Umlít ovesné vločky (jemné) šrotovníkem na směs hrubé mouky a krupice (do zásoby). Jemnější směs viz poznámka níže.
Den předem, v 0,5 l nádobě, do 320...
více o Ovesný pudink, základní recept
Tvarohová náplň: Nejprve zalijeme rozinky rumem a necháme je rozležet. Do mísy dáme tvaroh, přidáme moučkový a vanilkový cukr, žloutek a vše zamícháme...
více o Náplně do buchet
Všechny suroviny dáme do mísy a umícháme hladké těsto.
Těsto nalijeme na hlubší plech vyložený pečícím papírem, dáme do trouby vyhřáté na 160 °C a...
více o Hrnkový makovec
Nejprve připravte kvásek. Do misky nalijte vlažné mléko, přidejte 2 lžíce cukru a nadrobte droždí, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít. Než...
více o Merhované koláče s tvarohem a mákem
Do mísy dáme sypké suroviny včetně mletého máku, přidáme máslo nakrájené na kostky, žloutek a kůru z citrónu. Vypracujeme těsto a dáme ho na pár hodin...
více o Makové linecké
Brambory oloupejte, pokrájejte na kousky a ve větším hrnci uvařte doměkka. Vodu z uvařených brambor slijte do mísy. Asi polovinu jí vraťte do hrnce k...
více o Škubánky s mákem a švestkovou omáčkou
Brambory oloupejte a nakrájejte na stejně velké kusy, povařte v osolené vodě asi 15 minut. Vodu z brambor částečně slijte a v hrnci ponechte asi jednu...
více o Opečené škubánky s mákem
Mouku prosejeme do mísy, smícháme ji se solí, doprostřed uděláme důlek, přidáme rozdrobené droždí, trochu pocukrujeme a zalijeme troškou vlažného...
více o Smetanové koláčky
Na korpus prošlehejte vejce se smetanou a cukrem, přidejte švestky a lehce vmíchejte zbylé ingredience.
Hotové těsto nalijte do vyššího plechu...
více o Makovec s ledovou polevou
Brambory uvařte ve slupce, nejlépe den předem. Vychladlé je oloupejte a nastrouhejte najemno do mísy. Přisypte mouku, sůl, změklé máslo a vejce....
více o Švestkové knedlíky z bramborového těsta
V míse smíchejte mouku, krupici, cukr, skořici a sůl. Postupně přidávejte změklé máslo, nakonec vmíchejte podmáslí. Míchejte, dokud se vše společně...
více o Švestková galetka
Vejce vyšleháme s cukrem a povidly. Přidáme jogurt a olej, promícháme, přisypeme mák, mouku s kypřidlem a opět dobře promícháme.
Těsto nandáme do...
více o Vláčná maková buchta / bábovka s povidly
Omytou mladou cuketu nastrouháme na struhadle s velkými slzami do mísy. Přidáme mák, cukry, vejce, olej, citronovou kůru i šťávu a dobře promícháme....
více o Cuketovo-citronový makovník / makovec
Nejprve si připravte těsto. Droždí promíchejte s trochou vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a 2 lžičky mouky. Nechte vzejít kvásek. Potom k němu...
více o Řepánky
Troubu předehřejte na 170 °C. Připravte si máslem vymazanou a moukou vysypanou formu.
Vložte suché přísady do mísy, promíchejte a dejte stranou. V...
více o Hrnková bábovka s citronovou kůrou a mákem
Nejdříve si připravte náplň. Mléko nalijte do hrnce a svařte s mletým mákem. Přidejte mleté piškoty, rum, mletý hřebíček a lžíci povidel. Vše společně...
více o Třešňovo-makový závin
V míse rozšlehejte vejce s moučkovým i vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou. Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko podle...
více o Makový chlebíček s pomerančovou kůrou
Ve vlažném mléce rozmíchejte 2 lžíce cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.
Na tvarohovou náplň prošlehejte...
více o Posvícenské koláče
Těsto: z mléka, droždí a cukru uděláme kvásek, který přidáme do mísy s moukou, vanilkovým cukrem, změklým máslem a vejcem. Vypracujeme hladké tužší...
více o Motaný makový / ořechový závin
Hladkou mouku smícháme v míse s mákem a cukrem. Pokud chceme, můžeme přidat i kakao. Přidáme změklé máslo a žloutky, vypracujeme hladké těsto, které...
více o Makové koláčky s povidly - cukroví
Množství dle chuti a počtu strávníků. Švestky opláchneme a vypeckujeme. Kdo chce, může je pomlít nebo rozmixovat, my raději, když sem tam nějaký ten...
více o Švestkové těstoviny
Z teplého mléka, droždí a cukru založte kvásek a nechte jej vzejít. Poté přisypte mouku a špetku soli a vypracujte hladké těsto. nechte ho na teplém...
více o Buchty na páře
Žloutky vyšleháme s cukry, přidáme mléko, jemně nastrouhané brambory, mák a mouku s prášky do pečiva. Nakonec do těsta vmícháme bílky vyšlehané do...
více o Bramborová bábovka s mákem ala makovník
Dortovou formu o průměru cca 25 cm nebo menší pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Švestky přepůlíme a vypeckujeme.
