Předem namočenou čočku přelijeme i s vodou do většího hrnce, přid8me bůček (vcelku), nadrobno nakrájenou zeleninu a stejně pokrájené brambory, vše... více o Čočková polévka s bůčkem
Nastrouhanou zeleninu a na hrubo nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova na tuku. Přidáme hladkou mouku, osmažíme a přimícháme protlak nebo rajčata.... více o Omáčka z rajčat a zeleniny
Zeleninu a cibuli orestujeme na tuku do zlatova, přidáme divoké koření, citron nakrájený na plátky (bez kůry), zastříkneme octem a podlijeme vodou. Do... více o Polská omáčka
Maso vložíme do studené vody, osolíme a za stálého míchání privedeme k varu. Jinak ztuhne a vytvoří se chuchvalce. Přidáme brambory (hodně nadrobno),... více o Polévka z mletého masa
Drůběž i s kostí a zeleninu necháme vyvařit (dáme-li maso do studené vody, bude vývar silnější), poté maso vyjmeme, vykostíme, nakrájíme a vrátíme... více o Drůbeží kaldoun
Na oleji osmahneme cibuli a kořenovou zeleninu, zalijeme vodou, ochutíme solí, pepřem, novým kořením a vaříme do poloměkka. Než je zelenina úplně... více o Jarní zeleninová polévka se špekovými knedlíčky
Žebírka nasekáme na kousky, opereme, krátce orestujeme, přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, celer a petržel, na kostičky nakrájenou cibuli a... více o Jehněčí žebírka na majoránce
Chléb i zeleninu necháme společně uvařit, prolisujeme, přidáme koření a nakonec zlepšime rozšlehaným vejcem a rozškvařenou slaninou. Dochutíme solí a... více o Chlebová polévka s vejcem
Z hlav vyjmeme žábry a dáme vařit do osolené vody s bobkovým listem a pokrájenou cibulí. Po uvaření vývar scedíme a hlavy obereme. Na rozehřátém másle... více o Vanocni rybi polevka II.
**Pracovní postup I:** Hlavu a vnitřnosti kapra, případně i mlíčí a hřbet důkladně očistíme a propláchneme a dáme vařit do hrnce s vařící osolenou... více o Rybí polévka III.
Filé omyjeme a povaříme ve slané vodě spolu se zeleninou a bobkovým listem. Odstavíme z ohně a necháme 5 minut přikryté dojít. Před podáváním pokapeme... více o Rybí filé s dušenou zeleninou
Maso nakrájíme na kostičky, očištěnou kořenovou zeleninu a brambory rovněž. Rajčata oloupeme a nakrájíme na osminky. Smícháme, osolíme, posypeme... více o Letní kostičky z králíka
Stehna králíka omyjeme a osolíme. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Maso vložíme do pekáčku, posypeme drobně nakrájenou... více o Králičí stehna na zelenině
Cibuli s česnekem nakrájíme na kostičky a osmáhneme na oleji. Zeleninu nakrájíme na kousky. Nasypeme je k cibulce a osmáhneme. Přidáme maso a za... více o Lasagne s masem a zeleninou
Fazole propláchneme a zalijeme studenou vodou. Osolíme a necháme přes noc nabobtnat. Potom přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu, cibuli, rajče,... více o Kabanosová polévka
Zelí nakrájíme najemno, brambory oloupeme a nakrájíme, zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubé nudličky, cibuli nakrájíme na kostičky a vše dáme... více o Moravská chábovice
Slepice se zeleninou uvařit, množství vody podle toho jestli chcete před hlavním jídlem ještě slepičí polévku. Uvařit tak, aby se slepice nerozpadla,... více o Frikassé
Zajíce odblaníme, protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmahneme na rozehřátém oleji. Přidáme koření,... více o Zajíc na smetaně
Maso osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Čekanku pokapeme citronovou šťávou, rozložíme ji na plátky masa, které svineme a sepneme jehlami. Kořenovou... více o Hovězí závitky s čekankou
Do vroucí vody dáme vařit maso. Když je poloměkké, přidáme zelí a vaříme společně s masem doměkka. Zvlášť osmažíme na tuku pokrájenou zeleninu a... více o Šči z kysaného zelí
Vepřové kotlety naklepeme, osolíme, prudce opečeme po obou stranách na sádle a vyjmeme. Do výpeku přidáme na kostky nakrájený špek, nastrouhanou... více o Husarské kotlety
Hovězí maso nakrájíme na malé kostky a vložíme do dvou litrů studené vody. Vaříme do poloměka, pak přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso.... více o Boršč
Očištěnou zeleninu nakrájíme na malé kousky a osmahneme na másle s drobně nakrájenou cibulí dorůžova. Pak zaprášíme moukou, zalijeme 3/4 litrem vody,... více o Polévka po moravsku
V litru vody uvaříme maso, zeleninu v celku a špetku koření doměkka. Přecedíme a do vývaru vkládáme nakrájenou zeleninu a upečený svítek. Svítek:... více o Uzený vývar se špenátovým svítkem
