Dejte vařit brambory ve slupce. Lilky pokrájejte na kolečka asi 1 cm silná, rozložte je na papírové utěrky, posolte a nechte vypotit asi 10 minut....
více o Řecká musaka podle časopisu F.O.O.D.
Dejte vařit vodu na těstoviny. Lilek pokrájejte na menší kostičky, dejte ho do cedníku, osolte a nechte asi 5 minut vypotit. Cibuli nakrájejte na...
více o Letní těstoviny
Lilky pokrájejte na plátky asi 1 cm silné. Rozložte na papírovou utěrku, osolte a nechte asi 5 minut vypotit. Poté je důkladně osušte papírovou...
více o "Pizza" z lilku
Lilek pokrájejte podélně na čtvrtiny a každý kus pak ještě přepulte. Kusy lilku rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dobře potřete olejem....
více o Frittata s pečeným lilkem
Lilky vždy napíchněte na dlouhou vidličku a opalujte nad plamenem, dokud nezměknou. Slupku nařízněte a dužninu lžící vydlabejte do mísy.
Ořechy...
více o Hummus z lilku s ořechy kešú
Lilek a kapie rozložte na plech, dejte do trouby rozehřáté na maximum a pečte, dokud slupka nezačne černat, zeleninu obracejte, aby zčernala všude....
více o Ajvar
Lilky nakrájejte na plátky silné asi 0,5 až 1 cm. Osolte je a nechte v cedníku 15 minut vypotit. Poté je důkladně osušte papírovou utěrkou. Rajčata...
více o Grilovaný lilek s rajčaty a mozzarellou
Lilek pokrájejte na kolečka a ty pak na kousky velikosti sousta. Dejte do většího cedníku, důkladně osolte a nechte alespoň 20 minut vypotit. Rajčata...
více o Ratatouille IV.
Troubu předehřejte na 180 °C. Na troše olivového oleje nechte zesklovatět oloupaný a plochou stranou nože rozmáčknutý česnek a najemno pokrájenou...
více o Ratatouille
Cibuli pokrájejte nadrobno, česnek nasekejte, zázvor nastrouhejte, brambory oloupejte a pokrájejte na kostky velikosti sousta, květák rozeberte na...
více o Indické zeleninové karí
Lilky podélně rozkrojte a na řezné straně nařízněte do tvaru mřížky. Zářezy dělejte hluboké a asi v centimetrových rozestupech. Lilky naskládejte do...
více o Pečený lilek s jogurtem a rajčatovou salsou
Lilky propíchejte vidličkou a dejte na 20 minut péct do trouby předehřáté na 200 °C. Upečené lilky dejte do mísy, zakryjte poklicí a nechte pár minut...
více o Lilkové kuličky v domácí briošce
Sladkou bramboru oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte na 10 minut na pařák. Mezitím si nakrájejte zbylou zeleninu, též na menší kousky.
Na pánvi...
více o Zeleninové curry
Troubu rozehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Rozprostřete na něm papriky a lilky a asi 30 minut pečte. Papriky přesuňte do mísy,...
více o Ajvar
Nejprve si připravte dresing. V malém rendlíku ohřívejte necelou minutu ocet, cukr a špetku soli. Až se cukr rozpustí, odstavte rendlík a přidejte do...
více o Soba nudle s lilkem a mangem
Lilek pokrájejte na kostičky, posolte a nechte asi 10 minut vypotit. Mezitím dejte vařit vodu na těstoviny, pokrájejte na kostičky cuketu, oloupejte...
více o Těstoviny s lilkem, cuketou a rajčaty
Nejdřív se pusťte do přípravy pita chleba. Mouku, sůl, cukr a olej dejte do mísy kuchyňského robotu. Droždí nejprve rozmíchejte v teplé vodě a poté...
více o Pljeskavica s ajvarem v pita chlebu
Upečte česnek na pastu. Palici podélně rozřízněte, pokapejte olejem a pečte při 180 °C asi 30 minut dozlatova. Česnek díky pečení ztratí trochu...
více o Grilovaný lilek Badrijani
Papriky opečte na grilu nebo v troubě tak, aby slupka zčernala. Dejte je na pár minut zapařit do igelitového sáčku a poté oloupejte a zbavte semínek....
více o Vegetariánský burger se sýrem halloumi
Nejprve si připravíme kvásek na bulky. Polovinu teplého mléka smícháme s droždím, špetkou cukru a dobře promícháme. Necháme stranou vzejít kvásek.
Ve...
více o Halloumi burger s domácí máslovou bulkou
Vypocené lilky omyjeme a osušíme kuchyňskou utěrkou.
Rozpálenou pánev pokapeme olivovým olejem, přidáme lilky a několik minut restujeme do změkknutí a...
více o Těstoviny alla Norma
Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem.
Lilek nakrájejte na 1cm plátky, osolte a nechte vypotit. Osušte a z obou stran opečte, z...
více o Lilek s hovězím po japonsku
Lilek si omyjeme, rozkrojíme na dvě půlky, vydlabeme dužinu (zanecháme od okraje asi 1 cm), osolíme, opepříme a potřeme olejem a dáme péct do trouby...
více o Zapečené lilky
Nakrájím cuketu s lilkem na malé kostky, osmahnu na másle, zaliji vývarem.
