Čočku přebereme a namočíme alespoň 2 hodiny do studené vody. Pak k ní přidáme bobkové listy, nové koření a masox, podle potřeby ještě přilijeme vodu,...
více o Pikantní salát s čočkou
Mrkev, celer a petržel nakrájíme na drobné kostičky. Dáme vařit 1 l vody, vhodíme zeleninu a vaříme skoro do měkka. Přihodíme 2 kostky bujónu, trochu...
více o Zeleninová polévka s krupičkou
Otevřeme si obě plechovky fazolí. Obsah jedné i s nálevem rozmixujeme.
V hrnci orestujeme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a na kostičky...
více o Fazolová polévka III.
Cibuli nakrájíme na větší kostky, dáme do pekáče a zvolna smažíme na sádle do sklovata. Mezitím naporcujeme králíka na menší kusy, obalíme je v mouce...
více o Maminčin králík na cibuli
Čočku si namočíme a v té samé vodě poté také přivedeme k varu. Osolíme, opepříme.
Na pánvi osmahneme slaninu (párek), přidáme pokrájenou cibuli a...
více o Čočková novoroční polévka
* oškrábané brambory nakrájíme na malé kousíčky
* brambory dáme vařit (uvaříme si je v hrnci zvlášť)
* na 1 lžíci oleje osmahneme na jemno nakrájenou...
více o Zelňačka studentská
Kuskus zalijeme 0,5 l horké vody, přikryjeme pokličkou a necháme 5-10 minut bobtnat. Poté vodu slijeme.
Sójové kostky kostky také zalijeme - cca 0,3...
více o Tofu kuskus
Sójové maso vložíme do cca 500 ml vroucí osolené vody, přidáme trochu soli se sníženým obsahem sodíku, 1/2 kostky bujónu a vaříme 15-20 minut v...
více o Ostřejší kuskus
Do velkého či vysokého kastrolu nalijeme studenou vodu, tolik, kolik chceme polévky a jak silnou, většinou 2 litry.Do studené vody vhodíme umyté...
více o Poctivá kuřecí polévka
Na oleji necháme zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou dýni, trochu osmahneme a podlijeme vodou tak, aby dýně byla...
více o Dýňovo-zelná polévka
Do hrnce dáme vařit omytá a naporcovaná žebra, která zalijeme cca 2 l studené vody a na mírném ohni je přivedeme k varu. Žebra necháme "probublávat"...
více o Zelňačka s houbami a uzeným
Jáhly spaříme horkou vodou, dáme je do kastrolu a zalijeme 500 ml vodou. Přidáme bujón a zvolna povaříme, dokud se voda neodpaří. Potom přidáme vejce,...
více o Jáhlové placky
Na sádle rozpěníme lehce cibulku, přidáme česnek, na větší kousky nakrájené brambory a mrkev, podlijeme vroucí vodou jen na dno, aby se nám pokrm...
více o Ctibořské brambory
Nejdříve si uvaříme rýži s kostkou masoxu obvyklým způsobem.
Na pánvi necháme rozehřát sádlo, na kterém usmažíme cibulku s česnekem nakrájeným na...
více o Rizoto s pórkem
Cibuli a mrkev nakrájíme na větší kostky a necháme podusit na másle nebo oleji.
Do hrnce přidáme omyté kuřecí paličky a polijeme sojovkou. Lehce...
více o Kuře na paprice s mrkví
Maso nakrojíme na krajích, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme z obou stran
horčicí. Na sádle zprudka opečeme maso a vyndáme. Najemno nakrájenou 1...
více o Hovězí roštěnka
Očištěná srdce dáme uvařit doměkka společně s bujonem, nejlépe v tlakovém hrnci(20minut), výrazně nám to ušetří čas. Po uvaření je pokrájíme na slabé...
více o Srdce na paprice
V hrnci rozehřejeme olej, a dáme na něj osmažit cibulku do zlatova, přidáme nakrájenou šunku a orestujeme. Datlová rajčátka nakrajíme a přidáme a...
více o Omáčka k těstovinám
Játra omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší nudličky. Na pánvi rozehřejeme sádlo, na kterém orestujeme cibuli. Přidáme játra, opepříme, okořeníme...
více o Játra v rajčatové omáčce s hranolkama
K přípravě se hodí větší žampiony, počítáme nejméně 3 na osobu. Dobře je opereme a očistíme, odřízneme nožičky, které povaříme doměkka ve vývaru z...
více o Plněné žampiony od Stelly Zázvorkové
Brokolici nakrájíme,přidáme sůl, bujon a dáme tak na 10 minut vařit. Rozmixujeme a přidáme podravku. Za stálého míchání přidáme sýr a necháme ho...
více o brokolicová polévka se sýrem
Na trošce oleje orestujeme nakrájenou cibuli a houby (hlívu ústřičnou, nebo hřiby, žampióny ap). Zaprášíme hladkou moukou, zamícháme a zalijeme horkou...
více o Smetanová omáčka s hlívou ústřičnou
Na sádle orestujeme cibuli na kostičky. Na to dáme naklepané osolené a opepřené vepřové maso a orestujeme. Přidáme houby, masox a veškeré koření a...
