakr česnečka
Maso nakrájíme na nudličky, dáme do přiměřeně velké mísy, přidáme gyros koření a promícháme. Zalijeme olejem a mlékem, zhruba v poměru 2:1 přidáme...
více o Gyros na smetaně
Cibuli, slaninu nakrájíme na kostičky a na trošce oleje necháme zesklovatět, pak přidáme na kostky nakrájenou plec, osmahneme, přidáme sůl, pepř,...
více o Krakonošovo tajemství
Nasolíme, nakořeníme a poprášíme moukou kuřecí čtvrtky. Ve větším hrnci na oleji orestujeme kuře přisypeme nakrájenou cibuli, česnek, žampiony....
více o Manželovo divoké kuře
Houby den předem namočíme, druhý den uvaříme s kmínem v téže vodě, ve které byly namočeny. Ze sádla a mouky připravíme světlejší jíšku. Rozmícháme s...
více o Moje kyselo
Maso uvaříme spolu s cibulí, celým pepřem, novým kořením a solí. Vývar scedíme. Jemně krájenou cibuli, na nudličky nakrájenou mrkev a celer lehce...
více o Hovězí polévka s barevnými paprikami
Čočkovou polévku začneme připravovat dle návodu na sáčku. Po začátku varu přidáme nakrájené brambory, asi tak po 5 minutách přidáme konzervu fazolí ...
více o Rychlá fazolová polévka
Kuře upečeme, obereme a nakrájíme na malé kousky. Potom na velké pánvi rozehřejeme olej a přidáme kuře. Chvilku orestujeme a přidáme nakrájený pórek....
více o Kuře s vínem
1 cibuli osmahneme, přidáme maso na kostičky, sladkou papriku, vegetu, bujón a podlijeme vodou. Osolíme a vaříme do měkka a zahustíme. Rajčata +...
více o Maďarský guláš ze Slovenska
Maso nakrájíme na kostičky a osolíme. Pórek nakrájíme na kolečka, papriku na tenké proužky, česnek na plátky, cibuli na půlkolečka. Na pánvi podusíme...
více o Huboto
Osmahneme cibuli do sklovata, přidáme kuřecí maso, kari, masox a podusíme. Poté přidáme na tenké plátky nakrájenou mrkev, po chvilce i pórek....
více o Nudle a la Číňan
Do mléka rozdrobíme kostky bujonu, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, sůl, pepř, majoránku a nakonec přilijeme pivo a vodku. Játra omyjeme a...
více o Opilá kuřecí jatýrka
Sójové kostky uvaříme dle návodu na obalu. Na oleji osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájená rajčata a papriky, žampiony,...
více o Fazolová směs se sójovým masem
Pohanku propláchneme studenou vodou a dáme vařit do zeleninového bujonu. Vody dáme málo, jako když vaříme rýži. Vaříme 3 minuty a potom necháme pod...
více o Zelenina s pohankou
Špek nakrájíme na malé kostičky, až se vypeče, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, přidáme koření, orestujeme maso, zeleninu a...
více o Svratecký guláš
Sojové maso uvaříme klasickým způsobem v masovém bujónu. Vaříme min. 20 minut na velmi mírném ohni. Vedle si připravíme 2-3 uvařené střední brambory....
více o Sojové maso na vodce se zeleninou
Cibuli na kostičky osmahneme na oleji, přidáme na kostky nakrájený omytý lilek a dusíme. Přidáme ryby nakrájené na menší kousky a na hrubo nakrájené...
více o Polévka z makrel a lilku
Plátky krkovice naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí, poklademe lžící kysaného zelí (zbytek si necháme do omáčky) a dáme dvě čtvrtky...
více o Závitky se zelím III.
Do pekáče, do kterého jsem nalili olej, nahrubo nastrouháme salám. Posypeme paprikou a majoránkou (dávám 2 lžíce od každého koření). Kuře rozporcujeme...
více o Kuře Anča
Nakrájíme cibuli a česnek nadrobno a dáme zpěnit na rozpálený olivový olej, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a po cca 3 min smažení vložíme do...
více o Lasagne pro Davida
Na másle zpěníme cibuli do zlatova, přidáme maso. Opečeme, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a podlijeme. Přidáme na drobno nakrájené zelí, na...
více o Pekingský hrnec
Maso nakrájíme přes vlákna na silnější plátky, pokrájíme veškerou zeleninu na kolečka (nebo plátky) a vše kromě mouky, sádla a hub dáme do papiňáku...
více o Kližka jinak
Nakrájenou cibulku v kastrolu osmahneme na másle, zasypeme hladkou moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme 0,5 l studené vody a krátce za míchání...
více o Mlíkačka od babičky
Polévka vznikla "z nouze" dnes, na základě naší oblíbené cibulačky, jen vylepšené o tvarůžek. Vařím "dle oka" a fantazie a proto zadat přesné míry je...
více o Tvarůžková cibulačka
Kostičky cibule osmahneme na oleji v tlakovém hrnci, přidáme česnek a mleté maso. Osmahneme. Když se z masa pustí šťáva, přilijeme vodu tak, aby bylo...
více o Rajské špagety
Celer očistíme a nastrouháme na jemno, mrkev také. Zalijeme vodou, oslolíme, přidáme masox a vaříme asi 15 minut. Mezitím připravíme světlou zápražku...
více o Celerová polévka IV.