Přidám mrkev a hrášek a vařím cca 10-15 min.
Poté tyčovým mixerem mixuji do...
více o Cuketovo-lilkový krém
Zeleninu na pastu nakrájejte na kousky, limetkové listy a citronovou trávu nasekejte, koření nadrťte v hmoždíři a vše rozmixujte s mlékem.
V hrnci...
více o Thajské žluté zeleninové kari
1. Nakrájíme si cuketu, lilek, dýni a rajčátka na stejně velká kolečka (já to dělám pomocí ručního kráječe) a necháme si stranou.
2.Na rozpálenou...
více o Zeleninové ratatouille
Tento recept mám z turecké kuchařky, kterou jsem koupila přímo v Istanbulu. Pokud máte rádi lilky stejně jako já, tak si tento recept zamilujete....
více o Lilková musaka
Na másle s olejem si osmažíme do sklovata pokrájenou cibuli. K ní pak přidáme pokrájenou očištěnou zeleninu, kterou také osmažíme. Až nám zelenina...
více o Krémová zeleninová polévka ala minestrone
Na rozpuštěném másle s olejem si osmažíme cibuli do sklovata. K té pak přihodíme osmažit i pokrájený lilek (lze i se slupkou) a pokrájenou oloupanou...
více o Bramborovo-lilková krémová polévka s mrkví
Lilek na několika místech propícháme vidličkou, zabalíme do alobalu nebo pečícího sáčku a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C cca 60 minut. Po...
více o Rajský lilek - zdravě a chutně
Lilek na několika místech propícháme vidličkou, zabalíme do alobalu nebo pečícího sáčku a dáme péct do trouby na 180 stupňů na cca 60 minut. Po...
více o Česnekový lilek - zdravě a chutně
- podélně rozkrojené lilky bez konců nakrojíme šikmými zářezy v dužině a pokapeme olejem, pečeme na 190°C do změknutí (cca 45 minut - záleží na tom,...
více o Melitzanosalata - řecký lilkový předkrm
Lilek omyjeme a nakrájíme na kostičky. Kuřecí nakrájíme na kousky, můžeme použít jak prsní, tak stehenní. Maso jemně nasolíme.
Přípravíme si pánev o...
více o Dušený lilek s kuřecími kousky a sýrem
Lilky nejprve nakrajime na kolecka, posolime a nechame vypotit. Pote lilky osusime a lehounce potreme steteckem oliv. olejem a muzeme i pridat koreni...
více o Lilky s jogurtem
Rozkrojím a vydlabu lilek, předpeču lilek (na 200°C 15 minut).
Na pánvičce zesklovatím cibulku, přidám lilek (na kostičky), papriku (na kostičky),...
více o Zapečený lilek s tuňákem
Lilek nakrájíme na centimetrové plátky, osolíme a necháme stranou, až se vysráží přebytečná voda. Následně je otřeme papírovým ubrouskem od vody. Poté...
více o Těstoviny Alla norma
Maso pokrájíme na kostičky, osolíme a okořeníme kořením dle chuti. Necháme krátce proležet, pak osmažíme v rozpáleném oleji doměkka a dozlatova. Maso...
více o Adžika masovo-zeleninová směs
Maso pokrájíme na nudličky nebo kostičky, osolíme a okořeníme, vložíme do těstíčka umíchaného z bílku, sojové omáčky a solamylu. Dobře promícháme a...
více o Jednoduchá masová směs se zeleninou
Lilky propícháme jehlicí nebo vidličkou a dáme do trouby péct na vyšší teplotu 220-240 stupňů na 40-50 minut (dle velikosti lilků). Když nám zchladnou...
více o Lilkový tatarák
300 g sýru feta nakrájíme na větší kousky. Plátky 3-4 rajčat necháme v cedníku okapat.
Na kolečka nakrájený lilek (cca 1 kg) namočíme do osolené vody...
více o Lilek se sýrem feta
Lilek omyjeme. Podélně rozřízneme po délce na dvě půlky. Lilek není třeba loupat, je to škoda, slupka má výbornou chuť a je křehká. Půlku ještě po...
více o Dušený lilek s vajíčkem
Lilek částečně oloupeme tak, aby byl vždy pruh oloupaný a pruh neoloupaný. Barevně to doladí konečný vzhled jídla. Nakrájíme ho na větší kostičky,...
více o Zapečené ratatouille se sázeným vejcem
Přihlížejíc pro kolik osob vaříme, rozpěníme v dostatečně velkém hrnci na extra panenském oleji nadrobno nakrájenou cibuli.
Až cibule začne být...
více o Lilková krémová polévka
Zeleninu očistíme a pokrájíme na plátky silné podle tuhosti zeleniny, například kedlubnu budeme krájet na slabší kolečka než cuketu nebo lilek,...
více o Grilovaná nebo pečená špeková zelenina
Neloupané lilky nakrájejte na plátky a nechte je 10 minut vymáčet ve slané vodě. Ta vytáhne případnou hořkost z plodů a namočené lilky také při...
více o Caponata
Maso pokrájíme na kostičky, žampiony na čtvrtky a ostatní zeleninu na větší kostky, plátky, kolečka...
Vše dáme do mísy, zasypeme grilovacím kořením a...
více o Maso v zelenině z pečícího sáčku