více o Vepřové maso na houbách
Na trošce oleje společně orestujeme nakrájenou cibuli a anglickou slaninu. Přidáme brambory pokrájené na malé kostičky, poprášíme hladkou moukou,...
více o Chorvatská polévka (Zagorská)
Kuřecí řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme harisou. Na oleji je opečeme z obou stran, podlijeme je asi 50 ml vody, přidáme 1/2 kostky...
více o Kuřecí řízky s pomeranči
Klobásu, brambory a cibulku si nakrájejte. Cibulku osmahněte na olivovém oleji nebo na másle. Ihned potom, co cibulka začne zlátnout, k ní přidejte...
více o Zelňačka na jedničku
Vepřové plátky opláchneme studenou vodou, osušíme, rozpůlíme, hodně naklepeme, z obou stran osolíme, opepříme. Připravené maso obalíme ve sladké...
více o Paprika řízky
Srdce dáme vařit cca na hodinu. Osmahneme cibulku, česnek, slaninu a poté zalijeme vodou. Vložíme kostku bujonu a nakrájené srdce na menší kousky....
více o Vepřové srdce na slanině
Na másle a oleji osmažíme cibuli a pórek do sklovita. Prosmažíme s moukou a zalijeme vodou podle hustoty. Přidáme kukuřici,bujon a ostatní koření. Do...
více o Zeleninová polévka s krabími tyčinkami
Přebereme 2 hrsti čočky a propláchneme studenou vodou.
Dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou,přidáme 2 lžičky sladké papriky a nadrobno nakrájenou...
více o Čočková polévka se smetanou
Teplou vodou nalijeme do pekáčku po zbylé pečeni (vepřové nebo kuřecí).
Po rozpuštění šťávy a tuku přecedíme do hrnce ve kterém budeme polévku vařit....
více o Výpečková polévka
Do vody dáme vařit těstoviny. Mezitím na pánvičku dáme vodu s masoxem a necháme rozpustit. Poté přidáme maso a čekáme dokud nezměkne. Po dovaření...
více o Chutný kuřecí salát
Brambory a mrkve oškrábeme a nakrájíme na kostičky - mrkve na menší. Dáme si vařit do hrnce vodu (není potřeba hodně, protože na konci přidáme mléko),...
více o Mléčná zelňačka
Plec si očistíme, osolíme a trochu víc než jsme zvyklí i opepříme. V hrnci (pekáčku) si rozpálíme olej a plec do něho dáme osmažit ze všech stran...
více o Česneková plec
Do studené osolené vody dáme propláchnuté krupky a dáme vařit. Přidáme
oloupané,nakrájené brambory na malé kostky a vaříme za občasného míchání cca 20...
více o Staročeská polévka
Dáme si vařit kostku masoxu s 2 hrnky vody.
Na troše oleje mírně orestujeme rozmačkaný česnek.
Ve velkém hrnci na másle a troše oleje osmažíme 3 lžíce...
více o Česnekovo-sýrová omáčka
Na pánvi rozpustíme trochu másla a osmahneme chléb nakrájený na malé kostičky.
Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku....
více o Česnečka s krutony
Nejprve si zvlášť do malého hrnce dáme vařit brambory, třeba ve slupce.
Velkou cibuli nakrájíme na kostičky a smažíme v druhém hrnci na másle. Když...
více o Houbovka podle babičky
Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme masox a koření. Zvolna vaříme do té doby, než se...
více o Zeleninová kaše
Na drobno nakrájenou cibulku zpěníme na oleji. Přidáme na kostky nakrájené vepřové maso a zprudka orestujeme. Po zatáhnutí jej posypeme sladkou...
více o Omáčka na špagety od babičky
Mleté maso si vložíme do mísy, vložíme vejce, sůl, pepř, strouhanku a vše promícháme. Hotovou směs vložíme do lednice.
Kořenovou zeleninu si oloupeme...
více o Rajská omáčka od Verunky
Do hrnce dáme 1 lžíci sádla a zpěníme si na něm cibulku nakrájenou na jemno s vymačkaným česnekem a na kostičky nakrájenou anglickou slaninou....
více o Břeclavská česnečka
Cibuli nakrájíme a osmahneme dozlatova, přidáme sekané maso a podusíme. Nakrájíme papriku, rajčata, nastrouháme mrkev, petržel, brambory a vše vložíme...
více o Bauerntopf - sedlácká bašta
Na másle orestujeme nastrouhanou mrkev, přidáme nastrouhanou kedlubnu a na kostky nakrájený brambor. Přidáme kmín, pepř a zalijeme vodou.
Vhodíme...
více o Kedlubnová polévka IV.
Plec očistíme, nakrajíme na kostky, lehce osolíme, opepříme, potřeme utřeným česnekem a obalíme v mouce smíchané s paprikou. Kostky osmažíme na...
více o Medajlonky s omáčkou
Cibuli nakrájíme a orestujeme na troše oleje, poprášíme moukou a zalijeme vařící vodou. Přidáme obě plechovky propláchnutých červených fazolí. ...
více o Fazolová polévka - rychlá