Den předem naložíme maso. Nakrájíme ho na kostky, smícháme s olejem, rozetřeným česnekem, kořením a necháme přes noc v chladu marinovat. Cibuli... více o Jehněčí guláš
Stehna očistěte a zbavte je kůže a kostí, ochuťte je kořením pěti vůní a solí. Šalotku, česnek a chilli papričku nasekejte nadrobno. V kastrolu... více o Pikantní kuřecí polévka s rýžovými nudlemi
Menší brambory, předem uvařené ve slupce, necháme zchladnout a oloupeme. Pak brambory přepůlíme a opatrně vydlabeme do hlubších lodiček. Vydlabané... více o Brambory se sýrovou náplní
Do kastrůlku (mírný plamen) dáme trochu másla ghí, na kterém poté orestujeme kukuřici a cibuli. Po minutě přidáme prolisovaný česnek. Restujeme... více o Snídaňová tortilla s volským okem, slaninou a kukuřicí
Přichystejte si dva plechy a vyložte je pečicím papírem. Mrkve očistěte nebo oloupejte, rozpulte je, vhoďte do mísy, pokapejte olivovým olejem, osolte... více o Kuře se zeleninou z jednoho pekáče
Kuřecí prsa očistíme, nakrájíme na kousky a společně s houbami dáme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Než se polévka začne vařit,... více o Asijská polévka
Nejprve povařte rýži. Vhodíte ji do vroucí vody a nechte 4 minuty vařit. Rýži slijte, propláchněte studenou vodou a nechte ji vychladnout. Následně se... více o Plněné papriky
Žampióny očistěte, popř. oloupejte a utrhněte nožičky, ty nevyhazujte. Houby zakrojte do rovna, aby směs dobře držela, seřízněte trochu i horní část... více o Nadívané žampióny
Nejprve je potřeba brusinky přebrat a několikrát propláchnout ve vodě. Brusinky přemístěte do hrnce a podlijte vodou, přiveďte k varu. Během vaření se... více o Brusinkový kompot
Předehřejte si troubu na 200°C. Připravte si základ leča bez vajec, tak jak ho máte rádi. Základem je cibule, paprika a rajčata. Dle libosti můžete... více o Lečo s bulgurem a cizrnou
Oloupané cibule pokrájíme na zhruba půlcentimetrové plátky, které osolíme a dochutíme dle vlastní chuti tím, co komu chutná. Libovolné koření či... více o Grilovaná cibule ve slanině
Skvělá chuťovka k vínu i k pivu na léto. Sýr nakrájíme na větší kostky (o hraně cca 1,5 až 2 cm). Pak si nakrájíme i další ingredience – olivy, cibuli... více o Nakládaný sýr (balkánský / feta)
Očištěnou zeleninu pokrájíme na nudličky nebo plátky, žampiony na klínky, česnek nasekáme na drobno, slaninu na nudličky nebo kostičky. V pánvi si... více o Rychlá zeleninová směs se slaninou
Plátky kotlety pokrájíme na nudličky a dáme do mísy. Přidáme sojovou omáčku a koření dle chuti. Doporučuji sušený česnek se zázvorem, výborný je i... více o Šťavnaté karé se zeleninou
Očištěné kloboučky václavek obalíme v hladké mouce, pak je oklepeme od přebytečné mouky a vložíme do rozšlehaných vajec se solí nejprve lupeny dolů,... více o Řízky z václavek
Očištěnou vydlabanou dýni pokrájíme na větší kusy a dáme na dno zapékací mísy nebo pekáčku vymazaného máslem nebo olejem. Dýni ochutíme mírně solí,... více o Vinná klobása ve slanině pečená na dýni
Koláčovou nebo dortovou formu (22 cm) vyložíme pečícím papírem. Ze starších rohlíků, housek nebo veky si v chopperu rozmixujeme strouhanku. Uzeninu a... více o Vrstvený rohlíkový koláč
Mladou neloupanou cuketu nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme a necháme pustit šťávu. Cuketu vymačkáme v rukách co to jen jde, abychom její... více o Cuketové tortilly (placky) se sýrem - bez mouky
Těsto: mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme špetkou cukru, přilijeme polovinu vody a promícháme na... více o Šneci naslano nejen s cuketou
Oloupané brambory přepůlíme nebo rozčtvrtíme, naskládáme na dno pekáčku, posypeme nasekaným česnekem, lístky tymiánu a rozmarýnu a zalijeme smetanou.... více o Pečené smetanové brambory s kuřecími stehýnky
Palačinky: vejce vyšleháme se špetkou soli, přilijeme mléko a vmícháme mouku. Hladké těstíčko necháme alespoň 20 minut odstát, je-li třeba přilijeme... více o Palačinky se zeleninovou náplní a sýrem
Očištěné kukuřičné klasy potřeme olejem nebo vodou, posypeme kořením a zabalíme do plátků slaniny. Koření volíme dle vlastní chuti (Adžika, Čubrica,... více o Kukuřice v zelenině - do trouby nebo na gril
Troubu předehřejte na 190 °C a plech vyložte alobalem. Batáty i se slupkou vydrhněte, propíchejte vidličkou, potřete olejem a solí a dejte péct do... více o Plněné batáty
Na jehly nebo špejle s ostrým hrotem napichujeme střídavě jak masovou, tak i přílohovou součást špízu, kterou ještě mezi sebou prokládáme plátkem... více o Špízy i s přílohou
Z kapustových nebo zelných listů opatrně seřízneme silnější středy, aby se nám dobře rolovaly závitky po jejich naplnění. Listy není nutné spařovat.... více o Pečené nadívané kapustové (zelné) listy
