Tvrdší chleba si nakrájíme na plátky a namočíme ho do vody. Po pár minutách nacucaný chleba rozmačkáme do mísy (zbylou vodu si ponecháme, bude...
více o Bramboráky z chleba
Z mletého masa, strouhanky, vejce, cibule... a koření si řádně promícháme směs, ze které vytvoříme šišku, kterou dáme předpéct do vymazaného pekáčku...
více o Pečená sekaná v zelenině
Jáhly spaříme horkou vodou, dáme je do kastrolu a zalijeme 500 ml vodou. Přidáme bujón a zvolna povaříme, dokud se voda neodpaří. Potom přidáme vejce,...
více o Jáhlové placky
Na tuku osmažíme cibuli a kolečka párků, pak přidáme orestovat pokrájené houby, přidáme nastrouhaný česnek, zaprášíme paprikou, krátce zarestujeme,...
více o Frankfurtská polévka s houbami
Plátky masa ze stran nakrojíme, jemně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem, ochutíme kořením a vložíme do pečícího sáčku na...
více o Pivní krkovička z pečícího sáčku
**1. Salát**
\\
Zeleninu (rajčata, okurku a papriky) nakrájíme nadrobno.
**2. Tortilly**
\\
Do misky nasypeme mouku a přidáme hrnek vody a lžíci soli....
více o Tortilly po česku
Plátky krkovičky po stranách nakrojíme, aby se nám nekroutily. Naklepeme, osolíme, opepříme a zlehka potřeme hořčicí. Cibuli necháme na trošce tuku...
více o Gulášová krkovička
Maso nakrájíme na plátky nebo kostky, naklepeme, osolíme, okořeníme pepřem, kmínem, majoránkou, česnekem a dáme na dno vymazaného pekáče. Na maso dáme...
více o Houbová staročeská pečínka s bramborem
Brambory jemně nastrouháme a přebytečnou vodu slijeme. Přidáme vejce, osolíme, opepříme, dochutíme majoránkou a strouhaným česnekem, zahustíme dle...
více o Bramboráky s prejtem a zelím
Na trošce oleje se špekem osmažíme dosklovata cibuli, přidáme osmažit celer, mrkev a očištěné a na nudličky pokrájené žaludky. Přidáme papriku, kterou...
více o Gulášová polévka z kuřecích žaludků
V míse vařečkou rozmícháme mleté maso, přidáme koření dle chuti a nastrouhanou nebo nadrobno nakrájenou nivu. Vše pořádně smícháme a připravíme si...
více o Řízečky z mletého masa s nivou
Sojové nudličky (kostky) uvaříme dle návodu, scedíme (vodu si dáme stranou), necháme vychladnout, vymačkáme přebytečnou vodu. Pak je naložíme do...
více o Veganská houbová omáčka
Cuketu omyjeme a oloupeme. Potom ji na hrubo nastrouháme do mísy. K ní přidáme 1 vejce, sůl, majoránku, mouku, mléko, prolisovaný česnek. Vše dobře...
více o Cuketové placky II.
Nejprve si připravíme masovou "směs". Vepřové maso naložíme do oleje smíchaného s kari a s mletou paprikou. Necháme cca 12 minut odležet.
Než začneme...
více o Špagety alá Martina
Den předem namočené fazole dáme vařit. Já používám takové ty flekaté. Jakmile jsou měkké, na pánvi na oleji asi 5 minut osmažíme nahrubo nastrouhaný...
více o Fazolová polévka s noky
Cuketu si oloupeme a nastrouháme na struhadle (menší velikost). Slijeme přebytečnou vodu a přidáme vajíčko, mouku a zbytek ingrediencí.
Smažíme ve...
více o Cuketové placičky mnoha variací
Cibulku osmahmene, přidáme houby a dusíme do změknutí, osolíme, opepříme, kmín.
Housku namočíme do mléka aby změkla, pak si přidáme krupičku, žloutky,...
více o Houbák
Brambory si nastrouháme na hrubo,přidáme jen prolisovaný česnek a zamícháme.
Na pánev dáme olej a necháme pořádně rozpálit.Pak po celém dně pánve...
více o Bramboráky trochu jinak
Brambory opláchneme, abychom je zbavili škrobu. Osmažíme na tuku a přidáme k nim sušené houby (kdo nechce, tak nemusí). Po chvilce přidáme vodu,...
více o Bramboračka naší babičky
Krůtí prsíčka, nejlépe jen napůl rozmražená (není podmínkou, ale lépe se krájí), nakrájíme na tenké plátky (tak asi 3mm). Na tvaru a ploše plátečku v...
více o Krůtí plátky podle zetě
Z pohanky a čočky uvařte v zeleninovém vývaru hustou kaši. Nechte ji vychladnout a zatím si na pánvičce osmažte najemno pokrájenou červenou cibuli s...
více o Karbanátky z pohanky, červené čočky a mrkve
Pokrm můžete podávat samostatně jako lehký vegetariánský oběd, jako přílohu ke grilovaným jídlům nebo jako salát. Jíst se dá teplý, vychlazený nebo...
