Naklepeme si kuřecí stehna cca 120-150 g na 1 porci a okořeníme steakovým kořením, pokapeme olejem, podlijeme vodou a dáme péct do trouby na 250 °C na... více o Tak tomu nikdo neodolá...
Cukety nakrájíme podélně, lilek na kolečka. Obojí posolíme a necháme "vyplakat". Poté grilujeme (použila jsem stolní elektrický gril), nebo opečeme na... více o Grilované cukety a lilky v olejovo-octové marinádě
Lilek omyjeme, podélně rozkrojíme a vydlabeme vnitřek, pokrájíme ho na kousky a prosolíme, aby se "vypotil" na utěrce nebo ubrousku. Také trochu... více o Zapečený lilek s rajčatovou směsí
Lilek nakrájíme na kolečka a necháme posolený vypotit, potom ho opláchneme studenou vodou. Opečeme zprudka na olivovém oleji. Zpěníme cibulku, přidáme... více o Lilkové těstoviny
Neoloupaný lilek nakrájíme příčně na kolečka cca 1 cm silné, osolíme a necháme "vypotit" asi hodinu. Mezitím si můžeme připravit přeliv - do bílého... více o Letní lilek
Oloupaný lilek nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme asi 20 minut vypotit. Připravíme si marinádu z oleje, prolisovaného česneku a jemně nasekané... více o Grilovaný lilek
Do hrnce s vařící vodou vsypeme omyté lilky a vaříme 5 minut. Vodu vylijeme, lilky po zchladnutí seřízneme v místě stopky a kolmo na předešlý řez... více o Plněné baklažány
Lilky si nakrájíme na plátky asi 1 cm široké a klademe do pekáčku. Potřeme trochou oleje a dáme do rozehřáté trouby na 10-12 minut. Rajčata nakrájíme... více o Zeleninová hromádka
Lilky oloupeme, nakrájíme nastojato na 10-12 plátků velikosti plátků masa na ptáčky. Plátky z prvních řezů nakrájíme na kostičky a použijeme ji na... více o Kebab v baklažánech
Lilek nakrájíme na kolečka asi tak půl centimetrová a naskládáme na talíř CRISP potřený olejem. Lilek ještě potřeme olejem a dáme na něj plátky nebo... více o Lilek z mikrovlnky
Lilky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osolíme a necháme 10 minut odležet. Lilek osušíme a opékáme je asi 15 minut v pánvi při střední teplotě.... více o Africká lilková pomazánka
Lilky nakrájíe na kolečka cca 1 cm silná, rozložíme na posolený plech, osolíme navršku a necháme půl hodiny "vypotit". Připravíme si směs na naložení... více o Nakládaný lilek
Lilek nakrájíme na špalíčky (nemusíme loupat) a posolíme. Opečeme na olivovém oleji, stáhneme olej a doděláme doměkka. Samozřejmě přidáme koření dle... více o Pomazánka z lilku a vajec
Kuřecí prsa osmažíme. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme cibuli, papriky, lilek a rajčatovou pastu. Osmažíme asi tak 2 minuty, přidáme cuketu a... více o Ratatouille II.
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Rozmačkáme česnek, na jemno nakrájíme cibuli a spolu s mletým jehněčím masem dáme na pánev a osmahneme, dokud maso není... více o Zimní musaka
Omyjeme lilky a podélně je rozkrojíme. Lžící vydlabeme vnitřky. Dužinu posolíme a necháme odležet. Na kostičky pokrájíme rajčata. Troubu předehřejeme... více o Zapečený lilek s nivou
Lilky nakrájíme podélně na plátky silné zhruba 0,7 cm, posolíme, po dvou hodinách šťávu slijeme a plátky zasmažíme obalené v hladké mouce. Uvaříme si... více o Studená svačinka z horkého Maroka
Na polovině oleje osmažíme lilky nakrájené na 6 cm hranolky, asi 5 minut do měkka (bude to na dvakrát). Dáme stranou. Na zbylém oleji osmažíme česnek,... více o Italský předkrm z lilku
Listové těsto rozválíme na plech. Na pánvi si ohřejeme máslo a přidáme 6 nakrájených cibulí a až cibule trochu zesklovatí přidáme nakrajený lilek.... více o Cibulový koláč II.
Lilek nakrájíme na slabé plátky a rajčata na měsíčky. Parmezán si nastrouháme na struhadle. Plátky lilku osmahneme na olivovém oleji. Scedíme a... více o Zapečený lilek s parmezánem
Rajčata, papriky a lilky rozkrojíme na polovinu a trochu osolíme. V misce nebo hlubokém talíři (podle množství zeleniny) smícháme strouhanku s... více o Zapečená zelenina III.
Rajčátka odřízneme u stopky, vydlabeme. Cibulku nakrájíme na drobno, osmažíme na oleji do zlatova, přidáme dužinu rajčat, lilek na kostičky a vydusíme... více o Babiččina plněná rajčátka na pátek
Podusit cibuli na olivovém oleji, přidat žampiony, pak papriku, baklažány, rajčata, okořenit a dusit. Přidat passata a dodusit do měkka, promíchat s... více o Těstoviny s lilkem
Baklažán upečeme v troubě, mikrovlnce nebo na plynovém hořáku (zabalený v alobalu) do měkka. Necháme trochu zchladnout, ještě teplý oloupeme, dáme na... více o Tlučený baklažán
Lilky propíchat vidličkou a upéct v troubě na sucho. Péct zhruba půlhodiny (záleží na velikosti lilku) na 180 °C v předem nahřáté troubě. Pečené lilky... více o Výborná omáčka z lilku
Papriky, rajčata, lilek a feferonku umeleme na masovém strojku, zamícháme s ostatními ingrediencemi dohromady a za občasného míchání vaříme na slabém... více o Ajvar tety Milice
V pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli nakrájenou na kostičky, osolíme a opepříme, po 2-3 minutách přidáme mrkev nakrájenou na kolečka a zase 2-3... více o Musaka II.
Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a osmažíme na oleji (výjimečně olejem nešetříme), přidáme lžičku mouky, až zrůžoví odstavíme, přidame sladkou papriku a... více o Babiččin páteční půst (Imam Bajalda)
Lilky a papriky opečeme na sucho v troubě (nejlépe na starém plechu) a necháme vychladnout. Papriky jsou zpravidla o něco dříve hotové. Rajčata... více o Turecká pomazánka z lilku
Brambory nakrájíme na čtvrtky, dáme do pekáče tak, aby zaplnily dno. Poté přidáme nakrájenou zeleninu a maso na kostky, cibuli na kroužky. Osolíme,... více o Patatos furno
Lilek a cuketu nakrájíme na plátky, osolíme a necháme "vypotit", poté plátky orestujeme na pánvi z obou stran. Rajčata a papriky nakrájíme na kostky,... více o Zapečená letní zelenina
Oloupanou cibuli a česnek najemno posekáme. Cuketu, lilky, papriku omyjeme, očistíme a pokrájíme. Rajčata spaříme a oloupeme. Rozehřejeme olej a... více o Zapečené ratatouille
Cibuli nakrájíme a dáme osmahnout na olivovém oleji. Když cibule zesklovatí, přidáme na kostičky nakrájený lilek (i se slupkou, není nutno nechávat... více o Rychlá lilkovo-papriková večeře
Lilek nejprve nakrájíme na tenké plátky, osolíme a necháme 10 minut stát, pak z něj vymačkáme přebytečnou vodu (nutné, jinak by mohl být hořký).... více o Lilek na česneku
Brambory nakrájíme podélně na čtvrtky, lilek a cuketu na kousky zhruba 2x2 cm, rajčátka na osminky, cibule na půlměsíčky, papriku na proužky. Dáme na... více o Babiččin gjuvec na pátek
Musaka I.: Lilky nakrájíme na tenké podélné plátky, osolíme a necháme cca 30 minut vypotit. Potom je opláchneme studenou vodou a dobře osušíme. Cibuli... více o Musaka z lilku - Balkán
Lilky oloupeme a nakrájíme na pláty, tyto osolíme, obalíme v hladké mouce a na oleji osmažíme. Rajčata oloupeme a nakrájíme na kolečka. Do vymaštěné... více o Řecká musaka
Neloupaný lilek nakrájíme na cca 1 cm vysoká kolečka, rozložíme na plech a hustě posolíme. Po 20 minutách (když z nich sůl "vycucá" hořkost) osušíme... více o Lilková minutka
Lilek oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme na cibuli. Přidáme nakrájená rajčata, česnek, provensálské koření a sůl. Podle potřeby (a konzistence... více o Lilková omáčka na těstoviny
Omyté maso nakrájíme na kostky, cibuli, žampiony, lilek a papriku na plátky. Na špíz střídavě napichujeme kostky masa, plátky cibule, žampionů, lilku... více o Kuřecí špíz s jogurtem Hanka
Z droždí, teplé vody a cukru připravíme během asi během 10 - 15 minut obvyklým způsobem kvásek. Do čtyř šálků mouky přidáme trochu oleje, sůl pepř,... více o Italská pizza II.
Lilky rozpůlíme, lžičkou vydlabeme, osolíme a necháme odležet, omyjeme, osušíme a lehce zapečeme v části tuku. Ve zbylém tuku podusíme nadrobno... více o Lilky plněné mletým masem
Porce kuřete osolíme a opečeme na rozpáleném másle. Přidáme papriku, jemně pokrájenou cibuli, zalijeme vývarem a dusíme na mírném ohni. Přidáme... více o Bulharské kuře s lilkem
V suché pánvi orestujeme sezamová semínka než začnou tmavnout. Na papilotě orestujeme kolečka lilku potřena sojovou omáčkou a sezamovým olejem. Každou... více o Lilkový salát II.
Uvaříme čočku. Osmažíme na plátky nakrájený lilek a necháme odkapat od oleje. Ve vodě z čočky uvaříme mrkev, celer, cibuli, česnek. Přidáme uvařenou... více o Čočková moussaka
Překrojte papriky na poloviny, odstraňte jádřince a semínka. Pokapejte je několika kapkami olivového oleje a okořeňte. Na pánvi rozehřejte zbývající... více o Plněné papriky po italsku
Těstoviny uvaříme v osolené vodě „al dente“. Scedíme a vrátíme do hrnce. Mezitím nakrájíme olivy na půlky a lilek na kostičky. Nakrájený česnek... více o Těstoviny s lilkem a olivami
Lilek a brambory nakrájíme na plátky a předsmažíme na oleji. Mleté maso zpěníme na nasekané cibulce, dochutíme solí, pepřem a oreganem. Přidáme... více o Musaka III.
Lilek nakrájíme na kolečka asi 1 cm silná, naskládáme vedle sebe na lehce pomaštěný pekáč, na každé kolečko položíme kolečko rajčete, osolíme,... více o Zapečený lilek
Misku vymažeme olejem a naskládáme do ní oloupané plátky lilku, cibule, rajčata, papriky a zakápneme olejem. Zalijeme rozšlehanými vejci. Pečeme asi... více o Bulharský zeleninový nákyp