Jemně nasekanou cibulku zpěníme na másle. Petrželovou nať jemně nasekáme a přídáme k cibuli. Zalijeme vývarem a smetanou, promícháme a vaříme asi 5...
více o Petrželová omáčka
Z mouky, másla, vejce, cukru a soli pečlivě vypracujeme tuhé těsto. Utvoříme kouli a necháme ji 30 minut odležet v chladničce. Švestky vypeckujeme. Na...
více o Švestkový koláč
Fazole a čočku přebereme, propláchneme a uvaříme každé zvlášť ve vroucí vodě se špetkou prášku do pečiva. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku,...
více o Eintopf
V misce smícháme strouhanku a vločky, potom přidáme máslo, mandle, semínka a esenci. Vidličkou rozmačkáme do vymaštěné koláčové formy o průměru asi 18...
více o Celozrnný tvarohový koláč
Králíka přes noc namočíme do studené vody a poté odblaníme. Porce prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme a posypeme novým kořením. Nastrouhanou...
více o Králík na slanině
Plátky lososa osolíme, opepříme a na másle zprudka osmažíme po obou stranách. Smícháme víno, smetanu, kečup a nastrouhaný sýr. Touto směsí zalijeme...
více o Gratinovaný losos
Z mouky, soli, vody a oleje vypracujeme těsto, které necháme asi 2 hodiny odpočívat. Papriky rozpůlíme, zbavíme jadérek, dáme na plech pod gril, a až...
více o Krůtí závin
Vrchní části cuket podélně seřízneme a pokrájíme na kostičky. Cukety vydlabeme a vaříme v osolené vodě 5 minut, prolijeme studenou vodou a po okapání...
více o Plněné cukety krabím masem
Na másle podusíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a za stálého míchání smažíme až zrůžoví a začíná vonět. Přidáme prosátou...
více o Drožďová pomazánka
Máslo s cukrem ušleháme do pěny. Postupně zašleháme vejce. Přimícháme mouku s kypřícím práškem, kakao, čokoládu, sůl a víno. Umícháme hladké těsto....
více o Vinné kostky
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky. Pekáček vymastíme lžící másla a vložíme do něj brambory. Žampiony očistíme,...
více o Kuřecí stehna na bramborách
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a 15 minut opékáme na 40 g másla. Poté je vyjmeme osolíme, opepříme, nakrájíme na plátky a rozdělíme do 4 zapékacích...
více o Zapečené žampiony
Filé omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky, které pokapeme citronovou šťávou. Nízkou zapékací formu vymažeme, vysypeme a vložíme do ní...
více o Zapečené filé po cikánsku
Těsto: utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce, mouku a vypracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme z něj bochánek a zabalený do fólie, jej uložíme asi na 30...
více o Valentýnský dort
V hrnci uvedeme do varu mléko. Solamyl rozmícháme v 125 ml vody, přilijeme do mléka a necháme přejít varem. Po jednom přimícháme do omáčky žloutky....
více o Omeleta s hermelínem
Maso omyjeme, osušíme, odřízneme tučné kousky a nařízneme kapsy. V misce utřeme máslo se sýrem (můžeme ho nastrouhat), špetkou pepře a usekanou...
více o Rožnovské kapsy
Cibuli najemno posekáme a zpěníme na másle. Přilijeme trochu vývaru, promícháme a přidáme maso společně s kořením. Dusíme asi 15 minut, podléváme...
více o Pikantní toasty
Dno koláčové formy rovnoměrně pokryjeme deseti lžícemi cukru a zalijeme trochou vody. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vyřízneme jádřince a dílky vložíme...
více o Obrácený jablečný koláč
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, slaninu pokrájíme na nudličky, cibuli jemně posekáme. Sádlo a máslo rozehřejeme na těžké pánvi, přidáme...
více o Selské brambory
Cibuli posekáme, papriky rozpůlíme, zbavíme semen a nakrájíme na nudličky. Celer pokrájíme na kostičky, z rajčat vyřízneme stopky a rozkrojíme je na...
více o Kapří guláš
Brokolici rozebereme na růžičky a vaříme asi 10 minut v osolené vodě. Jogurt, smetanu a vejce rozšleháme, vmícháme nastrouhaný ovčí sýr, osolíme,...
více o Brokolicový koláč
Papriky a mrkev nakrájíme na kostičky, pórek na nudličky, květák rozebereme na růžičky a kukuřici necháme okapat. Květák s mrkví povaříme v osolené...
více o Míchaná zelenina po čínsku
Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na části másla, přidáme rozdrobené droždí a osmažíme, až zrůžoví. Zalijeme vodou, přidáme světlou máslovou jíšku,...
více o Polévka z droždí
Na másle osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout přidáme mouku rozmíchanou s paprikou a osmahneme dokud se paprika nerozpustí....
více o Mexická rybí polévka
Plátky masa mírně naklepeme, po obvodu na několika místech nařízneme, osolíme a okořeníme černým pepřem. Kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky a...
více o Dušené hovězí plátky
Housku namočíme do studené vody. Naťové cibulky očistíme, opereme a nakrájíme na kolečka. Spolu s lžící hořčice je vmícháme do 150 g tvarohu. Pak...