Játra očistíme a nakrájíme. Opereme je, osolíme, poprášíme částí koření a necháme 2 hodiny odležet. Na náplň umeleme dohromady vepřové a telecí nebo... více o Prvorepubliková paštika z kachních jater
Vezmeme si pekáček, nejlépe kulatý, ale nezáleží na tom. Vymažeme ho olejem a poskládáme do něj tortily, tak jak je to na obrázku. Na dno nasypeme sýr... více o Plněná tortilla s mletým masem, sýrem a omeletou
Starší bochník chleba, a je jedno, zda bude kulatý, šišatý nebo hranatý si pokrájíme do mřížky. Nic složitého na tom není, jen potřebujeme delší ostrý... více o Zapečený bochníček aneb "chlebový ježek"
Plát listového těsta rozdělíme na čtyři obdélníky. Každý obdélník si pomyslně podélně rozdělíme na dvě části, kdy na jedné nožem uděláme zářezy a na... více o Hot-dog taštičky
Pečícím papírem vyložíme pekáček, zapékací mísu nebo remosku. Dno pokryjeme zhruba polovinou plátků anglické slaniny, na kterou naskládáme pokrájené... více o Vinná klobása pod sýrovou peřinou
Listové těsto rozválíme na obdélníkový plát, který do poloviny posypeme dle chuti sladkou, pálivou nebo uzenou paprikou a posypeme nastrouhaným uzeným... více o Kořeněné sýrové tyčinky
Množství surovin záleží na počtu strávníků. Já použil rozválený plát 275 gramů a udělal 8 tyčinek. Pokud bych dělal tyčinky užší, bylo by jich cca 12.... více o Listové pesto tyčinky
Vařené brambory, nejlépe moučné, rozmačkáme vidličkou nebo nastrouháme. Tresku či filet z jiné, námi vybrané ryby osolíme a osmažíme na trošce oleje,... více o Bramborovo - rybí krokety
Zdobíme dle chuti a fantazie. Na sladko ochuceným tvarohem, nutelou, marmeládou, ovocem... nebo jen obalíme ve skořicovém cukru... Na slano zdobíme... více o Teplé jednohubky na slano i sladko
Brambory použijeme menší, nebo střední, které přepůlíme, případně rozčtvrtíme a dáme na dno pekáčku nebo remosky. Mírně osolíme a okořeníme dle... více o Špízy pečené na bramborách (i z remosky)
Nejdříve si připravíme čínu. Chleb nakrájíme na krajíce. Z krajíce vyřízneme střed, který dame na pánev a přidáme sýr a okurku. Na střed chleba dáme... více o Magnát topinky
Dýni omyjeme, vydlabeme a pokrájíme na měsíčky (plátky), které mírně osolíme (dle slanosti slaniny) a okořeníme dle vlastní chuti pepřem, paprikou,... více o Dýně ve slanině
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, vodu a koření dle chuti + sůl. Vše dobře propracujeme, dle potřeby zahustíme čerstvě rozmixovanou strouhankou ... více o Mleté španělské roládky
Na trošce oleje nebo rozpuštěného másla osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které následně přidáme osmažit i drobně pokrájený řapíkatý celer,... více o Tarhoňa se zeleninou
Na hluboké pánvi osmahneme cibulku se slaninou. Přidáme kukuřici, papriku a vše řádně okořeníme Poté přisypeme uvařenou rýži a důkladně promícháme... více o Beskydské rizoto
Maso nakrájíme na plátky (je-li zakoupeno vcelku) a z obou stran jej osmahneme na oleji, aby se zatáhlo a následně jen osmahujeme tak dlouho, jak... více o Vepřové na rajčatech s Gnocchi
Na pánvi s kouskem másla osmažíme drobně pokrájenou slaninu, cibulky, papriku, česnek a žampion. Přidáme vařené špagety (například ty, které nám zbyly... více o Špagetová omeleta
Mandle se slupkou nasypeme do vroucí vody a minutku povaříme. Nevaříme příliš dlouho, aby nebyly "gumové". Pak je scedíme a ihned, ještě teplé, je... více o Mandle v pánvi pražené
Karbanátky: mleté maso dáme do mísy, přidáme pokrájenou cibuli, jemně nasekaný česnek, vejce, sojovou omáčku a koření dle chuti. Pokud máme koření... více o Burgery po našem
Celer oloupeme, pokrájíme na 1 - 1,5 cm plátky a povaříme v osolené vodě na skus. Můžeme vařit i ve vodě s citronovou šťávou nebo místo soli můžeme... více o Celer smažený v kořeněné tempuře
Na rozpuštěném másle si necháme rozpustit rozdrobené droždí, ke kterému dle chuti a dle toho do jaké polévky chceme zavářku použít, přidáme dále i... více o Drožďová zavářka
Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole na obdélníkový plát, který poklademe plátky uzené slaniny dle vlastního výběru nebo šunkou či jinou... více o Šneci z remosky - na slano
Kapustu rozpůlíme tak, aby obě poloviny měly polovinu košťálu a uvaříme ji v osolené vodě na skus, nejlépe den předem. Kapustu po uvaření scedíme a... více o Kapusta v šunce smažená
Brambory uvařte v osolené vodě. Přidejte k nim polovinu nakrájeného másla a smetanu a rozšlehejte na hladké pyré. Zbylé máslo rozpusťte a smíchejte s... více o Proužky portobello ve strouhance
Uvaříme kuskus dle návodu na obalu Kuřecí šunku, salát a jarní cibulku nakrájíme na drobnější kousky. Rozpálíme pánev, na které necháme rozpustit... více o Kuskusová směs