Lišky očistíme. V hrnci rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku. Když je šalotka hotová, přidáme nakrájené lišky....
více o Polévka z lišek
Rajčata omyjte a odkrojte z nich vršky. Poté rajčata vydlabejte, dávejte při tom pozor, abyste neporušili slupku. Vydlabané části rajčat dejte bokem a...
více o Zapečená plněná rajčata
Lososa nakrájíme na drobné kousky. Z poloviny limety vymačkáme šťávu. Kopr a jarní cibulku nasekáme najemno.
Tvaroh smícháme s lososem, limetkovou...
více o Lososová pomazánka
Plec odblaníme a dáme do pekáčku. Mírně ji osolíme a poklademe 40 g másla nakrájeného na plátky. Maso podlijeme 150 ml vody a přiklopíme. Pečeme v...
více o Koprová omáčka s houskovými knedlíky
Cukety omyjte a škrabkou na zeleninu nakrouhejte na dlouhé tenké plátky. Začněte na jedné straně, cuketu obraťte o 90° a krouhejte dál. Opět otočte a...
více o Kořeněné cuketové pickles
Houby dejte do misky a zalijte je horkou vodou. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. V rendlíku přiveďte k varu vodu, dejte do ní vejce a...
více o Jihočeská kulajda podle časopisu F.O.O.D.
Z filetů stáhněte kůži, maso rozeberte na kousky, odstraňte případné kosti. V míse rybu jemně promíchejte s lučinou a jogurtem.
Nasekejte cibulky a...
více o Pomazánka z uzeného pstruha
Kuřecí prsa horizontálně rozkrojte na poloviny, získáte čtyři ploché plátky masa. Ty lehce rozklepejte paličkou.
Do širších plochých misek si...
více o Kuře v parmazánu se salátem
Vychlazené okurky oloupejte, nakrájejte nadrobno. Vymačkejte je, nechte 10 minut odležet, slijte vodu a znovu vymačkejte. Kopr nasekejte najemno, mátu...
více o Tzatziki
Maso očistěte a nakrájejte na větší kousky, cibuli a česnek nakrájejte najemno, celer na tenké kousky - lístky si odložte na dokončení, pastinák na...
více o Rybí polévka s rajčaty
Připravte ztracená vejce. Odřízněte čtverec fólie, střed potřete olejem (jinak se vejce na fólii přilepí), fólii volně položte přes šálek či malou...
více o Turecká vejce
Rybí maso pomocí vidličky seškrábněte z kůže, zbavte kostí a rozmačkejte. Pórek pokrájejte najemno. Lučinu promíchejte se smetanou, kousky ryby a...
více o Jednohubky s rybí pomazánkou
Řepu a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, řepu ihned zastříkněte trochou červeného octa. Cibuli nasekejte nadrobno, kopr na drobné kousky.
V...
více o Řepová polévka s koprem
Cibule nakrájejte na klínky. Zapékací mísu vytřete máslem, rozložte do ní klobásky, mezi ně dejte cibuli a tymián. Mísu vložte do trouby předehřáté na...
více o Zapečené klobásky se zelným salátem
Okurku oloupeme a buď nastrouháme na plátky či velké slzy nebo pokrájíme na kostičky a dáme do mísy. Přisypeme nadrobno pokrájené listy medvědího...
více o Okurkový salát s medvědím česnekem
Cibulky očistěte a pokrájejte na kolečka. V hrnci rozpusťte lžíci másla a cibulky asi minutu restujte dosklovita. Přisypte povolený hrášek, zalijte...
více o Hrášková polévka s lososem
Oloupanou vařenou řepu pokrájejte a dejte do mixéru. Přidejte oloupaný česnek, ořechy, balzamiko a 2–3 lžíce olivového oleje. Směs osolte, opepřete a...
více o Pomazánka z červené řepy
Připravte si vajíčka uvařená natvrdo. Je třeba oddělit žloutky a bílky – vajíčka rozpulte, žloutky odložte do misky. Z nich vytvořte sós podobný...
více o Omáčka Gribiche
Slaninu pokrájejte na malé kostičky, dejte do pánve a vypečte dozlatova. Zelí pokrájejte na co nejmenší kousky a přidejte ke slanině. Krátce poduste a...
více o Zelňáky se zelným salátem
Fazolky očistěte a pokrájejte na kousky velikosti sousta. Dejte do kastrolu, zalijte vodou, osolte a uvařte tak, aby byly na skus, bude to trvat 5–8...
více o Fazolky nakyselo s vejci
Brambory dejte do hrnce, zalijte vodou a vařte tak, aby byly na skus. Mezitím nasekejte kopr a polovinu petrželky nadrobno, dvě jarní cibulky...
více o Rybí karbanátky s bylinkovými bramborami
Filety na hranolky mohou být s kůží i bez. O něco více se ale hodí ty bez kůže. Pokud máte filety s kůží, odstraňte ji podle návodu – u sumečka to...