více o Plněná sekaná pečeně
Porce slepice protkneme slaninou, osolíme a opečeme na másle a oleji. Vyjmeme, do tuku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Vmícháme...
více o Slepice na smetaně
Očištěnou mrkev a celer nastrouháme na nudličky, přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli, vložíme na máslo a osmahneme. Osmahnutou zeleninu...
více o Selská polévka
Porce kapra opereme, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a nacháme asi hodinu uležet. Pak je lehce osušíme utěrkou a opečeme na grilu po každé straně...
více o Kapr na grilu s křenem
Čerstvě utržené květy černého bezu, co nejhustší, omyjeme a necháme okapat. Ušleháme těstíčko z másla, mouky, mléka, soli a vajec. Mléko se při...
více o Jihočeské Kosmatice
Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli a petrželku najemno nasekáme. Na rozehřátém másle necháme zesklovatět cibuli, přidáme petrželku a krátce...
více o Houby na smetaně
Cibuli a česnek oloupeme, rajčata spaříme, oloupeme a zbavíme semen. Vše pokrájíme na kostičky. Brokolici rozebereme na růžičky. Maso nakrájíme na...
více o Krůtí ragú s brokolicí
Do kotlet prořízneme kapsy. Šunkou obalíme plátky sýra a zasuneme je do kapes v kotletách a sepneme jehlami. Opepříme. Na pánvi rozehřejeme máslo a...
více o Kotlety plněné šunkou a sýrem
Měkké máslo, cukr a žloutek utřeme do pěny. Postupně přidáváme mandle, hladkou mouku a zpracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme bochánek, zabalíme jej do...
více o Mandlové řezy
Chléb nakrojíme na obou koncích svisle tak, aby na každém okraji bylo nedokrojeno 5 cm a dole zůstal 1 cm široký pruh. Vodorovně od řezu k řezu...
více o Selské sendviče
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum.
Do 100 ml teplého mléka,...
více o Rumové koblihy
Do velké mísy vysypeme piškoty. Uvaříme silné kakao, necháme vychladnout, piškoty pokropíme rumem a kakaem. V jiné misce utřeme máslo, cukr a kakao....
více o Nepečený dort
Žampiony nakrájíme, uvaříme a umeleme. Z mouky a vývaru připravíme bešamel, přidáme umleté žampiony a žloutek rozšlehaný ze šlehačkou, vše zalijeme...
více o Polévka Petra Velikého
Lazaně uvaříme a zároveň spaříme pórek. Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě je uvaříme doměkka. Plátky lazaní naplníme sýrem, pórkem, krabí...
více o Plněné lazaně
Sušené houby namočíme alespoň na 1/2 hodiny do studené vody. Očištěné brambory a kořenovou zeleninu propláchneme studenou vodou, nakrájíme na kostičky...
více o Bramboračka
Chléb a sýr nakrájíme na čtverečky, chleba slabě potřeme máslem, sýr posypeme paprikou. Mezi dva chleby dáme sýr, napíchneme na grilovací jehly a...
více o Sýr jako ražniči
Kysané zelí nadrobno překrájíme dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme sůl a kmín.
Vaříme asi 15 minut a zalijeme mlékem s rozšlehanou moukou a opět...
více o Polévka z kysaného zelí
Očištěné, oprané drůbky a cibuli vložíme do 1 l studené vody, osolíme a zvolna vaříme téměř doměkka. Do vývaru přidáme růžičky květáku, mrkve a vše...
více o Drůbková polévka
Kuře očistíme, kůži na prsou oddělíme od masa, uvnitř kuře osolíme a vetřeme majoránku.
Housky namočíme do mléka a po prosáknutí důkladně vymačkáme....
více o Maďarské kuře s nádivkou
Dobře očištěný a omytý pórek a oloupanou cibuli nakrájíme na nudličky a mírně osmahneme na másle. Zeleninu zasypeme moukou a ještě chvíli smažíme.
Pak...
více o Šči s brambory
Žloutky s cukrem ušleháme do pěny a přidáme hrubou mouku tak, aby těsto bylo hodně husté. Z bílků, cukru ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do...
více o Jablečný koláč
Do skleněných nebo keramických misek rozdělíme část másla a nadrobíme sýr. Posypeme sladkou paprikou a dáme do trouby rozpéci. Uvedeme do varu...
více o Panagjurská vejce
Bůček omyjeme a špičatým ostrým nožem v něm uděláme kapsu.
Žloutky rozšleháme v mléce a osolíme. Do této směsi dáme zvlhčit housky nakrájené na...
více o Plněný vepřový bůček
Křidélka i stehna opláchneme a osušíme. Cibuli nakrájíme nadrobno, stroužky česneku přepůlíme.
Na rozehřátém oleji maso za stálého obracení důkladně...
více o Kuře na víně se zeleninou
Maso opláchneme, osušíme a nařízneme do něho kapsu. Omyjeme a očistíme cukety a asi 150 g nakrájíme na kostičky. Z toastové chleba odkrojíme kůrku a...
více o Plněná krůtí pečeně