Do rendlíku s vroucí vodou přilejeme trochu octa, vložíme vejce pokojové teploty a vaříme 7 minut.
Mezitím si nastrouháme křen a pokrájíme šnytlík. Po...
více o Vejce do skla
Připravte vejmrdu. Oloupejte křen a jablka, obojí nastrouhejte najemno a promíchejte. Ochuťte octem, cukrem a solí, pak dejte odležet do chladu....
více o Vinná klobása s vejmrdou
Mladé neloupané cukety nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, kde je smícháme s jemně nastrouhaným křenem, vejci, solí, pepřem a moukou dle potřeby,...
více o Cuketové placičky s křenem
Křen smíchejte s jablkem a ihned zakapejte citronem. Přidejte vývar a dochuťte solí, případně špetkou cukru.
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D....
více o Jablečný křen
Množství nálevu je cca na 12 sklenic cca 5 litrů nálevu.
Na dno sklenic vložíme koření, naskládáme okurky a zbylou zeleninu.
Mezitím si připravíme lák...
více o Sterilované okurky
Plátky chleba přepůlíme a na rozpáleném sádle či oleji osmažíme dozlatova. Odkládáme na ubrousek, odsát přebytečný tuk. Oloupaný křen nastrouháme na...
více o Křenové topinky s vejcem
Vše (kromě salátové okurky) mixujeme dohromady.
Ručně smícháme umixovanou směs s hrubě nastrouhano salátovou okurkou. Dochutímě solí, pepřem dle chuti...
více o Vajíčkovo - okurková pomazánka EXTRA zdravá
Nejdříve si připravte nálev. Do hrnce nalijte vodu, přidejte sůl a koření (na 1l vody 4 dkg soli). Je lepší použít sůl bez přidaného chlóru nebo floru...
více o Kvašáky
Houby očistěte.
Suroviny na nálev asi 5 minut povařte a vychlaďte.
Do sklenic dejte houby a zalijte je lákem. Uzavřete a asi 15 minut zavařujte při...
více o Houby čili "slizouny"
3 lžíce másla rozpusťte v hrnci a s moukou orestujte na světlou jíšku, zalijte vývarem a rozšlehejte.
Vařte asi 20 minut, poté oslaďte, přidejte...
více o Uzené s křenovou omáčkou
Jazyk uvařte doměkka, oloupejte a nakrájejte na plátky. Rozpusťe máslo a nechte zesklovatět jemně nakrájenou cibuli. Orestujte s moukou. Postupně...
více o Křenová omáčka s jazykem
Na másle si osmahneme hladkou mouku, zalejeme mlékem, či vodou a mícháme do zhoustnutí. Přidáme najemno nastrouhaný křen, povaříme a dochutíme solí a...
více o Křenová omáčka s vejcem
Základ tvoří zelí, které nakrouháme, mrkev nastrouháme na hrubším struhadle a cibuli nakrájíme na půlkolečka nebo klidně na kostičky. Pro obměnu...
více o Kvašený zeleninový salát Pickles
Silnější plátky krkovice, prokrojíme a pak teprve naklepeme. Uvnitř prokrojenou kapsu potřeme hořčicí a vložíme do ní plátek slaniny, pak jí opět...
více o (nejen) Křenová krkovička
1. Do hrnce nalijeme vodu,vhodíme do ní sůl, bobkový list, pepř a nové koření a necháme projít varem.
2. Do 3l sklenice skládáme vidličkou propíchané...
více o Klasické kvašáky
Želatinu připravíme dle návodu. Buď si uděláme sladkokyselý nálev (podobně jako na okurkový salát, jen o něco kyselejší) nebo použijeme nálev ze...
více o Křenové závitky v rosolu (aspiku)
Řepu vybíráme stejně velkou, aby jsme měli všechnu uvařenou ve stejnou dobu. Lepší je menší, je jemnější, více sladká a červenější. Řepu řádně omyjeme...
více o Červená řepa - sterilovaná
Oloupanou cibuli najemno nakrájejte, řepu a brambory oloupejte a nakrájejte na kousky, očištěný pórek na kolečka.
Na rozehřátém oleji osmažte cibuli...
více o Řepná polévka s křenem
Uvařenou červenou řepu oloupeme, pokrájíme na cca 0,7 mm plátky, osolíme a potřeme žervé, které jsme si dochutili tím, co máme rádi (případně ho...
více o Červená řepa s žervé a rakouským špekem
1. Špenát nechat roztát a ochutit solí a pepřem. Lososa pokapat 2 lžícemi citronové šťávy, osolit, opepřit a nechat 10 minut v této marinádě.
