Očištěné a pokrájené houby povařte 5 minut v osolené vodě se lžičkou octa. Všechny suroviny na nálev dejte do hrnce, zalijte 750 ml vody a krátce...
více o Nakládané houbičky
Květy bezinek, které jsme natrhali nejlépe za slunečného počasí v čistém prostředí, zbavíme stopek (jsou hořké), rozložíme na utěrku a počkáme asi...
více o Bezový sirup za studena
Připravené a očištěné borůvky dáme do kastrolu a podlijeme malým množstvím vody a přivedeme k bodu varu. Vaříme asi 5 minut. Pak přidáme cukr, na 1 kg...
více o Borůvková marmeláda
Kdoule omyjeme, nejlépe pomocí kartáčku. Nakrájíme na čtvrtky, oloupeme a zbavíme jádřinců. Dužinu nakrájíme na menší kousky a použijeme na kompot....
více o Kdoulový sýr ze slupek
Suroviny na nálev svařte s 1000 ml vody a nechte vychladnout. Dobře očištěné okurky omyjte a naskládejte do sklenic.
Rozdělte do nich bobkový list,...
více o Okurky ve vinném octě
Omyté kuličky josty obrané od stopek, pomeleme nebo rozmixujeme a v hrnci smícháme s vodou a kartáčkem omytým citronem pokrájeným na plátky a...
více o Domácí šťáva z josty
Hrušky používáme zralé, ale pevné, které omyjeme, oloupeme, odstraníme stopky, bubáky a jádřince a pokrájíme na půlky, čtvrtky, větší kostky..., které...
více o Hruškový kompot po našem
Hroznové víno (zelené, žluté, modré, růžové...) omyjeme pod tekoucí vodou a obereme od třapin. Nejlepší jsou odrůdy bezsemenné nebo s malým počtem...
více o Kompot z hroznového vína
Okurku nastrouhejte, rozmixujte nebo hoďte do odšťavňovače a vzniklou hmotu přelijte přes plátno. Do vzniklé šťávy přidejte na každý litr 1 kg cukru,...
více o Okurkový sirup
Růžové lístky opláchneme a vsypeme do hrnce. Zalejeme převařenou vodou (horkou nebo vychladlou), přidáme 3 lžičky kyseliny citronové, zamícháme a...
více o Lehký sirup z růží
Levanduli opláchneme a nastříháme na kousky. Vložíme do hrnce nebo mísy a zalijeme 1 l horké vody. Přidáme omytý citron nakrájený na kolečka a 3...
více o Lehký levandulový sirup
1. Oprané a očištěné jahody rozmačkáme ve velké sklenici, prosypeme cukrem a necháme několik dní vyluhovat, občas je promícháme.
2. Vyluhované jahody ...
více o Jahodový sirup
Na přípravu šťávy použijeme čerstvě natrhané maliny, nesmí být příliš přezrálé a napadené plísní.
Maliny rozmačkáme a zalijeme půllitrem vody. Takto...
více o Malinový sirup
Rybíz omyjeme pod tekoucí vodou, očistíme a vylisujeme.
Šťávu necháme chvíli stát, aby se usadil kal a scedíme přes plátno
Čistou šťávu (1 litr)...
více o Sirup z rybízové šťávy
1. Stonky meduňky s listy nasekáme nebo nastříháme na drobné kousky, dáme do mísy, přidáme 2 ks omyté citróny i s kůrou nakrájené na kolečka (pecky...
více o Sirup z meduňky
Převaříme 5 litrů vody. Květy krátce opereme pod studenou vodou a zalijeme vychladlou převařenou vodou. Takto necháme v chladu odležet 12-24 hodin....
více o Bezinkový sirup II.
Květy lípy natrháme za plného květu a naplníme volně 4litrovou sklenici nebo plastovou nádobu (ne kovovou). Zalijeme studenou převařenou vodou a...
více o Lipový sirup
Listí z malin a maliny si dáme na plotnu do hrnce do studené vody. Necháme pomalu vařit, od chvíle varu, vaříme minimálně půl hodiny.
Po této době...
více o Domácí malinovka dle Ládi Hrušky
Začneme tím, že si rajčata rozkrájíme na malé kousky. Tyto kousky pak vaříme, dokud nerozvaříme na kaši. Směs pak přepasírujeme a dále mírně vaříme,...
více o Rajčatový džem dle Ládi Hrušky
Z citronů a mandarinek vymačkáme šťávu, kterou přepasírujeme přes plátno nebo cedník, abychom šťávu zbavili dužiny a peciček, které unikly při mačkání...
více o Citronový sirup
1. Z fazolek odkrojíme stopky a špičky, odstraníme nitě, dobře omyjeme a postupně vkládáme do vařící osolené a okyselené vody.
2. Vaříme do změknutí 5...
více o Nakládané fazolové lusky
Očištěnou a oloupanou dýni nakrájíme na menší kostky a dáme do velkého hrnce zasypeme kyselinou citronovou a zalejeme 5 litry vody, takto necháme dýni...
více o Můj dýňový kompot s ananasem
Očištěnou a oloupanou dýni nakrájíme na větší kostky a dáme do velkého hrnce, zasypeme cukrem, kyselinou citronovou a zalejeme vodou, takto necháme...
více o Můj dýňový džus
Zralé plody rakytníku pořádně operte, pak ve větším hrnci poduste a pak rozmixujte tyčovým mixérem. Propasírujte přes jemné sítko, abyste se zbavili...
více o Džem z rakytníku
Postup závisí od toho, zda chcete mít v džemu kousky jahod a zda vám vadí semínka.
