Okrájená jablka zbavená jadřinců nakrájíme na větší kostičky a nasypeme je do hrnce s rozehřátým máslem, přidáme k nim i napůlené švestky či blumy,...
více o Koláč "Dobrota"
Z uvedených surovin zaděláme polotuhé vláčné těsto a necháme vykynout. Během kynutí si můžeme přpravit nádivku ze svařeného cukru a dalších...
více o Česká maková vánočka
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, očistíme a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva, Heru, cukr, vejce a...
více o Závin z bramborového těsta
Mák uvaříme v mléce, osladíme a zahustíme strouhaným perníkem.
Podáváme místo krému k dukátovým buchtičkám nebo s kynutými knedlíky.
Do omáčky můžeme...
více o Maková omáčka II.
Vypracujeme těsto, rozdělíme na 2 díly, jeden položíme na vymazaný y vysypaný plech. Poklademe polovinou makové směsi, pokapee štávou ze švestkového...
více o Koláč plný máku
Zpracujeme těsto a necháme vykynout. Umletý mák smícháme s cukrem, aby byl sladký.
Vykynuté těsto rozdělíme na větší čtverce, poklademe je smíchaným...
více o Šátečky s mákem a švestkami
Těsto vyválíme na tenký plát.
Umletý mák uvaříme v oslazeném mléce s citronovou kůrou a zahustíme strouhaným perníkem. Směs necháme vychladnout a poté...
více o Makový závin s višněmi
Žloutky třeme s cukrem, přidáme mouku, prášek do pečiva, olej, vodu - dle hustoty, a tuhý sníh z bílků. Do 1/3 těsta přidáme nemletý mák a 2 lžíce...
více o Makové řezy s jablky
Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Smetanu ušleháme a obě hmoty spojíme. Vařený brambor po zchladnutí nastrouháme na jemném...
více o Maková dobrota s citronovou polevou
Z vlahého mléka, trocha cukru, lžíce mouky a droždí vytvoříme kvásek a necháme vzejít. Škvarky posekáme, smícháme zbylé ingredience včetně kvásku,...
více o Škvarkové placky pravé
Suroviny na těsto vymícháme do hladkého těsta, které nalijeme na vymazaný, vysypaný plech,na těsto nasypeme švestky, pak ořechy a drobenku. Vložíme do...
více o Makovec se švestkami
Listové těsto rozválíme na placku, rozkrájíme na čtverce 8x8 cm, naneseme lžící vychladlou makovou nádivku (mák povařený v mléce, s cukrem, skořicí do...
více o Koláčky s makovou náplní z listového těsta
Listové těsto rozválíme na plát, rádlem krájíme obdélníky. Na každý dáme makovou nádivku, přehneme, okraje přitiskneme.
Nůžkami ten kraj, který jsme...
více o Makové hřebeny z listového těsta
Nejprve si uděláme 9 palačinek, poté začneme s přípravou náplní: tvaroh rozmícháme se 100 g cukru a 1 vejcem, mák semeleme, přidáme 100 g cukru, 1 dcl...
více o Královský štrúdl
Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout.Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené...
více o Tříbarevné pletýnky
Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout. Vykynuté těsto rozdělíme tak, že větší...
více o Slavnostní koláč
Cukr, žloutky a med utřeme do pěny, přidáme čokoládu, citronovou kůru a štávu, mák, oříšky a koření, pak vmícháme sníh z bílků a mouku, pečeme v mírné...
více o Makový dort s ovocem
Očištěná jablka pokrájíme na kostky a podusíme se 100 g cukru. Žloutky vymícháme s 300 g cukru, postupně vmícháme olej, vodu, mouku s práškem do...
více o Makový jablečník
Mléko s mákem a krupicí vaříme tak dlouho, až se mléko skoro vstřebá. Pak přidáme vše ostatní, nakonec vejce. Pak přichutíme rumem nebo džemem (nemusí...
více o Maková nádivka do koláčů a buchet
Vložíme v daném pořádí do domácí pekárny, zapneme program klasik, velikost 2, barva střední. Chleba je moc dobrý i samotný nebo jen s máslem....
více o Vynikající tmavý chleba
Ušleháme vejce s cukrem, potom přidáme vodu, mák, hladkou mouku a prášek do pečiva. Těsto nalijeme na vymazaný a strouhankou vysypaný plech a upečeme...
více o Krémový makový koláč
Máslo, med, cukr dobře utřeme, přidáme mák nebo kokos, vanilkový cukr a citronovou kůru, nakonec vpracujeme mouku. Těstem naplníme formičky a pečeme v...
více o Bílé pracny
Mák na hodinu namočíme do mléka, aby nabobtnal. V míse našleháme žloutky, cukr a olej. Do našlehané směsi střídavě sypeme prosátou mouku s práškem do...
více o Makovec z celého máku
Všechny sypké přísady promícháme, přidáme ostatní a vymícháme polotekuté těsto. Dle potřeby přidáme mléko. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a...
více o Makovec se lněným semínkem
Smícháme všechno dohromady. Dáme na vymazaný pekáč a pečeme asi 30 minut při 120 °C. Je to rychlý a výborný moučník.