více o Kuskus s citronem a čerstvou majoránkou
Připravíme si velkou mísu. Buchta velmi dobře kyne. Syrové brambory nastrouhat na jemno, vymačkat a zalít vařícím mlékem, přidáme 2 kostky droždí,...
více o Bramborová buchta slaná
Napřed si namočíme luštěniny podle návodu na balení (cca 4 hod. fazole, 2 hod. čočku, hrách žlutý nenamáčíme). V té samé vodě dáme vařit do většího...
více o Hrstková polévka zdravě
Namočíme žampiony ve vodě a necháme je přibližně hodinu máčet. Poté je scedíme a do použité vody dáme rozmočit rohlík, budeme mít víc houbové chuti....
více o Sekaná s houbami
Nejprve si připravíme těsto na palačinky, ze kterých budou jako příloha nudle. Mouku, mléko, vejce a sůl smícháme a necháme půl hodiny těsto...
více o Vepřové se špenátem
Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme do nich vejce, dle chuti majoránku, sůl, pepř a rozetřený česnek. Vše dobře promícháme a...
více o Bramboráčky se zelím a slaninou
Hrách uvaříme doměkka(solit až po uvaření). Osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu a na ní osmahneme na plátky nakrájenou cibuli. Přidáme uvařený...
více o Explozivní směs aneb hrách s tvarůžky
Játra naškrábeme nožem a odstraníme z nich blány. Přidáme ostatní přísady a vypracujeme hustší těstíčko - můžeme dle potřeby přisypat strouhanku....
více o Játrové knedlíčky mojí babičky
Na slanině osmahneme na plátky nakrájenou cibuli, zalijeme vodou a přidáme na kostičky nakrájené brambory, kmín, sůl a uvaříme doměkka. přidáme pepř,...
více o Loštická česnečka
Cibulku osmažíme do růžova, přidáme postrouhanou mrkev a smažíme do okamžiku, kdy zelenina začne vonět. Mezitím přivedeme osolené brambory do varu. Na...
více o Španělská bramboračka
Jemně pokrájenou cibulku osmažíme dozlatova na sádle nebo oleji. Na cibulku vymačkáme jelito (prejt) ze střívka, rozmačkáme vidličkou a necháme dobře...
více o Smaženice z jelítka (tmavého prejtu)
Na sádle osmažíme drobně pokrájenou cibuli, kterou zaprášíme hladkou moukou, necháme jí zpěnit a zrůžovět. Jelito vymačkáme ze střívka, promícháme s...
více o Prdelačka z jelítka - jíšková
Fazole namočíme na dvě hodiny do studené vody, pak je uvaříme doměkka, a scedíme. Kroupy připravíme stejným způsobem.
Na trošce oleje osmažíme drobně...
více o Fazole s kroupami a slaninou
Kroupy namočíme do studené vody alespoň na dvě hodiny, pak uvaříme doměkka a scedíme. Pro urychlení můžeme vařit nenamočené a v tlakovém hrnci.
Drobně...
více o Chuďasovy kroupy s vejci
Uvařené brambory rozšťoucháme nahrubo s drobně pokrájeným prejtem (světlým nebo tmavým), dochutíme solí, pepřem, česnekem, majoránkou. Přidáme vejce,...
více o Bramborové placičky s prejtem
Kroupy namočíme na dvě hodiny do studené vody, pak je uvaříme doměkka, scedíme a na cedníku propláchneme vařenou horkou vodou. Na trošce oleje...
více o Kroupové klobásky
**Bagetky**
\\
Utřeme droždí s cukrem na kaši, přidáme ostatní ingredience (vločky melu v mixéru na oříšky), vypracujeme těsto a necháme asi hodinu...
více o Ovesné bagetky s bylinkovým máslem
Vylepšený rodinný recept na fazolačku.
Moje oblíbená fazolová polévka, kterou vařím ve velkém hrnci a máme ji pak na cca 4 dny, takže množství, které...
více o Fazolová rodinná polévka
Brambory důkladně omyjte a i se slupkou najemnou nastrouhejte. Přidej vejce, sůl, majoránku, pepř, utřený česnek, kmín a vše důkladně promíchej. Podle...
více o Valašský "bigmac" bramborák
Pohanku umeleme na mixeru na mouku. Přidáme pšeničnou mouku, krupici, sójovou mouku, vejce, sůl a koření, popř. trochu vody a vypracujeme těsto.
Z...
více o Pohankové noky
Asi třetinu pohanky pomeleme na mixéru na pohankovou mouku nebo roztlučeme v hmoždíři i s novým kořením. Zbylou pohanku namočíme na 1 hodinu do...
více o Vegetariánská "jaternicová" polévka
Do studené osolené vody dáme propláchnuté krupky a dáme vařit. Přidáme
oloupané,nakrájené brambory na malé kostky a vaříme za občasného míchání cca 20...
více o Staročeská polévka