Droby odblaňte a nakrájejte na drobnější kousky. V hrnci rozpusťte polovinu másla. Přidejte kmín, nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli a krátce...
více o Husí kaldoun s játrovými knedlíčky
Umlít ovesné vločky (jemné) šrotovníkem na směs hrubé mouky a krupice (do zásoby). Jemnější směs viz poznámka níže.
Den předem, v 0,5 l nádobě, do 320...
více o Ovesný pudink, základní recept
Maso prošpikujte, zbylý špek dejte stranou. Maso osolte, opepřete a obalte v mouce. Pečeni zprudka orestujte ze všech stran v pánvi na oleji, aby se...
více o Hovězí pečeně s houbami
Nejprve si připravíme těsto - žloutky utřeme s cukrem a máslem. Přidáme mouku, kakao a prášek do pečiva. Postupně přidáváme mléko, abychom docílili...
více o Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami
Lišky očistíme. V hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku. Když je šalotka hotová, přidáme nakrájené lišky....
více o Polévka z lišek
Scedíme zelí a vymačkáme z něho vodu, nálev uchováme pro finalizaci jídla. Zelí nakrájíme nahrubo. Cibuli nakrájíme nadrobno.
V hrnci na sádle...
více o Uzená krkovice s lepenicí s kysaným zelím
Zjemnit campu (krupici) mletím 3 průchody v mlýnku na mák, na směs hrubé a polohrubé mouky (i do zásoby).
Ohřát vodu do varu. Smíchat mouku se solí. V...
více o Campa pa (falešný marcipán), základní recept
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přimícháme olej a mléko. Pak přidáme mouku s kypřícím práškem a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do...
více o Jahodové řezy od Bláži
Umlít rýži šrotovníkem, 3 jemnějšími průchody. Dále zjemnit 3 průchody v mlýnku na mák, na směs hrubé a hladké mouky (do zásoby). Výběr rýže viz...
více o Rýžové krokety (noky), základní recept
Připravíme si ohnivzdornou mísu. Do ní dáme vymačkanou šťávu z citronů, jemně nastrouhanou citronovou kůru, máslo a cukr. Poté dáme mísu na hrnec s...
více o Lemon curd
V mléce rozšlehejte vejce a osolte. Vmíchejte mouku, cukr a skořici.
Těsto vlijte do máslem vymazané formy a pokryjte je švestkami.
Upečte dozlatova v...
více o Vyběhlík
Na olivovém oleji a 2 lžících másla zpěním opravdu jemně pokrájenou šalotku.
Přidám rýži arborio a lehce opražím.
Rýži arborio postupně zalévám bílým...
více o Italské rizoto s mořskými plody
Brambory oloupeme a nakrájíme na velké kousky, které uvaříme téměř doměkka v osolené vodě v hrnci tak, aby voda dosahovala do poloviny výšky brambor -...
více o Bramborový krém
Dvě lžičky kukuřičného škrobu s 50 g cukru rozmícháme ve 100 ml smetany. Do rendlíku nalijeme zbývající smetanu, přidáme žloutky, zbytek cukru,...
více o Pastéis de nata
Maso pokrájejte na kousky a smíchejte s jogurtem, prolisovaným česnekem, nastrouhaným zázvorem, kořením (masalou, římským kmínem, kurkumou a...
více o Kuřecí Tikka Masala
Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Rozdrobíme máslo a prsty vytvoříme drobenku. Postupně přidáváme po lžících...
více o Empanadas
Sušenky nadrobte nebo rozmixujte dohladka. Trochu si odeberte na zdobení a do zbytku přidejte rozpuštěné máslo a vzniklou směs namačkejte do pečicím...
více o Lotus cheesecake
Do zahřátého mléka rozdrobíme droždí a promícháme. Přidáme hladkou mouku a vejce. Ohřejeme máslo, aby změklo, a poté jej přidáme k ostatním surovinám....
více o Gruzínské chačapuri
Z droždí, lžičky cukru a trochy teplého mléka necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, teplé mléko a nakonec přidáme změklé...
více o Loupáky - nejlepší
Umlít semolinovou krupici (kuskus) na mlýnku na mák na hrubou mouku (hladší hmota). Utlouct žlutý hrách v hmoždíři na hladkou mouku (pevnější výsledek...
více o Chalva indická semolinová, základní recept
Do nádoby nalijte vodu a ohřejte ji na teplotu 35°C. Zašlehejte do ní droždí a nechte odpočívat 5 minut.