Do mísy nastrouháme...
více o Makový koláč (makovník) se švestkami
Troubu předehřejte na 180 °C.
Postupně promíchejte všechny igredience kromě švestek. Formu na muffiny vymažte máslem a vysypte moukou. Na dno dejte...
více o Švestkové muffiny s mákem (hrnkový recept)
Všechny suroviny kromě hrozinek ušleháme dohladka. Nakonec lehce vmícháme hrozinky a těsto nalijeme do vymazané bábovkové formy. Pečeme při 180°C cca...
více o Maková bábovka hrníčková a rychlá
Z droždí, mléka a cukru si necháme vzejít kvásek, který pak přidáme do mísy k mouce a změklému máslu. Přidáme vejce, sůl a vypracujeme hladké těsto,...
více o Makový (ořechový) závin od Lidušky
Z ingrediencí umícháme těsto.
Na plech vložíme pečící papír.
Těsto vlijeme na plech s pečícím papírem a stěrkou rovnoměrně rozetřeme.
Vložíme do...
více o Makovec
Celá vejce vyšleháme s cukry, přistrouháme jedno oloupané jablko bez jádřinců, přilijeme olej a mléko a vše promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem,...
více o Vláčný makovník / makovec
Mouku nasypeme se solí do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme půlku vanilkového cukru, přilijeme trošku vody a...
více o Švestkové knedlíky s povidly
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, které posypeme půlkou vanilkového cukru a zalijeme troškou vlažné vody. Vše...
více o Makové knedlíky - kynuté
Zahřejte 1/2 mléka, rozdrobte do něj droždí a přidejte lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek.
Mezitím utřete do pěny máslo se žloutky, oběma cukry, kůrou...
více o Kynuté makové buchty
Troubu rozehřejte na 180 °C. Čokoládu rozpusťte.
Měkké máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Po jednom zašlehejte žloutky o pokojové teplotě....
více o Třešňový dort s mákem
Obě formy vyložte pečicím papírem a lehce je vymažte máslem. Vyšlehejte žloutky s cukrem do nadýchané světlé pěny, vmíchejte mák.
V další míse...
více o Makový dort s malinami
Nudle uvařte podle návodu a sceďte.
Blumy vypeckujte. Rozehřejte 50 g másla a ovoce opečte.
Nudle promíchejte s třetinou máku, přidejte ovoce, zasypte...
více o Nudle s mákem a ovocem
1.Nejprve vložíme těstoviny do vroucí osolené vody.
2.Mák smícháme s moučkovým cukrem. dle chuti.
3. Dáme rozehřát do menšího kastrůlku máslo.
4...
více o Těstoviny s mákem (Klasika)
Obě mouky prosejte do mísy. Přidejte oba cukry a promíchejte. Mléko ohřejte nesmí být horké. Do poloviny vmíchejte dvě lžíce sypké směsi, rozdrobte...
více o Posvícenské koláčky I.
Mouku nasypeme do mísy a promícháme se špetkou soli. Uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zasypeme vanilkovým cukrem a...
více o Povidlové knedlíky kynuté - bez vajec
Do misky nasypeme mouku, cukr (krupice nebo krystal), půlku vanilkového cukru, prášek do pečiva, špetku soli a mák. Promícháme sypkou směs a přidáme...
více o Makové muffiny s ovocem
Smícháme sypké ingredience a přimícháme do nich postupně tekuté. Vše zamícháme a vylijeme na vymazaný a vysypaný pekáček. Lze i na plech, ale moučník...
více o Makovník, Makovec
Z vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžíce cukru a lžíce mouky připravíme kvásek. Osolenou mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou...
více o Hrníčková kynutá bábovka s makovou náplní
Brambory ve slupce uvaříme doměkka, slijeme a necháme zchladnout. Pak oloupeme a nastrouháme. Nejlepší jsou brambory vařené den předem a moučnaté....
více o Bramborové šišky / noky (nejen) s mákem
Do mísy nasypeme mouky s cukry a solí, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme žloutky, rum, vlažné mléko a máslo....
více o Buchty, koláče, záviny se „šimlem“
Mouku, kůru, cukry, mák a kypřidlo smícháme v míse. Přidáme vlažné máslo, mléko, vejce a dobře promícháme. Nakonec vmícháme do těsta nadrobno...
více o Makové muffiny (nejen) se švestkami
Mléko svaříme se solí a tukem. Do vařícího mléka nasypeme mouku (300-400 g) za stálého míchání. Čím méně mouky přidáme, tím budou knedlíky jemnější....
více o Jemné ovocné knedlíky z odpalovaného těsta