Vzhledem k většímu objemu dýní je lepší vše rozdělit na poloviny a dělat ve dvou hrncích nebo na dvou pánvích.
Nakrájíme cca 2 velké nebo 3 menší...
více o Chatulova dýňová - Halloweenská polévka
Slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme na ni nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené houby, brambory nakrájené na kostičky, rozkrájené papriky a...
více o Bramborový guláš se smetanou
Přebrané a umyté fazole den předem namočíme. Druhý den je ve stejné vodě dáme vařit. Uzené maso vložíme do vroucí vody a uvaříme do měkka.
Během...
více o Kyselá fazolová polévka s uzeným masem
Umyté a osušené maso nakrájíme na větší kostky. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme červenou papriku, připravené maso, osolíme,...
více o Telecí maso na paprice
Plíčka umyjeme a dáme vařit do osolené vody s očištěnou kořenovou zeleninou, cibulí, česnekem a bobkovým listem. Uvařená plíčka i se zeleninou...
více o Plíčková polévka
Nakrájíme si nadrobno cibuli a osmahneme na sádle při mírném ohni. Přidáme na kostky nakrájené maso, mletou papriku, bobkový list, kmín a krátce...
více o Polévka ze skopového masa
Brambory nakrájíme nadrobno a vložíme do vroucí osolené vody. Bylinky podusíme na trošce másla asi 4 min. K poloměkkým bramborám vložíme bylinky a...
více o Zelená polévka – zaklechtanka
Oloupané, pokrájené brambory dáme zapéct do trouby, na pomaštěný plech, aby se vytvořila nahnědlá kůrčička. Před dopečením osolíme a kdo má rád, může...
více o Pečené brambory se sýrovou omáčkou
Z ingrediencí připravíme těsto jako na lívance a necháme ho vykynout. Po vykynutí zamícháme a necháme znovu kynout, až po té upečeme na oleji malé,...
více o Pohankové bliny
Ušleháme bílky, přidáme oba cukry, žloutky a zbytek ingrediencí. Upečeme v dortové formě a necháme vystydnout. Namočíme želatinu do studené vody,...
více o Jahodová dobrůtka
Na oleji osmahneme na světlo cibuli a přidáme nakrájenou slaninu, rychle dohromady osmažíme. Přidáme a osmahneme kuře. Přidame papriku a petržel,...
více o Kanadské kuře s fazolemi
Droždí rozpustíme v trošce vody se špetkou cukru (připravíme kvásek), ostatní přísady připravíme do větší nádoby. Asi po 15 min. přidáme kvásek a...
více o Pagáče z ovesných vloček
Nejprve uvaříme brambory a necháme je vychladnout. Vychladlé brambory nastrouháme. Přidáme utřené máslo, na kostičky nakrájenou cibuli, kyselou...
více o Bramborový "sýr"
Maso naložíme do koření a necháme přes noc v chladu. Houby, česnek a cibuli jemně nasekáme. Maso osmahneme a do zbylého oleje přidáme máslo, nasekané...
více o Kotlety z Anjou
Do namočeného římského hrnce naskládáme směs tenkých plátků zeleniny - mrkve, celeru, cukety a dvou cibulí. Nejlépe a nejrychleji je pořídíme na...
více o Divoké závitky v římském hrnci
Housku namočíme do mléka, vymačkáme a promícháme s masem. Cibuli osmahneme a vychladlou vmícháme do masa. Přidáme usekanou petrželku, strouhanku,...
více o Placičky z mletého masa II.
Nastrouhejte oloupané brambory, osolte je a vmíchejte hladkou mouku. Vzniklé těsto lijte po přiměřených dávkách na rozpálený olej. Každý bramborák...
více o Sýrové albánské bramboráky
Pokud máme houby zavařené dáme nejdříve vařit brambory se solí a potom přidáme houby (pokud máme houby čerstvé dáme vařit houby a potom přidáme...
více o Jihočeská kulajda
Kvasnice, cukr, vlahé mléko, 1 vejce, olej a trochu mouky zamíchejte. Přikryté nechte kynout. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Tenké plátky...
více o Cibulový koláč se slaninou II.
Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme pod tekouci studenou vodou, oloupeme a nadrobno nakrájíme. Pak odstraníme z halibuta kůži, opatrně vyjmeme kosti a...
více o Pomazánka z halibuta
Citrón omyjeme horkou vodou a osušíme. Škrabkou na brambory oloupeme tenkou vrstvičku kůry a nakrájíme ji na velmi tenké proužky. Z citrónu vymačkáme...
více o Avokádový krém s citrónem
Bramboru uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Smícháme hořčičný prášek s 1 lžící teplé vody a necháme 10 min. odstát. Řepu slijeme, oloupeme...
více o Růžový slanečkový salát
Do kastrolu dáme slaninu nakrájenou na malé kostičky (vybíráme dobrou, voňavou, dává základní chuť celému jídlu). Škvaříme tak dlouho, až začne vonět...
více o Brambory na špeku
Z očištěného, vykuchaného, umytého a osušeného okouna sa nakrájí kusy, 200 g na porci, a osolí se. Na másle se zpění na kolečka nakrájená cibule,...
více o Okoun mořský na maďarský způsobb
Očistěná, vykuchaná, umytá a osušená makrela sa nakrájí na 200 g kousky na porci. Jednotlivé kusy se osolí a rychle opečou na oleji z obou stran....
více o Makrela na maďarský způsob
V míse dobře utřeme smetanu, žloutek a hořčici, pak po kapkách přidáváme olej, ocet, sůl a pepř.