Maso osmahneme na pánvi. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, utřený česnek a bujon. Vše zalijeme černým pivem. Nakonec potřeme krajíc bílého chleba...
více o Pivní guláš vlámský
Orestujeme na sádle cibulku, přidáme nakrájenou slaninku. Po zpěnění přidáme mletou papriku, vodu, sůl a nakrájené brambory na kostičky.
Když jsou...
více o Česnečka se zakysanou smetanou
Do vroucí vody (cca 1,5 litru) dejte na silnější kolečka nakrájené klobásy, lžíci sádla, tlačený česnek (nešetřete, klidně i 7 větších stroužků),...
více o Česnečka pro chlapy
Brambory nakrájíme na plátky, mrkev a šalotku (i s natí) na kolečka. V hlubší pánvi rozehřejeme trošku oleje s kouskem másla a vše za občasného...
více o Dušené brambůrky na estragonu
Na oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín. Na cibuli vložíme nadrobno nakrájená rajčata, cuketu, papriku, feferonky a mrkev, jemně je posolíme a dusíme...
více o Čočka nebo červené fazole po Alžírsku
Rýže: nakrájíme cibuli na menší kousky. Do větší hluboké pánve dáme olivový olej (nešetříme!), rozpálíme, přidáme nakrájenou cibuli a smažíme asi 2...
více o Arroz a la cubana (Rýže po kubánsku)
Očištěného králíka naporcujeme, osolíme a po jedné straně potřeme paprikou.
V kastrolu rozpustíme 100 g nakrájené slaniny a porce králíka na ní prudce...
více o Králík pro labužníky
Na minimálním množství orestujeme kuřecí maso (může být i vařené), spařené, oloupané, nakrájené mandle a žampiony. Zalijeme vodou, přidáme bujón a...
více o Indická polévka II.
Na másle orestujeme na kostičky nakrájený celer, zaprášíme hlakou moukou, zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme bujónovou ksotku a vaříme, dokud...
více o Celerová polévka III.
Na másle orestuji na kolečka nakrájený pórek, zaliju vodou a nechám povařit. Přidám na kostičky nakrájené brambory, bujón, ev. sůl. Když je vše měkké,...
více o Pórková polévka s kvasnicovými knedlíčky
Do vody dáme vařit mražený hrášek a na kostičky nakrájené brambory. Zároveň přidám bujón (karpatský), když je hrášek uvařený, zahustím máslovou jíškou...
více o Hrášková polévka
Rýži dáme předvařit cca na 15 minut do vody s masoxem. Kontrolujeme, aby se nepřipálila, můžeme podlévat trochou vody. Mezitím nakrájíme cibulku na...
více o Zbytkové rizoto (dietní)
Do litru vody dáme vařit pokrájené fazolové lusky s polu s kostkami brambor a masovým bujónem.
Uvařenou polévku zahustíme moukou (předem rozmíchanou v...
více o Fazolková polévka
Do hrnce dáme rozpustit máslo a přidáme najemno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět. Poté přidáme nakrájenou kostku masoxu, apetito, přilejeme cca...
více o Sýrová polévka V.
Máslo necháme rozehřát a přidáme nastrouhanou mrkev, kterou na másle řádně podusíme. Přidáme dva stroužky česneku a bujón. Krátce promícháme. A...
více o Celestýnská polévka
Kuskus připravíme dle návodu a necháme odležet. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme na malé kostičky nakrájená rajčata, papriku, mrkev, cuketu, jemně...
více o Kuskus ke grilovanému kuřeti nebo jehněčímu
Zvlášť uvaříme kysané zelí, den předem namočené fazole, uzené kosti. Smícháme zelí s fazolemi, dolijeme vývarem z kostí nebo vodou, přidáme uzené maso...
více o Fazolačka po Uhersku
Napřed si fazole namočíme přes noc a druhý den je povaříme 20 minut v patlanci (Papinově tlakovém hrnci) společně s uzeným, feferonkou, půlkou cibule,...
více o Fazolačka aneb žádný hněv a žádná rvačka