Očištěného kapra nakrájíme na 4 části. V hrnci vaříme zeleninu se solí, octem a kořením asi 20 minut. Potom do ní vložíme porce ryby a vaříme je... více o Kapr na modro
Z tuku a hrubé mouky (krupice) připravíme světlou jíšku, zalijeme jí vodou, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, v nichž převládá mrkev, osolíme,... více o Falešná rybí polévka
Plíčka umyjeme a dáme vařit do osolené vody s očištěnou kořenovou zeleninou, cibulí, česnekem a bobkovým listem. Uvařená plíčka i se zeleninou... více o Plíčková polévka
Do většího hrnce dáme máslo nebo jakýkoliv jiný tuk, osmahneme cibulku a zaprášíme moukou - připravíme světlou jíšku. Mezitím si nakrájíme polévkovou... více o Krémová dýňová polévka
Kořenovou zeleninu očistíme, vložíme do hrnce, přidáme celou oloupanou cibuli, omyté maso, přisypeme koření, vše zalijeme vodou, do které rozdrobíme... více o Krůtí nudlová polévka
Očištěné a nakrájené houby osmahleme na másle a oleji, zaprášíme moukou a zalijeme vařící vodou z konvice. Přidáme nadrobno nakrájené brambory,... více o Rychlá houbová bramboračka
Filé nasolíme, okořeníme, načesnekujeme, poprášíme moukou, vložíme do pekáčku, poté nasypeme na filé zeleninu, žampiony, nakrájené mandličky a... více o Zapečený pangasius s mandlemi
Mražené lososy necháte rozmrazit a odhleníte je. Mezi tím si uvaříte, jak já říkám takovou "polívku" - nálev na naložení ryb. Tj. kořenová zelenina a... více o Vyuzený losos
Kořenovou zeleninu, cibuli, sůl a koření vložíme do bílého vína a vše svaříme. Necháme vychladnout a vložíme maso. Nádoba musí být tak velká (malá),... více o Vepřová pečeně na divoko-nakládaná
Luštěniny přes noc namočíme do vody a druhý den ve stejné vodě uvaříme s kroupami. Před dokončením přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a jíšku,... více o Bratříčkova polévka z Hané
Do osolené vody dáme koření, kořenovou zeleninu, maso a uvaříme doměkka. Maso vyjmeme, vývar přecedíme, zahustíme máslovou jíškou a povaříme. Houby... více o Hovězí pupek s houbovou omáčkou a sejkorami
Hovězí žebro pomalu uvaříme v osolené vodě spolu se zeleninou, bobkovým listem a novým kořením doměkka. Hotové maso dáme ještě teplé do marinády... více o Marinované hovězí žebro
Špalíčky hovězího masa osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Jemně pokrájenou cibuli a nastrouhanou zeleninu osmahneme na oleji, přidáme protlak ... více o Hovězí plec s vinnou omáčkou
Nejprve uvaříme maso s novým kořením, které vyndáme stranou a ve vývaru vaříme kořenovou zeleninu, fazole a brambory do měkka. Zvlášť si uvaříme... více o Bořšč od prababičky (Ukrajinský - bez zelí!)
Cibuli, ořez z kapra a vnitřnosti vařte ve slané vodě. Po uvaření sceďte, maso oberte a nakrájejte na drobno spolu s vnitřnostmi. Kořenovou zeleninu... více o Vánoční polévka - Rybí krém s hráškem
Ořez z kapra zvolna vařte spolu s cibulí a kořenovou zeleninou na silný vývar. Nezapomeňte osolit a přidat divoké koření. Hotový vývar proceďte a vše,... více o Rybí polévka s knedlíčky
Nejprve si připravíme játrové knedlíčky, já je dělám tak, že si do mističky rozdělám játrovou zavářku, přidám trošku na jemno nakrájené cibulky, 1... více o Kuličková polévka
Očištěnou a omytou kachnu rozdělíme na porce a osolíme. Slaninku necháme v hrnci zesklovatět, vložíme na ni porce kachny a po všech stranách ji... více o Kachna na víně
Maso v osolené vodě uvaříme do měkka spolu s divokým kořením, cibulí a kořenovou zeleninou. Přecedíme a maso na drobno nakrájíme. Na másle osmažíme... více o Pajšl na smetaně
Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, celer můžeme na jemnějším. Anglickou nakrájíme na kostičky a spolu s cibulí zpěníme na másle. Přidáme... více o Svíčkové nudle
Hovězí maso dáme vařit s kořenovou zeleninou, asi v polovině vaření přidáme játra vcelku a vaříme do měkka. Z másla a mouky uděláme tmavou jíšku,... více o Babiččina játrová omáčka s blbounama
Vločky a mouku osmažíme na tuku, až jíška zčervená zaprášíme paprikou, necháme zpěnit. Zalijeme vodou. Přidáme zeleninu, houby a ke konci vaření... více o Falešná dršťková 1957
Králíka odblaníme a naporcujeme. Na trošce oleje rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, nastrouhanou... více o Králík na paprice
Očistíme kořenovou zeleninu nastrouháme na jemném struhadle, cibuli drobně nakrájíme, přidáme citronovou šťávu, špetku pepře, majonézu a vše... více o Zeleninová pomazánka IV.
Na másle orestujeme cibuli a kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, přidáme rajče (překrojené). Zalijeme vodou a necháme chvilku vařit, pak... více o Fazolková polévka II.
