Cukr rozpustíme v ještě teplé vodě, já ho dávám podle chuti, citrony oloupeme a nakrájíme na kolečka a s bezové květy vložíme do zchladlého nálevu,... více o Bezinková šťáva
Citróny odšťavníme a šťávu uchováme ve SKLENICI! Kůru nastrouháme a přidáme asi 1/4 litru vody. Do této vody dáme i nastrouhaný, odšťavněný grep a... více o Nevařená citrónová šťáva do vody
Pomeranče řádně omyjeme a i se slupkou nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce, zalijeme 1 litrem vody a vaříme do změknutí. Poté rozmixujeme,... více o Pomerančové osvěžení
Z hrušek a jablek odstraníme jádřince a umeleme na masovém strojku. Přidáme kyselinu citronovou a dusíme, až začnou houstnout, přidáme 3/4 z množství... více o Hrušková povidla II.
Broskve očistíme a sloupneme (pokud nejdou broskve sloupnout za syrova, spaříme je vařící vodou, necháme ve vodě 10 sekund stát a zchladíme studenou... více o Broskvový džem se skořicí
Formu asi 25 cm x 25 cm vyložit mušelínem tak, aby na všech stranách přesahoval okraje formy. Posypat polovinou rýžové mouky. Zbytek rýžové mouky... více o Lokum - Turecký med (originální recept z Turecka)
Rozmačkané ovoce zalijeme vodou, přidáme 1/2 lžičky kyseliny citronové a necháme 24 hodin stát. Pak necháme překapat, přidáme cukr a 1 - 1 1/2g Petolu... více o Ovocná šťáva za studena
Rybíz odstopkujeme, umyjeme, rozmačkáme, přidáme vodu, aby byl ponořený (nebo více dle vlastní úvahy). Necháme do druhého dne, občas promícháme. Nesmí... více o Rybízový sirup
Piškot: žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, postupně zašleháme horkou vodu, přidáme mouku a pomalu vmícháme sníh z bílků. Upečeme na vymaštěném a... více o Jahodové řezy VII.
Višně propláchneme, rozmačkáme, můžeme přidat trochu vody, aby byly ponořené a necháme 24 hodin odležet, nesmí ale moc zkvasit. Pak přes gázu zlehka... více o Višňový sirup s příchutí griotky nebo punče
Jahody rozmixujeme s cukrem, dáme do porcelánové nebo plastové mísy a necháme stát, dokud se cukr nerozpustí. Občas promícháme. Potom přimícháme... více o Nevařený jahodový džem
Bobulky černého rybízu vaříme s omytými listy ve 3 l vody 20 minut. Přecedíme přes látku, přidáme do šťávy cukr, kyselinu citronovou a vaříme 20 minut... více o Šťáva z černého rybízu
Kopřivy umyjeme a vložíme do hrnce. Citróny nakrájíme na kolečka a přidáme ke kopřivám. Všechny suroviny necháme 24 hodin louhovat v chladu. Poté... více o Zdravý sirup z kopřiv
Očištěnou, na kostičky nakrájenou mrkev podusíme na másle 3-4 minuty, přidáme nakrájenou cibuli a mícháme, až zesklovatí. Zasypeme moukou, trochu... více o Večeře na zahradě - polévka s pěnou
Na kostičky nakrájenou dýni zasypeme cukrem a kyselinou, zalijeme vodou a necháme 24 hodin stát. Pak přidáme omyté a na plátky nakrájené citrony bez... více o Dýňový džus
Syrovou řepu nastrouháme, dolijeme 2 l vody a od bodu varu vaříme 25 minut. Necháme 2 hodiny louhovat, pak zcedíme, přidáme cukr, tresť, citronovou... více o Sirup z červené řepy
Vše necháme 24 hodin louhovat, scedíme, přidáme 2 kg cukru a necháme rozpustit. Slijeme do lahví, ředíme nejlépe sodou a pijeme.... více o Kopřivová limonáda
Rajčata se nakrájí, uvaří a přecedí. Popsané ingredience přidáme do štávy, 10 minut vaříme a nalijeme do čistých, přichystaných skleniček.... více o Marmeláda z rajčat
Cukínu nakrájíme na kostky, zasypeme cukrem a kyselinou citronovou a přidáme 2 l vody. Necháme 24 hodin pod poklicí vyluhovat. Potom rozvaříme,... více o Cukínový džus
Mrkev a nakrájené odpeckované citrony dáme vařit do papiňáku s 2 litry vody cca si 1/2 hodiny. Uvařené necháme prochladnout a rozmixujeme. Svaříme 10... více o Mrkvový džus
Vylisovanou šťávu nechám 6-12 hodin usadit, pak zahříváme na 80-90 °C za stálého míchání přidáváme cukr. Pozor nesmí se vařit, aby sirup neměl "varnou... více o Jablečný sirup
Štávu zahřejeme na 85 °C (rychle) přidáme cukr a kyselinu, necháme rozpustit. Nevaříme! Plníme do lahví, pevně uzavřeme a skladujeme ve vodorovné... více o Šťáva z malin, jahod apod.
