V hrnci rozehřejeme ghí nebo máslo a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme také většinu česneku nakrájeného na plátky (bokem...
více o Poctivá česnečka
Droby odblaňte a nakrájejte na drobnější kousky. V hrnci rozpusťte polovinu másla. Přidejte kmín, nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli a krátce...
více o Husí kaldoun s játrovými knedlíčky
Z bedel odstraňte nožičky a klobouky nakrájejte na nudličky. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli na něm orestujte,...
více o Dršťková z bedel
Mrkve a cuketu očistíme a nastrouháme. Pokud cuketa pustí vodu, vymačkáme ji.
Dále přidáme vejce, mouku, nastrouhaný sýr a dochutíme solí, pepřem,...
více o Mrkvovo-cuketové placičky
Očištěné hříbky pokrájejte na plátky. Polovinu sádla rozpusťte v kastrolu a vsypte nakrájené hřiby. Duste je ve vlastní šťávě, dokud nevydusíte...
více o Houbový guláš
Do misky nalijeme mléko a přidáme na drobné kostičky nakrájené rohlíky, které necháme nasáknout. Kopřivy přelijeme horkou vodou a ihned zalijeme vodou...
více o Velikonoční sekaná s kopřivou
Propláchnutý hrách a kroupy přes noc zvlášť namočíme.
Obojí samostatně uvaříme doměkka v osolené vodě.
Mezitím na sádle opečeme na kostičky nakrájenou...
více o Šoulet
Brambory a polovinu cukety nastrouháme najemno, zbylou cuketu spolu s mrkví nahrubo a vše dáme do mísy. Přidáme prolisovaný česnek 2 vejce, žervé, sůl...
více o Cuketové placičky s žervé
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, špekáčky na půlkolečka nebo na kostičky, cibuli pokrájejte nadrobno.
Na dvou lžících oleje osmažte cibuli...
více o Buřtguláš podle časopisu F.O.O.D.
Pohankové kroupy uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Mezitím si na rozehřátém oleji opečeme na plátky nakrájené žampióny (jemně je osolíme)...
více o Pohankové risotto s houbami
Cuketu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Nastrouháme i tvrdý sýr. Cibuli, špek a uzené maso nakrájíme na menší kostičky. Přidáme mouku, prášek do pečiva...
více o Cuketová nádivka s uzeným masem
Celer oloupejte a nastrouhejte najemno. Sýr nastrouhejte nahrubo, petrželku nasekejte najemno. Vše dejte do větší mísy, přidejte vejce, vločky, mouku,...
více o Celerové karbanátky
Vepřový bok a hovězí maso očistíme, nakrájíme na větší kousky a na masovém strojku umeleme.
Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme mlékem. Cibuli s...
více o Domácí sekaná pečeně
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky, uvařte doměkka a slijte.
Než se uvaří brambory, nakrájejte na kostičky chléb, nastrouhejte sýr, utřete...
více o Vyprošťovací česnečka
Dvě střední cukety, neoloupané a nastrouhané nahrubo, smíchejte se lžičkou soli. Po čtvrt hodině cuketa pustí vodu. Sceďte ji a z cuket ještě pořádně...
více o Jarní nádivkové muffiny
Slaninu pokrájejte na malé kostičky, dejte do pánve a vypečte dozlatova. Zelí pokrájejte na co nejmenší kousky a přidejte ke slanině. Krátce poduste a...
více o Zelňáky se zelným salátem
Mladé cukety nakrájíme na tenké plátky na struhadle nebo pomocí škrabky. Plátky dáme do cedníku, osolíme více než obvykle a promícháme - uvolněná voda...
více o Křupavé cuketové placičky
Hrách namočte předem na cca 6 hodin do vody.
Hrách slijte, zalijte čerstvou vodou, přidejte bujón a uvařte do měkka (cca 30 minut). Hrách vařte tak...
více o Hrachová kaše s klobásou a kyselou okurkou
Oloupané brambory nastrouháme do mísy na středně velkých slzách struhadla. Přidáme vejce, jemně pokrájenou slaninu, nastrouhaný česnek, koření a sůl...
více o Bramboráčky s houbovou omáčkou
Ve větší pánvi si osmažíme na sádle (oleji) drobně pokrájenou cibuli dozlatova. Přidáme na menší kusy pokrájené uzené maso, drobně nasekaný česnek,...
více o Kroupy s uzeným masem
Drobně pokrájenou cibuli dáme do pánve s na kousky pokrájeným špekem a společně osmažíme lehce dozlatova. Ke konci smažení přisypeme rozvonět i jemně...
více o Kroupová smaženice
Uvařený morek z morkové kosti vyndáme a rozmačkáme vidličkou v hlubokém talíři. Rozmícháme ho s droždím, které jsme si na kousku másla rozpustili na...
více o Morkovo - drožďové knedlíčky / nočky
Mléko, vejce, koření, sůl, mouku a čerstvé droždí dáme do mísy a promícháme. Přisypeme najemno nastrouhané, předem uvařené, zchladlé a oloupané...
více o Návykové bramborové smaženky
Na pánvi rozehřejeme olej a restujeme kostičky cibulky dozlatova. V průběhu přidáme sůl, pepř a protlačené nebo nastrouhané stroužky česneku.