Z kostí a ostatních přísad uvaříme polévku, tak jak je každý zvyklý. Jako vložku do polévky ale použijeme klasické halušky (jako např. na brynzové... více o Polévka z vepřových kostí s haluškami
Do vody dáme na kostky nakrájený chléb a vaříme se solí, kmínem, kořenovou zeleninou a předem namočenými houbami. Na pánvičce necháme zesklovatět... více o Kyselo (polévka)
Brambory nakrájíme na kostky, maso také. Přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, česnek, zeleninu nakrájenou na kostky, lečo, slaninu a klobásy. Osolíme... více o Živánská
Na másle omažíme nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu, zalejeme vařící vodou. Do vařící vody se zeleninou vkládáme lžičkou vykrajované masové... více o Polévka s masovými knedlíčky
My králíka nepečeme vcelku, ale již naporcovaného. Některé kusy prošpikujeme, jak pro koho, kdo to rád. Není nutné. Jednotlivé díly osolíme,potřeme... více o Pečený králík se zeleninou
Opláchnuté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na tuku, přidáme maso, krátce je v... více o Hospodská svíčková na smetaně
Rohlíky nalámeme a namočíme v mléce. Kořenovou zeleninu, brambory, brokolici a 2 vajíčka uvaříme. Zeleninu, brambory a cibuli nakrájíme na kostky ... více o Zeleninová sekaná
Na 1 lžící rozpuštěného másla sypneme trochu drceného kmínu zaprašíme asi 1 1/2 lžící mouky a přiléváme pomalu vodu, aby nám to nezhrudkovatělo. Máme... více o Polévka ze zbylé bramborové kaše - co dům dá
Maso odblaníme a omyjeme, prošpikujeme slaninou, dáme do vysokého hrnce či vysokého pekáče s pokličkou. Do kousku hadříku zabalíme nové koření, pepř,... více o Svíčková dle babičky
Hlavu a páteř vyvaříme s kořením v osolené vodě na vývar, řízek a ocasní odřezky vyvaříme stejně, ale zvlášť. Po uvaření maso opatrně obereme a vývary... více o Rybí polévka od Ladíka
Do hrnce dáme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, koření, špetku soli, celou cibuli, a 1 a 1/2 l vody. Uvedeme do varu a vložíme oprané kuřecí... více o Cibulačka s kuřecím masem
Na pánvi necháme vyškvařit špek, přidáme cibulku a zpěníme, přidáme strouhanou zeleninu na kostky pokrájenou slaninu a salám. Osmažíme dozlatova,... více o Pekáček mnoha chutí, mnoha vůní
Krůtí maso prošpikujeme několika nudličkami slaniny, nebo bůčku a osolíme. V kastrolu rozpustíme zbytek pokrájené slaniny, přidáme kousek másla,... více o Krůtí prsa alá svíčková
Cibuli nakrájíme na najemno a zpěníme na másle. Mrkev, celer a petržel očistíme, nakrájíme na jemno, přidáme k cibuli a společně vše za stálého... více o Opilé hovězí
Maso osolíme a opepříme. Předehřejeme troubu. Očistíme feferonky, vyřízneme semeník, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Ostrým nožem maso propícháme a... více o Vepřová pečeně po balkánsku
V hrnci na oleji opražit dočervena ovesné vločky (dát pozor a nespálit), zaprášit moukou, krátce zasmahnout, podlít vodou a míchat, dokud nezačne... více o Kvasnicová rodinná polévka
Nakrájíme řepu na kostičky (nebo malé řepy na půlky), dáme do misky a zalijeme trochou vody. Necháme řepu několik dní v teple, dokud nezkvasí a... více o Boršč od babičky Tamary
Osmažíme cibulku, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, chvíli opékáme, přidáme předvařený hrách, zalejeme vývarem a vaříme do měkka. Okořeníme... více o Skotská hrachová polévka
Brambory a kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli nasekáme nadrobno, zalijeme vařící vodou (šetří se tak vitamín C), přidáme kmín, kuličky... více o Zamudlanka
Fazole přes noc namočíme a uvaříme doměkka nebo použijeme konzervu. Osmažíme cibuli, přidáme mletou papriku, přidáme fazole, zalijeme vodou, přidáme... více o Srbská čorba
Povaříme hlavu a ořezy ve vodě- velice krátce (probublat) - a vodu slijeme. Maso bez sádla a kůže obereme a dáme zvlášť. Na sádle orestujeme cibulku a... více o Jinak rybí polévka
Do vody dáme vařit kmín, masox a kořenovou zeleninu vaříme cca 20 minut. Připravíme středně tmavou jíšku z másla a hladké mouky, do které nakonec... více o Zeleninová polévka se zasmaženým vejcem
Nahrubo nastrouhanou zeleninu osmažit na tuku, zaprášit moukou, osmažit. Zalít vodou, rozmíchat, povařit. Přidat protlak/rajčata, koření, sůl, masox.... více o Rajčatová polévka s kroupami
Cílem našeho snažení budou do zlatova upečená kuřecí stehna s pečeným bramborem plněným špenátem, zasypaným sýrem. Z přebytků navíc vyrobíme... více o Pečené kuře, brambory a špenát
Hrách si propereme a necháme přes noc namočený ve vodě. Přidáme zeleninu a necháme vařit do měkka. Do hladka rozmixujeme, nalijeme znovu do hrnce,... více o Hrachová polévka II.