V malé misce za pomoci lžíce rozetřete na hladkou kašičku rozdrobené droždí se lžící cukru. Přilijte polovinu teplého mléka (v mléce udržíte prst) a...
více o České buchty
Brambory oloupejte a nakrájejte na stejně velké kusy, povařte v osolené vodě asi 15 minut. Vodu z brambor částečně slijte a v hrnci ponechte asi jednu...
více o Opečené škubánky s mákem
Kuře naporcujte na 4 části a ze všech stran je osolte. V silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a porce kuřete na něm ze všech stran orestujte...
více o Kuře na paprice
V zadělávací míse smíchejte nadrobené droždí s cukrem a vlažným mlékem. Přidejte jogurt, 1 vejce, citronovou kůru, vanilku, tuzemák, špetku soli,...
více o Pražský koláč s opilými hruškami
Kapustu zbavte tuhých vrchních listů, operte, osušte, rozčtvrťte a 15 minut povařte ve vroucí osolené vodě.
Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a...
více o Kapustový pudink
Den předem, nejlépe odpoledne, osolte a opepřete maso a vložte do pekáče. Přidejte k nim bobkový list, 4 snítky tymiánu, 3 šalotky a česnek. Podlijte...
více o Trhaný králík na krupicové kaši
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Sýry nastrouhejte nahrubo, uzené pokrájejte na malé kostičky.
V kastrolu rozehřejte máslo, přisypte mouku a...
více o Makarony se sýrem
Na rozpuštěném másle osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na klínky pokrájené žampiony a smažíme do povadnutí. Vše zaprášíme moukou a...
více o Maďarská medvědí polévka
Na rozpuštěném másle osmažíme dosklovata drobně pokrájenou cibuli, přidáme pokrájené čerstvé nebo rozmrazené houby, kmín, bobkový list, nové koření a...
více o Smetanová polévka s medvědím česnekem
Máslo si roztopíme v hrnci nebo mikrovlnné troubě a nalijeme v tekuté podobě do hrnku, aby trochu vychladlo.
Všechny suroviny mimo roztopeného másla a...
více o Maková buchto - bábovka
Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky, vložíme do misky a okořeníme rozmarýnem, pepřem a solí. V lednici necháme odležet alespoň 30 minut, ideálně přes...
více o Červené fazole s kuřecím masem
Rohlík pokrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. Přidáme jogurt, promícháme. Přidáme změklé máslo s vanilkovým cukrem a solí, promícháme. Přidáme...
více o Tvarohové noky (knedlíky) s ovocem
Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a na másle s olejem orestujte doměkka. Česnek oloupejte, zbavte klíčků a prolisujte do misky. K cibuli přidejte...
více o Krémová česnečka
Brambory pokrájíme na menší kusy, zalijeme vodou těsně nad brambory a osolíme. Růžičky květáku naskládáme na brambory a vaříme vše doměkka. Pokud...
více o Bramborovo-květáková kaše
Studené nasekané máslo, prosátou mouku a sůl zpracujte v drobenku, do které přidejte vychlazenou smetanu ke šlehání a vše rychle zpracujte v hladké...
více o Kremrole se sněhem a citronovou šťávou
Změklé máslo vyšlehejte s medem do pěny. Poté postupně zašlehejte vejce jedno po druhém a semínka z vanilkového lusku. Do máslové směsi zapracujte...
více o Špaldové sušenky s meruňkovou marmeládou
Troubu zahřejte na 160 °C. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, postupně zašlehejte vejce jedno po druhém. Do máslového krému poté zapracujte...
více o Tvarohový mazanec
Troubu rozehřejte na 180 °C. Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem. Poté postupně vmíchejte smetanu. Přidejte mouku a prášek do pečiva. Dobře...
více o Mini bábovkoví zajíci
Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na poloviny a vyválejte dva stejné obdélníky. Těsto by mělo být tenké asi...
více o Skořicoví zajíci z listového těsta
Troubu rozehřejte na 180 °C. Ve vodní lázni rozpusťte nakrájené máslo a nalámanou čokoládu. Metličkou míchejte, aby se vše dobře spojilo. Odstavte.