Omyté ostružiny a jahody poduste a krátce povařte. Pak rozmixujte a...
více o Ostružinový džem s jahodami
Švestky umyjte a vypeckujte. Mirabelky umyjte, dejte do hrnce, přidejte trošku vody a poduste. Když jsou měkké, trochu rozmixujte a přepasírujte,...
více o Mirabelkový džem se švestkami
Očištěné jahody dáme do kastrolu a rozmačkáme. Pokud nechceme mít v marmeládě kusy ovoce, můžeme jahody rozmixovat. Do jahod přisypeme cukr (není...
více o Jahodová marmeláda (džem)
Je mnoho způsobů, jak si doma udělat kandovanou pomerančovou nebo citronovou kůru na mlsání nebo do moučníků. Co budeme potřebovat vždy: kůra, cukr...
více o Kandovaná pomerančová (citronová) kůra
Dýni očistíme a nakrájíme na kousky.
Zalijeme vodou a citronovou šťávou a přidáme kyselinu citronovou.
Necháme stát do druhého dne.
Na druhý den obsah...
více o Dýňový džus I.
Počet květů, který je potřeba na vytvoření zavařeniny, záleží na druhu růže, viz článek [[http://www.recepty.cz/clanek/gourmet/sipkovy-sven-304...
více o Zavařenina z růží
Počet květů, který je potřeba na vytvoření želé, záleží na druhu růže, viz článek [[http://www.recepty.cz/clanek/gourmet/sipkovy-sven-304|Šípkový Sven...
více o Želé z růží
Nektarinku rozhmoždíme a zbavíme pecky. Poté ji vložíme do malého hrnce s možností rychlého míchání za vysoké teploty, přilijeme 2 dcl vody a vaříme...
více o Nektarinkový sirup
Jahody očistíme, omyjeme a napůlíme (není nutné, ale jsou potom v marmeládě menší kousky). Vložíme je do pekárny, přidáme želírovací cukr a zapneme na...
více o Jahodová marmeláda v domácí pekárně
Džem: oloupané a vypeckované broskve pokrájíme, dáme do hrnce, přisypeme cukr (dle chuti (sladkosti ovoce), nemusí být celý kilogram) s želírfixem a...
více o Broskvový džem (marmeláda)
Květy bezu opatrně opláchněte studenou vodou tak, abyste z nich neomyli všechen pyl – to on určí kvalitu sirupu a předá mu své léčivé poselství!...
více o Voňavý sirup z bezinkových květů
Kostečky dýně namočíme asi na 24 hodin do vody s kyselinou citronovou, přidáme cukr a koření (1 celou skořici na 3 - 4 kila dýně), přivedeme k varu,...
více o Dýňový kompot s rumem
Kostečky dýně namočíme asi na 24 hodin do vody s kyselinou citronovou, přidáme cukr a koření (1 celou skořici na 3 - 4 kila dýně), přivedeme k varu,...
více o Dýňový kompot s rumem II.
Důkladně oloupeme tolik pomerančů, aby čistá hmotnost ovoce byla 1,5 kg. Jeden pomeranč důkladně vydrbeme kartáčkem, škrabkou seškrábneme povrch kůry,...
více o Jemný pomerančový džem
1den: 1 kg omytého rybízu přelijeme 1 litrem horké vody, přidá se lžička kyseliny citrónové, lehce promíchat a nechá se 1 den louhovat.
2den: Scedíme,...
více o Rybízová šťáva za studena
Do převařené vychladlé vody nasypeme cukr a kyselinu citrónovou, přidáme pokrájený citrón a oprané květy bezu. Necháme ve velké sklenici, přikryté...
více o Limonáda z černého bezu
Pomeranče pečlivě očistíme kartáčkem, mrkve oškrabeme. Ovoce rozkrájíme a pak necháme uvařit doměkka. Počkáme až vychladne, pak ho rozmixujeme a...
více o Domácí džus II
Do uvařeného roztoku ponoříme po částech dýni a uvaříme do průsvitného vzhledu. Ponecháme v roztoku 48 hodin. Po okapání sušíme. Zbylý roztok...
více o Kandovaná dýně od tety Jitky
Natrhané bezinky opereme, necháme okapat. Naplníme sklenice - stlačíme jen volně a zalejeme nálevem. Uzavřené sklenice sterilizujeme 15-20 min. a...
více o Kompot z černého bezu
Mrkev nastrouháme na kolečka, pomeranče a citrón oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme do 2 litru vody vařit. Občas zamícháme a necháme vařit, až vše...
více o Domácí džus
Očištěnou syrovou řepu nastrouháme, přidáme vodu a kyselinu citronovou a 1,5 hodiny vaříme. Potom řepu scedíme.
1.varianta: do vzniklé šťávy přidáme...
více o Ovocná šťáva z červené řepy
Dýni nakrájíme, dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla celá ponořená. Vaříme asi 1 minutu. Potom rychle odstavíme a do horkého přidáme 1 lžičku...
více o Dýňový kompot s ananasovou šťávou
Marcipán nakrájíme na drobné kostičky, citronát najemno umeleme, z marcipánu, citronátu, 100 g moučkového cukru, mletých mandlí, hladké mouky a...
více o Sněhové stromečky s marcipánem
Do 4 litrové sklenice nalijeme nepřevařenou vodu, přidáme cukr a kyselinu citronovou, zamícháme a přidáme květy. Sklenici přikryjeme a necháme 4-5 dní...
více o Bezinková šťáva II.