více o Rybí hranolky ze sumečka afrického
Drobně nasekanou cibuli osmažíme na oleji do zlatova, přidáme utřený česnek (nebo na drobno nasekaný). Smažíme cca 2 minuty
Cukety, patizon (bez jader...
více o Cuketový krém s patizonem
Lososa osolte a opepřete, citron nakrájejte na kolečka. Na každý kousek ryby položte kolečko citronu, pár snítek tymiánu a obtočte jej dvěma plátky...
více o Grilovaný losos ve slanině
Zeleninu očistěte, mrkev a cuketu nastrouhejte nahrubo do větší mísy. Přidejte cibuli pokrájenou na tenká půlkolečka. Vše promíchejte a přidejte vejce...
více o Cuketovomrkvové placky
Quinou zalijte dvojnásobným množstvím vody, přiveďte k varu, stáhněte plamen a vařte 15 minut. Pokrájejte ředkvičky, okurku a cibulky na kolečka. Kopr...
více o Salát z quinoy s ředkvičkami a koprem
Ze sardinek slijte olej, dejte je do mísy a rozmačkejte vidličkou. Kostičky nevybírejte, rozsypou se na kousky a vstřebají se do pomazánky, navíc jsou...
více o Rybičková pomazánka
Fenykl rozčtvrťte, odkrojte tvrdé části a nakrájejte ho na tenké proužky. Smíchejte s jemně nastrouhanou citronovou kůrou, pár kapkami citronové šťávy...
více o Skandinávský hot dog
Připravte zelný salát. Obě zelí nakrouhejte na velmi tenké nudličky, mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Zelí dejte do mísy, zasypte cukrem a solí...
více o Křupavé bramboráky se zelným salátem
Nejprve vytvořte koprové pyré. Olivový olej ohřejte v kastrolu na 80 – 90 °C a nalijte do menší nádoby. Přidejte otrhaný kopr a ponorným šlehačem...
více o Koprová omáčka
Na olivovém oleji nebo klarifikovaném másle orestujte lišky překrájené na menší kousky. Houby restujte, dokud se neodpaří voda, kterou pustily....
více o Kulajda
Filet lososa opláchněte, dobře osušte a pinzetou vytáhněte případné kosti. Řepu nastrouhejte najemno, v misce smíchejte sůl a cukr.
Rybu dejte do...
více o Marinovaný losos - gravlax
Quinou několikrát důkladně propláchněte a v osolené vodě ji uvařte doměkka, asi 15 minut. Sceďte ji a nechte okapat.
V misce metličkou důkladně...
více o Quinoa salát s uzeným lososem
Kedlubny oloupejte a pokrájejte na tenké nudličky. Ředkvičky zbavte listů, umyjte a nakrájejte na půlky či čtvrtiny. Zelí nakrouhejte na tenké...
více o Křupavý jarní salát
Filety lososa pokapeme citronem a necháme zhruba půl hodinky při pokojové teplotě odležet. Poté osušíme, osolíme, opepříme a na rozpuštěném másle...
více o Losos s koprovým přelivem
Odřízněte konce okurky a vydlabejte jadérka. Poté salátovou okurku nastrouhejte do misky a zbavte ji přebytečné vody.
Přichází na řadu kopr, ten...
více o Tzatziky
Na lžíci másla osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata s novým kořením, kterou následně zasypeme hladkou moukou, kterou necháme během míchání...
více o Vydatná fazolová polévka se zakysankou
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle dosklovata, společně s novým kořením a bobkovým listem nebo drceným kmínem dle chuti. Osmaženou...
více o Patizonová polévka s koprem a zakysankou
Zeleninu očistěte. Cibuli nakrájejte nahrubo, mrkev na kostičky a česnek najemno. Ve velkém hrnci zahřejte na středním plameni olej. Nechte na něm...
více o Zeleninový boršč
Kvásek rozmíchejte v hrnku vlažné vody, nejlépe večer předem. Houby zalijte v misce teplou vodou. Než nasáknou, uvařte ve slupce brambory, slijte je a...
více o Krkonošské kyselo
Krevety očistíme, kdo chce, poslední díl (ocásek) můžeme ponechat. Během jídla si je za ocásek můžeme brát rovnou z talíře a až poté dávat na...
více o Koprové krevety s těstovinami
Brambory očistěte a uvařte v osolené vodě doměkka. Vejce uvařte natvrdo a po vychlazení oloupejte.
V hrnci rozehřejte máslo, přisypte mouku a na...
více o Koprovka s vejcem
Slaninu pokrájejte na kostičky a na pánvi opečte dokřupava, tuk slijte. Cukety nastrouhejte nahrubo, dejte do cedníku, osolte, nechte pár minut...
více o Cuketové placičky
Brambory umyjte a uvařte ve slupce tak, aby byly na skus. Fazolky očistěte, pokrájejte na kousky velikosti sousta a na poslední 2–3 minuty přidejte do...
více o Sedlácký bramborový salát