V...
více o Velikonoční brownies
Mandle vložte do mixéru a spolu s piškoty rozmixujte dohladka. Přidejte moučkový cukr, máslo a mléko a vše zpracujte do kompaktní hmoty. Těsto dejte...
více o Mandlová kuřátka
Do větší mísy nasypejte všechny suché ingredience. Vanilkový lusk rozřízněte, špičkou nože vyberte semínka, přidejte je do mísy a znovu důkladně...
více o Velikonoční sušenky
Smíchejte ingredience na krém a dejte ho na 1 hodinu chladit do ledničky. Troubu rozehřejte na 180 °C. Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno. Vejce...
více o Mrkvové muffiny
Troubu rozehřejte na 180 °C. Ve velké míse vyšlehejte polotuhý sníh z bílků a špetky soli. Postupně přidávejte krystalový cukr a šlehejte, dokud se...
více o Pavlova s citronovým krémem
Uzené dejte do menšího hrnce a zalijte vodou tak, aby bylo ponořené. Vařte jej asi 30 minut. Poté maso vyjměte, nechte vychladnout a pokrájejte ho na...
více o Polentové bábovičky s uzeným
Kadeřávek zbavte tuhých stonků, natrhejte ho na kousky, dejte do cedníku, spařte horkou vodou, propláchněte studenou a dobře osušte v utěrce nebo...
více o Nákyp z quinoy s kadeřávkem a semínky
Uzené maso dejte do menšího hrnce, zalijte vodou tak, aby bylo ponořené a vařte ho asi 30 minut. Mezitím nakrájejte housky na kostičky a dejte do mísy...
více o Velikonoční hlavička
Z vykostěných králičích nebo kuřecích stehen nakrájíme menší kusy (velké asi jako dlaň), vyšší části masa můžeme přes fólii naklepat. Řízky osolíme,...
více o Řízečky k obědu i na cesty
Krevety očistíme, kdo chce, poslední díl (ocásek) můžeme ponechat. Během jídla si je za ocásek můžeme brát rovnou z talíře a až poté dávat na...
více o Koprové krevety s těstovinami
Žloutky dáme do mísy, vyšleháme je s polovinou vanilkového (skořicového) cukru a cukrem krupicí, přimícháme zakysanou smetanu s mlékem a polohrubou...
více o Trhanec s jahodovým (ovocným) přelivem
Trhanec: žloutky vyšleháme se solí, přilijeme mléko, přisypeme mouku, dochutíme kořením nebo bylinkami dle chuti, dobře promícháme a necháme cca 15...
více o Slaný žampionový trhanec
Houby pokrájíme, krátce spaříme ve vroucí vodě, necháme okapat. Pokud nejsou houby čerstvé, použijeme mražené.
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na...
více o Rychlá houbová omáčka
V pánvi necháme rozpustit máslo s troškou oleje, přisypeme na slabší klínky pokrájené fenykly a na kolečka pokrájený pórek. Smažíme dosklovata, za...
více o Fenyklová směs
V míse ušleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme tvaroh, změklé máslo a opět důkladně prošleháme. Krupici promícháme s kypřicím práškem a vmícháme do...
více o Tvarožník s drobenkou
Mouku prosejeme do mísy, smícháme ji se solí, doprostřed uděláme důlek, přidáme rozdrobené droždí, trochu pocukrujeme a zalijeme troškou vlažného...
více o Smetanové koláčky
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, pak do směsi zašleháme změklé máslo. Přidáme prosetou mouku s kypřicím práškem, mandle, rozinky a pokrájené...
více o Biskupský chlebíček
Plátky toastového chleba opečte nasucho v troubě a v sáčku nebo ve food processoru nadrťte na drobky. Sýr nastrouhejte, petrželku nasekejte nadrobno....
více o Zapečené brambory se sýrovou strouhankou
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, pokrájejte na kousky a dejte do menší pánve. Z dobře omytého citronu nastrouhejte kůru, poté vymačkejte šťávu,...
více o Jablkový crumble s ořechy a brusinkami
Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a pokrájejte na větší kousky. Dejte do zapékací mísy, zalijte citronovou šťávou a přidejte hřebíček.
Perníčky nadrobte...
více o Hruškový crumble s perníkem
Nejdříve si připravte pyré. Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Dýni, například hokkaidó, rozkrojte napůl a vydlabejte...
více o Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra
Veku (toustový chléb) pokrájíme na plátky, pokud ji nemáme již předkrájenou. Tvaroh si dle chuti osladíme, záleží i na sladkosti povidel. Povidla si...
více o Tvarohovo-povidlové smaženky
V pánvi rozpustíme máslo, na kterém osmažíme osolené a pokmínované filety candáta. Smažíme nejprve kůží dolů, pak otočíme a krátce osmažíme i z druhé...
více o Máslový candát s kmínem a česnekem
Telecí maso osolíme a opepříme, pokud budeme používat plec, která nemusí být kompaktní, zpevníme ji provázkem a pokud použijeme sušší část masa (kýtu)...
více o Telecí na divoko
Jablka oloupejte, nakrájejte na čtvrtky, zbavte jádřinců a namočte do mísy s vodou a trochou citronové šťávy. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a...
více o Tarte tatin (obrácený koláč)
Rýži dobře propláchněte vodou, vsypte ji do rendlíku, přidejte špetku soli, lžíci cukru a zalijte mlékem. Za stálého míchání uvařte rýži doměkka,...
více o Rýžový nákyp