Cizrnu...
více o Falešná „škvarková" pomazánka
Slaninu nakrájejte na kostičky, orestujte na pánvi a poté přemístěte do hrnce.
Vepřové maso nakrájejte na zhruba centimetrové kostičky, rozpalte pánev...
více o Gulášová polévka
Sušené houby si pár hodin předem namočte do horké vody nebo vývaru. Ječné kroupy vařte v osolené vodě alespoň půl hodiny nebo i méně podle jejich...
více o Vánoční kuba se sýrem Raclette
Slaninu nakrájenou na kostičky vložte spolu se sádlem do hrnce a začněte pozvolna škvařit.
Mezitím nastrouhejte brambory najemno, přemístěte je do...
více o Kynutá bramborová buchta
Den předem dejte do misky fazole a kroupy, zalijte je studenou vodou a nechte do druhého dne nabobtnat. Nenechávejte mísu na příliš teplém místě, směs...
více o Hrstková polévka
Připravte zelný salát. Obě zelí nakrouhejte na velmi tenké nudličky, mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Zelí dejte do mísy, zasypte cukrem a solí...
více o Křupavé bramboráky se zelným salátem
Oloupané brambory s česnekem a uzeninou (tu na velkých slzách struhadla) nastrouháme do mísy. Přidáme pokrájené, krátce spařené a scezené houby, vejce...
více o "Houboráky" - houbové bramboráky
Bramboráčky: oloupané brambory a česnek nastrouháme do mísy, přidáme jemně pokrájenou slaninu, vejce, sůl a koření dle chuti. Vše promícháme, přidáme...
více o Bramboráčky s houbami na smetaně
Na rozpuštěném másle, či jemně pokrájeném uzeném špeku, osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Ke konci smažení necháme v cibuli rozvonět...
více o Houbařské těstoviny III.
V hrnci rozehřejte sádlo. Nakrájejte jeden celý pórek a vložte do hrnce a nechte opékat.
Nakrájejte všechny špekáčky na menší kostičky a vložte do...
více o Buřtguláš
Nejprve osmahnout cibulku do zlatova. Poté smíchat všechny ingredience kromě strouhanky. Ručně promíchat (promačkat) a až poté přidat strouhanku. Z...
více o Sekaná a brambory v páře
Oloupaný a vydlabaný patizon nakrájíme na kostičky. Cibuli jemně pokrájíme a osmažíme na sádle (oleji) dozlatova. Přidáme pokrájenou uzeninu nebo...
více o Gulášová polévka z patizonu
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na sádle dozlatova. Přidáme mleté maso a dále smažíme a mícháme do jeho rozdrobení. Osolíme, opepříme, přidáme...
více o Gulášová polévka se zelím
V kastrolu rozpalte sádlo a na něm orestujte cibuli nakrájenou na kostičky. Po pár minutách přidejte okapané zelí, osolte a opepřete. Zalijte 100 ml...
více o Kaplická cmunda
Žebra dejte do většího hrnce, zalijte vodou tak, aby byla ponořená, přiveďte k varu, přiklopte, stáhněte plamen a pomalu vařte alespoň hodinu. Hotový...
více o Uzená polévka s kroupami a hráškem
Mrkev, cibuli a řapíkatý celer očistěte a pokrájejte na drobné kostičky. V hrnci rozpusťte sádlo a zeleninu na něm asi 5 minut restujte. Přidejte...
více o Čočková polévka
Hrách namočíme do studené vody alespoň na 2 hodiny - mezitím hezky nabere na objemu. Pak ho ve stejné vodě pozvolna vaříme 1 hodinu. Nakonec hrách...
více o Hrachová polévka
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Stejně nakrájejte slaninu. V hrnci rozehřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět...
více o Krémová fazolová polévka
V pánvičce zahřejeme olivový olej, přidáme na plátky nakrájený česnek a po chvíli i šunku a lehce ji osmahneme. Pak rozklepneme vajíčko. Ve chvíli,...
více o Těstoviny Corleone
Plátky staršího chleba namočíme do vody a necháme nasáknout. Pak jej pořádně vymačkáme a rozdrobíme v dlaních do mísy, kam přidáme vejce, drobně...
více o Bramboráky s chlebem a uzeninou
Houby namočíme zhruba na hodinu do hrnku s vodou. Pak je scedíme a drobně pokrájíme. Brambory oloupeme, pokrájíme a dáme vařit do osolené vody doměkka...
více o Bramborové placky se sušenými houbami