Na lžíci másla podusíme jemně nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme namočené pokrájené houby, kmín, utřený česnek se solí, majoránku, na... více o Bramborová polévka zimní
Omyté drůbky vložíme do studené vody, přidáme sůl, koření a zeleninu, opranou cibuli a zvolna vaříme asi 2 hodiny. Z másla a mouky připravíme světlou... více o Drůbková polévka se smetanou
Očištěné husí drůbky dáme vařit do studené vody s kořenovou zeleninou, solí a kořením. Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, přecedíme na ni... více o Husí drůbky po arménsku
Na másle osmažíme kostičky kořenové zeleniny, zasypeme moukou, opečeme a zalijeme vejci. Až se srazí, rozšleháme s litrem vody, přidáme bujon, osolíme... více o Jarní polévka z vaječné jíšky
Maso prošpikujeme klínky slaniny po vlákně, osolíme a opepříme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na plátky a osmažíme dozlatova, přisypeme krájenou cibuli... více o Pardubická hovězí pečeně
Očištěnou slepici dáme vařit s kořením, kořenovou zeleninou, cibulí a solí doměkka. Zvlášť připravíme omáčku z máslové jíšky, kterou zalijeme částí... více o Slepice s petrželovou omáčkou
Na rozehřátém másle zesklovatíme rýži, zalijeme vývarem a pod pokličkou dusíme 20 minut. Mrkev nakrájíme na hranolky, ostatní zeleninu na kostičky,... více o Rýže se zeleninou a kari
Na tuku osmažíme očištěnou na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a nahrubo nakrájenou cibuli. Když je zeleninový základ stejnoměrně dozlatova... více o Rajská
Porce ryby vložíme na 5 minut do osolené horké vody, pak ji vyjmeme a necháme okapat. V litru vody uvaříme nadrobno nakrájenou zeleninu, protlačíme jí... více o Štika v bílé omáčce
Oves zalijeme 4 hrnky vody a necháme několik hodin nabobtnat, v téže vodě je uvaříme téměř doměkka. Na oleji lehce orestujeme nakrájenou cibuli,... více o Ovesná polévka
Maso vložíme do studené osolené vody spolu s kořením a očištěnou kořenovou zeleninou a jednou cibulí. Zvlášť uvaříme kroupy, necháme je vychladnout,... více o Zabijačková polévka
Den předem namočíme čočku do studené vody. Na sádle osmažíme cibuli a nastrouhanou kořenovou zeleninu, přisypeme krupici a zalijeme asi 1 a 1/2 litrem... více o Myslivecká latina
Do rendlíku vlijeme jen tolik vody, aby byla ryba potopená, přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření a zvolna 10 minut vaříme. Do vroucí várky... více o Kapr na černo
Do litru vody dáme vařit rozkrájené brambory a na kostičky nakrájenou cibuli. Vaříme, až jsou brambory měkké. Do nádoby ve které chceme polévku... více o Polévka proti skleróze
Zeleninu očistíme, omyjeme a nahrubo nakrájíme. Očištěné maso, zeleninu a pepř vložíme do hrnce s 1a 1/2 litrem vody a přikryté zvolna vaříme. Asi po... více o Tyrolská nedělní polévka
Vývar z uzeného masa přecedíme, případně ještě trochu přisolíme, přidáme zeleninu nakrájenou na jemné nudličky, máslovou jíšku a zvlášť na másle... více o Polévka z uzeného masa
V litru vody uvaříme oloupané brambory se zeleninou, kořením a solí. Zvlášť na tuku osmahneme cibulku, přisypeme mouku a zalijeme podmáslím. Krátce... více o Hodolanská omáčka
Slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme spolu s cibulkou. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, několik bobkových listů a koření. Zalijeme dvěma... více o Chalupářský boršč
Vyprané maso a vnitřnosti zalijeme asi třemi litry studené vody, osolíme a zvolna vaříme. Asi po hodině přidáme očištěnou zeleninu a dovaříme další... více o Polévka česká "veverka"
Fazole a čočku přebereme, propláchneme a uvaříme každé zvlášť ve vroucí vodě se špetkou prášku do pečiva. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku,... více o Eintopf
Králíka přes noc namočíme do studené vody a poté odblaníme. Porce prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme a posypeme novým kořením. Nastrouhanou... více o Králík na slanině
Žampiony a cibuli nakrájíme na kostičky a 10 minut opékáme na oleji. Poté vmícháme hořčici, sůl, pepř a jemně nasekanou petrželku. Zelí očistíme a... více o Kuřecí prsíčka v zelném závitku
Svíčkovou osolíme, protkneme 2/3 slaniny nakrájené na klínky a na tuku zprudka po všech stranách opečeme. Maso za chvíli vyjmeme, přidáme zbytek na... více o Svíčková na smetaně