Používám i další 3 varianty (mák...
více o Makovec raz dva - výborný
Vymažeme bábovkovou formu a vysypeme moukou. Mouku, cukry, vajíčka, mléko, olej (heru), mák a kypřící prášek smícháme, můžeme použít ruční mixér....
více o Makovo-rozinková bábovka
150 g medu vyšleháme se změklou herou do pěny, po jednom zašleháme vejce, po částech mouku s práškem do pečivem a pak nasekanou kandovanou citronovou...
více o Mramorové řezy s mákem
Ingredience smícháme a upečeme. Nahoru dáváme polevu... buď citron utřený s cukrem nebo čokoládovou. Buchta je nadýchaná, něco mezi makovníkem a...
více o Maková buchta vláčná
Trhankovou pšenici nejdříve opražíme nasucho, pak zalijeme vodou, nepatrně osolíme, vaříme asi 20 minut na kaši. Uvařenou vychladlou pšenici smícháme...
více o Pšeničný sladký nákyp s ovocem
Vše kromě vejce a kvasnic zpracujeme se studenou vodou na husté těsto a necháme jej v chladu odležet nejlépe přes noc. Poté vmícháme vejce, v důlku z...
více o Bombastický celozrnný makovec s mrkví
Těsto rozdělíme na 4 části. Každou rozválíme na pomoučeném válu a posypeme strouhanými jablky, mletým mákem nebo ořechy, mletou skořicí a rozinkami....
více o Ovocný závin
Zpracujeme těsto a necháme odležet v lednici 2-3 hodiny. Potom plníme ovocem. S těstem se velice dobře pracuje a je voňavé. Vaříme asi 6-7 minut. Jak...
více o Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem II.
Rozinky předem namočíme do rumu nebo do vody. Nejprve uděláme kvásek. V 200 ml mléka rozmícháme hrubou mouku, droždí, cukr a špetku soli. Zaprášíme...
více o Makový závin III.
Rozehřejeme margarín s olejem, přidáme med a smícháme. Rozšleháme vejce s mlékem a jogurtem. Šlehané vejce smícháme s tukem a medem, přidáme mák a...
více o Jogurtovo-mrkvový koláč s mákem
Z droždí, trochy mléka, mouky a cukru připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Z kvásku i ostatních přísad vytvoříme vláčné těsto. Mletý mák smícháme s...
více o Bábovka s mákem
Žloutky a cukr ušleháme do pěny, pak přidáme tvaroh, olej, mák, mouku s práškem do pečiva, rum a rozinky. Nakonec lehce zamícháme sníh z bílků. Těsto...
více o Tvarohový makovec
Všechny suroviny smícháme, těsto nalejeme do vymazaného a vysypaného plechu a pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Na vychladlý makovec můžeme dát...
více o Makovec bez vajec II.
Ze všech surovin na těsto uděláme drobenku. Polovinu nasypeme do vymazané, nebo papírem vyložené dortové formy a přitlačíme. Pak uvaříme klasický...
více o Křehký, výjimečně dobrý makový koláč
Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme vlažnou vodu, olej, vmícháme mouku s práškem do pečiva a mletý mák. Nakonec sníh. Formu vymažeme a vysypeme a...
více o Hrnkový makový beránek
Těsto: mouku, moučkový a vanilkový cukr, sůl a droždí promícháme. Přidáme vlažné mléko, vejce a zaděláme těsto. Necháme 15 min. na teplém místě kynout...
více o Beránek s makovými kudrnami
Vše nasypeme a nalijeme do mísy robota a uhněteme nebo klasicky v míse rozmícháme.
**Maková náplň:** umletý mák uvaříme v mléce (aby byl jak řidká...
více o Buchty kynuté
Jáhly spaříme vařicí vodou. V nové vodě přivedeme k varu, mírně vaříme bez míchání 15 minut.
Necháme 30 minut dojít na vypnuté plotně pod utěrkou.
Po...
více o Jáhlová (pohanková) kaše nasladko
Vzešlým kváskem zaděláme těsto a necháme asi hodinu kynout.
Mezitím si připravíme náplně a z pečícího papíru vystřihneme 5 kol o průměru 25 cm ...
více o Domažlický koláč
Ovesné vločky, mrkev, pomerančovou šťávu, mák a mouku smíchanou s práškem do pečiva promícháme a přidáme cukr a vanilkový cukr ušlehaný s olejem a...
více o Netradiční makovec
Hrušky oloupeme, odjádříme a nakrájíme na malé kousky.
Banány vidličkou rozmačkáme v misce, přidáme mák, hrušku a zázvor a promícháme. Podle chuti...
více o Ztracený banán
Předehřát troubu na 180 °C. Vymastit máslem asi 23 cm bábovkovou formu a vysypat ji moukou. Vyklepat přebytek mouky.
Našlehat máslo do hladka....
více o Bábovka s mákem z Vídeňské kavárny
Amasaké: přes noc či déle namočíme pšenici. Druhý den uvaříme pohanku (10 minut vařit se špetkou soli, 1/2 hodiny nechat dojít pod utěrkou). Necháme...
více o Pohankové Amasaké s mákem
Na vále zpracujeme těsto, necháme ho chvíli odpočinout a poté 2/3 těsta rozválíme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem.
Potřeme nádivkou a ze...
více o Makové řezy III.
Vypracujeme vláčné těsto.
Náplň maková: mléko svařte s cukrem a ostatními přísadami.
Těsto rozdělte na 2 části a obě vyválejte na 2 placky tenké,...
více o Makový závin II.