V 1,5 l vody povaříme nakrájené citrony asi 5 minut. Do vlažného přidáme omyté kopřivy a necháme 1-2 dny louhovat. Zvlášť si povaříme 0,5 l vody s 1... více o Kopřivový sirup
Květy namočíme do vody na 24 hodin, přecedíme, zamícháme do toho cukr, kyselinu citronovou a necháme 4-5 dnů při pokojové teplotě. Vyzkoušíme na chuť,... více o Bezinková limonáda
Šišky omyjeme a vaříme půl hodiny, poté vodu přecedíme, přidáme cukr a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí - zkouším kapku na talíři, neměla by... více o Léčivý med malé vyděračky
Pomeranče dobře omyjeme a i s kůrou nakrájíme na kostičky. Očištěnou mrkev nakrájíme také a vaříme vše v 1 l vody s 1/2 kg cukru. Změklé rozmixujeme.... více o Pomerančový džus
Citrony oloupeme a nakrájíme na kolečka, posypeme je 4 lžičkami kyseliny citronové - zalijeme 1 litrem vody za 24 hodin převaříme vymixujeme a... více o Citronový džus
Jablka a hrušky omyjeme, oloupáme, pokrájíme, podlijeme malým množstvím vody a rozvaříme. Hmotu rozmixujeme nebo propasírujeme a dále zahříváme až se... více o Jablková marmeláda s hruškami
Omyté hrušky oloupáme, vyjmeme jádřince, nakrájíme na malé kousky, můžeme je propasírovat masovým strojkem. Dáme do hrnce, mírně podlijeme vodou,... více o Hrušková povidla
Omyté třešně vypeckujeme, a rozmixujeme (nejlépe ponorným mixérem). Přidáme cukr smíchaný s Gelfixem a přivedeme k varu. Vaříme tři minuty. Na talířek... více o Třešňová marmeláda
Do kastrolu dáme propláchnuté, vypeckované třešně, přidáme prolisovaný rybíz - na lisovacím mlýnku, nebo protřeme sítem, a 10 minut společně za... více o Třešňový džem s rybízem
Čistý rybíz bez stopek zalijeme vodou,přidáme kyselinu citronovou a necháme 24 hodin stát,občas zamícháme. Sirup přecedíme,přidáme cukr a sáček petolu... více o Nevařený sirup z černého rybízu
Do 5 litrové láhve dáme květy, kyselinu, převařenou vodu a necháme 24 hodin stát. Potom přecedíme přes plátno a přidáme cukr, vše promícháme,... více o Bezinkový sirup
Mrkev s jablky podusíme doměkka, přidáme cukr a kyselinu, vše rozmixujeme, plníme do skleniček a sterilizujeme 20 min. při 80 °C. Podle chuti je možné... více o Přesnídávka jablko-mrkev
Hrušky opláchneme, oloupeme, rozpůlíme, jádřince vykrojíme a ihned vkládáme do studené vody s trochou kyseliny citronové nebo octa, aby nezhnědly.... více o Hruškový kompot