Předpis na salát najdete pod názvem "Bramborový salát...
více o Nepravá majonéza (1922)
Netradiční recept - studená polévka, ale za letního počasí je obzvlášt osvěžující.
V osolené vodě (cca 2 l) uvařte nakrajený šťovík (300-500 g). Podle...
více o Šťovíková polévka
Cibuli nakrájejte na půlměsíčky, vysypte ji na pomaštěný plech a na ni poklaďte řízky z krkovičky, posolené a popepřené, posypte strouhaným sýrem a...
více o Švédské řízky
Kvasnice, cukr, vlahé mléko, 1 vejce, olej a trochu mouky zamícháme a přikryté necháme 20 minut kynout. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Tenké...
více o Cibulový koláč
Nové brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a po vychladnutí nakrájíme na slabá kolečka. Rozložíme je na dno salátové mísy a slabě postříkáme octem.
Z...
více o Salát z nových brambor
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a rozšťoucháme nebo prolisujeme. Přidáme k nim vejce, špetku soli, lžíci mouky, sádla a vypracujeme těsto, z...
více o Bramborový džuveč
Ve vodě uvaříme fazole. Na rendlík dáme 1 lžíci sádla nebo másla, přidáme 1 bobkový list, špetku tymiánu, 1 lžíci cibule, špetku papriky, 3 nová...
více o Fazole na kyselo
Dobře očištěnou a opranou kachnu osolíme, vložíme na pekáč a pečeme s cibulí a máslem. Při pečeni mírně podlijeme vodou a občas přeléváme vypečenou...
více o Kachna s nudlemi
Kološvárské zelí je recept pro slavnostní příležitosti.
Připravíme si perkelt, vejce uvaříme natvrdo, klobásu nakrájíme na tenké plátky. Kotlety...
více o Kološvárské zelí II.
Flíčky uvaříme skoro doměkka, na másle opečeme nakrájenou cibuli s pórkem, necháme vychladnout, přidáme flíčky, sýr, sůl, pepř a dobře promícháme. 60...
více o Sýrové flíčky
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené houby a orestujeme( dusímeú. Přidáme červenou papriku a sůl. Vedle smícháme smetanu...
více o Aniččina houbová omáčka
Těstoviny uvaříme v osolené vroucí vodě. Scedíme (nechladíme) a přidáme trochu másla. Na pánvi zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme...
více o Těstoviny v nivové omáčce
Z mouky a másla uděláme světlou jíšku, přidáme papriku a nastrouhanou cibuli. Zalijeme 1,5 litrem vody, zakapeme octem, přidáme celý pepř a bobkové...
více o Polévka z jiker
Tvaroh protlačíme přes síto a dobře promícháme s vejci, cukrem, moukou a citr. kůrou. Z této hmoty hněteme koláče velikosti dlaně a smažíme.
Horké...
více o Papanasi
Jemně nastrouhané brambory posolíme a spojíme s vejci na tuhé těsto, které na pomoučeném vále vyválíme na tloušťku prstu.
Cibulku opražíme spolu se...
více o Meklenburské trubičky
Na spodok tortovej formy poukladáme piškóty, ktoré polejeme šťavou z ananásového kompótu a koňakom. Poukladáme naň ananás a vylejeme krém z tvarohu a...
více o Moje prekvapenie
Dýně oloupeme, vydlabeme, uvnitř osolíme a zakapeme citronem.
Nádivka: na polovině tuku osmahneme drobně pokrájenou cibulku, přidáme maso, máčenou...
více o Plněné dýně
Filé osolíme a obalíme v mouce promíchané s paprikou. V jedné vrstvě je vložíme na pekáč vymazaný 40g másla a zalijeme smetanou, až je filé téměř...
více o Filé po Oregonsku
Chléb nakrájíme na menší kousky a osmažíme na másle. Zalijeme zeleninovým vývarem a uvaříme doměkka, asi 10-15 minut.
Polévku můžeme prolisovat nebo...
více o Chlebová polévka III.
Okurku nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme. Ve smetaně rozmícháme utřený česnek, nasekaný kopr a olej. Polévku nalijeme do talířů a posypeme...
více o Tarator