Do velké mísy dejte mouku, sůl a cukr a...
více o New York Style Pizza
Do mísy prosejeme mouku smíchanou se solí, přidáme cukr, rozdrobené droždí, zalijeme částí vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Až vzejde kvásek,...
více o Vánoční bábovka
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme odpočinout v chladu. Poté ho znovu propracujeme, plníme do malých košíčkových formiček a v...
více o Košíčky Izidor
Tvarohová náplň: Nejprve zalijeme rozinky rumem a necháme je rozležet. Do mísy dáme tvaroh, přidáme moučkový a vanilkový cukr, žloutek a vše zamícháme...
více o Náplně do buchet
Čokoládu nasekáme na menší kousky a dáme do mísy. Přisypeme oba druhy mouky, cukr, sůl, jedlou sodu, prášek do pečiva a kakao a vše promícháme....
více o Čokoládové cupcaky s mascarpone krémem
Z omytého chřestu odlomíme zdřevnatělé konce. Chřest nakrájíme na menší kousky a několik hlaviček si dáme stranou na ozdobu. Cibuli nasekáme najemno....
více o Krémová chřestová polévka
V rendlíku rozpustíme cukr na světle hnědý sirup.
Smetanu zahřejeme a ještě horkou ji nalijeme do cukrového rozvaru. Necháme provařit, aby ve směsi...
více o Slaný karamel
Pro přípravu těsta postupujte následovně: oddělte žloutky od bílků. K žloutkům přidejte moučkový a vanilkový cukr a vyšlehejte je do pěny. Poté...
více o Rybízová bublanina s drobenkou
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme olej, podmáslí a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Přísady na drobenku smícháme a promneme prsty.
Těsto...
více o Koláč s rebarborou a jahodami
Z mouky, soli a nakrájeného másla uděláme drobenku. Pak postupně přiléváme vodu a zpracováváme těsto. Na lehce pomoučeném válu ho rozválíme na kolo a...
více o Zebra koláč
Smíchat kukuřičnou mouku s vejci, vodou. Nechat odležet 20-60 minut přikryté. Po nasáknutí mouky osolit, přidat ocet a rozpuštěné máslo (šmolc, ghee)....
více o Kukuřičný svítek (smaženec), základní recept
V míse 1-1,2 l smíchat mouku, sůl, skořici, rozpuštěné máslo, žloutky a vodu. Nechat odstát 15 minut. Dále šlehat bílky se 3 zrnky soli 6-7 minut na...
více o Špaldový šmorn (trhanec), základní recept
Uděláme kvásek. Na vál dáme mouku, přidáme změklý tuk a vejce. Přilijeme kvásek a zpracujeme těsto, které necháme cca 1/2 hodiny odpočinout v ledničce...
více o Koláčky
Cibuli osmažíme na oleji do zlatova a přidáme játra. Mezitím utřeme česnek se solí a rozemeleme koření najemno.
Když jsou játra dobře propečená,...
více o Paštika z kuřecích jater
Přidáme rozinky, kandované ovoce, mandle, citronovou kůru a vše zapracujeme. Těsto necháme 30 minut odležet.
Na pomoučeném těstě vyválíme obdélník,...
více o Štola s marcipánem
Loupaný hrách namočíme na 5 - 12 hodin do 0,35 l sklenice se studenou vodou. Loupanou rýži namočíme na 0,5 - 12 hodin do sklenice se studenou vodou....
více o Matar dal khichdi falešný, základní recept
Loupanou rýži namočíme na 0,5 - 12 hodin do studené vody. Pouze slijeme vodu přes sítko. Vaříme ze studené vody 850 ml v hrnci se silnějším dnem. Před...
více o Ryžogalo falešné, základní recept
Fazole namočíme na 5-12 hodin do 0,35 l sklenice s vodou. Loupanou rýži namočíme na 30 minut do studené vody, včetně vyprání. 10 minut po namočení...
více o Gallo pinto karibské, základní recept
Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky.
Na rozehřátém másle necháme zpěnit cibuli. Přidáme nakrájenou mrkev, bramboru i petržel a vše...
více o Nejlepší mrkvový krém
Oloupanou půlku cibule nakrájíme na kostičky.
Na másle ji necháme zesklovatět. Přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku.
Zalijeme...
více o Krémový dušený špenát
Rozinky zalijeme rumem a necháme nasáknout.
Z vlažného mléka, trochy cukru a droždí necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Do mísy dáme mouku, sůl,...
více o Velikonoční věnec
Máslo, žloutky a cukry vyšleháme do pěny, přidáme ořechy, rozinky, kandované ovoce, mouku smíchanou s kypřícím práškem a nakonec vmícháme ušlehaný...
více o Velikonoční biskupský beránek II.