2....
více o Lasagne s lososem a špenátem
Do pomazánkového másla nastrouháme křen (dle chuti) a rozmícháme. Připravíme si nějakou vhodnou nádobu a pak klademe debrecínku, sýr, rozetřeme trochu...
více o Dort šunka-sýr
Do velkého hrnce dáme vařit vodu, vložíme maso, zmírníme plamen a necháme 5 min. Slijeme vodu a maso opláchneme studenou vodou. Vložíme znovu do hrnce...
více o Tafelspitz
K nastrouhanému křenu a pomazánkovému máslu Fit Line přidáme uvařená a na malé kostičky nakrájená vejce, majonézu, hořčici, Vegetu a sůl.
Vše pečlivě...
více o Křenová pomazánka II.
Suroviny jsou na 16l sud.
Máme-li zelí nakrouhané, přidáme sůl, kmín a cibuli a ve vaničce je dobře promícháme, aby došlo k rovnoměrnému rozložení....
více o Kysané zelí
Uvařené žloutky utřeme v míse s cukrem a solí, bílky nastrouháme na jemné nudličky, přidáme ocet a nastrouhaný křen. Dobře promíchat, naplnit do...
více o Křen nejen k uzenému kolenu
Salátové listy pořádně propláchněte a vodu dobře otřepejte. Ředkvičky očistěte a opláchněte, křen oloupejte a obojí nakrájejte na tenké plátky....
více o Zeleninový talíř III
Tento recept jsem si vymyslela, když jsem měla ohromnou chuť na japonské mlsky a málo financí. Využívá ingredience, které jsou běžně k dostání v...
více o Hybridní sushi
Smícháme všechnu zeleninu a rozinky. Pak vmícháme majonézu se špetkou soli, důkladně promícháme. Necháme alespoň hodinu vychladit a proležet. Podáváme...
více o Zeleninový salát s rozinkami
Upečeme paštičky podle receptu "Patištičky" na těchto stránkách.
Zcela vychladlé paštičky ozdobně nastříkáme krémem nebo pěnou, zdobíme dle fantazie....
více o Paštičky II.
Cibulku dáme do většího kastrůlku a smažíme v dostatečném množství rozehřátého oleje. Osolíme. Tofu rozlámeme na menší kousky a přidáme k cibulce,...
více o Uzená tofu pomazánka
**Originál:** Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem a povaříme. Ve smetaně "rozkvrdláme" žloutky a společně s čerstvě...
více o 2x křenová omáčka se smetanou
Počet vajec záleží na počtu topinek: 1 ks topinky = 1 vejce. Plátky chleba si osmažíme z obou stran dozlatova. Z vajec si uděláme volské oči - na...
více o Lovošská topinka
Tvaroh smícháme s křenem a solí. Smetanu ušleháme a zlehka vmícháme do tvarohu. Množství křenu záleží na vaší chuti a na křenu (jaký má říz:-) ).
Na...
více o Závitky s lehkou křenovou náplní
Krůtu očistíme a svrchu i zevnitř dobře nasolíme, posypeme kmínem a necháme přes noc v chladu proležet. Veku pokrájíme nadrobno, zalijeme mlékem, pak...
více o Nadívaná krůta s dýní a křenem
Uzený vývar uvedeme do varu, zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody či vývaru, případně dosolíme a provaříme. Stáhneme z ohně a vmícháme...
více o Křenová omáčka k uzenému masu
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a obalíme v hladké mouce. Vložíme na rozehřátý olej a opečeme z obou stran, podlijeme troškou vody...
více o Vepřové řízky po moravsku
Kotlety nasolíme, opepříme a opečeme je na tuku do měkka, poté je vyjmeme. Jablka pokrájíme na silnější plátky a vložíme je jemně pocukrovaná do tuku...
více o Smetanové kotlety na jablkách s křenem
Brokolici rozebereme na růžičky, vložíme do hrnce, osolíme, podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme doměkka. Po změknutí vyjmeme, dáme na talíře a...
více o Brokolice s pikantní jogurtovou zálivkou
Smetanu ušleháme tak, aby vznikla šlehačka. Tvaroh promícháme s křenem a připravenou šlehačkou. Osolíme podle chuti. Výborné na jednohubky či topinky....
více o Jemná křenová pomazánka
Očištěné houby nejprve pokrájíme na plátky. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibulku s česnekem, přidáme houby, kmín a podusíme. Počkáme až se...
více o Houbové těstoviny s křenovou omáčkou
Makrelový filet obalte ve směsi koření a opékejte ho na oleji, na středním plameni po každé straně 2 minuty.
Krém připravte smícháním: šlehačky, křenu...
více o Kořeněný makrelový filet s křenovým krémem
Uvaříme rybí filé se solí a po vychladnutí ho rozmačkáme vidličkou. Mrkev nastrouháme, promícháme s filé a citrónovou šťávou (trochu). Přidáme Křeník ...
více o Pomazánka z rybího filé II.